Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Βουλή: Την Πέμπτη η ψήφιση του νομοσχεδίου Δουλειές Ξανά

Δημοσιεύθηκε

στις

Τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας ζητούν, επί της αρχής του νομοσχεδίου «Δουλειές Ξανά», ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. Η ψήφιση του νομοσχεδίου θα γίνει αύριο, πάντως, καθώς πολλοί βουλευτές, άνω των 60 τον αριθμό, έχουν εγγραφεί στον κατάλογο των ομιλητών, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης στη Βουλή -η οποία θα εξελιχθεί έως τα μεσάνυχτα σήμερα και θα συνεχιστεί την Πέμπτη-, ο βουλευτής της ΝΔ Παναγής Καππάτος υπερασπίστηκε την ουσία των νομοθετικών παρεμβάσεων του υπουργείου Εργασίας, λέγοντας ότι αυτές προωθούν την ένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, την ενίσχυση των δεξιοτήτων, την ευελιξία για τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης να εφαρμόζει παρεμβάσεις ενεργητικής πολιτικής για την εύρεση εργασίας και την απασχόληση.

Ο βουλευτής στάθηκε ιδιαίτερα στις παρεμβάσεις για τη στήριξη της στεγαστικής πολιτικής, λέγοντας ότι αυτές έχουν το βλέμμα στραμμένο στη νέα γενιά. «Στα “ψέματα ξανά” του ΣΥΡΙΖΑ, εμείς απαντάμε με “δουλειές ξανά”», είπε ο βουλευτής και υπεραμύνθηκε των νέων διατάξεων για την επιτάχυνση στην απονομή των συντάξεων.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενώ είναι εκείνη που ευθύνεται γιατί με την πολιτική της οδήγησε σε υποδηλωμένη εργασία, σήμερα, πατάει πάνω στα προβλήματα που δημιούργησε και μιλάει για μεταρρύθμιση, σε μια χώρα που παρέχει τη μικρότερη στήριξη στους εργαζόμενους και στους ανέργους. «Η Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερασπιστεί τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, θα λειτουργήσει σε όφελος των πολλών, σε όφελος της πατρίδας μας», είπε ο Νίκος Ηγουμενίδης.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τις επιλογές της, δεν δίνει απάντηση ούτε στις ανάγκες της εποχής ούτε δίνει απάντηση στις εντεινόμενες ανισότητες. Έκανε λόγο για μπρος πίσω στο ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων, για να προσθέσει ότι συνεχώς αναβάλλεται η υλοποίηση της υπόσχεσης της ότι θα λυνόταν το πρόβλημα έως το καλοκαίρι. «Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση μας γυρνάει πίσω στο θέμα του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους», είπε και «αντί να αναβαθμίσει τον ΟΑΕΔ, τον μετατρέπει σε δημόσια υπηρεσία. Και αυτό γίνεται από τον μαιτρ των ιδιωτικοποιήσεων». Επιπλέον, το νομοσχέδιο αλλάζει τον ανταποδοτικό χαρακτήρα του ΟΑΕΔ, με βάση τις εισφορές των εργαζομένων, είπε ο κ. Κεγκέρογλου ενώ αντί να προχωρήσει σε διεύρυνση των προγραμμάτων εργασίας, απαξιώνει ακόμα και το επίδομα ανεργίας, σε μια περίοδο μάλιστα, μεγάλης ακρίβειας.

«Με το νομοσχέδιο ανοίγουν δουλειές, χρυσές δουλειές για όλα εκείνα τα “παράσιτα” των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης, τα οποία εμπορεύονται αδίστακτα την ανθρώπινη ανάγκη για εργασία, προσφέροντας στους ανέργους κάτι ψευτοκαταρτίσεις της κακιάς ώρας. Τα ξέρουμε πάρα πολύ καλά αυτά», δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ιωάννης Δελής και κατήγγειλε ότι και με αυτό το νομοσχέδιο «οι χρυσές δουλειές συνεχίζουν και μεγαλώνουν, για εκείνους τους καπιταλιστές που θα δουν το κράτος -το δικό τους κράτος!- να πληρώνει αυτό αντί για τους ίδιους, τους νέους εργαζόμενους που έχουν στη δούλεψή τους στο όνομα πάντα των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης».


Ροή ειδήσεων

Advertisement