Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΕΛΙΣΣΑΙΟΣ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Φανταστικά Ζώα- Τα Μυστικά του Ντάμπλντορ

Το διάτρητο κουκούλι της μαγείας

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Στο τρίτο κεφάλαιο των περιπετειών του Νιούτ Σκαμάντερ (Έντι Ρεντμέιν) ετοιμαζόμαστε για μια κατά μέτωπο επίθεση ανάμεσα στον πανίσχυρο μάγο Ντάμπλντορ και το διαβολικό Γκρίντελβαλντ (Μίκελσεν). Ο Τζουντ Λο παίρνει το μαγικό ραβδί του για να κατατροπώσει το Μαντς Μίκελσεν.  Ενώ ο ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ζεσταίνει τις ανθρωποφάγες μηχανές του. Ο καθηγητής Άλμπους Ντάμπλντορ (Λο) μαθαίνει ότι ο πανίσχυρος σκοτεινός μάγος Γκρίντελβαλντ κινείται για να πάρει τον έλεγχο του Κόσμου των Μάγων. Επειδή γνωρίζει ότι δεν μπορεί να τον σταματήσει μόνος του, αναθέτει στο μαγοζωολόγο Νιουτ Σκαμάντερ να ηγηθεί μιας ατρόμητης ομάδας μάγων, μαγισσών και ενός γενναίου μαγκλ φούρναρη σε μια επικίνδυνη αποστολή, όπου συναντούν παλιά και νέα ζώα και συγκρούονται με την ενισχυμένη λεγεώνα του Γκρίντελβαλντ σε όλα τα μήκη και πλάτη του χωροχρόνου.

Κάποιες φορές όλοι στη ζωή νιώθουμε ότι το  υψιπετές  δεν είναι  η επιτυχία, η γνώση, η καλοσύνη, η αρετή ή η νίκη μα κάτι άλλο πιο θαμπό, λιγότερο γυαλιστερό, περισσότερο μπερδεμένο, γόνιμα ασαφές, απρόσβλητα σκοτεινό και πανηγυρικά αθώο,   είναι η μαγεία. Η μαγεία που μπορεί κάποιες φορές να εμπεριέχει κάποιες έννοιες από τις πιο πάνω αλλά θα βρίσκεται μίλια μακριά από το συνειδητό, παρασάγγες  από το απτό, αιώνες πέρα από το υλικό. Θες γιατί από παιδιά γοητευόμαστε από τα παραμύθια, θες γιατί η ζωή είναι δύσκολη και έχουμε ανάγκη αυτά τα παραμύθια, όλοι αναζητούμε μια «γιαγιά» να μας τα ιστορήσει. Αλλά και για λόγους ωφελιμιστικούς,  πρέπει να γυρίσουμε πίσω και να επανεκτιμήσουμε τη μαγεία γιατί ο Νίκολα Τέσλα μας τα έχει πει καιρό τώρα «Από τη στιγμή που η επιστήμη θα αρχίσει να μελετά μη φυσικά φαινόμενα, θα σημειώσει μεγαλύτερη πρόοδο σε μια δεκαετία απ’ ό,τι σε όλους τους προηγούμενους αιώνες της ύπαρξής της». Είναι αλήθεια ότι τη μαγεία, προσωπικά, τη χαίρομαι, όταν δεν επιδεικνύεται, όταν είναι κρυμμένη ανάμεσα σε λέξεις, βουτηγμένη στο ημίφως, στολισμένη με τη γύμνια,  αλλά κάποιες φορές κι αυτή η ξετσίπωτη έχει τη χάρη της.

Κι από αυτού του είδους τη μαγεία γοητεύεται ο σκηνοθέτης Ντέιβιντ Γέιτς, που είχε σκηνοθετήσει τα δύο πρώτα φιλμ του 2016 και του 2018 –αλλά και φιλμ του Χάρι Πότερ όπως το «Τάγμα του Φοίνικα» ή «Οι κλήροι του θανάτου», χάνεται μέσα στις σκηνές δράσεις, τα κατασκοπικά τερτίπια και τα εντυπωσιακά εφέ. Η μαγεία όπως γνωρίζει κάθε μικρός μέχρι 5-6 χρονών και ξεχνά κάθε «μεγάλος», ανεξαρτήτου ηλικίας, έχει ανάγκη από αδιόρατη λεπτότητα, στοχασμένη  φινέτσα και έμμετρη σχεδόν συγκίνηση, αλλιώς καταστρέφεται, πριν ο μεταξοσκώληξ  μεταμορφωθεί σε πεταλούδα και χάνεται το ενδιαφέρον, εξατμίζεται το σασπένς και διαλύεται η ίντριγκα  εις τα εξ ων συνετέθη. 

Όταν ο γοητευτικός, μετρημένος  Άλμπους Ντάμπλντορ (Τζουντ Λο), αναγκαστεί να δείξει το άλλο του πρόσωπο και να έρθει σε σύγκρουση με τον γητευτή της μάζας και του κακού  και επειδή ο καθηγητής  αδυνατεί να του αντιπαρατεθεί προσωπικά, γιατί κάποιος μυστικός όρκος από τα νεανικά του χρόνια καλά κρατεί, αναθέτει στον Νιουτ Σκαμάντερ και σε μια ομάδα νεαρών μάγων, μαζί με έναν θαρραλέο  φούρναρη, την  αποστολή  σταματήσουν τον τρομερό Γκέλερτ Γκρίντελβαλντ (Μαντς Μίκελσεν) – ο οποίος φέρνει είναι αλήθεια και  φυσιογνωμικά  με τον ρώσο  δυνάστη Πούτιν, με σκοπό να βρεθεί πάλι η χαμένη ανθρωπιά, η αναγκαία ισορροπία, η απαραίτητη  γαλήνη, που και στην ταινία και στις βάρβαρες μέρες που περνάμε, είναι το μεγάλο ζητούμενο.

Τα οπτικά εφέ έχουν κατακλύσει την ταινία τέρατα, ζώα, παραμορφώσεις και μεταμορφώσεις δεν αφήνουν ούτε ελάχιστο χώρο στην φαντασία, την ποίηση, τη μαγεία και το ταξίδι, έτσι ο θεατής ασθμαίνοντας τρέχει πίσω από τις αλλεπάλληλες σκηνές δράσης, τα πρόσωπα, τους χαρακτήρες και τις ανατροπές του χρόνου, βγαίνει λαχανιασμένος σε μια πλατφόρμα εξεζητημένου εντυπωσιασμού, χαοτικής αφηγηματικής ανάπτυξης,   προβλέψιμης  κατάληξης και αποσαθρωμένης αντίληψης.  «Αν οι πόρτες της αντίληψης καθαρίζονταν, το καθετί θα παρουσιαζόταν στον άνθρωπο όπως πραγματικά είναι: άπειρο»,  έγραφε ο Γουίλιαμ Μπλέικ και μας έδωσε δουλειά όχι για μία αλλά για δέκα ζωές.

Η Κίνα είναι μια χώρα με μακρά ιστορία λογοκρισίας ΛΟΑΤΚΙ+ και όχι μόνο. Σύμφωνα με άρθρο του Variety, η ταινία αποκαλύπτει την ερωτική σχέση μεταξύ του Αλμπους Ντάμπλντορ και του Γκέλερτ Γκρίντελβαλντ, αλλά αυτές οι αναφορές λογοκρίθηκαν στην Κίνα μιας, και όπως αναφέρεται σε μια δήλωση της Warner, το στούντιο αναγκάστηκε να κόψει έξι δευτερόλεπτα από τα 142 λεπτά διάρκειας της ταινίας. Έτσι όπως το πάει σε λίγο το κόμμα θα λογοκρίνει και τα κινούμενα σχέδια. Η Κίνα, ως γνωστόν, είναι  χώρα συμπαγούς κομουνιστικής ηθικής και υπάρξεως και ταγμένη στη διαφύλαξη των ηθών των «μαζών» της.  Η λογοκρισία που επέβαλε στην ταινία, εμπρός στην ανελευθερία που επικρατεί στη χώρα, τις συλλήψεις, τους βασανισμούς και τις φυλακίσεις, μπορεί να μοιάζει πταίσμα για την  αχανή φυλακή του προέδρου Μάο, αλλά καλό είναι να το αναφέρουμε γιατί όπως έλεγε ο Μπακούνιν «Από την ελευθερία δεν μπορείς να κόψεις ούτε ένα κομματάκι, γιατί αμέσως όλη η ελευθερία συγκεντρώνεται μέσα σ’ αυτό το κομματάκι».

Άρθρα-Συνεργασίες

«Χρειαζόμαστε ηρεμία και σταθερότητα, όχι εκλογολογία»

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο της Κατερίνας Γρ. Σολωμού

«Όλα δείχνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα πως, έχουμε μπει στη δίνη μιας αμετροεπούς εκλογολογίας. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι πάμε ολοταχώς για εκλογές. Το εύλογο ερώτημα που τίθεται και ζητά πειστική απάντηση είναι πότε θα στηθούν οι κάλπες, με τα σχετικά σενάρια να εμπεριέχουν πλέον και ημερομηνίες.

Ωστόσο, αν και σύνηθες για την αντιπολίτευση να θέτει το αίτημα πρόωρων εκλογών, δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο και για την κυβέρνηση, που αφήνει πλέον να εννοηθεί ότι η διεξαγωγή τους είναι, απλώς, θέμα χρόνου.

Όμως, εκείνο που πρέπει να καταστεί σαφές είναι ότι η Ελλάδα δεν αντέχει μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, ιδίως στην παρούσα, κρίσιμη, συγκυρία, όπου εκτός από την ενεργειακή κρίση κλιμακώνεται και η τουρκική προκλητικότητα, με το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο να είναι κάτι παραπάνω από ορατό.

Έπειτα είναι και η… κακή συνήθεια, όταν αναμένεται μια εκλογική αναμέτρηση, η κρατική μηχανή να «παραλύει» και τίποτα να μην δουλεύει. Έτσι συμβαίνει συνήθως, αυτό συμβαίνει και τώρα που πλανάται γενικώς και αορίστως η αίσθηση ότι από στιγμή σε στιγμή είναι πιθανό το στήσιμο των καλπών.

Όχι, δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας η διαιώνιση μιας πολιτικής ρευστότητας σε ένα σκηνικό ιδιαίτερης οξύτητας. Χρειαζόμαστε όσο τίποτα άλλο ηρεμία και σταθερότητα.

Είναι αδιανόητο ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση να προσπαθούν να επιλύσουν υπαρξιακά ζητήματα, μέσα από τη διαδικασία αυτή της εκλογολογίας, την οποία ανοίγουν και κλείνουν κατά το δοκούν».

 

 

 

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

Πολλά τα ερωτήματα για το οργανωμένο έγκλημα

Δημοσιεύθηκε

στις

Γράφει ο Μαρίνος Σκανδάμης (*)

 Η κυβέρνηση αυτή ξεκίνησε τον κύκλο της με την υιοθέτηση του ρεπουμπλικανικής έμπνευσης δόγματος «Νόμος και Τάξη», που έγινε η προμετωπίδα των προσπάθειών της για την δημόσια τάξη και ασφάλεια.

Τρία χρόνια μετά κατανοεί και ο πλέον ανειδίκευτος περί του θέματος, ότι ο διωκτικός οίστρος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εξαντλήθηκε στην δημιουργία αμφιλεγόμενων σωμάτων και ενεργειών για τον έλεγχο των διαδηλώσεων, για την τάξη στα πανεπιστήμια, για τον έλεγχο των συνδικαλιστών, για την επέμβαση σε ταράτσες ιδιοκτητών και για κάθε επικοινωνιακό θέμα που θα μπορούσε να κτίσει κάποιο υποτιθέμενο «σοβαρό» προφίλ στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, ανεξάρτητα από το αν αυτό είχε οποιαδήποτε ουσία ή όχι.

Όμως για το οργανωμένο έγκλημα δεν μπόρεσαν να βρουν στην κυβέρνηση τον ελάχιστο βηματισμό, ακόμη δε και τον επικοινωνιακό. Η μία αποτυχία διαδέχεται την άλλη. Η δε επικοινωνιακή αντιμετώπιση δεν μπορεί να κρύψει την απουσία οποιουδήποτε συνεκτικού σχεδίου καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος.

Θυμόμαστε βέβαια ότι πέρυσι τον Μάιο ο πρώην Υπουργός  κ. Χρυσοχοΐδης είχε παραδώσει στον Άρειο Πάγο έναν φάκελο που εμπεριείχε  μεταξύ άλλων και λίστα 500 οργανωμένων εγκληματιών.

Αναπόφευκτα τίθενται κάποια ερωτήματα, τις απαντήσεις των οποίων ο νέος Υπουργός οφείλει να δώσει στη Βουλή και τον ελληνικό λαό. Για παράδειγμα,

α) πόσα από τα θύματα δολοφονιών που αποδίδονται σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών από τον Μάιο 2021 μέχρι σήμερα, υπήρχαν ως ύποπτοι οργανωμένων εγκληματικών ενεργειών στη λίστα Χρυσοχοΐδη,

β) ποιες ενέργειες έκανε η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου αφενός για να αποδώσει ποινικές ευθύνες σε αυτούς και οπωσδήποτε αφετέρου, για να αποτρέψει τη δολοφονία τους, αφού φέρονται ως στόχοι άλλων οργανωμένων εγκληματιών,

γ) σε πόσες και ποιες από τις υποθέσεις δολοφονιών που αποδίδονται σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών από τον Μάιο 2021 μέχρι σήμερα, αλλά και από την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης, έχουν συλληφθεί οι δράστες,

δ) σε πόσες και ποιες υποθέσεις άλλων οργανωμένων εγκληματικών ενεργειών κατά πολιτών από τον Μάιο 2021 μέχρι σήμερα έχουν συλληφθεί δράστες που τα ονόματά τους ήταν στη λίστα Χρυσοχοΐδη,

ε) που βρίσκεται σήμερα η λίστα Χρυσοχοΐδη και ποια ήταν τα αποτελέσματα ως προς τον έλεγχο των 500 «ποινικών», δηλαδή πόσοι συνολικά από αυτούς συνελήφθησαν, παραπέμφθηκαν στην ελληνική δικαιοσύνη και προφυλακίστηκαν ή καταδικάστηκαν από τον Μάιο 2021 μέχρι σήμερα.

Ο κατάλογος των ερωτημάτων μπορεί βεβαίως να εμπλουτιστεί απεριόριστα, αυτό όμως που έχει σημασία είναι η εμπέδωση ενός κλίματος και μιας πραγματικότητας ασφάλειας του πολίτη και των έννομων αγαθών του, που καταπατούνται από τις απανταχού εγκληματικές οργανώσεις στη χώρα μας.

Αφού, σε μια εποχή που το οργανωμένο έγκλημα έχει αποθρασυνθεί έχοντας καταφέρει να δρα και να λύνει τις διαφορές του στις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές, το έλλειμμα ασφάλειας λαμβάνει εφιαλτικές διαστάσεις στην Αθήνα και αλλού.

Γι’ αυτό και η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος δεν είναι απλά ένα ακόμη θέμα αντεγκληματικής πολιτικής, αλλά ένα μείζον ζήτημα υπονόμευσης της δημοκρατίας, που οφείλει να κατοχυρώνει την ελευθερία και ασφάλεια των πολιτών.

Δεν χωρούν πια άλλα ευχολόγια ή διακηρύξεις προθέσεων από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά μόνον απαντήσεις στα ερωτήματα που τίθενται για τις ενέργειες ή παραλείψεις του αρμόδιου υπουργείου, το οποίο οφείλει όχι μόνον να απαντήσει, αλλά επιπλέον, να καταρτίσει τώρα ένα συνεκτικό, μετρήσιμο και αποτελεσματικό σχέδιο αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος.

 

(*) Ο Μαρίνος Σκανδάμης είναι Διδάκτωρ Νομικής, Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

 

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Η «αλυσίδα» της μετάδοσης το φθινόπωρο

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

 

 

Ξεκαθαρίζοντας για άλλη μία φορά ότι δεν είμαστε ειδικοί επιστήμονες και κατά συνέπεια, η άποψή μας ίσως και να είναι λανθασμένη, παρακολουθώντας τις ενημερώσεις και τις διαπιστώσεις των ειδικών τις τελευταίες μέρες, σκεφτόμαστε ότι το πιο πιθανό είναι, αυτή η νέα έξαρση της πανδημίας που έχει ξεκινήσει εδώ και μέρες, να μην τελειώσει πολύ γρήγορα.

Η έξαρση παρατηρείται κυρίως στις νέες ηλικίες και στα πιο τουριστικά μέρη, όπως είναι τα νησιά. Αυτοί οι νέοι άνθρωποι όμως, δεν… μένουν για πάντα στα νησιά. Μετά από μερικές μέρες επιστρέφουν στη βάση τους. Και έτσι, ο κύκλος της νόσησης, σταδιακά θα μεταφέρεται από τα νησιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα και κυρίως τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Και όσο προχωράμε μέσα στο καλοκαίρι και ιδίως, το φθινόπωρο, αυτή η «αλυσίδα» των μεταδόσεων, μάλλον θα συνεχιστεί, ενδεχομένως και πιο έντονα.

Νομίζουμε λοιπόν ότι αυτό είναι ένα αρκετά πιθανό σενάριο που θα δούμε το επόμενο διάστημα και πρέπει να δημιουργεί εύλογες ανησυχίες για την κατάσταση που θα αντιμετωπίσουμε σε έναν – δύο μήνες καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν μία σειρά από τομείς, όπως μεταξύ άλλων και τα σχολεία κατά τη νέα σχολική περίοδο.

Είναι προφανές ότι εφόσον το σενάριο αυτό επαληθευτεί, θα ληφθούν εκ νέου πιο αυστηρά μέτρα. Τουλάχιστον όμως, να μείνουμε μόνο σε κάποια περιοριστικά μέτρα και να μην χρειαστεί να υπάρξει εκ νέου «πάγωμα» δραστηριοτήτων…

Γι’ αυτό και ο επιδημιολογικός έλεγχος πρέπει να παραμείνει έντονος. Ίσως και ακόμα εντονότερος από όσο είναι τώρα…

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα