Μαγειρική
Ντολμάδες με κολοκύθα, δυόσμο και γαρίδες κοιλάδας
Υλικά (για 25 ντολμάδες)
Για τους ντολμάδες
αμπελόφυλλα φρέσκα ή από βαζάκι
350 γρ. κολοκύθι τριμμένο
350 γρ. κίτρινη κολοκύθα τριμμένη
350 γρ. κιμά από γαρίδες Κοιλάδας
200 γρ. κρεμμύδι κόκκινο
250 γρ. ρύζι νυχάκι
140 ml ε.π. ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
60 γρ. άνηθο
60 γρ. δυόσμο
70 γρ. μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι
110 ml νερό
Για το στρώσιμο της κατσαρόλας
πράσο ψιλοκομμένο
κολοκύθα τριμμένη
τα κοτσανάκια από τα αρωματικά
λίγες φέτες λεμόνι
νερό
ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε μεγάλο μπολ ρίχνετε το τριμμένο κολοκύθι και την κολοκύθα. Προσθέτετε το κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο και τον κιμά γαρίδας. Κρατώντας τα κοτσανάκια των μυρωδικών για το στρώσιμο του σκεύους ρίχνετε και χτυπάτε πολύ καλά όλα τα φύλλα τους στο μπλέντερ μαζί με το ελαιόλαδο και το σκόρδο. Τα προσθέτετε μέσα στο μπολ μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Αφήνετε το μείγμα για 30΄ στο ψυγείο. Παράλληλα τοποθετείτε πράσο, κολοκύθα, φέτες λεμονιού και τα κοτσανάκια των μυρωδικών όμορφα μέχρι να καλυφθεί καλά η βάση. Βγάζετε από το ψυγείο το μείγμα, το τυλίγετε σε ντολμαδάκια μέσα στα αμπελόφυλλα και τα τοποθετείτε στην κατσαρόλα με τη ραφή προς τα κάτω. Προσθέτετε 2 φλιτζάνια νερό και 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο. Καλύπτετε την επιφάνεια με αμπελόφυλλα και ένα πιάτο τοποθετημένο ανάποδα για να μην ανοίξουν κατά το μαγείρεμα, κλείνετε με καπάκι και σιγομαγειρεύετε για 35΄ σε πολύ χαμηλή φωτιά, μέχρι να μείνουν με το λάδι τους. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο επιπλέον νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.