Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Φτάνει στο τέλος το κύμα της Όμικρον

Υποχωρούν οι κρίσιμοι δείκτες της πανδημίας σύμφωνα με τους ειδικούς, ενώ κατά 12% μειώθηκαν οι νέες εισαγωγές

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Φθίνουσα πορεία καταγράφει ολοένα και περισσότερο η πανδημία στην χώρα μας, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται περαιτέρω αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, αλλά και μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων.

Το κύμα της πανδημίας, όπου επικράτησε η μετάλλαξη Όμικρον, φαίνεται πως φτάνει στο τέλος, όπως αναφέρθηκε στην προχθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, αν και διατηρείται σε υψηλά επίπεδα ο αριθμός των θανάτων.

Τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας είναι χαρακτηριστικά. Η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας εμφανίζει σημαντική ύφεση με μείωση των νέων κρουσμάτων κατά 32% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και με τον κυλιόμενο μέσο των νέων κρουσμάτων να υπολογίζεται στις 12.000 κρούσματα ανά ημέρα.

“Ο ΕΟΔΥ ανέφερε ότι ο δείκτης RT για την επικράτεια, με βάση τα κρούσματα, εκτιμάται στο 0,85, σημαντικά δηλαδή κάτω από τη μονάδα, περιγράφοντας την ύφεση του τελευταίου πανδημικού κύματος. Όπως δηλαδή είχαμε προβλέψει, η διάρκεια της έξαρσης που προκάλεσε η διασπορά της “Όμικρον 2″, ήταν βραχεία” είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Σημαντική μείωση καταγράφεται και στο συνολικό αριθμό των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια, που σήμερα υπολογίζεται στις 114.000.

Οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία μειώθηκαν κατά 12% την τελευταία εβδομάδα. Ο συνολικός αριθμός των νοσηλευόμενων Covid θετικών ασθενών στην επικράτεια έχει μειωθεί στους 3000 ασθενείς, ενώ ο κυλιόμενος μέσος όρος νέων εισαγωγών του τελευταίου 7ημερου έχει σημαντικά μειωθεί στις 329 νέες εισαγωγές την ημέρα.

Τα αρνητικά

Για 5η συνεχή εβδομάδα εντούτοις καταγράφεται αύξηση του ποσοστού των νέων κρουσμάτων σε άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών και μια μετακίνηση των νέων κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Το 80% των νέων εισαγωγών αφορούν σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, ενώ 3 στους 4 νοσηλευόμενους είναι ασθενείς ηλικίας άνω των 65 ετών. Αργή είναι επίσης η αποκλιμάκωση των νέων διασωληνώσεων και των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ Covid.

Ο αριθμός των θανάτων που καταγράφονται στη χώρα δεν έχει μειωθεί με τον κυλιόμενο μέσο του 7ημερου να είναι στους 60 περίπου θανάτους την ημέρα.

“Στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής μας προσπαθήσαμε να αναλύσουμε περαιτέρω αυτό το φαινόμενο που σίγουρα είναι πολυπαραγοντικό. Σύμφωνα με τους κλινικούς γιατρούς της Επιτροπής, σημαντικό ποσοστό των συνανθρώπων μας που χάνουν τη ζωή τους σήμερα, αφορά σε άτομα με σοβαρό υποκείμενο νόσημα ή σε υπερήλικες με πολλές συνοσηρότητες, οι οποίοι βρίσκονται θετικοί στον κορωνοϊό νοσηλευόμενοι για το υποκείμενο νόσημά τους.

Είναι προφανές ότι αυτό που έχει σημασία για όλους μας είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί χάνονται. Όμως, φαίνεται ότι σε ένα σημαντικό ποσοστό οι ασθενείς αυτοί καταγράφονται ως θάνατοι Covid, ενώ δεν ευθύνεται ο ιός για την απώλειά τους. Πρόκειται δηλαδή για συνανθρώπους μας που χάνονται με Covid και όχι από λοίμωξη με κορωνοϊό” εξήγησε η κ. Παπαευαγγέλου.

Που θα διατηρηθεί η μάσκα

Οι ειδικοί τονίζουν πως αυτό που καταργείται όσον αφορά τη μάσκα στους εσωτερικούς χώρους είναι η υποχρεωτικότητα. Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπως στα πλοία που θα ταξιδεύουμε όλο το καλοκαίρι, στα νοσοκομεία, στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, η μάσκα δεν θα καταργηθεί.

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement