Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Αργεί η «Ανάσταση»-Ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις και πτώση της εμπορικής δραστηριότητας, λίγο πριν την είσοδο στην Μ. Εβδομάδα

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε ευθεία γραμμής, χωρίς καθόλου διακυμάνσεις, παραμένει μέχρι και τα μέσα Απριλίου ο παλμός της αγοράς στην Πάτρα με τους εμπόρους να προειδοποιούν για ελλείψεις αγαθών εξαιτίας των συνεχόμενων ανατιμήσεων και της έλλειψης ρευστότητας.

Οι ανατιμήσεις, στα εισαγόμενα κυρίως είδη, ρούχα-παπούτσια-δώρα, έχουν ξεπεράσει το 50% μέσα σ ένα εξάμηνο με τους εμπόρους να συγκρατούν τις πιέσεις καθώς εξανεμίζεται η αγοραστική ισχύς του καταναλωτή.
«Η άνοδος του πληθωρισμού στο 9% για το μήνα Μάρτιο αδειάζει τα πορτοφόλια όλων μας όμως, το εμπόριο, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΣΥΕ για ανατιμήσεις στα επίπεδα κοντά στο2%, εξακολουθεί να απέχει από το γενικευμένο πάρτι της ακρίβειας.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Πάτρας, εγκλωβισμένες στα δεσμά της ακρίβειας, είναι αυτές που συνεχίζουν να μετρούν ακόμη τα δεινά της πανδημίας και είναι αντιμέτωπες πλέον, εξαιτίας των νέων ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες, με ακραίες συνθήκες έλλειψης ρευστότητας» αναφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας Γιώργος Βαγενάς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προμήθειες προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της Πασχαλινής αγοράς, στα εισαγόμενα αλλά και από την εγχώρια βιομηχανία και εφοδιαστική αλυσίδα, είναι ακριβότερες κατά 30% σε σχέση με την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να απορροφήσουμε μεγάλο μέρος από τις ανατιμήσεις υπό τον φόβο οι καταναλωτές να περιορίσουν στο ελάχιστο την παρουσία τους, ακόμη και κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Από την επόμενη ώρα, στα τέλη του μήνα και έως το καλοκαίρι θα δοθεί η μεγαλύτερη και ίσως η πιο άνιση μάχη που έχουμε δώσει μέχρι τώρα» καταλήγει ο κ. Βαγενάς.

Με αφορμή την σημερινή έναρξη του εορταστικού ωραρίου για το Πάσχα, όπως επισημαίνουν οι έμποροι, από την κρίση και την έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος δεν απείχαν ούτε τα βασικά είδη: Λαμπάδες και δώρα.

Η αναθέρμανση κατά τη διάρκεια της Μ. Εβδομάδας αναμένεται πάντως μόνος σε ορισμένες κατηγορίες καταστημάτων με την Ένδυση – Υπόδηση να παραμένει ο «μεγάλος ασθενής»!

Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο, η κατάσταση έχει φύγει από τα χέρια των εγχώριων αρχών και απαιτείται κεντρική ευρωπαϊκή λύση σε πολλά επίπεδα. Η οποία θα βάζει φρένο στην κούρσα των ανατιμήσεων των χονδρικών και λιανικών τιμών, κυρίως σε πρώτες ύλες και ενέργειας ενώ παράλληλα θα επιτρέπει και στα κράτη με αυξημένο χρέος, όπως η Ελλάδα, να προβούν σε έξτρα δαπάνες ενίσχυσης απέναντι στην ενεργειακή κρίση, προτού οι πανταχόθεν πιέσεις «γονατίσουν» τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους μικρομεσαίους».


Ροή ειδήσεων

Advertisement