Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023
Connect with us

Ελλάδα

Πλεύρης: Πώς θα κάνουμε Πάσχα, νέο πλαίσιο από 1η Μαΐου

Δημοσιεύθηκε

στις

Στα τελευταία δεδομένα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, με βάση τα οποία αποφασίστηκε η άρση των περιοριστικών μέτρων, αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ο υπουργός Θάνος Πλεύρης.

Ο υπουργός, αναφέρθηκε στο εμβολιαστικό πρόγραμμα που έχει εφαρμοστεί στην Ελλάδα, σημειώνοντας πώς ο ιός έχει αλλάξει με μεταλλάξεις κατά τη διάρκεια των δύο αυτών χρόνων.

«Στην πορεία λόγω της μεταδοτικότητας έχει νοσήσει και μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί, έχει την τεχνογνωσία και τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, θα συνεχιστεί η ενίσχυση του ΕΣΥ, θα στηριχτεί και με πόρους τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης», τόνισε.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλύρης, «μπαίνουμε σε νέα φάση συνύπαρξης με τον κορωνοϊό. Τα μέτρα υπάρχουν, χωρίς να μπαίνουμε σε διαδικασία υποχρεωτικότητας, γιατί έχουμε μία άλλη εικόνα. Δεν πιστεύουμε στη λογική του zero covid όπως στην Κίνα. Οι δείκτες μας επιτρέπουν να πάμε σε ένα πλαίσιο συνύπαρξης με τον κορωνοϊό. Το πλαίσιο είναι δυναμικό, θα βλέπουμε την πορεία της πανδημίας και αναλόγως θα προσαρμοζόμαστε».

Ο Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε ακόμη σε όλα τα μέτρα που πάρθηκαν από την αρχή της πανδημίας, αναγνωρίζοντας ότι συχνά ήταν ιδιαίτερα σκληρά, λέγοντας ότι είχαν σκοπό και στόχο να μειώσουμε τις απώλειες από την πανδημία.

«Από 1η Μαΐου μπαίνουμε στο νέο πλαίσιο και είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα για ό,τι χρειαστεί», είπε ο υπουργός.

Για το θέμα των ανεμβολιαστων υγειονομικών ο υπουργός επανέλαβε ότι θα παραμείνουν εκτός ΕΣΥ μέχρι το τέλος του έτους.
Έχουν ανανεωθεί όλες οι συμβάσεις των επικουρικών εργαζομένων. Πρέπει να στηρίξουμε τους υγειονομικούς που έχουν στηρίξει όλο αυτό το διάστημα το σύστημα υγείας” είπε ο κ. Πλεύρης.

Αναφορικά με την προσέλευση των ατόμων ηλικίας 60χρονων και άνω για τον εμβολιασμό με τη δεύτερη αναμνηστική δόση, ο υπουργός ανέφερε πως δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή, κάτι που καταγράφεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα και καταγραφής και αντιμετώπισης αν χρειαστεί», είπε ο υπουργός για τα κρούσματα ηπατίτιδας.

«Δεν τίθεται θέμα συνδυασμού του εμβολίου με τα θέματα της ηπατίτιδας», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ. 

Θεοκλής Ζαουτης: Γίνεται υποκαταγραφή των θανάτων στις ευρωπαϊκές χώρες

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, διευκρινίζει πως με βάση τους επιστημονικούς δείκτες, η Ελλάδα δηλώνει αυξημένο αριθμό θανάτων λογω covid, καθώς το σύστημα καταγραφής δεν είναι ενιαίο. Έρευνα του Lancet που επικαλέστηκε, αναφέρει ότι γίνεται υποκαταγραφή των θανάτων στις ευρωπαϊκές χώρες.
Παρουσίασε τους δείκτες που τεκμηριώνουν τη διαπίστωση.

O Θεοκλής Ζαουτης, εξήγησε πως το σύστημα καταγραφής θανάτων δεν μπορεί να είναι συγκρίσιμο με βάση τους αριθμούς, καθώς δεν είναι ενιαία η καταγραφή τους σε όλες τις χώρες, εξαρτάται από το στάδιο της πανδημίας στο οποίο βρίσκεται κάθε χώρα και τέλος οι προγνωστικοί παράγοντες είναι διαφορετικοί.

Παπαευαγγελου: Οι γονείς να ελέγχουν τα παιδιά τους όταν υπάρχει σύμπτωμα λοίμωξης

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής λοιμωξιολογιας, κυρία Βάνα Παπαευαγγελου συνόψισε το όφελος των self test στον μαθητικό πληθυσμό για τον έλεγχο και τη διαχείριση της επιδημίας και υπενθύμισε ότι οι μαθητές μετά το Πάσχα θα επιστρέφουν στα σχολεία χωρίς έλεγχο με σύμμαχο τον καλό καιρό και τα ανοιχτά παράθυρα στις αίθουσες. Κάλεσε ωστόσο τους γονείς να ελέγχουν τα παιδιά τους όταν υπάρχει σύμπτωμα λοίμωξης και να μην τα στέλνουν στο σχολείο ή σε δραστηριότητες. Τέλος, επισήμανε ότι σημαντικός αριθμός παιδιών και εφήβων έχουν νοσήσει ή και εμβολιαστεί, γεγονός που βοήθησε στη δημιουργία ενός τείχους ανοσίας.

Αναφερόμενη στα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας που καταγράφονται στην Ευρώπη, η κυρία Παπαευαγγέλου είπε ότι φαίνεται να οφείλεται σε κάποιον αδενοιο.

Εξήγησε επίσης ότι δεν συνδέονται με εμβολιασμό ή με νόσο long covid. Και πρόσθεσε ότι ενδεχομένως η απομόνωση και ο αποκλεισμός λόγω πανδημίας του παιδικού πληθυσμού τα προηγούμενα χρόνια να οδηγούν σε ξεσπάσματα άλλων ιών. “Τα παιδιά βρίσκονταν σε αποστειρωμένο περιβάλλον και αυτό μπορεί να έχει τώρα επιπτώσεις” είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Τόσο ο υπουργός Υγείας, όσο και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ επανέλαβαν ότι η καταγραφή των θανάτων της επιδημίας γίνεται με βάση τον ορισμό του Παγκόσμιου οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), δηλαδή όποιος διαγνωστεί θετικός στον κορωνοιό και καταλήξει, ο θάνατος του δηλώνεται ως θάνατος covid, ανεξάρτητα από άλλες συννοσηρότητες. Θα καταγράφονται οι ασθενείς που θα καταλήγουν με covid και όχι από covid.

«Καταργείται η υποχρεωτικοτητα των μέτρων, όχι τα μετρα», τόνισε η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κυρία Ειρήνη Αγαπηδακη.

«Μεταβαίνουμε σε ένα πλαίσιο όπου ως πολίτες θα έχουμε αυξημένες ελευθερίες και δραστηριότητες, αλλά με αναγκαία τα μέτρα προστασίας για την ασφάλεια μας. Θα είναι οι επόμενοι μήνες μια περίοδος δοκιμής για όλους μας, να δούνε πως θα διαχειριστούμε τη ζωή μας με αυτές τις συνθήκες. Ο κορωνοιου είναι παρών», είπε η κυρία Αγαπηδακη.

 

Ελλάδα

Παπαθανάσης για «Ρουβίκωνα»: Κανείς δεν τους φοβάται, η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται

Δημοσιεύθηκε

στις

Το μήνυμα πως δεν φοβάται και πως η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται, έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, μετά τα τρικάκια που έριξε ομάδα του Ρουβίκωνα έξω από το σπίτι του το βράδυ της Πέμπτης (33/03).

Ο κ. Παπαθανάσης, συνέδεσε το περιστατικό με τα δημοσιεύματα του Documento για την υπόθεση των δανείων του, λέγοντας πως αποτελεί συνέχεια «της αήθους επίθεσης λασπολογίας του εργαλείου δολοφονίας» σε βάρος του.

«Σε συνέχεια της αήθους επίθεσης λασπολογίας του εργαλείου δολοφονίας χαρακτήρα “Documento” και του κ. Κ. Βαξεβάνη, τη σκυτάλη πήραν μέλη του Ρουβίκωνα, επιχειρώντας να εκφοβίσουν εμένα και την οικογένειά μου. Κανείς δεν τους φοβάται, η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται», αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης.

Περισσότερα

Ελλάδα

Καταγγελία για bullying: Της είπαν να κάνει «βίζιτα» για να πληρώσει τα γυαλιά που της έσπασαν

Δημοσιεύθηκε

στις

Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού. Μετά την υπόθεση βίαιου bullying σε βάρος 14χρονης μαθήτριας στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, έγινε μια καταγγελία που αφορά σε μαθητές γυμνασίου.

Η κ. Ελένη, μιλώντας στο Mega κατήγγειλε bullying σε βάρος της κόρης της χωρίς να αποκαλύψει το γυμνάσιο ή την περιοχή, καθώς η ανήλικη συνεχίζει να φοιτά στο ίδιο σχολείο.

«Το παιδί μου συνεχίζει να πηγαίνει στο ίδιο γυμνάσιο και φοβάμαι μην στοχοποιηθεί. Πριν 1,5 μήνα γυρνώντας από την δουλειά, με πήρε η κόρη μου τηλέφωνο κλαίγοντας και φώναζε. Της είπα να ηρεμήσει κα να μου πει τι συνέβη. Μου είπε πως της πήραν τα γυαλιά, τα πέταγαν το ένα στο άλλο με αποτέλεσμα να τα φτύσουν και να τα σπάσουν. Της είπα να πάει στο σπίτι να ηρεμήσει και εγώ θα επικοινωνούσα με το σχολείο», ανέφερε η κ. Ελένη.

Εξήγησε στη συνέχεια πως όταν τηλεφώνησε στο σχολείο δεν είχαν ιδέα για το περιστατικό, ενώ όταν γύρισε το παιδί στο σπίτι ξέσπασε σε κλάματα.

«Ήρθε το παιδί στο σπίτι, έκλαιγα και την καθησύχασα. Της ζήτησα να μου δώσει τα ονόματα των παιδιών. Μου είπε τα ονόματα και πήγα στο σχολείο. Εννοείται ότι το ένα παιδί τα έριχνε στο άλλο. Αυτά τα γυαλιά τα είχε πάρει ο πατέρας της και τα είχε πληρώσει 40 ευρώ. Δεν είναι το ποσό, δεν θα έδινα σημασία για το ποσό απλά δε μου άρεσε ο τρόπος και αυτό που έγινε», τόνισε.

Σύμφωνα με τη μητέρα, η εκπαιδευτικός ζήτησε από τα παιδιά που εμπλέκονταν να ενημερώσουν τους γονείς τους και να φέρουν χρήματα για να αντικατασταθούν τα γυαλιά του κοριτσιού. Ένας εξ αυτών πάντως, είπε στο κορίτσι «από εμένα δεν θα δεις λεφτά, αν θέλεις να πάρεις τα λεφτά, έχω κάτι φίλους να σε στείλω να πας να κάνεις βίζιτα».

«Το παιδί αυτό είναι γύρω στα 15 σαν την κόρη μου, είναι παιδιά γυμνασίου. Όταν μου το είπε αυτό, ξαναπήρα τηλέφωνο στο σχολείο φωνάζοντας και τους είπα να φωνάξουν και τους γονείς των παιδιών. Ξαναπήγα στο σχολείο, οι γονείς άφαντοι. Τα παιδιά μου είπε η καθηγήτρια ότι είναι δύσκολα και ότι κάθε μέρα είναι στο γραφείο της. Ξέρω φατσικά τα παιδιά, δεν έχω δει τους γονείς τους», σημείωσε η κ. Ελένη.

Περισσότερα

Ελλάδα

Προκλητικό δημοσίευμα: Οι Τούρκοι αμφισβητούν τα Αντίψαρα και λένε ότι… η Ελλάδα τα κατέλαβε

Δημοσιεύθηκε

στις

Βάζουν στο στόχαστρο οι Τούρκοι τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Χαρδαλιά.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η αντιπολίτευση στην Τουρκία «βράζει» κι ελπίζει σε επικράτηση για να μπορέσει να ξεδιπλώσει ακόμη πιο επιθετικά το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Με τίτλο «Η ασφάλεια των συνόρων μας και το ελικόπτερο της αποσχιστικής οργάνωσης» δημοσιεύθηκε πριν λίγες ημέρες στην εθνικιστική αντιπολιτευόμενη εφημερίδας ευρείας κυκλοφορίας Sözcü άρθρο γνώμης με πρωτοσέλιδη αναφορά του Saygı Öztürk, όπου, μεταξύ άλλων διατυπώνονται ισχυρισμοί περί νησιών του Αιγαίο που έχει αρπάξει η Ελλάδα από την Τουρκία, όπως τα Αντίψαρα, τα οποία αναφέρουν ότι ανήκουν στην επαρχία της Σμύρνης.

Στο σχετικό δημοσίευμα, που φιλοξενεί και δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ, τονίζεται ότι «οι Έλληνες στρατιώτες παραβιάζουν τα σύνορά μας στο Αιγαίο και τα νησιά μας χάνονται το ένα μετά το άλλο. Μόνο μια φορά στο τόσο γίνεται μια δήλωση και το θέμα εξωραΐζεται.  Στις 16 Φεβρουαρίου 2023, ο Έλληνας ΥΦΕΘΑ Νικόλαος Χαρδαλιάς, μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, έφτασαν στο νησί Οινούσσες (σ.σ. οι Τούρκοι το αποκαλούν Koyun) της Σμύρνης και παρακολούθησαν την τελετή εγκαινίων της ανακαινισμένης ελληνικής στρατιωτικής βάσης.

Στο άρθρο γνώμης, φαίνεται ξεκάθαρα πως οι νέο-οθωμανικές κορώνες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων της Τουρκίας, αφού τονίζεται ότι:

«Οι δραστηριότητες του Χαρδαλιά στο νησί δημοσιεύθηκαν στις επίσημες ιστοσελίδες του ελληνικού Υπουργείου Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου. Το νησί Οινούσσες, που βρίσκεται εντός των επαρχιακών συνόρων της Σμύρνης και των τουρκικών χωρικών υδάτων των 6 μιλίων, βρίσκεται υπό ελληνική κατοχή από το 2004. Τα αντιαεροπορικά πυροβόλα και τα τεθωρακισμένα οχήματα που αναπτύχθηκαν στη στρατιωτική βάση και η γιγαντιαία ελληνική σημαία που σχεδιάστηκε στις πέτρες στην πλευρά του νησιού που βλέπει προς την περιοχή Τσεσμέ (Çeşme) τράβηξαν την προσοχή. Όσο η Τουρκία αγωνιζόταν να ανακάμψει από τον σεισμό, η Ελλάδα τοποθέτησε υποθαλάσσιο καλώδιο στα τουρκικά χωρικά ύδατα για να τροφοδοτήσει με ηλεκτρική ενέργεια από την ηπειρωτική της χώρα τη στρατιωτική βάση που βρίσκεται στα ανατολικά του νησιού Οινούσσες της Σμύρνης. Μήπως καθώς η Ελληνική Εταιρεία Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) τοποθέτησε υποβρύχιο καλώδιο στα τουρκικά χωρικά ύδατα 3 μίλια μακριά από το Τσεσμέ (Çeşme), οι αρχές μας παρακολούθησαν αμέτοχες; Γνωρίζουμε ότι το τουρκικό υπουργείο Άμυνας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Ωστόσο, αποκλείεται να γίνει οποιοδήποτε βήμα για το θέμα αυτό χωρίς εντολή από τον Τούρκο Πρόεδρο. Ο Τούρκος Πρόεδρος είναι αναμφίβολα ενημερωμένος για τις εξελίξεις σχετικά με τα νησιά. Ωστόσο, δεν μπορεί να γίνει κανένα βήμα στο θέμα αυτό επειδή δεν υπάρχει εντολή του. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΑΚΡ, 20 νησιά που γνωρίζουμε, και σύμφωνα με ορισμένους αξιωματούχους, πολύ περισσότερα, έχουν καταληφθεί από την Ελλάδα. Τα τουρκικά χωρικά ύδατα βρίσκονται εντός των εθνικών συνόρων της Τουρκικής Δημοκρατίας. Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 79 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, η Τουρκία έχει το δικαίωμα να καθορίζει τους όρους που θα εφαρμόζονται στα υποβρύχια καλώδια που εισέρχονται στα τουρκικά χωρικά ύδατα».

Στο άρθρο της Sözcü ξετυλίγεται όλο το αφήγημα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Ένα αφήγημα που έχει ποτίσει τον μέσο Τούρκο πολίτη – και ψηφοφόρο – και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της φιλοσοφίας με την οποία προσεγγίζει τον Ελληνικό λαό, όσο κι αν συγκινήθηκαν από την βοήθεια που προσέφερε η Ελλάδα στους πρόσφατους καταστροφικούς σεισμούς. Δεν θα πρέπει να αγνοούμε ότι το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύθηκε στις 22 Μαρτίου, παραμονές της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου και μόλις ενάμισυ μήνα μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην χώρα.

Και στο δημοσίευμα συνεχίζει: «Στη φωτογραφία του Έλληνα ΥΦΕΘΑ Χαρδαλιά με τον Γιώργο Δανιήλ, δήμαρχο της νήσου Οινούσες, στη στρατιωτική βάση, φαίνεται ότι η νήσος Αντίψαρα [σσ. Antipsara  στο Τ/πρωτότυπο]  περιλαμβάνεται στην περιοχή ευθύνης των στρατευμάτων. Ο Τ/συνταγματάρχης Επιτελείου εν αποστρατεία Ümit Yalım, πρώην Γενικός Γραμματέας του Τ/ΥΠΑΜ, ο οποίος παρακολουθεί στενά κάθε εξέλιξη που αφορούσε τα νησιά μας και εξηγεί με μεγάλη θλίψη τι συμβαίνει, δήλωσε τα εξής: «Το νησί Αντίψαρα βρίσκεται εντός των ορίων της επαρχίας Σμύρνης και έχει το μέγεθος της Πριγκήπου στην Κωνσταντινούπολη. Η Ελλάδα, η οποία έχτισε εκκλησία στη νήσο Αντίψαρα και συμπεριέλαβε το νησί στην περιοχή ευθύνης της ελληνικής στρατιωτικής μονάδας, ετοιμάζεται να καταλάβει το 21ο νησί μας. Θα πρέπει να ληφθούν διπλωματικά και πολιτικά μέτρα και να δοθούν οδηγίες στις ΤΕΔ για να αποτρέψουν την εισβολή. Εάν η Ελλάδα εισβάλει στη νήσο Αντίψαρα τους επόμενους μήνες, παρά τις προειδοποιήσεις αυτές, η κυβέρνηση του ΑΚΡ θα είναι τυπικά και νομικά υπεύθυνη για την εισβολή».

Και το άρθρο γνώμης καταλήγει: «Μέχρι σήμερα, 20 από τα νησιά μας βρίσκονται υπό ελληνική κατοχή. Αυτή η κατοχή  πάντα παρακολουθούταν απλά. Να σας πούμε εκ των προτέρων ότι και το 21ο νησί μας βρίσκεται σε διαδικασία ελληνικής εισβολής».

ΕΝΙΚΟΣ.gr

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα