Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023
Connect with us

Ελλάδα

Φτάνει στο τέλος το κύμα της Όμικρον

Υποχωρούν οι κρίσιμοι δείκτες της πανδημίας σύμφωνα με τους ειδικούς, ενώ κατά 12% μειώθηκαν οι νέες εισαγωγές

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Φθίνουσα πορεία καταγράφει ολοένα και περισσότερο η πανδημία στην χώρα μας, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται περαιτέρω αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, αλλά και μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων.

Το κύμα της πανδημίας, όπου επικράτησε η μετάλλαξη Όμικρον, φαίνεται πως φτάνει στο τέλος, όπως αναφέρθηκε στην προχθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, αν και διατηρείται σε υψηλά επίπεδα ο αριθμός των θανάτων.

Τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας είναι χαρακτηριστικά. Η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας εμφανίζει σημαντική ύφεση με μείωση των νέων κρουσμάτων κατά 32% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και με τον κυλιόμενο μέσο των νέων κρουσμάτων να υπολογίζεται στις 12.000 κρούσματα ανά ημέρα.

“Ο ΕΟΔΥ ανέφερε ότι ο δείκτης RT για την επικράτεια, με βάση τα κρούσματα, εκτιμάται στο 0,85, σημαντικά δηλαδή κάτω από τη μονάδα, περιγράφοντας την ύφεση του τελευταίου πανδημικού κύματος. Όπως δηλαδή είχαμε προβλέψει, η διάρκεια της έξαρσης που προκάλεσε η διασπορά της “Όμικρον 2″, ήταν βραχεία” είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Σημαντική μείωση καταγράφεται και στο συνολικό αριθμό των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια, που σήμερα υπολογίζεται στις 114.000.

Οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία μειώθηκαν κατά 12% την τελευταία εβδομάδα. Ο συνολικός αριθμός των νοσηλευόμενων Covid θετικών ασθενών στην επικράτεια έχει μειωθεί στους 3000 ασθενείς, ενώ ο κυλιόμενος μέσος όρος νέων εισαγωγών του τελευταίου 7ημερου έχει σημαντικά μειωθεί στις 329 νέες εισαγωγές την ημέρα.

Τα αρνητικά

Για 5η συνεχή εβδομάδα εντούτοις καταγράφεται αύξηση του ποσοστού των νέων κρουσμάτων σε άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών και μια μετακίνηση των νέων κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Το 80% των νέων εισαγωγών αφορούν σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, ενώ 3 στους 4 νοσηλευόμενους είναι ασθενείς ηλικίας άνω των 65 ετών. Αργή είναι επίσης η αποκλιμάκωση των νέων διασωληνώσεων και των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ Covid.

Ο αριθμός των θανάτων που καταγράφονται στη χώρα δεν έχει μειωθεί με τον κυλιόμενο μέσο του 7ημερου να είναι στους 60 περίπου θανάτους την ημέρα.

“Στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής μας προσπαθήσαμε να αναλύσουμε περαιτέρω αυτό το φαινόμενο που σίγουρα είναι πολυπαραγοντικό. Σύμφωνα με τους κλινικούς γιατρούς της Επιτροπής, σημαντικό ποσοστό των συνανθρώπων μας που χάνουν τη ζωή τους σήμερα, αφορά σε άτομα με σοβαρό υποκείμενο νόσημα ή σε υπερήλικες με πολλές συνοσηρότητες, οι οποίοι βρίσκονται θετικοί στον κορωνοϊό νοσηλευόμενοι για το υποκείμενο νόσημά τους.

Είναι προφανές ότι αυτό που έχει σημασία για όλους μας είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί χάνονται. Όμως, φαίνεται ότι σε ένα σημαντικό ποσοστό οι ασθενείς αυτοί καταγράφονται ως θάνατοι Covid, ενώ δεν ευθύνεται ο ιός για την απώλειά τους. Πρόκειται δηλαδή για συνανθρώπους μας που χάνονται με Covid και όχι από λοίμωξη με κορωνοϊό” εξήγησε η κ. Παπαευαγγέλου.

Που θα διατηρηθεί η μάσκα

Οι ειδικοί τονίζουν πως αυτό που καταργείται όσον αφορά τη μάσκα στους εσωτερικούς χώρους είναι η υποχρεωτικότητα. Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπως στα πλοία που θα ταξιδεύουμε όλο το καλοκαίρι, στα νοσοκομεία, στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, η μάσκα δεν θα καταργηθεί.

 

Ελλάδα

Αλέξης Κούγιας: Νέα ανακοίνωση για τα Τέμπη μετά την προφυλάκιση του επιθεωρητή του ΟΣΕ

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα ανακοίνωση για την τραγωδία στα Τέμπη εξέδωσε ο Αλέξης Κούγιας, μετά την απόφαση να κριθεί προφυλακιστέος ο επιθεωρητής του ΟΣΕ.

Ο γνωστός ποινικολόγος που εκπροσωπεί τις οικογένειες 11 θυμάτων και 4 τραυματιών από το σιδηροδρομικό δυστύχημα, τονίζει ότι έχει μεγάλη σημασία για τους συγγενείς, εφόσον υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία, οι ευθύνες να μην περιοριστούν μόνο στον στενό κύκλο των εμπλεκομένων σταθμαρχών αλλά και σε διοικητικά στελέχη και πολιτικοί προϊστάμενοι σε βάθος 15ετίας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Αλέξη Κούγια:

Όπως είναι γνωστό, το δικηγορικό μας γραφείο εκπροσωπεί δεκαπέντε θύματα (οικογένειες 11 θανόντων και 4 τραυματίες) της τραγωδίας των Τεμπών. Αυτονόητο είναι ότι παρακολουθούμε όλες τις ανακριτικές εξελίξεις.

Χθες απολογούνταν ο κ. Προϊστάμενος Επιθεώρησης του σιδηροδρομικού σταθμού Λαρίσης και των πέριξ αυτής σιδηροδρομικών σταθμών (Παλαιοφαρσάλου, Βόλου, Νέων Πόρων κλπ) και μετά από πολύωρη ανακριτική απολογία, με ομόφωνη απόφαση των Εφετών Ανακριτών κ.κ. Μπακαΐμη και Λυμπεριάδου και του αρμόδιου Εισαγγελέα Εφετών Λαρίσης, αποφασίστηκε η προσωρινή του κράτηση.

Δεν έχουμε λάβει αντίγραφα ούτε της προφορικής ανακριτικής απολογίας του ούτε του απολογητικού του υπομνήματος, το οποίο, όπως πληροφορηθήκαμε, περιέχει υπερασπιστικές θέσεις εκατό σελίδων.

Σεβόμενοι πάντοτε το τεκμήριο της αθωότητας ευχόμεθα να έχει απολογηθεί με ειλικρίνεια, υπερασπιζόμενος τα δικαιώματά του, και θα τοποθετηθούμε με νέο δελτίο τύπου, μόλις λάβουμε τα νέα αντίγραφα της υπολοίπου μέχρι σήμερα δικογραφίας, διότι έχει μεγάλη σημασία τόσο για τους συγγενείς των θυμάτων που εκπροσωπούμε, όσο και για τον επικεφαλής του γραφείου μας, αλλά και για εμάς τους συνεργάτες του η υπόθεση αυτή, εφόσον υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία, να μην περιοριστεί μόνο στον στενό κύκλο των εμπλεκομένων σταθμαρχών από τη Λάρισα, πέριξ της Λαρίσης μέχρι και τη Θεσσαλονίκη, αλλά όλοι όσοι έχουν ευθύνη, ακόμη και διοικητικά στελέχη, αλλά και πολιτικοί προϊστάμενοι σε βάθος 15ετίας και ανεξαρτήτως του κόμματος που κυβερνούσε, να λογοδοτήσουν γι’ αυτές τις πρωτοφανείς ποινικές παραβάσεις που οδήγησαν στον θάνατο 57 συνανθρώπους μας και στον τραυματισμό εκατοντάδων άλλων.

Παρακολουθούμε καθημερινά τις εξελίξεις και, όπως έχουμε υποχρέωση, θα ενημερώνουμε υπεύθυνα, αφού συνεννοούμαστε πρώτα με τους εντολείς μας, ώστε αυτή η υπόθεση μέχρι και την οριστική απόδοση Δικαιοσύνης να μην εξαφανιστεί από την επικαιρότητα.

Είμαστε βέβαιοι ότι τόσο η κυρία και ο κύριος Εφέτης Ανακριτής που είναι καταξιωμένοι Δικαστές, όσο και η Εισαγγελία Εφετών Λαρίσης, ανεξαρτήτως εάν ο επικεφαλής κος Σταμάτης Δασκαλόπουλος συνταξιοδοτείται τον Ιούνιο μαζί με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κο Ισίδωρο Ντογιάκο, θα πράξουν στο ακέραιο το καθήκον τους και θα οδηγήσουν στη Δικαιοσύνη με αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία όλους όσοι είτε με παράνομες πράξεις είτε παράνομες παραλείψεις είχαν έστω και την παραμικρή ευθύνη γι’ αυτό το τραγικό δυστύχημα με τις τραγικές παρεμβάσεις στη ζωή και την υγεία όσων έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν αλλά και στη ζωή των συγγενών τους.

Αθήνα, 31/03/2023
Με εκτίμηση
Αλέξιος Χ. Κούγιας

Περισσότερα

Ελλάδα

Πέταξαν πέτρες σε κτίριο του υπουργείου Πολιτισμού

Δημοσιεύθηκε

στις

Άγνωστος πέταξε πέτρες στην κεντρική είσοδο κτιρίου που ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού στην οδό Καρύτση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, έσπασε η τζαμαρία της πόρτας, ενώ ο δράστης τράπηκε σε φυγή πεζός. Η φύλακας του κτιρίου ενημέρωσε την αστυνομία.

Ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Περισσότερα

Ελλάδα

ΕΣΥ: Χρέος 635 εκατ. ευρώ για φάρμακα που αγοράστηκαν το 2021-22

Δημοσιεύθηκε

στις

Αυξημένα διαπιστώνονται τα χρέη του Ελληνικού Δημοσίου προς τις φαρμακευτικές εταιρείες στο τέλος του 2022 σε σχέση με το 2021, με το σύνολό τους να φτάνει στα 635 εκατ. ευρώ έναντι 478 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν. Η αύξηση αυτή αποδίδεται κυρίως στη δυσκολία των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) να αποπληρώσουν τις οφειλές τους προς τις φαρμακευτικές εταιρείες, και μάλιστα διαπιστώνεται ότι για το 2022 δεν έχουν πληρωθεί ούτε για τα μισά από τα φάρμακα που έχουν διαθέσει στις δημόσιες υγειονομικές δομές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για τα χρέη των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ τα οποία συγκέντρωσε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), φαίνεται πως μέσα στο 2022 δημιουργήθηκαν χρέη της τάξης των 594 εκατ. ευρώ διαμορφώνοντας τις συνολικές οφειλές στα 635 εκατ. ευρώ όπως αναφέραμε.

Από το σύνολο των χρεών, τα 1,4 εκατ. ευρώ αφορούν σε οφειλές έως το τέλος του 2019, 4,2 εκατ. ευρώ το 2020 και 36 εκατ. ευρώ το 2021.

Επίσης, από το σύνολο των 635 εκατ. ευρώ, τη «μερίδα του λέοντος» χρωστούν τα νοσοκομεία με 353 εκατ. ευρώ από 318 εκατ. ευρώ το τέλος του 2021, ακολουθεί ο ΕΟΠΥΥ, ο οποίος οφείλει 264 εκατ. ευρώ, ενώ έχει μηδενίσει παλαιότερα χρέη και τα στρατιωτικά νοσοκομεία, 18 εκατ. ευρώ από 12 εκατ. ευρώ.

Τα νοσοκομεία του ΕΣΥ οφείλουν συνολικά 353 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 1,2 εκατ. ευρώ από το 2019, 3,2 εκατ. ευρώ από το 2020 και 31 εκατ. ευρώ το 2021.

Από τις αναλυτικές καταστάσεις των οφειλών των μονάδων υγείας του δημοσίου προς τις φαρμακευτικές εταιρείες (αντιπροσωπεύουν περίπου το 70- 80% των οφειλόμενων), διαπιστώνεται ότι το ποσοστό αποπληρωμής έφτασε στο σύνολο του 2022 στο 58%, ενώ για το 2021 έχει φτάσει στο 98%.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία διαπιστώνεται λοιπόν ότι, υπάρχει δυστοκία στην εξόφληση των οφειλών των νοσοκομείων, εξαιτίας γραφειοκρατικών κολλημάτων, οι οποίες καθυστερούν τη έκδοση των σημειωμάτων για rebate και clawback, που συμψηφίζονται με τις οφειλές του Δημοσίου και φυσικά μειώνουν και τα χρέη του.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι για το 2022 το Υπουργείο Υγεία δεν έχει ακόμη κοινοποιήσει στις εταιρείες, το ποσό clawback που χρωστούν για νοσοκομειακά φάρμακα. Το θέμα αυτό αναμένεται να υλοποιηθεί μετά την έναρξη κεντρικοποίησης των προμηθειών σε φάρμακα για τα νοσοκομεία από την ΕΚΑΠΥ.

Να υπενθυμίσουμε ακόμη ότι σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, στο τέλος Δεκεμβρίου του 2022 τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων βρίσκονται στα 909 εκατ. ευρώ ήτοι αυξημένα κατά 50% σε σχέση με το τέλος Δεκεμβρίου του 2021. Την ίδια στιγμή, σε καλύτερα επίπεδα διατηρούνται τα χρέη του ΕΟΠΥΥ, τα οποία βρίσκονται στο επίπεδο των 145 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει γενικότερα να σημειώσουμε ότι σε σχέση με το παρελθόν υπάρχει μια σχετική αποκλιμάκωση των χρεών, όμως φαίνεται πως η πανδημία και η επικέντρωση στη διαχείριση των ασθενών με covid επιδείνωσε την κατάσταση. Επίσης θα πρέπει να πούμε πως κατά την περσινή χρονιά υπήρξε επίσης και σημαντική αύξηση στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη λόγω της εισαγωγής νέων θεραπειών.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα