Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Ο Χαρδαλιάς στη Σχολή Εθνικής Άμυνας: «Η ευρωπαϊκή ασφάλεια υπονομεύεται από τον ρωσικό αναθεωρητισμό»

Δημοσιεύθηκε

στις

“Ο Ρωσικός αναθεωρητισμός εισάγει πλέον νέες μεταβλητές στις Διεθνείς Σχέσεις διαβαίνοντας τα αποδεκτά όρια του διακρατικού ανταγωνισμού και έρχεται να ανατρέψει τις μέχρι σήμερα «σταθερές» του διεθνούς συστήματος και της παγκόσμιας τάξης πραγμάτων. Με τον τρόπο αυτό τίθεται σε πλήρη αμφισβήτηση η διεθνής νομιμότητα και δικαιοσύνη, ενώ παράλληλα υπονομεύεται η ευρωπαϊκή και διεθνής ασφάλεια και σταθερότητα. Η αναζήτηση ενός νέου μοντέλου αρχιτεκτονικής ασφαλείας, χωρίς αναγνώριση τετελεσμένων δια της βίας, πρέπει να παραμείνει ο κεντρικός στόχος της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής και σε αυτό το πλαίσιο η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να επαναπροσδιορίσει τη θέση της, επιλέγοντας αν θα παραμείνει μόνο μια μεγάλη οικονομική αγορά ή αν θα αναλάβει το ρόλο που της αντιστοιχεί ως γεωπολιτική υπερδύναμη και πάροχος ασφάλειας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί, με μια πιο ολοκληρωμένη και συνεκτική προσέγγιση στις επιμέρους εθνικές πολιτικές των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια προσέγγιση που θα συμβάλλει στο σφαιρικό και ολιστικό καθορισμό των στρατηγικών ευρωπαϊκών συμφερόντων, υπό το πρίσμα της περαιτέρω ανάπτυξης των δυνατοτήτων της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, προκειμένου να αναδειχθεί ο κυρίαρχος στρατηγικός ρόλος της Ένωσης, αλλά και η ικανότητά της να ενεργεί αυτόνομα, όταν και όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.

Φυσικά, η οικοδόμηση αυξημένων στρατιωτικών δυνατοτήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν θα συνεισφέρει μόνο στην επίτευξη των αμυντικών επιχειρησιακών της στόχων, αλλά θα συνδράμει περαιτέρω στην ενίσχυση της βιομηχανικής και τεχνολογικής της βάσης, η οποία θα μεταφραστεί σταδιακά σε τεχνολογική κυριαρχία, θεμελιώδη προοπτική της στρατηγικής της αυτονομίας. Η Ελλάδα, συνιστά ανεπιφύλακτα θιασώτη της πολυμερούς προσέγγισης σε ό,τι αφορά τις περίπλοκες παγκόσμιες προκλήσεις της εποχής μας και παράλληλα σταθερό υποστηρικτή της απόλυτης ανάγκης για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, χωρίς αυτό να σημαίνει διασάλευση των διατλαντικών δεσμών μας. Ως χώρα, στηρίζουμε απερίφραστα μια ισχυρή, στενότερη, συνεργατική και αμοιβαία επωφελή σχέση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα πάντα και με τη Κοινή Δήλωση Συνεργασίας που έχουν συνυπογράψει, η οποία συνιστά το πλαίσιο της συνεργασίας και τις αρχές της συμμετοχικότητας, αμοιβαιότητας και σεβασμού της αυτονομίας στη λήψη των αποφάσεων”. Αυτά επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, μιλώντας στους σπουδαστές της 74ης εκπαιδευτικής σειράς της Σχολής Εθνικής Άμυνας, οι οποίοι το προσεχές διάστημα ολοκληρώνουν την ακαδημαϊκή τους εκπαίδευση.

Παράλληλα σχολίασε ότι “μέσα σε αυτό το εύθραυστο παγκόσμιο περιβάλλον άμυνας και ασφάλειας, η πατρίδα, εκτός των άλλων, καλείται να αντιμετωπίσει τις γνωστές διαχρονικές προκλήσεις και απειλές του τουρκικού αναθεωρητισμού, με τα παράλογα νεοθωμανικά ιδεολογήματα της «Γαλάζιας Πατρίδας» ή των «…συνόρων της οθωμανικής καρδιάς…». Απέναντι σε αυτή την προκλητικότητα, η ελληνική διπλωματία κινείται με ορθολογισμό και αποφασιστικότητα, καταδεικνύοντας στο διπλωματικό πεδίο όλες τις παράνομες τουρκικές ενέργειες, όπως τον αναθεωρητισμό απέναντι στις διεθνείς συνθήκες, το απαράδεκτο casus belli, την άρνηση να προσχωρήσει στη σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, το ανυπόστατο τουρκολυβικό μνημόνιο, την προκλητική αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών με το πρόσχημα της αποστρατικοποίησης, τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, τις παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου και των χωρικών υδάτων, την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και την απόκλιση από το κράτος δικαίου.

25569069

Η έντονη, πολυδιάστατη και πολυεπίπεδη, αμυντική διπλωματική προσπάθεια αποτελεί γεγονός το οποίο είναι ευρέως αντιληπτό σε διεθνές, διασυμμαχικό και διμερές επίπεδο, μέσω ενός διευρυμένου πλέγματος δράσεων, συνεργασιών και συμφωνιών, που έχουν ως στόχο την αναβάθμιση του γεωπολιτικού αποτυπώματος της χώρας και τη διασφάλιση των ζωτικών, εθνικών, ευρωπαϊκών και ευρωατλαντικών συμφερόντων της, σε στρατηγική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Γαλλία, την Κυπριακή Δημοκρατία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και τους υπολοίπους περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους και συμμάχους της”, πρόσθεσε.

Ο κ. Χαρδαλιάς εξήρε το ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες “με τη διαρκή επιχειρησιακή ετοιμότητα, αλλά και την υψηλή μαχητική ισχύ τους, αποτελούν τον αδιαμφισβήτητο κομβικό πυλώνα εθνικής ισχύος, διαδραματίζοντας έναν ιδιαίτερα κρίσιμο, διττό και απαιτητικό ρόλο, αφενός να διαφυλάξουν την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας και αφετέρου να συνεισφέρουν δια του ισχυρού αποτρεπτικού αποτυπώματός τους, ως εργαλείο άσκησης ενεργούς και πολυδιάστατης αμυντικής διπλωματίας”.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ενημερώθηκε από τον διοικητή της Σχολής, αντιστράτηγο Αναστάσιο Σπανό, για την οργάνωση, την αποστολή, το εκπαιδευτικό έργο, τα προγράμματα σπουδών και επιμόρφωσης των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και πολιτικού προσωπικού του ελληνικού δημοσίου, καθώς και για τους εκπαιδευτικούς στόχους της σχολής”.


Ροή ειδήσεων

Advertisement