Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

«Η πρώτη Ανάσταση, το πρώτο σωτήριο μήνυμα για την ανθρωπότητα.»- Του Παναγιώτη Καρασπήλιου

Published

on

 

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, της τελευταίας μέρας της Μεγάλης Εβδομάδας του Θείου Δράματος και της Μεγάλης Σαρακοστής που οδηγεί στην Λαμπρή Ανάσταση, που σκόρπισε «Φῶς Ἱλαρόν» σε όλη την πλάση, αποτελεί το πρώτο σιωπηρό Αναστάσιμο άγγελμα, αποτελεί την ημέρα που το πανανθρώπινο πένθος και η αβάσταχτη προσμονή της Δεσποτικής Εγέρσεως συναντιούνται.

Η Ανάσταση του Κυρίου σημάνει από «την θεόσωμον ταφήν» και «την εις Άδου κάθοδον», όπου κήρυξε ελευθέρωσε τις ψυχές των δικαίων της Παλαιάς Διαθήκης από το κράτος του θανάτου και ήρε τις αμαρτίες τους. Το Μέγα Σάββατο είναι κοινωνός τόσο του πένθους, όσο και της ελπίδας για τη σωτηρία του ανθρώπινου γένους από τη φθορά και το θάνατο. Ήδη από το βράδυ έχουν  οι ναοί στολίζονται με κόκκινα αναστάσιμα καλύμματα προμηνύοντας την Ανάσταση.

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ψάλλεται ο Εσπερινός της Ανάστασης και η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου. Η ακολουθία δεν έχει πλέον μόνο πένθιμο χαρακτήρα, αλλά έναν ελπιδοφόρο χαρακτήρα, μια πανηγυρική προσμονή, μια προσδοκία λύτρωσης που ευφραίνει τις ψυχές των ανθρώπων,  απαλύνει τον πόνο του πάθους και άρει τον φόβο του θανάτου. Η πρωινή λειτουργία είναι η λεγόμενη και «Πρώτη Ανάσταση» και σε αυτή αντηχεί μέσα στο εκκλησίασμα το πρώτο ανάκρουσμα της Αναστάσεως μετά την ανάγνωση της προφητείας του Ιωνά μέσα από το τροπάριο «Ἀνάστα, ὁ Θεός, κρῖνον τὴν γῆν, ὅτι σὺ κατακληρονομήσεις ἐν πᾶσι τοῖς ἔθνεσι».

Η  Πρώτη Ανάσταση, ουσιαστικά, μας φέρνει το πρώτο άγγελμα του πιο χαρμόσυνου γεγονότος, της νίκης της ζωής επί του θανάτου. Ως είθισται ο ιερέας, μάλιστα, μοιράζει δαφνόφυλλα, συμβολίζοντας τη μεγάλη νίκη και προλαμβάνοντας τα νέα της Κυριακής, της Αναστάσεως του Κυρίου.

Οι πιστοί που συμπάσχουν στα Πάθη του Χριστού που μαρτύρησε για να άρει τις αμαρτίες των ανθρώπων και να μας σώσει από το σκοτάδι της αμαρτίας και της πλάνης, που πήραν και αυτοί στις πλάτες τους το σταυρό της Σταύρωσής του και συμπορεύτηκαν στον δύσβατο ανήφορο του Γολγοθά, από το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, πανηγυρίζουν σιωπηρά προσμένοντας τη λύτρωση και προετοιμάζονται για την μεγάλη ώρα, αυτήν την ώρα που θα αντηχήσουν πανηγυρικά και χαρμόσυνα στις εκκλησίες σε όλο τον κόσμο, πρώτα το «Δεῦτε λάβετε φῶς ἐκ τοῦ ἀνεσπέρου φωτός, καὶ δοξάσατε Χριστόν, τὸν ἀναστάντα ἐκ νεκρῶν.» και κατόπιν το «Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν, θανάτῳ θάνατον πατήσας καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος.», κάνοντας την Ανάσταση του Κυρίου φανερή και ηχηρή με κάθε τρόπο, να φτάσει παντού το μήνυμα της Αλήθειας και της Ελπίδας, να το μάθουν όλοι.

Εύχομαι, το «τὸ φῶς τὸ ἀληθινόν» να πλημυρίσει τις ψυχές όλων μας με πίστη, δύναμη αισιοδοξία και ελπίδα και να φωτίσει την ανθρωπότητα που έχει περάσει δύσκολες συνθήκες τα τελευταία χρόνια. Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα σε όλους!

 

Παναγιώτης Καρασπήλιος

Med Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής

Πρόεδρος Συλλόγου Αρκάδων Πάτρας «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης»

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement