Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Λίγο πριν το μεγάλο βήμα για την απεξάρτηση από το πετρέλαιο η Δυτική Ελλάδα

Published

on

Εξελίξεις στο ενεργειακό πεδίο και σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αμέσως μετά το Πάσχα με τα εγκαίνια του έργου κατασκευής των δεξαμενών αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου (LNG) στη ΒΙΠΕ Πατρών.

Το έργο ξεκινά μετά την ολοκλήρωση μιας σειράς γραφειοκρατικών διαδικασιών ενώ, όπως αποφασίστηκε στη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης του περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΔΑ, Μάριο Τσάκα, η έναρξη των εργασιών θα εγκαινιαστεί στην Πάτρα παρουσία και του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, αλλά και άλλων κυβερνητικών παραγόντων.

Το έργο υλοποιείται από τη Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ Α.Ε.) με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και προβλέπει την κατασκευή δικτύου μέσης και χαμηλής πίεσης μήκους περίπου 208 χλμ σε Πάτρα, Πύργο και Αγρίνιο.

Ο διαγωνισμός της ΠΔΕ για την κατασκευή των αστικών δικτύων αερίου, εγκρίθηκε και από το Ελεγκτικό Συνέδριο και απομένει η ολοκλήρωση των ΜΠΕ προκειμένου να υπογραφούν οι συμβάσεις με τον ανάδοχο του έργου, την εταιρεία ΑΒΑΞ.

Να σημειωθεί ότι σε πρώτη φάση, το LNG θα μεταφέρεται στις αποθήκες της ΒΙΠΕ, με ειδικά διαμορφωμένα βυτιοφόρα οχήματα, από τον σταθμό της Ρεβυθούσας, ενώ ο ΔΕΣΦΑ θα προχωρήσει από την πλευρά του την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, από τη Μεγαλόπολη Αρκαδίας προς τη ΒΙΠΕ Πατρών.
«Είναι μεγάλη επιτυχία που προχώρησαν και εγκρίθηκαν και από το Ελεγκτικό Συνέδριο οι διαγωνισμοί για την εγκατάσταση των δεξαμενών φυσικού αερίου στη ΒΙΠΕ Πάτρας, στο Αγρίνιο και τον Πύργο.

Ταυτόχρονα, προχωρά ο σχεδιασμός για τον μεγάλο αγωγό που θα ξεκινά από Μεγαλόπολη και θα φθάνει μέχρι τη ΒΙΠΕ. Ξεπεράσαμε αθόρυβα πολλά εμπόδια με τεχνοκρατική αντίληψη και πολιτική πίεση, για το καλό του τόπου μας. Το αποτέλεσμα για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα είναι εξαιρετικό καθώς θα αποτελέσει τον μεγαλύτερο ενεργειακό μοχλό ανάπτυξης όλης της Δυτικής Ελλάδας» αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης Φωκίων Ζαϊμης.

Ο αγωγός, σύμφωνα με τον κ. Ζαΐμη, σχεδιάζεται και για βιοαέρια – υδρογόνο, ώστε να εντάσσεται και στο πλαίσιο της νέας ενεργειακής πολιτικής της Ευρώπης, σε νέους Ενεργειακούς Πυλώνες για την απεξάρτηση από το Ρωσικό Φυσ

Ροή ειδήσεων

Advertisement