Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Στον… αέρα τα τακτικά χειρουργεία

Αναβρασμός χθες στο Καραμανδάνειο λόγω της ξαφνικής ακύρωσης των προγραμματισμένων επεμβάσεων εξαιτίας της αντίδρασης των αναισθησιολόγων στον εφημεριακό φόρτο εργασίας

Published

on

Απίστευτη ταλαιπωρία χθες για τους μικρούς ασθενείς και τις οικογένειές τους, οι οποίοι έφθασαν στο Καραμανδάνειο για να υποβληθούν σε προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση αλλά τελικά έφυγαν άπραγοι.

Όλα τα τακτικά χειρουργεία δεν πραγματοποιήθηκαν καθώς οι τρεις αναισθησιολόγοι του Νοσοκομείου – σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να δήλωσαν πως δεν ήταν σε θέση να αναλάβουν την αναισθησία των μικρών ασθενών, επικαλούμενοι φόρτο εργασίας και εξάντληση λόγω των εφημεριών.

Το γεγονός προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στο μοναδικό παιδιατρικό νοσοκομείο της ΝΔ Ελλάδας καθώς αιφνίδια έγινε η αναβολή όλων των προγραμματισμένων χειρουργείων μικρών ασθενών.

Όλα ξεκίνησαν, χθες, νωρίς το πρωί όταν η συντονίστρια διευθύντρια του Αναισθησιολογικού Τμήματος του Καραμανδανείου Νοσοκομείου της Πάτρας έκανε χρήση αναρρωτικής άδειας και δεν πήγε στο Νοσοκομείο.

Οι άλλοι τρεις γιατροί του αναισθησιολογικού τμήματος, ένας επιμελητής Α’ που είναι αποσπασμένος από το ΓΝΠ «Ο Άγιος Ανδρέας» και άλλοι δύο επιμελητές Β’ (ο ένας είναι αποσπασμένος από το ΠΓΝΠ και ο άλλος υπηρετεί στο Καραμανδάνειο αλλά έχει ήδη υποβάλλει παραίτηση) φέρεται να επικαλέστηκαν φόρτο εργασίας από τις συνεχείς εφημερεύσεις και δήλωσαν πως απουσία της Συντονίστριας Διευθύντριας δεν ήταν σε θέση να αναλάβουν την ευθύνη για την υλοποίηση των προγραμματισμένων χειρουργείων.

Το γεγονός προκάλεσε την άμεση αντίδραση των χειρουργών γιατρών αλλά και των ίδιων των γονέων, οι οποίοι είχαν προγραμματίσει να κάνουν το χειρουργείο στο παιδί τους, έκαναν όλο τον προεγχειρητικό έλεγχο, ταλαιπωρήθηκαν να φθάσουν από το Μεσολόγγι ή το Αίγιο και τελικά έφυγαν άπραγοι.

ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: «ΖΗΤΗΣΑ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ»

Ο διοικητής του Καραμανδανείου Νοσοκομείου Παύλος Αθανασόπουλος μόλις ενημερώθηκε για την ξαφνική ακύρωση των τακτικών χειρουργείων κάλεσε τους γιατρούς στο γραφείο του προκειμένου να ενημερωθεί για τους λόγους που δεν άσκησαν τα καθήκοντά τους και τους ζήτησε να δώσουν έγγραφες εξηγήσεις γιατί δεν έγιναν τα τέσσερα προγραμματισμένα τακτικά χειρουργεία.

«Κάλεσα τους γιατρούς να δώσουν εξηγήσεις για ποιόν λόγο δεν πραγματοποιήθηκαν τα προγραμματισμένα τακτικά χειρουργεία και ταλαιπωρήθηκαν οι μικροί ασθενείς και οι οικογένειές τους που ήρθαν από μακριά, για το σκοπό αυτό και επιβαρύνθηκε ο προϋπολογισμός τους άσκοπα, χωρίς το Νοσοκομείο να έχει καμία ενημέρωση. Από τη στιγμή που ασθένησε η Συντονίστρια Διευθύντρια δεν σημαίνει ότι το τμήμα δεν λειτουργεί καθώς υπάρχουν τρεις αναισθησιολόγοι. Ο οργανισμός του νοσοκομείου άλλωστε προβλέπει τέσσερις θέσεις. Κατανοώ ότι υπάρχει κόπωση των γιατρών από τις πολλές εφημερίες και κάποιους από τους λόγους που επικαλούνται θεωρώ ότι το Αναισθησιολογικό Τμήμα μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια και χωρίς να προκληθεί αυτή η αναστάτωση και η ταλαιπωρία» επισημαίνει στην «Γ» ο κ. Αθανασόπουλος.

Β. ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ: «ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΛΥΣΗ»

Ο Επιμελητής Α’, γιατρός – χειρουργός και πρώην πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Καραμανδανείου Βασίλειος Αλεξόπουλος σε δήλωσή του στην «Γ» ανέφερε τα εξής: «Είμαι πρωτοφανές αυτό που συνέβη, να αναβάλλονται τακτικά χειρουργεία επειδή ασθένησε ξαφνικά η συντονίστρια διευθύντρια του Αναισθησιολογικού Τμήματος και όταν υπάρχουν άλλοι τρεις αναισθησιολόγοι. Είχα τρία τακτικά χειρουργεία και χρειάστηκε να ενημερώσω τους ασθενείς και τις οικογένειές τους που ήρθαν από μακριά για την ξαφνική αναβολή τους. Ζητάμε ως γιατροί από την 6η ΥΠΕ να επιληφθεί άμεσα του προβλήματος του αναισθησιολογικού τμήματος και να δοθεί οριστική λύση».

Γ. ΚΑΡΒΕΛΗΣ: «ΑΡΧΕΣ ΜΑΪΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΗΡΥΧΘΟΥΝ ΟΙ ΜΟΝΙΜΕΣ ΘΕΣΕΙΣ»

Ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης ερωτηθείς από την «Γ» ανέφερε πως ο ίδιος παρενέβη άμεσα αναφορικά με το ζήτημα που ανέκυψε και εκτιμά πως στις αρχές Μαΐου θα βγει η προκήρυξη από το Υπουργείο Υγείας για τις μόνιμες θέσεις αναισθησιολόγων και για το Καραμανδάνειο. «Είχα άμεσα επικοινωνία με τους γιατρούς, αναλύθηκαν κάποια δεδομένα και τους ζήτησα να προγραμματίσουν ανάλογα τα χειρουργεία τους, εφόσον απουσίαζε η συντονίστρια και να εξυπηρετηθεί ο κόσμος. Μου είπαν πως θα προσαρμόσουν τα προγράμματά τους. Συντόμως, στις αρχές Μαΐου θα προκηρυχθούν και οι μόνιμες θέσεις από το Υπουργείο Υγείας», μας δήλωσε.

ΕΙΝΑ: «Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΡΙΑΚΗ»

Για «οριακή κατάσταση στο Καραμανδάνειο» κάνουν λόγο τα μέλη της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας (ΕΙΝΑ). Ο πρόεδρος της ΕΙΝΑ Δημήτρης Ζιαζιάς σε δηλώσεις του ανέφερε πως «το είχαμε πει, ότι δεν γίνεται να λειτουργήσει το αναισθησιολογικό χωρίς να υπάρχει στελέχωση προσωπικού. Το βασικό πρόβλημα είναι αυτό, δεν έχουν καλυφθεί τα κενά που έχουν προκύψει από τις συνταξιοδοτήσεις και ουσιαστικά εντάθηκαν και πολλαπλασιάστηκαν με την παραίτηση της αναισθησιολόγου λόγω των συνθηκών που είχαν διαμορφωθεί με την υπερεργασία και τις πολλές εφημερίες». Σημείωσε, ακόμα, πως «οι μετακινήσεις αναισθησιολόγων που δεν έχουν εξειδίκευση στην παιδοαναισθησιολόγια, ουσιαστικά δεν αποτελούν λύση του προβλήματος αλλά είναι ένας προσωρινός τρόπος για την κάλυψη των κενών θέσεων».

Της Ελένης Γεωργοπούλου

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement