Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Κίνδυνος για «μπλακ άουτ» σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών στην κυβέρνηση και σε όλους τους αρμοδίους για να βρεθεί λύση με τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Παρέμβαση για το μείζον θέμα που απασχολεί το κοινωνικό σύνολο, τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος που «καίνε» τον προϋπολογισμό επιχειρήσεων και νοικοκυριών κάνει το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών.

Καλεί την κυβέρνηση να αποτρέψει το «μπλακ άουτ» σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις και – όπως χαρακτηριστικά δηλώνει στην «Γ» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θάνος Ζούπας, «να βρει λύση ώστε να μην μετατραπεί το ηλεκτρικό ρεύμα από κοινωνικό αγαθό πρώτης ανάγκης σε είδος πολυτελείας».

Πιο συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση – ψήφισμα που εξέδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου της Πάτρας επισημαίνονται τα εξής: «Η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί αγαθό ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη διαβίωση, άρρηκτα συνδεδεμένο με τα άρθρα 2 παρ. 1 και 5 παρ. 2 του Συντάγματος και το άρθρο 3 της ΕΣΔΑ. Πρόκειται δηλαδή για κοινωνικό αγαθό ζωτικής σημασίας και το κράτος οφείλει να διασφαλίζει τη δυνατότητα πρόσβασης στη σχετική υπηρεσία».

Επισημαίνεται, επίσης, πως «οι πρόσφατες αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος – με τις μονομερείς αλλαγές όρων των συμβολαίων από παρόχους του ρεύματος- έχουν πλήξει ιδιώτες και επιχειρήσεις και στη ζωή μας εισέβαλε η ρήτρα αναπροσαρμογής (η νομιμότητα της οποίας αμφισβητείται). Αποτέλεσμα της ενσωμάτωσης στους λογαριασμούς της ανωτέρω ρήτρας, είναι η υπέρογκη αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος με άμεσο κίνδυνο διακοπής της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Επιπλέον, παρατηρείται το φαινόμενο καταχρηστικών πρακτικών μονομερούς τροποποίησης από τους προμηθευτές των όρων τιμολόγησης, κατά παράβαση των προβλέψεων του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, με μόνη διέξοδο των πολιτών να καταφύγουν στα Δικαστήρια. Όμως δεν έχουν όλοι οι πολίτες την οικονομική δυνατότητα αλλά ούτε και είναι ορθό να αναγκάζονται να προσφεύγουν στα Δικαστήρια για ένα τόσο σημαντικό κοινωνικό αγαθό».

Και καταλήγει η ανακοίνωση ως εξής: «Καλούμε την Κυβέρνηση και όλες τις αρμόδιες αρχές (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κ.λ.π.) να βρουν κάθε πρόσφορη λύση, προκειμένου να αποτραπεί η διακοπή της ηλεκτροδότησης σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να  μην μετατραπεί το ηλεκτρικό ρεύμα από κοινωνικό αγαθό πρώτης ανάγκης σε είδος πολυτελείας».

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Κυκλοφοριακή ρύθμιση για εργασίες συντήρησης στην περιοχή σύνδεσης του Κόμβου Ρίου με τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο πλαίσιο των εργασιών συντήρησης, στην περιοχή σύνδεσης του κόμβου Ρίου με τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, από τις 06:00 το πρωί της Δευτέρας 04.07.2022 έως τις 14:00 το μεσημέρι της Παρασκευής 08.07.2022, θα αποκλειστεί μόνο η έξοδος του αυτοκινητόδρομου από Αθήνα προς Γέφυρα/Ιωάννινα (Κλάδος Β) και η κίνηση των οχημάτων θα εξυπηρετείται από τον κλάδο προς Ρίο/Πορθμείο και εν συνεχεία προς Γέφυρα Ιωάννινα (Κλάδος Α), όπως φαίνεται στο ακόλουθο σχηματικό διάγραμμα.

Η Ολυμπία Οδός ευχαριστεί για την κατανόηση και παρακαλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται προς τη σχετική εργοταξιακή σήμανση και τις υποδείξεις της Τροχαίας, καθώς και να επιδείξουν αυξημένη προσοχή κατά τη διέλευσή τους από την εν λόγω περιοχή.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην τελική διεθνική εκδήλωση του  GRASPINNO PLUS στο Μαυροβούνιο

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετείχε στην τελική εκδήλωση κεφαλαιοποίησης και στην εταιρική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Ποντγκόριτσα (Μαυροβούνιο) στις 14 και 15 Ιουνίου 2022 στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου Interreg MED GRASPINNO PLUS.

Το έργο GRASPINNOPLUS συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος Interreg MED 2014 – 2020, στο πλαίσιο της πέμπτης πρόσκλησης για modular έργα, στον Άξονα Προτεραιότητας 1.1. Το έργο, που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2021, στοχεύει στην περαιτέρω μεταφορά και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του έργου GRASPINNO που στηρίζει Δημόσιες Αρχές και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ) που υλοποιούν και συμμετέχουν σε διαδικασίες Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων (ΠΔΣ). Το έργο GRASPINNO PLUS θα αυξήσει τις διακρατικές δραστηριότητες καινοτόμων φορέων και δικτύων βασικών τομέων της περιοχής της Μεσογείου στο πλαίσιο της Κοινότητας Πράσινης Ανάπτυξης.

Η κοινοπραξία του GRASPINNO PLUS αποτελείται από 6 εταίρους από 4 χώρες της Μεσογείου(Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία και Μαυροβούνιο):

  • Terre di Siena Lab (Ιταλία)
  • Επιμελητήριο Ηλείας
  • Επιμελητήριο Εμπορίου και Βιομηχανίας της Τεράσας (Ισπανία)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
  • Περιφέρεια της Ούμπριας (Περιφερειακή Διεύθυνση Αγροδιατροφής, Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Πολιτισμού, Ψυχαγωγίας και Πολιτιστικών αγαθών) (Ιταλία).

Ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίων Ζαΐμης, με αφορμή την τελική εκδήλωση του έργου τόνισε τη σημασία των πράσινων δημόσιων συμβάσεων και προμηθειών για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τους δημόσιους φορείς της και ανέφερε πως η Περιφέρεια κινείται προς την κατεύθυνση στήριξης προμηθευτών που πληρούν πράσινα κριτήρια.

Στην εκδήλωση η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εκπροσωπήθηκε από την Αγγελική Κωστοπούλου, συνεργάτιδα του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, Φ. Ζαΐμη. Το Πανεπιστήμιο Πατρών, επικεφαλής εταίρος του GRASPINNO, εκπροσωπήθηκε από τον ομότιμο καθηγητή Γεώργιο Στεφανίδη και τους συνεργάτες του. Από την Ελλάδα συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Ηλείας.

Ακόμα, συμμετείχαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών (Μαυροβούνιο), το Δήμο Ποντγκόριτσας (Μαυροβούνιο), της Περιφέρειας Ούμπριας (Ιταλία), του Επιμελητήριου Εμπορίου και Βιομηχανίας της Τεράσας (Ισπανία) και του Terre di Siena Lab (Ιταλία).

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.graspinno.eu/ and https://graspinno.interreg-med.eu

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Η διεκδίκηση που δεν πρέπει να αργήσει να δικαιωθεί

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Το Καραμανδάνειο, ούτε έκλεισε, ούτε και πρόκειται να κλείσει. Στα χρόνια της ιστορίας του – και δεν είναι λίγα – έχει περάσει από «40 κύματα» και πολλές φορές υπήρξαν πληροφορίες ή φήμες για κλείσιμο του μοναδικού παιδιατρικού νοσοκομείου εκτός Αττικής (εάν δεν κάνουμε λάθος), που ευτύχησε να αποκτήσει η Πάτρα χάρη στη δωρεά του Ιωάννη Καραμανδάνη από το 1936. Εκείνο που με βεβαιότητα έχει κλείσει τον κύκλο του, είναι το κτίριο στο οποίο στεγάζεται σήμερα. Παλιό και ανεπαρκές, αδυνατεί να εξυπηρετήσει το σύνολο των πολιτών της ευρύτερης περιοχής και αδικεί τις σπουδαίες υπηρεσίες που το προσωπικό παρέχει στους μικρούς ασθενείς. Βρεθήκαμε χθες στο Καραμανδάνειο και είχαμε την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε πλήρως τα προαναφερόμενα. Ένα προσωπικό που πασχίζει για το καλύτερο, υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες, σε ένα κτίριο που έχει «γεράσει» και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός σύγχρονου παιδιατρικού ιδρύματος. Μόνη και επιβεβλημένη λύση: Να δημιουργηθεί ένα νέο και σύγχρονο παιδιατρικό νοσοκομείο. Κάτι που αποτελεί στόχο και διεκδίκηση όλων, πλέον. Μία διεκδίκηση που δεν πρέπει να αργήσει να δικαιωθεί…

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα