Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Τα Κάλαντα του Λαζάρου

Published

on

 

Το Σάββατο16 Απριλίου 2022 οι μικροί μαθητές και μαθήτριες του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών αναβιώνουν ένα έθιμο που τείνει να ξεχαστεί.

Κρατώντας τον στολισμένο “Λάζαρο” και καλάθια με λουλούδια και “Λαζαράκια” θα ψάλουν τα “Λαζαρικά”, τα παραδοσιακά κάλαντα της ημέρας.

Θα τους συναντήσετε στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου μεταξύ 10πμ με 11πμ καθώς πηγαίνουν να πουν τα κάλαντα στο Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο.

Οι στάσεις που θα κάνουν για να ψάλουν τα κάλαντα θα είναι επί της Ρήγα Φεραίου και στις οδούς Αγίου Νικολάου,Γεροκωστοπούλου και Παντανάσσης .

Σας περιμένουμε να καμαρώσετε τα παιδιά μας.

Καλή Ανάσταση!

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΘΙΜΟΥ

Το Σάββατο της πέμπτης εβδομάδας της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, το γνωστό ως «Σάββατο του Λαζάρου», η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία εορτάζει την ανάμνηση της Ανάστασης του Λαζάρου. Η πληθώρα των λαϊκών εθίμων από έχουν καθιερωθεί για τον εορτασμό της ημέρας αυτής σε πολλές περιοχές της Ελλάδας,  αποδεικνύει ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα λαοφιλή θρησκευτική γιορτή με πανελλήνια απήχηση, που  εμπνέει τη λαϊκή παράδοση και προοικονομεί το λαμπρό  εορτασμό του Πάσχα.

«Λαζαρίνες», «Λαζαράκια», «Λαζαρικά», το ομοίωμα του Λαζάρου, παιδιά που ψάλλουν τους αγερμούς της ημέρας κρατώντας καλαθάκια με τα φρέσκα λουλούδια της υπαίθρου αποτελούν ήχους και εικόνες που αναδεύουν την κοινωνικότητα κάθε τοπικής κοινότητας, προετοιμάζοντας τη μετάβαση από την κατάνυξη  και την εσωστρέφεια της Σαρακοστής στην εξωστρέφεια και τον πανηγυρικό παλμό της Ανάστασης.

Στο «Λύκειο των Ελληνίδων Πατρών» προσπαθούμε να εξοικειώσουμε τους μικρούς μας μαθητές και με τα έθιμα της ημέρας αυτής και παράλληλα επιδιώκουμε να τα υπενθυμίσουμε στην πατρινή κοινωνία.

Το φετινό «Σάββατο του Λαζάρου», παρά τη γενικευμένη αρνητική συγκυρία που πολιορκεί την ψυχή μας,  την πόλη μας, τη χώρα μας και την υφήλιο, είμαστε εδώ για να αναβιώσουμε κάποια από τα έθιμα της ημέρας αυτής που τείνουν να ξεχαστούν και να τα εντάξουμε στη ροή της ζωής της πόλης μας. Να μεταδώσουμε στους συμπολίτες μας το γιορταστικό πνεύμα της ημέρας, να τους υπενθυμίσουμε τη μακραίωνη ιστορία και την πλούσια παράδοση της χώρας μας  και να τους προσκαλέσουμε σε ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον, καμαρώνοντας τους μικρούς μας μαθητές να μαθαίνουν βιωματικά τις παραδόσεις μας. Αυτός, άλλωστε, είναι  μακροχρόνιος στόχος του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών: να διδάσκουμε στο παρόν  την ουσία του παρελθόντος , στοχεύοντας στο στέρεο  μέλλον  μας.

Φέτος  επιλέξαμε να  ψάλουν παιδιά μας τα κάλαντα του Λαζάρου, όπως καθιερώθηκαν στο Ακραίφνιο της Βοιωτίας , στην εκδοχή που έχει καταγραφεί από τη Δόμνα Σαμίου το 1972. Τα παιδιά στα καλαθάκια τους έχουν “λαζαράκια”, δηλαδή ημίγλυκα νηστίσιμα κουλουράκια, πλασμένα στο σχήμα σπαργανωμένου ανθρώπου που αναπαριστούν την εικόνα του σαβανωμένου Λαζάρου της βυζαντινής αγιογραφίας, ενώ στα χέρια τους κρατούν  το «Λάζαρο», δηλαδή μια εικονική υφασμάτινη αναπαράσταση του Λαζάρου

Ευχόμαστε σε όλους Καλή Μεγάλη Εβδομάδα και  Καλή Ανάσταση! Με υγεία, αγάπη, φως και ειρήνη!

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement