Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Το μνημείο Μπελογιάνη και ο Δήμος Πατρέων

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Δήμος Πατρέων αποφάσισε να αναγείρει μνημείο στη μνήμη του Νίκου Μπελογιάννη που φέτος συμπληρώνονται εβδομήντα χρόνια από την εκτέλεσή του.

Ο Νίκος Μπελογιάννης είναι το επιφανέστερο θύμα της μετεμφυλιοπολεμικής Ελλάδας. Κατέχει εξέχουσα θέση στο πάνθεο των μαρτύρων του ΚΚΕ που τιμά συστηματικά τη μνήμη του.
Με ποιό τρόπο το ΚΚΕ διαχειρίζεται την ιστορία του, είναι δική του δουλειά. Με ποιο τρόπο διαχειρίζεται ο Δήμος Πατρέων την τοπική συλλογική μνήμη είναι δουλειά όλων μας.
Ο εμφύλιος πόλεμος του 1946-49 υπήρξε, ανεξάρτητα από την έκβασή του, ένα μεγάλο τραύμα που η ελληνική κοινωνία χρειάστηκε δεκαετίες για το ξεπεράσει, αν υποθέσουμε ότι το έχει ξεπεράσει. Για πολλά χρόνια ζούσαμε με πάθος τα μνημόσυνα των θυμάτων της μιας πλευράς αλλά και τις εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα της άλλης πλευράς. Ο καθένας πενθούσε και τιμούσε τους νεκρούς του.
Με τα χρόνια τα μνημόσυνα ξεχάστηκαν. Κάτι πήγε να αναζωπυρώσει η Χρυσή Αυγή στο Μελιγαλά αλλά χωρίς συνέχεια. Μόνο το ΚΚΕ επιμένει, μέχρι και εκδρομές στις κορυφές του Γράμμου, οργανώνει η νεολαία του, «στα χνάρια του Δημοκρατικού Στρατού». Ωστόσο αυτές οι πρακτικές μάλλον ως εκδρομικές εκκεντρικότητες εκλαμβάνονται, παρά σαν κάτι το ουσιαστικό.
Αλλά το θέμα μας δεν είναι το ΚΚΕ, είναι ο Δήμος Πατρέων. Ο Δήμος επιλέγοντας να αναγείρει μνημείο Μπελογιάννη επιχειρεί να επιβάλλει στην πόλη μια κομματική ανάγνωση της ιστορίας. Ανάγνωση που αφενός είναι μονομερής και αφετέρου συντηρεί παρωχημένους εμφυλιοπολεμικούς διχασμούς.
Ένας Δήμος οφείλει με τις επιλογές του να εκφράζει, στο μέτρο του δυνατού, όλους τους δημότες του. Να συνυπολογίζει τις ευαισθησίες όλων και να μην ξύνει τις παλιές πληγές.
Δεν ξέρω αν θα είχε νόημα μετά από τόσα χρόνια, αλλά ένα κοινό μνημείο για όλα τα θύματα του εμφυλίου, θα μπορούσε να συμβολίσει μια διάθεση υπέρβασης ενός κακού παρελθόντος. Μια τέτοια επιλογή θα είχε ισχυρό το συμβολισμό και τη σκοπιμότητά της.
Το μνημείο του Μπελογιάννη τι ακριβώς συμβολίζει και σε ποια σκοπιμότητα υπακούει;
Οι άνθρωποι της δημοτικής αρχής είναι με το ΚΚΕ. Δικαίωμά τους. Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση υπερβαίνουν τα όρια της εντολής που έλαβαν. Για να δημαρχεύουν ψηφίστηκαν από τους Πατρινούς και όχι για να επιβάλλουν τη γνώμη τους για τον εμφύλιο πόλεμο.
Είναι μεγάλη η διαφορά. Για όσους την αντιλαμβάνονται.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

 

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Θα χυθεί άπλετο φως»

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Μόνο σε θερινή ραστώνη δεν παραπέμπει το πολιτικό κλίμα των τελευταίων ημερών, και αφότου έγινε το «μπαμ» με την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη.  Κυριακάτικα, και νωρίς το πρωί, ο Ιάσονας Φωτήλας έκανε σχετική παρέμβαση στον τηλεοπτικό σταθμό Open, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Υπάρχουν πάρα πολλά ερωτήματα, τα οποία πρέπει να απαντηθούν. Και η κυβέρνηση αυτό έχει σκοπό να κάνει, να ρίξει άπλετο φως σε όλη αυτήν την υπόθεση».

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Σε πλήρη εξέλιξη εργασίες για άρση επικινδυνότητας στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Ανατολικής Αιγιάλειας

Δημοσιεύθηκε

στις

Σημαντικές παρεμβάσεις που διευκολύνουν την πρόσβαση και καθιστούν ασφαλέστερες τις μετακινήσεις στην Ανατολική Αιγιάλεια βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στο πλαίσιο του έργου που αφορά την άρση επικινδυνότητας επαρχιακού οδικού δικτύου στην συγκεκριμένη περιοχή, στην οποία, ιδιαίτερα στα ορεινά, έχουν εκδηλωθεί καθιζήσεις.
Οι εργασίες που εκτελούνται τμηματικά από την Διεύθυνση Έργων της ΠΕ Αχαΐας είναι προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ και γίνονται στην 17η Επαρχιακή Οδό: «Αιγείρα – Αίγαι – Ζαρούχλα από την εθνική οδό Πατρών – Κορίνθου και δια Βεργοβίστας – Σελιάνας – Περιθωρίου», στην 18η Επαρχιακή Οδό: «Αιγείρα – Ράχοβα προς Σαραντάπηχο» και στην 20η Επαρχιακή Οδό: «Παραλία Πλατάνου – Μέγα Σπηλαίου – Καλάβρυτα δια Άνω Πλατάνου, Καλαμιάς, Βουτσίμου και Κάτω Ποταμιάς» της Ανατολικής Αιγιάλειας.
Περιοχές που έχουν ολοκληρωθεί οι παρεμβάσεις και οι κάτοικοι απολαμβάνουν ήδη βελτιωμένες μετακινήσεις επισκέφθηκε την Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022 ο Βοηθός Περιφερειάρχη (με αρμοδιότητες Προγραμματισμού, Μελετών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Αγροδιατροφής), Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος. Συγκεκριμένα βρέθηκε στο Βούτσιμο στην ορεινή Ακράτα, όπως επίσης στην ορεινή Αιγείρα τους οικισμούς Βελλα, Συνεβρό, Εξοχή και Όαση, ενώ αντίστοιχες παρεμβάσεις έχουν ολοκληρωθεί σε Περιθώρι και Σελιάνα.
Το έργο, χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της ΠΔΕ και αφορά σε εργασίες άρσης της επικινδυνότητας λόγω καθιζήσεων – κατολισθήσεων – διαβρώσεων του ασφαλτοτάπητα και των πρανών, καθώς και σε αντικατάσταση στηθαίων ασφαλείας, επέκτασης τεχνικών έργων και άλλων συναφών εργασιών.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Μαζί με τους Μπλε»

Την προσεχή Πέμπτη στις  21:30, στον Σταθμό του Διακοπτού

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο τομέας Πολιτισμού της Περιφέρειας συνεχίζει το ξεχωριστό καλοκαιρινό πολιτιστικό πρόγραμμα, «Μαζί με τους Μπλε», την ερχόμενη Πέμπτη στις 21:30, στον Σταθμό του Διακοπτού, του Δήμου Αιγιαλείας.

Το συγκρότημα των «Μπλε» δε χρειάζεται συστάσεις! Διαχρονικά τραγούδια, ιδιαίτερος ήχος, με την απόλυτη frontwoman Τζώρτζια να συνεπαίρνει το κοινό με τη φωνή, την ερμηνεία της και τη δυναμική σκηνική της παρουσία σε κάθε συναυλία!

Οι «Μπλε» με επτά albums και ένα διπλό bestoff στο ενεργητικό τους, με πολλά τραγούδια που είναι πλέον διαχρονικά, έχουν καθιερωθεί ως ένα από τα μακροβιότερα και πιο αγαπημένα συγκροτήματα της ελληνικής μουσικής σκηνής.

Ο ιδιαίτερος τρόπος τους και η δυναμική σκηνική τους παρουσία αποτελούν εγγύηση για μια επιτυχημένη και εκρηκτική παράσταση.

Στις αποσκευές τους θα έχουν τραγούδια αγαπημένα όπως, «Τον ίδιο το θεό», «Δεν θέλω να μιλάς», «Πιάνω φωτιά», «Εσύ δεν ζεις πουθενά», «Φοβάμαι» καθώς και άλλες επιτυχίες, τραγούδια που άφησαν ιστορία και ξυπνούν μνήμες από τα νεανικά μας χρόνια.

Στόχος της Περιφέρειας είναι όλοι οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας, να μπορέσουν να απολαύσουν ξεχωριστές βραδιές με μερικούς από τους πιο σπουδαίους Έλληνες καλλιτέχνες σε συναυλίες και εκδηλώσεις που θα αφήσουν εποχή. Είσοδος ελεύθερη.

 

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα