Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Πολιτισμός

“Η σκηνή είναι δική σου!”: Η Κοιν.Σ.Επ. “Θέατρο Playback ΗΧΩ” συμμετέχει στο Πρόγραμμα Erasmus+ “yEUrSTAGE”

Δημοσιεύθηκε

στις

Μετά τον συντονισμό του επιτυχημένου ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ ΚΑ2 “SinCRoMInD”, το οποίο αφορά στη δημιουργική απασχόληση των ατόμων ηλικίας 55 ετών κι άνω και ολοκληρώνεται σε λίγο καιρό, η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση και θεατρική ομάδα “Θέατρο Playback Ηχώ” από τη Θεσσαλονίκη συμμετέχει από πέρυσι σε ένα εξίσου ενδιαφέρον Πρόγραμμα Erasmus+ ΚΑ2 με την ονομασία “The stage is yEUrs” (yEUrSTAGE).

Αντικείμενο του εν λόγω έργου είναι η εκμάθηση της γλώσσας της χώρας υποδοχής μέσω σύγχρονων θεατρικών προσεγγίσεων για εκπαιδευτές ενηλίκων με σκοπό την κοινωνική ένταξη των μειονοτικών ομάδων στην Ευρώπη χωρίς να αποκλείεται κανείς.

 

Συντονιστής του Προγράμματος είναι ο οργανισμός “Associação Cultural e de Solidariedade Social-Raquel Lombardi” (Πορτογαλία), ενώ πέρα από το “Θέατρο Playback Ηχώ” (Ελλάδα) συμμετέχουν οι εταίροι “Iniciativas de Futuro para una Europa Social-Coop.” (Ισπανία), “Euro-Net” (Ιταλία), “Stando LTD” (Κύπρος).

Το “yEUrSTAGE” συνδέει αυτούς τους πέντε ευρωπαϊκούς οργανισμούς (εκπαιδευτές ενηλίκων, εκπαιδευτικοί, μέντορες και επαγγελματίες) που εξειδικεύονται σε θεατρικές προσεγγίσεις, καινοτόμες διδασκαλίες και εκπαιδευτικές εφαρμογές για ομάδες ενηλίκων, προσφύγων και μεταναστών.

 

Επιμέρους στόχοι είναι:

1. Η επαγγελματική ενδυνάμωση των εμπλεκόμενων φορέων μέσω της ευρωπαϊκής ανταλλαγής και συνεργασίας, της μη τυπικής και διαπολιτισμικής μάθησης, που συμπεριλαμβάνει σύγχρονες θεατρικές προσεγγίσεις για τη διδασκαλία της Δεύτερης Γλώσσας, μέσω πέντε βραχυπρόθεσμων προγραμμάτων κατάρτισης για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών.
2. Η ενίσχυση της δικτύωσης μεταξύ των εταίρων και η συλλογή των καλύτερων σύγχρονων θεατρικών πρακτικών για τη διευκόλυνση της διδασκαλίας της Δεύτερης Γλώσσας με σκοπό την κοινωνική ένταξη των μειονοτικών ομάδων στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Στόχοι του Προγράμματος είναι η ανταλλαγή εμπειριών, τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών για τη διδασκαλία της δεύτερης γλώσσας μέσω σύγχρονων θεατρικών προσεγγίσεων με σκοπό την κοινωνική ενσωμάτωση των μειονοτικών ομάδων της Ευρώπης και την εξάλειψη της περιθωριοποίησής τους. Έτσι οι εταίροι θα συνεργαστούν, θα μάθουν ο ένας από τον άλλον και θα μοιραστούν τις καλές πρακτικές τους.

1η Οργανωτική Συνάντηση στη Βαλένθια της Ισπανίας

Η 1η διά ζώσης διακρατική Οργανωτική Συνάντηση των εταίρων του Σχεδίου Δράσης έγινε στις 18 Σεπτεμβρίου 2021 στη Βαλένθια της Ισπανίας. Συζητήθηκαν εκτενώς θέματα που αφορούν στην οργάνωση και υλοποίηση του Προγράμματος και ειδικότερα διάφορα οργανωτικά και χρηματοοικονομικά ζητήματα, οι δράσεις και καινοτόμες δραστηριότητες του κάθε οργανισμού, καθώς και οι ενέργειες διάχυσης και αξιολόγησης. Συζητήθηκε επίσης η προηγούμενη βραχυπρόθεσμη κατάρτιση, παρουσιάστηκε δείγμα από το υλικό που είχε συλλεχθεί και δόθηκε εκτενής ανατροφοδότηση επ’ αυτού. Οι εταίροι συμφώνησαν από κοινού για τις επόμενες ενέργειες που πρέπει να γίνουν. Τέλος, οργανώθηκε η επόμενη βραχυπρόθεσμη κατάρτιση στην Κύπρο.

2η Εκπαιδευτική Συνάντηση στη Λευκωσία της Κύπρου

Η 2η Εκπαιδευτική Συνάντηση κατάρτισης του Σχεδίου Δράσης έγινε στη Λευκωσία της Κύπρου από τις 28 Οκτωβρίου έως την 1η Νοεμβρίου 2021.

Δέκα εκπαιδευτές ενηλίκων από τις πέντε συμμετέχουσες χώρες εκπαιδεύτηκαν σε πρακτικές διδασκαλίας της Δεύτερης Γλώσσας και συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Άκου την ιστορία μου: Ένας συνδυασμός θεατρικών τεχνικών και πολυμέσων ως εκπαιδευτικού εργαλείου για τη διδασκαλία της Δεύτερης Γλώσσας στους πρόσφυγες και τους μετανάστες» που διοργάνωσε ο οικοδεσπότης οργανισμός “Stando”.

Το παρόν Σχέδιο Δράσης εγκρίθηκε και υλοποιείται την περίοδο από 31 Δεκεμβρίου 2020 έως 30 Δεκεμβρίου 2022 στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA2 “Εταιρικές Στρατηγικές Συμπράξεις” στον τομέα της Εκπαίδευσης Ενηλίκων για την Ανταλλαγή Καλών Πρακτικών- Δράσεων με κωδικό 2020-1-PT01-KA204-078361. Το Πρόγραμμα έχει χρηματοδοτηθεί με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

*Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Γνώμη” (16/4/2022)

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement