Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023
Connect with us

Ελλάδα

Ο Χαρδαλιάς στη Σχολή Εθνικής Άμυνας: «Η ευρωπαϊκή ασφάλεια υπονομεύεται από τον ρωσικό αναθεωρητισμό»

Δημοσιεύθηκε

στις

“Ο Ρωσικός αναθεωρητισμός εισάγει πλέον νέες μεταβλητές στις Διεθνείς Σχέσεις διαβαίνοντας τα αποδεκτά όρια του διακρατικού ανταγωνισμού και έρχεται να ανατρέψει τις μέχρι σήμερα «σταθερές» του διεθνούς συστήματος και της παγκόσμιας τάξης πραγμάτων. Με τον τρόπο αυτό τίθεται σε πλήρη αμφισβήτηση η διεθνής νομιμότητα και δικαιοσύνη, ενώ παράλληλα υπονομεύεται η ευρωπαϊκή και διεθνής ασφάλεια και σταθερότητα. Η αναζήτηση ενός νέου μοντέλου αρχιτεκτονικής ασφαλείας, χωρίς αναγνώριση τετελεσμένων δια της βίας, πρέπει να παραμείνει ο κεντρικός στόχος της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής και σε αυτό το πλαίσιο η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να επαναπροσδιορίσει τη θέση της, επιλέγοντας αν θα παραμείνει μόνο μια μεγάλη οικονομική αγορά ή αν θα αναλάβει το ρόλο που της αντιστοιχεί ως γεωπολιτική υπερδύναμη και πάροχος ασφάλειας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί, με μια πιο ολοκληρωμένη και συνεκτική προσέγγιση στις επιμέρους εθνικές πολιτικές των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια προσέγγιση που θα συμβάλλει στο σφαιρικό και ολιστικό καθορισμό των στρατηγικών ευρωπαϊκών συμφερόντων, υπό το πρίσμα της περαιτέρω ανάπτυξης των δυνατοτήτων της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, προκειμένου να αναδειχθεί ο κυρίαρχος στρατηγικός ρόλος της Ένωσης, αλλά και η ικανότητά της να ενεργεί αυτόνομα, όταν και όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.

Φυσικά, η οικοδόμηση αυξημένων στρατιωτικών δυνατοτήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν θα συνεισφέρει μόνο στην επίτευξη των αμυντικών επιχειρησιακών της στόχων, αλλά θα συνδράμει περαιτέρω στην ενίσχυση της βιομηχανικής και τεχνολογικής της βάσης, η οποία θα μεταφραστεί σταδιακά σε τεχνολογική κυριαρχία, θεμελιώδη προοπτική της στρατηγικής της αυτονομίας. Η Ελλάδα, συνιστά ανεπιφύλακτα θιασώτη της πολυμερούς προσέγγισης σε ό,τι αφορά τις περίπλοκες παγκόσμιες προκλήσεις της εποχής μας και παράλληλα σταθερό υποστηρικτή της απόλυτης ανάγκης για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, χωρίς αυτό να σημαίνει διασάλευση των διατλαντικών δεσμών μας. Ως χώρα, στηρίζουμε απερίφραστα μια ισχυρή, στενότερη, συνεργατική και αμοιβαία επωφελή σχέση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα πάντα και με τη Κοινή Δήλωση Συνεργασίας που έχουν συνυπογράψει, η οποία συνιστά το πλαίσιο της συνεργασίας και τις αρχές της συμμετοχικότητας, αμοιβαιότητας και σεβασμού της αυτονομίας στη λήψη των αποφάσεων”. Αυτά επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, μιλώντας στους σπουδαστές της 74ης εκπαιδευτικής σειράς της Σχολής Εθνικής Άμυνας, οι οποίοι το προσεχές διάστημα ολοκληρώνουν την ακαδημαϊκή τους εκπαίδευση.

Παράλληλα σχολίασε ότι “μέσα σε αυτό το εύθραυστο παγκόσμιο περιβάλλον άμυνας και ασφάλειας, η πατρίδα, εκτός των άλλων, καλείται να αντιμετωπίσει τις γνωστές διαχρονικές προκλήσεις και απειλές του τουρκικού αναθεωρητισμού, με τα παράλογα νεοθωμανικά ιδεολογήματα της «Γαλάζιας Πατρίδας» ή των «…συνόρων της οθωμανικής καρδιάς…». Απέναντι σε αυτή την προκλητικότητα, η ελληνική διπλωματία κινείται με ορθολογισμό και αποφασιστικότητα, καταδεικνύοντας στο διπλωματικό πεδίο όλες τις παράνομες τουρκικές ενέργειες, όπως τον αναθεωρητισμό απέναντι στις διεθνείς συνθήκες, το απαράδεκτο casus belli, την άρνηση να προσχωρήσει στη σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, το ανυπόστατο τουρκολυβικό μνημόνιο, την προκλητική αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών με το πρόσχημα της αποστρατικοποίησης, τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, τις παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου και των χωρικών υδάτων, την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και την απόκλιση από το κράτος δικαίου.

25569069

Η έντονη, πολυδιάστατη και πολυεπίπεδη, αμυντική διπλωματική προσπάθεια αποτελεί γεγονός το οποίο είναι ευρέως αντιληπτό σε διεθνές, διασυμμαχικό και διμερές επίπεδο, μέσω ενός διευρυμένου πλέγματος δράσεων, συνεργασιών και συμφωνιών, που έχουν ως στόχο την αναβάθμιση του γεωπολιτικού αποτυπώματος της χώρας και τη διασφάλιση των ζωτικών, εθνικών, ευρωπαϊκών και ευρωατλαντικών συμφερόντων της, σε στρατηγική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Γαλλία, την Κυπριακή Δημοκρατία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και τους υπολοίπους περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους και συμμάχους της”, πρόσθεσε.

Ο κ. Χαρδαλιάς εξήρε το ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες “με τη διαρκή επιχειρησιακή ετοιμότητα, αλλά και την υψηλή μαχητική ισχύ τους, αποτελούν τον αδιαμφισβήτητο κομβικό πυλώνα εθνικής ισχύος, διαδραματίζοντας έναν ιδιαίτερα κρίσιμο, διττό και απαιτητικό ρόλο, αφενός να διαφυλάξουν την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας και αφετέρου να συνεισφέρουν δια του ισχυρού αποτρεπτικού αποτυπώματός τους, ως εργαλείο άσκησης ενεργούς και πολυδιάστατης αμυντικής διπλωματίας”.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ενημερώθηκε από τον διοικητή της Σχολής, αντιστράτηγο Αναστάσιο Σπανό, για την οργάνωση, την αποστολή, το εκπαιδευτικό έργο, τα προγράμματα σπουδών και επιμόρφωσης των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και πολιτικού προσωπικού του ελληνικού δημοσίου, καθώς και για τους εκπαιδευτικούς στόχους της σχολής”.

Ελλάδα

Πτώση Φάντομ: Οι γυναίκες των δύο πιλότων που τις ένωσε η μοίρα – Έχασαν τους συντρόφους τους μέσα σε μία στιγμή

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Ζωή και η Μαρία, οι γυναίκες των δύο αδικοχαμένων πιλότων του F-4 Φάντομ ενώθηκαν μέσω της μοίρας με τον πιο βάναυσο τρόπο.
Η Ζωή και η Μαρία μέσα σε μια στιγμή ενώθηκαν. Τη στιγμή που έχασαν και οι δύο τους συντρόφους τους, όταν το F-4 Φάντομ έπεσε στην Ανδραβίδα το πρωί της Δευτέρας (30/1).

Η μία, σύντροφος του 29χρονου υποσμηναγού Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα και η άλλη, αρραβωνιαστικιά του 31χρονου Ευστάθιου Τσιτλακίδη κυβερνήτη του διθέσιου μαχητικού αεροσκάφους. Μέσα σε μία στιγμή τους έχασαν, μαζί και όλα τα όνειρα που έκαναν μαζί τους.

Πώς τίμησαν τη μνήμη των δύο αδικοχαμένων πιλότων στην 117 Πτέρυγα Μάχης

Η σύντροφος του Ευστάθιου Τσιτλακίδη έφτασε στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Νευροκοπίου υποβασταζόμενη και κρατώντας μία κοινή φωτογραφία με τον αρραβωνιαστικό της. «Για τον ήρωά μου, καλό ταξίδι… Η Μαρία σου». Αυτά ήταν τα λόγια που γράφτηκαν στο στεφάνι με το οποίο θέλησε η νεαρή γυναίκα να αποχαιρετήσει τον αγαπημένο της.

Σύμφωνα μάλιστα με μαρτυρία οικογενειακού φίλου της οικογένειας, το ζευγάρι είχε σκοπό να παντρευτεί μέσα στο ’23.

Συντετριμμένη και η σύντροφος του Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα χθες, στο τελευταίο «αντίο». Η νεαρή κοπέλα έκανε σχέδια με τον αγαπημένο της, όμως χθες αποχαιρέτησε τον σύντροφό της για τελευταία φορά.

Περισσότερα

Ελλάδα

Ραγδαίες οι εξελίξεις με το θάνατο του 3χρονου – Συνελήφθη ο θείος

Δημοσιεύθηκε

στις

Εξελίξεις υπάρχουν στον θάνατο του 3χρονου αγοριού που έχασε τη ζωή του το απόγευμα της Πέμπτης 2 Φεβρουαρίου βυθίζοντας τη θλίψη την τοπική κοινωνία στην Εύβοια.

Ο 3χρονος έχασε τη ζωή όταν κάτω από άγνωστες συνθήκες κι ενώ έπαιζε στην αυλή του σπιτιού του, μία κολώνα έπεσε και τον χτύπησε στο κεφάλι.

Μάλιστα οι εξελίξεις στην υπόθεση τρέχουν καθώς σε βάρος των οικείων του παιδιού, το οποίο ήταν Ρομά, σχηματίστηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Για το δυστύχημα συνελήφθη ο θείος του παιδιού, ενώ από την αστυνομία αναζητείται και ο παππούς του, καθώς οι δύο άνδρες φέρονται να είχαν την ευθύνη για όσα συνέβησαν.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές στο evima.gr, οι γονείς του παιδιού δεν βρίσκονταν μαζί του στο νοσοκομείο, όπου και μεταφέρθηκε αμέσως μετά τον σοβαρό τραυματισμό του και όπως ανέφεραν βρίσκονταν για δουλειές στην Αθήνα.

Μάλιστα, ισχυρή αστυνομική δύναμη έσπευσε από την πρώτη στιγμή στο νοσοκομείο όπου και μεταφέρθηκε το παιδί, προκειμένου να εντοπίσει και να οδηγήσει τους γονείς στο αστυνομικό τμήμα.

«Φως» στα αίτια του θανάτου θα δώσει η νεκροψία
Το αστυνομικό τμήμα Χαλκίδας έχει αναλάβει την προανάκριση και έχει ζητήσει επίσης τη διενέργεια νεκροψίας νεκροτομής προκειμένου να «πέσει φως» στα ακριβή αίτια του θανάτου του παιδιού.

Σύμφωνα με το ιατρικό προσωπικό το αγοράκι μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο πολύ σοβαρά τραυματισμένο στο κεφάλι στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας, έχοντας τις αισθήσεις του, ωστόσο παρά τη «μάχη» που έδωσαν οι γιατροί για να το κρατήσουν στη ζωή, πραγματοποιώντας ακόμη και ανάνηψη όταν έχασε τις αισθήσεις, δυστυχώς δεν τα κατάφεραν και το παιδί έχασε τη ζωή του.

in.gr

Περισσότερα

Ελλάδα

Tον Μάρτιο οι αιτήσεις για αντικατάσταση θερμοσίφωνα και φωτοβολταϊκά

Δημοσιεύθηκε

στις

Μέσα στον Μάρτιο και συγκεκριμένα το αργότερο μέχρι την τρίτη εβδομάδα του επόμενου μήνα θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις για το πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με ηλιακό, όπως επίσης και για το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στη στέγη με μπαταρία».

Ως προς το δεύτερο, που θα στηρίζει μέχρι 10 κιλοβάτ, το ποσοστό επιδοτησης για την μπαταρία θα φτάσει ακόμη και το 100%.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, το σύστημα φωτοβολταϊκών με μπαταρία βοηθά τους ιδιοκτήτες να αποκτήσουν ενεργειακή αυτονομία και τη νύχτα.

Όπως είπε, δικαιούχοι θα είναι ιδιώτες, επαγγελματίες και αγρότες. Και για τα δύο προγράμμα θα ισχύσουν κριτήρια κοινωνικά και οικονομικά.

Για τις επιδοτήσεις στο ρεύμα

Για τις επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, ο υπουργός υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι από τις τρεις φτηνότερες ευρωπαϊκές χώρες στα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος λιανικής.

«Με τις επιδοτήσεις και τον τρόπο με τον οποίο έχουμε καταργήσει τη ρήτρα αναπροσαρμογής, έχουμε δημιουργήσει έναν ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών κι έχουμε καταφέρει να μειώσουμε τους λογαριασμούς ρεύματος σε προσιτά επίπεδα». Ακόμα παραδέχτηκε ότι «Δεν έχουμε λύσει ακόμη το πρόβλημα. Υπάρχουν ακόμα νοικοκυριά που δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος, για αυτό ερχόμαστε και απορροφούμε το 100% της αύξησης στα ευάλωτα νοικοκυριά», δήλωσε στην ΕΡΤ.

Στη συνέχεια, ο κ. Σκρέκας ανέφερε: «Εχουμε ήδη δαπανήσει για το 2022 περίπου 8 δισ. ευρώ για τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος. Μόνο το 30% ήλθαν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το 70% προήλθε από την υπερφορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής και από διάφορα άλλα έσοδα που έχουμε από τις δημοπρασίες των ρύπων των αερίων θερμοκηπίου».

Τέλος, τόνισε ότι οι τιμές ρεύματος για τον Φεβρουάριο θα είναι χαμηλότερες, μετά την επιδότηση, από τις τιμές του Ιανουαρίου. «Οι λογαριασμοί θα είναι ίδιοι ή φθηνότεροι τον Φεβρουάριο», σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα