Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Ταξίδι στον οίνο και τον χρόνο»

Με την «σφραγίδα» τού Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα το 3o Συνέδριο Οινοτουρισμού στην Πελοπόννησο

Published

on

«Οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου», κατά το Γραφικόν, και σίγουρα οι πανάρχαιες διαδρομές τού κρασιού στον ελλαδικό χώρο μέχρι σήμερα συνυφαίνονται άρρηκτα με τον πολιτισμό τού λαού μας, με κύρια κοιτίδα την κατ’ εξοχήν οινόεσσα Πελοπόννησο.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, χαιρετίζοντας το πρόσφατο 3ο Συνέδριο Οινοτουρισμού, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το 1/3 των αμπελώνων και τής παραγωγής οίνου στην Ελλάδα – και μάλιστα εξαιρετικής ποιότητας – έχει η Πελοπόννησος!».

Το συνέδριο με θέμα: «Πελοπόννησος: Ένα ταξίδι στον οίνο και στον χρόνο», συνδιοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία το περασμένο Σαββατοκύριακο από την Περιφέρεια, το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ.

Μέσα από το συναρπαστικό αυτό «ταξίδι», είχαν την ευκαιρία οι συμμετέχοντες – κυρίως Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι, όπως και ειδικοί στα τού οίνου – να γνωρίσουν τοπικές ποικιλίες τής Πελοποννήσου, να ξεναγηθούν σε επισκέψιμα οινοποιεία σε Αργολίδα, Κορινθία και Αρκαδία, να επισκεφθούν αρχαιολογικούς χώρους, να φυτέψουν το δικό τους αμπέλι, αλλά και να παρακολουθήσουν τις εργασίες τού συνεδρίου με θέμα τον οινοτουρισμό, οι οποίες είχαν κατά γενική ομολογία εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Όπως τονίστηκε κατά τις εργασίες τού συνεδρίου, η Πελοπόννησος διαθέτει μοναδικά γαστρονομικά στοιχεία, τα οποία μπορούν να συνδράμουν στην τουριστική ανάπτυξη, αλλά και να ενισχύσουν την αλληλεπίδραση των επισκεπτών με τον τόπο και να εμπλουτίσουν το portfolio των βιωματικών εμπειριών που προσφέρονται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με πολλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.

Η Πελοπόννησος, όπως επισημάνθηκε, έχει κάθε εφόδιο για να αναπτυχθεί και στον τομέα τού οινοτουρισμού, με πρώτο την δυναμική της στην καλλιέργεια (το 1/3 τής συνολικής εγχώριας παραγωγής) και δεύτερο το ανθρώπινο κεφάλαιο, καθώς οι επαγγελματίες τού οίνου στην Πελοπόννησο εργάζονται με μεράκι, αφοσίωση και σεβασμό στο προϊόν και στο περιβάλλον και δημιουργούν τις καλύτερες των προϋποθέσεων.

Στο πλαίσιο τού συνεδρίου, η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη ευχαρίστησε τον κ. Νίκα για την άψογη συνεργασία, ώστε να καταστεί η Πελοπόννησος ο τρίτος κατά σειράν ανάλογος σταθμός μετά την Σαντορίνη και την Δυτική Μακεδονία, ενώ  γνωστοποίησε την έναρξη λειτουργίας, τις επόμενες ημέρες, επίσημης ιστοσελίδας τού Υπουργείου για τον οινοτουρισμό.

Θερμές ευχαριστίες στον Περιφερειάρχη εξέφρασε και ο Γενικός Γραμματέας τού ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο κ. Νίκας είναι ο άνθρωπος που έχει κάνει την Περιφέρεια στρατηγικό εταίρο τού Υπουργείου Τουρισμού και τού ΕΟΤ».

Εξ άλλου, από την πλευρά της η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Άννα Καλογεροπούλου αναφέρθηκε στην ανάπτυξη τού τουριστικού προϊόντος “Food and Drink” στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ανακοινώνοντας τις σχεδιαζόμενες δράσεις που πρόκειται να υλοποιηθούν μέσα στους επόμενους 18 μήνες και περιλαμβάνουν νέα εικαστική ταυτότητα, γαστρονομικό φεστιβάλ, πιλοτική θεσμοθέτηση γαστρονομικών διαδρομών και χαρακτηρισμό ως European Region of Gastronomy.

Η τελετή έναρξης έγινε το απόγευμα τής Παρασκευής 1ης Απριλίου, στο κτήμα Σκούρα στην Αργολίδα, όπου οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν νωρίτερα στο οινοποιείο. Την δεύτερη ημέρα, Σάββατο 2 Απριλίου, το πρωί, προγραμματίσθηκε επίσκεψη στο Οινοποιείο Τσέλεπου στην Μαντινεία Αρκαδίας, ενώ το απόγευμα τής ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε workshop με τον master of wine Γιάννη Καρακάση στον πολυχώρο τού Οινοποιείου Λαφαζάνη στην Νεμέα, όπου στην συνέχεια έλαβαν χώρα οι εργασίες τού συνεδρίου με πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις και με πρωταγωνιστές την νέα γενιά των οινοποιών. Η τελευταία ημέρα, Κυριακή 3 Απριλίου, περιελάμβανε φύτευση αμπελώνα, επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο τής Αρχαίας Νεμέας και επίσκεψη στο Οινοποιείο Σεμέλη.

Στο 3ο Συνέδριο Οινοτουρισμού χαιρέτισε διαδικτυακά ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας και συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, οι Υφυπουργοί Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στύλιος, η Πρέσβειρα τής Ιταλίας Πατρίτσια Φαλτσινέλι (Patricia Falcinelli), ο ομόλογός της τού Ισραήλ Γιόσι Αμράνι (Yossi Amrani) και ο επιτετραμμένος από την Πρεσβεία τής Μολδαβίας Σέργκιου Βρεμέα (Sergiu Vremea), ο Γενικός Γραμματέας τού ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, οι Βουλευτές Κορινθίας Κώστας Κόλλιας και Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός και Ανδρέας Πουλάς, η Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστιάνα Καλογήρου, ο Πρόεδρος τού Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου Γιάννης Μαλτέζος, οι Αντιπεριφερειάρχες Αργολίδας Δημήτρης Σχοινοχωρίτης, Κορινθίας Αθηνά Κόρκα, Διοίκησης και Οικονομίας Χρήστος Λαμπρόπουλος, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Γιώργος Οικονόμου, Βασίλης Σιδέρης και Τάσος Γανώσης, οι Δήμαρχοι Τρίπολης Κώστας Τζιούμης, Γορτυνίας Στάθης Κούλης και πολλοί ακόμη εκπρόσωποι τής Αυτοδιοίκησης, η Διευθύντρια τής World Tourism Organization Alessandra Priante, ο Πρόεδρος τού Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου Κωνσταντίνος Μαρινάκος, οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων Αργολίδας Φώτης Δαμούλος, Κορινθίας Παναγιώτης Λουζιώτης, Αρκαδίας Γιάννης Τρουπής και Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος, εκπρόσωποι από τον χώρο τού τουρισμού και τού οίνου κ.ά.

Ροή ειδήσεων

Advertisement