Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Επαφές με τους επενδυτές για επιτάχυνση των ερευνών για υδρογονάνθρακες

Δημοσιεύθηκε

στις

Μετά και την πρόσφατη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όπου αποφασίστηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση των ερευνών για τους υδρογονάνθρακες, η διοίκηση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) ξεκινά τις επόμενες ημέρες επαφές με τους Έλληνες και ξένους επενδυτές στους οποίους έχουν παραχωρηθεί για έρευνες οι περιοχές του Ιονίου και δυτικά – νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Η απόφαση να αναβαθμιστούν τα έργα σε εθνικής σημασίας που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό, αποτελεί το νέο πλαίσιο στο οποίο τοποθετούνται οι έρευνες, το οποίο θα επικοινωνηθεί στους επενδυτές, όπως ανέφεραν πηγές της ΕΔΕΥ που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Δηλαδή θα επισημανθεί η νέα στρατηγική επιτάχυνσης των διαδικασιών και διευκόλυνσης των επιχειρήσεων σε κάθε στάδιο αδειοδότησης αλλά και τα χρονικά ορόσημα που έχουν τεθεί, τα οποία προβλέπουν την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών ως το τέλος του 2023 το αργότερο, αν όχι την άνοιξη.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλες ξένες επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στις έρευνες στις έξι συγκεκριμένες περιοχές χωρίς να αποκλείεται να διεκδικήσουν νέα «οικόπεδα» πέρα από τα συγκεκριμένα. Ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα, η αποχώρηση ενεργειακών εταιρειών από τη Ρωσία αποτελεί ευνοϊκή συγκυρία.

Ανά περιοχή, οι εξελίξεις κωδικοποιούνται ως εξής:

  • Ιωάννινα (παραχωρησιούχος η Energean): είναι η μόνη χερσαία περιοχή και η πλέον ώριμη καθώς στόχος είναι ως το τέλος του 2023 να γίνει ερευνητική γεώτρηση σε σημείο που θα καταλάβει μικρή έκταση της τάξης των 3-4 στρεμμάτων και -εφόσον υπάρξει ανακάλυψη – να ξεκινήσει η παραγωγή το 2025. Είναι ενθαρρυντικό ότι σε κοντινή περιοχή, στην Αλβανία έχει ανακαλυφθεί κοίτασμα φυσικού αερίου.
  • Περιοχή 2, δυτικά της Κέρκυρας (75% Energean, 25 % ΕΛΠΕ): η Κοινοπραξία αναμένεται να προχωρήσει απευθείας σε τρισδιάστατα σεισμικά προκειμένου η ερευνητική γεώτρηση να γίνει το 2024. Ο στόχος που έχει κατ’ αρχήν εντοπισθεί εκτείνεται και σε περιοχή εκτός της ελληνικής επικράτειας που σημαίνει ότι σε περίπτωση ανακάλυψης κοιτάσματος θα πρέπει να επιμερισθούν τα έσοδα.
  • Περιοχές Ιόνιο και Κυπαρισσιακός κόλπος (100 % ΕΛΠΕ): ολοκληρώθηκαν πρόσφατα τα σεισμικά 2 διαστάσεων, ακολουθεί η ερμηνεία των δεδομένων προκειμένου το 2023 να επιλεγούν τα σημεία όπου θα γίνουν οι σεισμικές έρευνες τριών διαστάσεων με στόχο πρώτη ερευνητική γεώτρηση το 2024.
  • Στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης (Κοινοπραξία Total, ExxonMobil, ΕΛΠΕ) μια επιπλέον εκκρεμότητα σχετίζεται με την προσφυγή περιβαλλοντικών οργανώσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Υπάρχουν σκέψεις να τεθούν ρήτρες διασφάλισης των επενδυτών σε περίπτωση δικαστικής εμπλοκής, προκειμένου τον επόμενο χειμώνα (2022-2023) να προχωρήσει οι δισδιάστατες σεισμικές έρευνες.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν τέλος ότι η εκτίμηση για κύκλο εργασιών ύψους 250 δισ. ευρώ από τους υδρογονάνθρακες βασίζεται σε υπόθεση εργασίας για τιμή πετρελαίου στα 60-70 δολάρια το βαρέλι.


Ροή ειδήσεων

Advertisement