Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022
Connect with us

Μαγειρική

Σουπιές κρασάτες με κρεμμυδάκια στιφάδο

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

120 ml ε.π. ελαιόλαδο

500 γρ. κρεμμυδάκια στιφάδου, καθαρισμένα

3-4 σκελίδες σκόρδο

1 κιλό φρέσκες σουπιές

1 κουτ. γλυκού τοματοπελτέ

1 φύλλο δάφνης

2-3 κόκκους μπαχάρι

2-3 γαρίφαλα

1 ξυλάκι κανέλλας

1 ποτηράκι κρασί

2 μεγάλες ώριμες τομάτες, αποφλοιωμένες, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες

μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

ανθό αλατιού

Εκτέλεση:

Σε ένα τηγάνι βάζετε το μισό ελαιόλαδο, τα κρεμμυδάκια και τα σκόρδα και τα αχνίζετε να γυαλίσουν και να μελώσουν, για περίπου 15΄. Καθαρίζετε και κόβετε τις σουπιές σε χοντρά κομμάτια, αφού βγάλετε το κόκαλο. Τις βάζετε σκέτες σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, να αχνιστούν και να βγάλουν τα υγρά τους. Όταν πιούν τα υγρά τους, προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα κρεμμυδάκια και τα σκόρδα. Τα σοτάρετε όλα μαζί και προσθέτετε τον τοματοπελτέ. Ανακατεύουμε καλά να τσιγαριστεί ο τοματοπελτές και προσθέτετε τα μπαχαρικά. Συνεχίζετε το ανακάτεμα. Σβήνετε με το κρασί. Αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτετε τη φρέσκια τομάτα. Αλατοπιπερώνετε και, αν χρειάζεται, βάζετε ένα ποτηράκι νερό. Ανακατεύετε και μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα, να μαλακώσουν οι σουπιές και τα κρεμμυδάκια και να μελώσει η σάλτσα.

 

Περισσότερα

Μαγειρική

  Γιουβέτσι με κριθαροκεφτέδες και κεφαλογραβιέρα         

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

Για το γιουβέτσι:

1.200 γρ. μοσχάρι, σε μερίδες

1/4 φλιτζ. έ.π. ελαιόλαδο

1 μικρό κρεμμύδι, ολόκληρο

1 καρότο

1 πράσο

3 σκελίδες σκόρδο

1 κ.σ. πελτέ τομάτας

1/2 φλ. κόκκινο ξηρό κρασί

1 πρέζα ζάχαρη

2 συσκ. τοματάκια ολόκληρα, αποφλοιωμένα (ή τριμμένη ντομάτα)

2 κλωνάρια μαϊντανό

1 δαφνόφυλλο

3-4 κόκκους μπαχάρι

κεφαλοτύρι τριμμένο ή ξερή μυζήθρα

αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το κριθαράκι:

500 γρ. κριθαράκι χοντρό

1/4 φλιτζ. έ.π. ελαιόλαδο

150 γρ. κεφαλογραβιέρα, σε κύβους

100 γρ. αλεύρι γ.ό.χ.

Εκτέλεση:

Στεγνώνετε το μοσχάρι σε απορροφητικό χαρτί. Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και ροδίζετε το κρέας. Προσθέτετε ολόκληρα τα λαχανικά, το κρεμμύδι, το καρότο, το πράσο, το σκόρδο, και σοτάρετε για 1΄. Προσθέτετε τον πελτέ και τον τρίβετε στη βάση της κατσαρόλας να ψηθεί για 1΄. Σβήνετε με το κρασί και ρίχνετε τη ζάχαρη. Προσθέτετε τις τριμμένες τομάτες και 1 λίτρο νερό. Βάζετε τη δάφνη και το μπαχάρι. Σκεπάζετε και αφήνετε να σιγοβράσει το κρέας να μαλακώσει. Κρατάτε λίγη σάλτσα στην άκρη. Προς το τέλος του βρασμού, προσθέτετε αλάτι και πιπέρι. Σβήνετε με το κρασί και ρίχνετε τη ζάχαρη. Προσθέτετε τις τριμμένες τομάτες και 1 λίτρο νερό. Βάζετε τη δάφνη και το μπαχάρι. Σκεπάζετε και αφήνετε να σιγοβράσει για 1 ώρα. Κρατάτε λίγη σάλτσα στην άκρη. Προς το τέλος του βρασμού, προσθέτετε αλάτι και πιπέρι. Σε κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και ρίχνετε το κριθαράκι ανακατεύοντας να λαδωθεί καλά. Το αδειάζετε σε ταψί. Από πάνω βάζετε το βρασμένο κοκκινιστό μοσχάρι. Αφαιρείτε από τη σάλτσα τα και περιχύνετε με τη σάλτσα τα υλικά στο ταψί. Η σάλτσα πρέπει να καλύπτει το κριθαράκι. Ψήνετε το γιουβέτσι σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC στις αντιστάσεις, στην κάτω θέση του φούρνου, για 35΄. Ενδιάμεσα ανακατεύετε μία φορά τα υλικά. Όταν είναι έτοιμο, ξεχωρίζετε το κρέας με το κριθαράκι. Βάζετε το κριθαράκι σε ένα μπολ, το αφήνετε να κρυώσει και ρίχνετε το αλεύρι και την κεφαλογραβιέρα. Σε ένα καυτό τηγάνι με ελαιόλαδο τηγανίζετε τους κριθαροκεφτέδες. Σερβίρετε με το μοσχαράκι και σάλτσα.

Περισσότερα

Μαγειρική

Γαύρος με τομάτα στον φούρνο           

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 κιλό γαύρο

120 ml ε.π. ελαιόλαδο

1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 δαφνόφυλλο

100 ml λευκό ξηρό κρασί

2 τομάτες αποφλοιωμένες, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες

5-6 κλωνάρια μαϊντανό, ψιλοκομμένο

ανθό αλατιού

κόκκους μαύρου πιπεριού

1 πρέζα ρίγανη

Εκτέλεση:

Βγάζετε το κεφάλι και τα εντόσθια από τα ψάρια, τα πλένετε καλά σε τρεχούμενο κρύο νερό και τα τοποθετείτε σε σουρωτήρι για 10΄ για να στραγγίξουν καλά. Ταυτόχρονα ετοιμάζετε μια σύβραση βάζοντας το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τη δάφνη να αχνιστούν και να μαλακώσουν. Κατόπιν, σβήνετε με το κρασί και μετά από 2΄-3΄ προσθέτετε την ψιλοκομμένη τομάτα. Αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε τον μαϊντανό και τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Απλώνετε τη μισή σύβραση στο ταψί, αραδιάζετε ομοιόμορφα τον γαύρο από πάνω και συμπληρώνετε με την υπόλοιπη σύβραση από πάνω. Τοποθετείτε το ταψί και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C για περίπου 10΄. Για το σερβίρισμα, πασπαλίζετε με λίγη ξερή ρίγανη.

 

Περισσότερα

Μαγειρική

Φιλέτα από μπούτι κοτόπουλο με φέτα         

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

800 γρ. φιλέτο από μπούτι κοτόπουλο

1/3 φλιτζανιού εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο σε φέτες

3 φρέσκα κρεμμυδάκια σε φέτες (και το τρυφερό πράσινο μέρος)

1 ποτήρι κρασιού ρετσίνα

1 κλαδάκι δεντρολίβανο

1 φλιτζάνι φέτα τριμμένη

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Ζεσταίνετε πολύ καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι. Αλατοπιπερώνετε τον πάτο του τηγανιού και ακουμπάτε πάνω τα φιλέτα. Προσθέτετε λίγο από το ελαιόλαδο και ροδίζετε το κοτόπουλο. Το γυρίζετε και από την άλλη πλευρά, αλατοπιπερώνετε και 2 λεπτά αργότερα ρίχνετε στο τηγάνι τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Σοτάρετε για 2 λεπτά ακόμη και σβήνετε τα φιλετάκια με τη ρετσίνα. Προσθέτετε το δεντρολίβανο και αφήνετε το φαγητό να μαγειρευτεί και να μείνει με τη σάλτσα του. Στο τέλος πασπαλίζετε με τη φέτα, κουνάτε ελαφρά το τηγάνι και τραβάτε από τη φωτιά. Σερβίρετε με τηγανητές πατάτες.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα