Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Μπλόκο» στη ρήτρα αναπροσαρμογής-Δικαιώθηκε Πατρινός επιχειρηματίας που δεν «αναγνωρίζει» το δυσβάστακτο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος

Δημοσιεύθηκε

στις

Της Ελένης Α. Γεωργοπούλου

Σε μια απόφαση – ανάσα για επιχειρηματία της περιοχής μας προχώρησε το Μονομελές Πρωτοδικείο Πατρών καθώς με προσωρινή διαταγή «παγώνει» την πληρωμή της υπέρογκης ρήτρας αναπροσαρμογής.

Την υπόθεση χειρίστηκε ο Πατρινός δικηγόρος Ανδρέας Κότσιφας, ο οποίος από το περασμένο φθινόπωρο κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα για λογαριασμό του εντολέα του, αντιδρώντας στον φουσκωμένο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος εξαιτίας της ρήτρας αναπροσαρμογής.
Ο Πατρινός επαγγελματίας αντέδρασε μόλις κλήθηκε να πληρώσει έναν υπέρογκο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος ύψους 6.800 ευρώ, εκ των οποίων τα 3.000 ευρώ αφορούσαν τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Όταν μέσω του δικηγόρου του απευθύνθηκε στον πάροχο για να διερευνήσει από πού προκύπτει ο καθορισμός του ύψους του ποσού της ρήτρας αναπροσαρμογής, οι απαντήσεις που έλαβε δεν τον κάλυψαν και αποφάσισε να ακολουθήσει τη νομική οδό.
Προέβη σε κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων εναντίον του παρόχου διότι, όπως μας εξηγεί ο δικηγόρος του, επαπειλήθηκε πως εάν δεν πληρώσει τη ρήτρα αναπροσαρμογής- την οποία σημειωτέον δεν αναγνωρίζει- θα προχωρήσει στη διακοπή ηλεκτροδότησης.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κότσιφας επισημαίνει στην «Γ» τα εξής: «Κατά του εντολέως μου, γνωστού επιχειρηματία της πόλης, επαπειλήθηκε διακοπή παροχής ηλεκτροδότησης της επιχείρησής του, επειδή δεν αναγνώριζε και δεν κατέβαλε τη διαβόητη “ρήτρα αναπροσαρμογής”. Όπως αντιλαμβάνεσθε, τούτο θα ήταν ολέθριο για την οικονομική δράση του και την δραστηριότητά του. Έναντι του κινδύνου αυτού, ασκήσαμε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ενώπιον του Πρωτοδικείου, η οποία εκκρεμεί προς συζήτηση. Χορηγήθηκε δε, προσωρινή διαταγή, δυνάμει της οποίας απαγορεύεται στον πάροχο να προβεί σε διακοπή της ηλεκτροδότησης για τον συγκεκριμένο λόγο. Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται και να προστατεύεται. Δεν δύναται να κραδαίνεται η διακοπή του ως απειλή για την πληρωμή οποιουδήποτε ποσού ήθελαν καταλογίζουν μονομερώς οι ιδιώτες πάροχοι».
Και προσθέτει: «Η εκτελεστική εξουσία πρέπει να σκύψει στο ζήτημα λελογισμένα και εγκαίρως. Κυρίως όμως, να στέρξει στα αιτήματα των καταναλωτών, που εκτός από το πανάκριβο ρεύμα, επιβαρύνονται και με παράπλευρα των χρεώσεων ποσά, συχνά άδηλα και ακατάληπτα, όπως η ρήτρα αναπροσαρμογής. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) επίσης, πρέπει να επιληφθεί».
Αξίζει να αναφερθεί πως ο Πατρινός επιχειρηματίας δηλώνει δικαιωμένος από την εξέλιξη αυτή, διότι είχε υποστεί μεγάλη πίεση υπό την απειλή να διακοπεί η ηλεκτροδότηση της επιχείρησής του και να υποστεί τεράστια ζημιά, καθώς τα εμπορεύματά του θα ήταν άχρηστα.
Η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων και η τελική απόφαση θα γίνει τον προσεχή Ιούνιο και μέχρι τότε ο επιχειρηματίας θα συνεχίσει να καταβάλλει στον πάροχο τα χρήματα από το κόστος της κατανάλωσης ρεύματος, χωρίς όμως να πληρώνει την ρήτρα αναπροσαρμογής.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement