Connect with us

Διεθνή

Επιζήσασα του Ολοκαυτώματος πέθανε σε καταφύγιο της Μαριούπολης

Published

on

«Στα 10 της χρόνια η Βάντα Σεμιόνοβνα Ομπιέντκοβα γλύτωσε από του Γερμανούς, επειδή είχε κρυφτεί σε ένα υπόγειο στην Μαριούπολη. 81 χρόνια μετά πέθανε σε ένα υπόγειο της ίδιας αυτής πόλης, θύμα αυτού του φοβερού πολέμου, ενώ κρυβόταν από τους Ρώσους».

Τα παραπάνω αναφέρει σε ανάρτησή του το «Μουσείο Άουσβιτς – Μπιρκενάου», ανακοινώνοντας χθες, Τρίτη, τον θάνατο της 91χρονης επιζήσασας του Ολοκαυτώματος Βάντα Ομπιεντκόβα.

Σε δημοσίευμα του ιστοτόπου novayagazeta, το οποίο αναπαράγει το ΑΠΕ ΜΠΕ, αναφέρονται, τα εξής:

«Η Βάντα Ομπιέντκοβα γεννήθηκε στην Μαριούπολη στις 8 Δεκεμβρίου του 1930. Τον Οκτώβριο του 1941 όταν στην πόλη άρχισαν οι διώξεις των ναζί κατά των Εβραίων, σχεδόν όλη της η οικογένεια εκτελέστηκε.

Ο πατέρας της μπόρεσε να την κρύψει στο νοσοκομείο, όπου και παρέμεινε έως την απελευθέρωση της Μαριούπολης το 1943».

Ο φορέας μνήμης του Ολοκαυτώματος «Μουσείο Άουσβιτς – Μπιρκενάου» επικαλείται τον ιστότοπο chabad.org, ο οποίος δημοσίευσε τα πρόσφατα, και τελευταία, γεγονότα της ζωής της.

Σύμφωνα με την κόρη της Ομπιέμντκοβα, Λαρίσα, από τις αρχές Μαρτίου η οικογένεια κρυβόταν στο υπόγειο ενός καταστήματος ειδών θέρμανσης.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η ηλικιωμένη γυναίκα ήταν τόσο άρρωστη και εξαντλημένη που δεν μπορούσε ούτε να σηκωθεί. Στις 4 Απριλίου πέθανε.

Η Λαρίσα είπε – σύμφωνα με τον ίδιο ιστότοπο – ότι έθαψαν την Ομπιέμντκοβα στο δημόσιο πάρκο που βρίσκεται «σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από την Αζοφική θάλασσα».

Ροή ειδήσεων

Advertisement