Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022
Connect with us

Ελλάδα

Οι απίστευτες δικαστικές υποθέσεις που έφτασαν μέχρι τον Άρειο Πάγο

Δημοσιεύθηκε

στις

Μία σειρά αστικών υποθέσεων, μία σειρά διοικητικών και ποινικών υποθέσεων και στη συνέχεια η αντιδικία για την κατεδάφιση ενός μαντρότοιχου κάπου στη Μεγαλόπολη έφτασε στον Άρειο Πάγο. Και μάλιστα δύο φορές… Πρόκειται για μια από τις πιο απίστευτες υποθέσεις που φτάνουν στο ανώτατο δικαστικό όργανο της χώρας.

Τώρα, σειρά έχει μία νέα απίστευτη προσφυγή που απασχόλησε το Ανώτατο Δικαστήριο με αντικείμενο… εάν ο μπαλτάς ενός χασάπη διαταράσσει την ψυχική υγεία των ενοίκων σε άλλους ορόφους στην πολυκατοικία όπου στο ισόγειο βρίσκεται το κρεοπωλείο.

Και είναι μόνον μερικά από τα παραδείγματα των υποθέσεων που φτάνουν τελικά να απασχολούν τον Άρειο Πάγο.

Μάλιστα, την ανάγκη να μπει ένα όριο στην εκδίκαση υποθέσεων που μπορεί να φτάσουν μέχρι και το Ανώτατο Δικαστήριο, δηλαδή στον Άρειο Πάγο είχαν επισημάνει οι συμμετέχοντες σε ημερίδα της Κίνησης Επιτάχυνσης της Δικαιοσύνης όπως γράφει η ιστοσελίδα dikastiko.gr, τονίζοντας πως πρέπει να υπάρξει ένας φραγμός για το ποιες θα πρέπει να εισάγονται σε ανώτερο βαθμό και με ποιο τρόπο. Υποθέσεις, που όπως είχε επισημανθεί, αποτελούν παράγοντα καθυστερήσεων στην εκδίκαση από τη Δικαιοσύνη.

Ο θόρυβος από… τον μπαλτά
Στη νέα υπόθεση, που έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο, ιδιοκτήτρια διαμερίσματος στράφηκε κατά του επαγγελματία κρεοπώλη που έχει μαγαζί στο ισόγειο της πολυκατοικίας, κατηγορώντας τον ότι προσβάλλει την προσωπικότητά της.

Ο Άρειος Πάγος κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα αν ο θόρυβος που προκαλεί ο μπαλτάς του κρεοπώλη όταν σπάει τα κόκαλα προσβάλλει ή όχι την προσωπικότητα και την ψυχική υγεία της ιδιοκτήτριας διαμερίσματος του πρώτου ορόφου, η οποία στην έννοια «της οικονομικής ελευθερίας» έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί ακώλυτα και να διαθέτει το διαμέρισμά της.

Η ασήμαντη αυτή υπόθεση του θορύβου που προκαλεί ο μπαλτάς του κρεοπώλη, λόγω του απαρχαιωμένου νομοθετικού πλαισίου στον τομέα των αρμοδιοτήτων των δικαστηρίων, έφτασε να απασχολήσει ακόμη και τον Αρειο Πάγο, ενώ την ίδια στιγμή οι καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης έχουν φτάσει στο σημείο της αρνησιδικίας.

Η ενόχληση από τον θόρυβο και η προσφυγή
Τον Άρειο Πάγο απασχόλησε υπόθεση ιδιοκτήτριας διαμερίσματος του πρώτου ορόφου πολυκατοικίας το οποίο μίσθωνε. Η ιδιοκτήτρια επικαλέστηκε ότι η χρήση του μπαλτά από τον κρεοπώλη που έχει ενοικιάσει κατάστημα στο ισόγειο της ίδιας πολυκατοικίας, αφενός, την ενοχλούσε λόγω του θορύβου που προκαλούσε όταν έσπαγε τα κόκαλα, αφετέρου, ότι προσβαλλόταν η προσωπικότητα και η ψυχική της υγεία, συν του ότι δεν μπορούσε ακώλυτα να χρησιμοποιεί το διαμέρισμα.

Σε πρώτο βαθμό η αγωγή της ιδιοκτήτριας διαμερίσματος εναντίον του κρεοπώλη απορρίφθηκε, με το σκεπτικό ότι ο εκπεμπόμενος θόρυβος δεν ήταν ουσιώδης, ούτε βλάπτει σημαντικά τη χρήση του επίμαχου διαμερίσματος

Η ιδιοκτήτρια στράφηκε δικαστικά κατά του κρεοπώλη υποστηρίζοντας τα εξής:
α) Από τον μπαλτά κατά την κοπή των οστών των κρεάτων (ιδιαίτερα τις ημέρες που προηγούνται των εορτών και των αργιών, οπότε υπάρχει μεγαλύτερη κατανάλωση κρέατος) και από τα ψυγεία που λειτουργούν όλο το 24ωρο προκαλούνται θόρυβοι που υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα από τον νόμο ανώτατα όρια.
β) Εξαιτίας των εν λόγω θορύβων, ακόμη και κατά τις ώρες κοινής ησυχίας και τις νυχτερινές «καθίσταται αδύνατη η απρόσκοπτη χρήση του διαμερίσματός της τόσο από την ίδια όσο και από τους μισθωτές αυτού, ως κατοικίας που εξασφαλίζει την ηρεμία και την απόλαυση του οικιακού περιβάλλοντος και τη γαλήνη που δικαιούται καθένας στον απόλυτο ιδιωτικό χώρο της κατοικίας του, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ιδιοκατοικήσει σε αυτό χωρίς ψυχική ταραχή και να είναι αναγκασμένη να φιλοξενείται στην οικία της μητέρας της, αλλά και να μην μπορεί να το εκμισθώσει».
γ) Ο κρεοπώλης «προσβάλλει το δικαίωμά της στην ελεύθερη χρήση και απόλαυση της ιδιοκτησίας της και συνακόλουθα προσβάλλει παράνομα την προσωπικότητά της».
Τι ζητούσε κατά του κρεοπώλη
Για όλους αυτούς τους λόγους, αλλά και επειδή (κατά τους ισχυρισμούς της) ο μισθωτής του διαμερίσματος την απειλεί ότι λόγω του θορύβου θα το εγκαταλείψει), η ιδιοκτήτρια ζήτησε από τη Δικαιοσύνη να υποχρεωθεί ο κρεοπώλης:

1) Να κλείσει το κατάστημά του μέχρι να λάβει, με δικές του δαπάνες, μέτρα ηχοπροστασίας.

2) Αμέσως μετά το τέλος των επισκευών να προβεί «σε πιστοποιημένη μέτρηση της αερόφερτης κτυπογενούς ηχομόνωσης, καθώς και σε μέτρηση καταγραφής μέγιστης στάθμης θορύβου». Σε πρώτο βαθμό, η αγωγή της ιδιοκτήτριας απορρίφθηκε με το σκεπτικό ότι ο εκπεμπόμενος θόρυβος δεν ήταν ουσιώδης, ούτε βλάπτει σημαντικά τη χρήση του επίμαχου διαμερίσματος, καθώς δεν υπερέβαινε το θεμιτό όριο και ήταν υποχρεωμένη να ανεχτεί τον θόρυβο γιατί η χρήση του μπαλτά «δεν προκαλεί τέτοιας έντασης θόρυβο ώστε να διαφεύγει των συνηθισμένων θορύβων μιας συνοικίας και να είναι ενοχλητικός για τους περιοίκους αυτής».

Παράλληλα, επισημαίνεται στην πρωτόδικη απόφαση ότι ο μισθωτής του διαμερίσματος κατέθεσε ότι ο θόρυβος του μπαλτά δεν προξενούσε «καμία ενόχληση, ούτε υπήρχε καμία διαμαρτυρία εκ μέρους του προς την ιδιοκτήτρια για το ζήτημα αυτό, αλλά και ουδέποτε δήλωσε ότι θα αποχωρήσει λόγω του θορύβου». Ετσι, κρίθηκε ότι η ιδιοκτήτρια «δεν υπέστη προσβολή της ψυχικής της υγείας εξαιτίας των θορύβων» και «δεν νομιμοποιείται στην άσκηση της αγωγής προσβολής της προσωπικότητας, απλά και μόνο επειδή είναι κυρία του διαμερίσματος».

Αβάσιμη η έφεση- Προσέφυγε μετά στον Άρειο Πάγο
Στο Εφετείο απορρίφθηκε ως αβάσιμη η έφεση της ιδιοκτήτριας κατά της πρωτόδικης απόφασης και μετά από αναίρεση της ίδιας η υπόθεση έφτασε στον Αρειο Πάγο. Αντίθετα, οι αρεοπαγίτες αναίρεσαν την απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης με το σκεπτικό ότι η εφετειακή απόφαση δεν ανταποκρίνεται στο πραγματικό περιεχόμενο της αγωγής της ιδιοκτήτριας.

Και αυτό γιατί η ιδιοκτήτρια δεν ισχυρίστηκε ότι «προσβλήθηκε η προσωπικότητά της ως κυρίας, απλώς, του διαμερίσματος συνεπεία προσβολής της ψυχικής της υγείας εξαιτίας των θορύβων που εκπέμπονται, αλλά διότι προσβλήθηκε το ατομικό δικαίωμα στην ιδιοκτησία της και, ειδικότερα, η ελευθερία της να χρησιμοποιεί ακώλυτα, να απολαμβάνει και να διαθέτει την ιδιοκτησία της, που κατοχυρώνεται υπό την έννοια της οικονομικής ελευθερίας, καθόσον καθίσταται αδύνατη η απρόσκοπτη χρήση του διαμερίσματός της τόσο από την ίδια όσο και από τους τρίτους – μισθωτές, ως κατοικίας που εξασφαλίζει την ηρεμία και την απόλαυση του οικιακού περιβάλλοντος και τη γαλήνη που αυτή δικαιούται στον απόλυτο ιδιωτικό χώρο της κατοικίας της, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ιδιοκατοικήσει σε αυτό χωρίς κίνδυνο βλάβης της ψυχικής της υγείας ή να το εκμισθώσει απρόσκοπτα».

www.in.gr

Ελλάδα

Πολυτεχνειούπολη: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία και οι φωτογραφίες των 14 μελών της συμμορίας του Έσκο

Δημοσιεύθηκε

στις

Με ορμητήριο την Πολυτεχνειούπολη, οι δράστες έκαναν ληστείες και διακινούσαν ναρκωτικά. Οι συλλήψεις και οι αποκαλύψεις που ακολούθησαν προκάλεσαν αίσθηση…

Δόθηκαν στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικών Διατάξεων της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας καθώς και οι φωτογραφίες 14 ατόμων, που αποτελούν μέλη των τριών συμμοριών που διέπρατταν ένοπλες ληστείες σε καταστήματα και σπίτια, ενώ διακινούσαν και ναρκωτικές ουσίες στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, με ορμητήριο τις φοιτητικές εστίες της Πολυτεχνειούπολης του Ζωγράφου.

Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, σύμφωνα με τις σχετικές Εισαγγελικές Διατάξεις, αποσκοπεί στη διερεύνηση συμμετοχής τους και σε άλλες αξιόποινες πράξεις, στην περιέλευση πληροφοριών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη ασύλληπτων μελών της οργάνωσης και στην προστασία του κοινωνικού συνόλου κάνοντας αντιληπτό τον τρόπο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης προς τους πολίτες.

Όπως είχε ανακοινωθεί μετά τη μεγάλη επιχείρηση της ΕΛΑΣ, είχαν συλληφθεί 32 μέλη των συμμοριών αυτών, ανάμεσα στους οποίους και τα αρχηγικά τους μέλη. Οι συμμορίες αυτές σύμφωνα με την ΕΛΑΣ διέπραξαν συνολικά 29 ληστείες έχοντας ως ορμητήριο τις φοιτητικές εστίες στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου.

Δείτε τις φωτογραφίες και τα στοιχεία των συλληφθέντων εδώ

Τα στοιχεία για την Πολυτεχνειούπολη που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας προβληματίζουν. Οι μαφιόζοι έδειχναν να μην φοβούνται τίποτα. Διακινούσαν ναρκωτικά ακόμα και μπροστά σε φύλακες και είχαν φτάσει στο σημείο να καλούν στη φοιτητική εστία κακοποιούς από την Αλβανία. Τους εξηγούσαν πως έχει η κατάσταση και τους έπειθαν πως το ταξίδι στην Ελλάδα αξίζει τον κόπο.

Πράγματι όπως διαπίστωσαν οι αστυνομικοί, μια σειρά από επικίνδυνοι εγκληματίες βρήκαν καταφύγιο στην Πολυτεχνειούπολη. Έκαναν επιθέσεις και ληστείες, με ορμητήριο πάντα τη φοιτητική εστία στην περιοχή του Ζωγράφου. Οι Αρχές καλούνται να διαπιστώσουν ποιος ήταν ο ρόλος που έπαιξαν οι φύλακες. Καθώς σε πολλές περιπτώσεις, έχουν καταγραφεί να πιάνουν κουβέντα με μέλη της μαφίας και να μην αντιδρούν σε περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών, μπροστά στα μάτια τους.

Φως στα όσα συνέβαιναν με τα προσκλητήρια κακοποιών άρχισε να πέφτει τον περασμένο Ιούνιο, όταν οι αστυνομικοί έπιασαν έναν 26χρονο Αλβανό για 6 ληστείες σε Παπάγου, Γλυφάδα και Παλαιό Φάληρο. Μαζί με τους συνεργούς του, είχε χρησιμοποιήσει μια κλεμμένη μοτοσικλέτα, που αργότερα μπήκε στην Πολυτεχνειούπολη. Από την έρευνα προέκυψε ότι μέλη της συμμορίας, είχαν προκληθεί από την Αλβανία και είχαν φτάσει στην Ελλάδα, με αποκλειστικό σκοπό τη διάπραξη εγκληματικών ενεργειών.

Περισσότερα

Ελλάδα

Κιβωτός του Κόσμου: «Μπαμπά ζω μια κόλαση» έλεγε 9χρονος στον πατέρα του – Είχε γίνει καταγγελία πριν 9 μήνες

Δημοσιεύθηκε

στις

Ακόμα μια καταγγελία για την «Κιβωτό του Κόσμου» έρχεται να πριστεθεί στις δεκάδες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ως τώρα.

Η νέα καταγγελία αφορά έναν 9χρονο φιλοξενούμενο της «Κιβωτού του Κόσμου» στην Καλαμάτα, ο πατέρας και η θεία του οποίου μίλησαν, ενώ πριν έμενε σε αυτή της άνοιξης.

Όπως αναφέρει ο πατέρας, όταν είχε επισκεφθεί τον 9χρονο, του είχε πει “μπαμπά ζω μια κόλαση”. Το παιδάκι ανέφερε ξυλοδαρμούς από παιδαγωγούς τόσο στην Άνοιξη όσο και στην Καλαμάτα, και πως γενικά όλοι οι φιλοξενούμενοι έτρεμαν τις συνέπειες, αφού οι τιμωρίες ήταν σκληρές (κάτι που έχουν καταγγείλει πολλά παιδιά).

Το παιδί ανέφερε πως κάποιες από αυτές ήταν το να τον κλείνουν μόνο σε σκοτεινά δωμάτια.

«Μπαμπά με χτυπάνε, με έχει χτυπήσει παιδαγωγός μαζί με μια άλλη» είπε ο 9χρονος σύμφωνα με τον πατέρα του, και φυσικά προκάλεσε έντονη ανησυχία. Όπως είπε κάλεσε την αστυνομία, και τελικά από τη δομή τον πέταξαν έξω. Όπως λέει, η καταγγελία στην αστυνομία έγινε εδώ και 9 μήνες, και ακόμα δεν υπάρξει εξέλιξη.

Τα ίδια καταθέτει και η θεία του παιδιού, λέγοντας πως της είπε «θεία πάρε με από εδώ».

Επίσης μητέρες αναφέρουν πως έχουν να δουν χρόνια τα παιδιά τους, ενώ υπενθυμίζεται πως η οικονομική αστυνομία κάνει φύλλο και φτερό τις δομές.

Περισσότερα

Ελλάδα

Πέτσας: Βασισμένο στο ισπανικό μοντέλο το κυβερνητικό σχέδιο για τους δανειολήπτες

Δημοσιεύθηκε

στις

Για το σχέδιο της κυβέρνησης που αφορά τους δανειολήπτες μίλησε στην πρωινή εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, υπογραμμίζοντας ότι βασίζεται στο ισπανικό μοντέλο.

Το μοντέλο αφορά:

– Επιμήκυνση δανείου

– Μείωση δόσης κατά 40%-50%

– Πάγωμα επιτοκίου

– Ρύθμιση 5ετιας

– Ετήσιο εισόδημα 25.000 (2.000 ευρώ το μήνα)

Ο υπουργός τόνισε ότι είναι αναγκαία η στήριξη της πρώτης κατοικίας ευάλωτων οφειλετών και πρότεινε, όπως υπάρχει πίεση για αποπληρωμή στους δανειολήπτες, να υπάρχει «πίεση» και στα funds που έχουν στην κατοχή τους τα κόκκινα δάνεια, να εξυπηρετήσουν τον κόσμο με γενναίες ρυθμίσεις.

Αναφορικά με τα επιτόκια καταθέσεων κι αν θα υπάρξει κάποια ρύθμιση για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, επεσήμανε τα εξής: «Ας περιμένουμε λίγες μέρες ακόμα. Αυτά τα ζητήματα είναι στο πλαίσιο της συζήτησης της κυβέρνησης με τις τράπεζες».

Για τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε ανέφερε πώς είναι ένας προϋπολογισμός «ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης», ενώ εκτίμησε ότι υπάρξει περιθώριο στήριξης των πολίτων και πώς «κάθε ευρώ που περισσεύει θα δοθεί στην κοινωνία».

Καταλήγοντας, ο κ. Πέτσας είπε ότι φέτος, για πρώτη φορά, οι ξένες άμεσες επενδύσεις ξεπέρασαν τα έξι δισ. ευρώ, κάτι που είναι «η πιο ευχάριστη έκπληξη της οικονομίας».

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα