Μαγειρική
Πάσχα στον κόσμο: Τα 18 πιο διάσημα πασχαλινά φαγητά
Δημοσιεύθηκε
11 μήνες πρνστις

Το Πάσχα είναι μια θρησκευτική γιορτή που γιορτάζεται με λαμπρότητα και συνοδεύεται -τις περισσότερες φορές- από πλούσια γιορτινά τραπέζια. Και επειδή μας αρέσει να γνωρίζουμε και να δοκιμάζουμε νόστιμα γιορτινά πιάτα, βρήκαμε τα 18 πιο διάσημα πασχαλινά φαγητά, ανάμεσα τους και ένα ελληνικό.
Στην Ελλάδα, από το πασχαλινό τραπέζι γνωρίζουμε ότι δεν λείπουν ποτέ το αρνί ή το κατσίκι, η μαγειρίτσα, τα βαμμένα κόκκινα αβγά, τα τσουρέκια και τα κουλουράκια. Στη γειτονική μας Ιταλία πάλι, δεν παραλείπουν να φτιάχνουν το Colomba Pasquale, που είναι η ιταλική εκδοχή του τσουρεκιού, που θυμίζει περισσότερο πανετόνε και φτιάχνεται σε ειδική φόρμα που του δίνει σχήμα σχεδόν σταυρωτό ή κατά τους Ιταλούς σχήμα περιστεριού. Το όνομα του άλλωστε, σημαίνει πασχαλινό περιστέρι. Αλήθεια, δεν αναρωτιέστε τι άλλα πασχαλινά φαγητά ετοιμάζουν σε όλο τον κόσμο;
Για να μην αναρωτιέστε, βρήκαμε τα 18 πιο διάσημα πασχαλινά φαγητά του κόσμου και φυσικά, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τη λίστα και το πιο διάσημο, ελληνικό γλύκισμα του Πάσχα!
1. Μεγάλη Βρετανία: Simnel Cake
Οι Βρετανοί αγαπούν τα fruit cakes και για αυτό δεν λείπουν ούτε από το πασχαλινό τραπέζι. Για το Πάσχα, φτιάχνουν το simnel, ένα κέικ με φρούτα που διακοσμείται με 11 ή 12 μπαλίτσες από μάρτζιπαν, οι οποίες συμβολίζουν τους Αποστόλους.
2. Ρωσία: Pashka
Σερβίρεται στο τέλος του πασχαλινού γεύματος και είναι μια αλμυρή τούρτα από τυρί cottage και τυρί κρέμα, διακοσμημένο όμορφα με αποξηραμένα φρούτα. Σημαντική λεπτομέρεια, στα πλάγια υπάρχουν ανάγλυφα τα ρωσικά γράμματα XB (συντομογραφία του Христос воскресе, που σημαίνει «Ο Χριστός Αναστήθηκε»). Το απολαμβάνουν σκέτο ή το συνοδεύουν με ψωμί.
3. Αργεντινή: Torta Pascualina
Η πασχαλινή τάρτα της Αργεντινής είναι γεμιστή με σπανάκι, ρικότα, αγκινάρες, μαϊντανό και βραστά αβγά. Λέγεται ότι τα πολλά βραστά αβγά που μπαίνουν στη γέμιση της, συμβολίζουν την Ανάσταση.
4. Μεξικό: Capirotada
Ένα πολύχρωμο επιδόρπιο, που δεν είναι άλλο από πουτίγκα ψωμιού που φτιάχνεται συνήθως με μεξικανικό ψωμί bolillo, το οποίο θυμίζει μπαγκέτα και το μουλιάζουν σε σιρόπι από ζάχαρη, ξυλάκια κανέλας και γαρίφαλο. Στο τέλος, το πασπαλίζουν με ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και πολύχρωμη τρούφα. Λέγεται ότι συμβολίζει τη σταύρωση, με τα ξυλάκια κανέλας να αναπαριστούν το σταυρό, τα γαρίφαλα τα καρφιά και το ψωμί το σώμα του Χριστού.
5. Γαλλία: Αρνίσιο μπούτι
Κοντά στα δικά μας έθιμα φαίνεται ότι είναι και το Πάσχα στη Γαλλία, αφού και εκεί προτιμούν αρνάκι, μόνο που αντί για ολόκληρο αρνί στη σούβλα βάζουν στο φούρνο αρνίσιο μπούτι. Η συνταγή του ιδιαίτερα απλή, αφού το ψήνουν προσθέτοντας μόνο σκόρδο και δεντρολίβανο.
6. Φινλανδία: Mämmi
Ένα γλυκό που ενώ μοιάζει απλό χρειάζεται πολυήμερη προετοιμασία, καθώς πρέπει να μείνει στο ψυγείο για 3 με 4 μέρες πριν σερβιριστεί. Το παραδοσιακό, πασχαλινό γλυκό της Φινλανδίας φτιάχνεται με νερό, μελάσα, βύνη σίκαλης, αλεύρι σίκαλης και ξύσμα νερατζιάς. Συνήθως το απολαμβάνουν κρύο με γάλα ή κρέμα γάλακτος.
7. Πολωνία: Λευκή σούπα borscht
Από ένα παραδοσιακό, πασχαλινό τραπέζι της Πολωνίας δε λείπει ποτέ αυτή η λευκή σούπα, που φτιάχνεται με αλεύρι σίκαλης, λουκάνικα και βραστά αβγά.
8. Ιταλία: Colomba Pasquale
Το ιταλικό, πασχαλινό τσουρέκι, που θυμίζει περισσότερο πανετόνε και είναι γεμιστό με ζαχαρωμένα φρούτα. Γίνεται σε ειδική φόρμα που του δίνει σχήμα σχεδόν σταυρωτό ή κατά τους Ιταλούς σχήμα περιστεριού, το όνομα του άλλωστε σημαίνει πασχαλινό περιστέρι.
9. Εκουαδόρ: Fanesca
Μία ακόμη λευκή σούπα, που φτιάχνεται από μια ποικιλία σιτηρών και οσπρίων, βακαλάο και υγράλατο μπακαλιάρο. Η συνταγή διαφέρει από σπίτι σε σπίτι, αλλά η παραδοσιακή εκδοχή της θέλει να γίνεται με τουλάχιστον 12 διαφορετικά όσπρια, που συμβολίζουν τους 12 Αποστόλους, ενώ το ψάρι συμβολίζει τον Χριστό.
10. Ελλάδα: Τσουρέκι
Τι να πούμε για το δικό μας τσουρέκι; Δεν μπορούμε να φανταστούμε Πάσχα χωρίς το αφράτο τσουρέκι, σκέτο ή με σοκολάτα και διακοσμημένο παραδοσιακά με κόκκινα αβγά.
11. Γερμανία: Σούπα απο μυρώνια
Γνωστή στη Γερμανία ως kerbelsuppe, η λευκή αυτή πασχαλινή σούπα φτιάχνεται με μυρώνια και την σερβίρουν παραδοσιακά την Μεγάλη Πέμπτη.
12. Ισπανία: Rosquillas
Στην Ισπανία το Πάσχα φτιάχνουν ντόνατς, τα rosquillas που συνήθως σερβίρονται πασπαλισμένα με ζάχαρη.
13. ΗΠΑ: Ψητό χοιρινό
Πολλές αμερικανικές οικογένειες σερβίρουν ψητό χοιρινό το Πάσχα, το οποίο συχνά γλασάρουν με μέλι και καστανή ζάχαρη ή το καλύπτουν με φέτες ανανά.
14. Σλοβενία και Κροατία: Pinca
Πρόκειται για ένα ένα γλυκό ψωμί, με σταυρό στη μέση, που φτιάχνουν για τη μέρα του Πάσχα σε πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
15. Πολωνία: Babka
Το παραδοσιακό, πασχαλινό γλυκό της Πολωνίας είναι ένα αφράτο κέικ, που ψήνουν σε στρογγυλή φόρμα και το γαρνίρουν με λευκό γλάσο ή το πασπαλίζουν με άχνη ζάχαρη.
16. Νάπολη: Pizza Chiena
Η Νάπολη φημίζεται για την πίτσα της και δεν στερούνται τη γεύση της ούτε το Πάσχα, όπου φτιάχνουν μια πίτα με γέμιση από αλλαντικά και τυριά, που θυμίζει γευστικά πίτσα.
17. Μεγάλη Βρετανία: Hot cross buns
Ή αλλιώς μικρά γλυκά ψωμάκια, που θυμίζουν το δικό μας τσουρέκι, είναι γεμιστά με σταφίδες και ξεχωρίζουν γιατί στην επιφάνεια τους έχουν ένα σταυρό φτιαγμένο από λευκό γλάσο, που συμβολίζει τη σταύρωση.
18. Βραζιλία: Paçoca de amendoim
Πρόκειται για καραμέλες που είναι ταυτόχρονα γλυκές και αλμυρές και φτιάχνονται με τριμμένα φιστίκια, αλάτι, ζάχαρη και ενίοτε με αλεύρι από κασάβα (ρίζα από ξυλώδη θάμνο που ευδοκιμεί στη Νότια Αμερική).

Υλικά (για 4 άτομα)
12 μέτριες αγκινάρες
1/2 κιλό φρέσκα κουκιά με τους λοβούς, αν είναι φρέσκοι και τρυφεροί
1 φλιτζ. τσαγιού λάδι
2 κουτ. σούπας άνηθος, ψιλοκομμένος
Xυμός 2 μέτριων λεμονιών
Aλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Καθαρίζετε και πλένετε τις αγκινάρες, τις κόβετε στα τέσσερα αν είναι μεγάλες ή τις αφήνετε ολόκληρες, πάντως τις βάζετε σε ένα μπολ με νερό και λίγο λεμόνι για να μη μαυρίσουν. Καθαρίζετε τα κουκιά. Τα ρίχνετε σε καυτό λάδι για 7 λεπτά. Αμέσως μετά προσθέτετε τις αγκινάρες. Είναι η σειρά του ψιλοκομμένου άνηθου, του αλατοπίπερου και αφού βάλετε το χυμό λεμονιού και λίγο νερό, τα αφήνετε να βράσουν για 25 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Μπορείτε να «παχύνετε» τη σάλτσα με λίγο νισεστέ (διαλύετε 1 κοφτό κουτ. γλυκού νισεστέ σε λίγο κρύο νερό και το προσθέτετε στην κατσαρόλα).

Υλικά (για 12 κομμάτια)
500γρ. χωριάτικο φύλλο
ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
Για τη γέμιση
2 φλιτζάνια φουντούκια χοντροαλεσμένα
2 φλιτζάνια καρύδια χοντροαλεσμένα
1 φλιτζάνι αμύγδαλα χοντροαλεσμένα
½ φλιτζάνι σταφίδες μαύρες (προαιρετικά)
¾ φλιτζανιού σουσάμι καβουρδισμένο
100γρ. παπαρουνόσπορο
2 κουτ. σούπας πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο
1 φλιτζάνι μέλι
Για το σιρόπι
2 φλιτζάνια ζάχαρη (450γρ.)
1 φλιτζάνι νερό
½ φλιτζάνι μέλι
¼ φλιτζανιού πετιμέζι
2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
Tips
Εκτέλεση:
Ανακατεύετε τα υλικά της γέμισης σε μπολ. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175οC. Με ένα πινέλο αλείφετε με λάδι ένα ταψί και απλώνετε μέσα το πρώτο φύλλο και απλώνετε ένα δεύτερο φύλλο από πάνω. Λαδώνετε και απλώνετε από πάνω τη μισή γέμιση. Τη σκεπάζετε με ένα φύλλο, λαδώνετε και απλώνετε την υπόλοιπη γέμιση. Σκεπάζετε με τα υπόλοιπα δύο φύλλα, αλείφοντάς τα με λάδι και χαράζετε το γλυκό σε κομμάτια. Πασπαλίζετε την επιφάνεια με σουσάμι. Ψήνετε στο φούρνο για 50 λεπτά να ροδοκοκκινίσει όμορφα. Αφήνετε να κρυώσει. Βράζετε το νερό με το πετιμέζι και τη ζάχαρη για 5 λεπτά. Προσθέτετε το λεμόνι και το μέλι και ανακατεύετε, να διαλυθεί το μέλι στο σιρόπι. Περιχύνετε το κρύο γλυκό με το καυτό σιρόπι και περιμένετε να απορροφηθεί εντελώς. Κόβετε τον μπακλαβά στις χαρακιές και σερβίρετε.

Υλικά (για 4 άτομα)
1.200 γρ. ολόκληρο κοτόπουλο, κομμένο στη μέση
Για τη μαρινάδα
4 κουτ. σούπας μηλόξιδο
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένο
1 κουτ. σούπας ανθό αλατιού
1 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
1 κουτ. σούπας πάπρικα καπνιστή
λίγο μαύρο πιπέρι
50 γρ. βούτυρο
Για τη σάλτσα blue cheese
75 γρ. τυρί blue cheese
100 γρ. κρέμα γάλακτος
50 γρ. μαγιονέζα
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
1 λεμόνι, τον χυμό
1 πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
1/2 κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάζετε όλα τα υλικά μαζί με το πολτοποιημένο σκόρδο και ανακατεύετε καλά. Στη συνέχεια αλείφετε το κοτόπουλο με τη μαρινάδα σας. Το βάζετε σε ένα ταψί, το καλύπτετε με μεμβράνη και το αφήνετε στο ψυγείο για 1 ώρα. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190°C στον αέρα και ψήνετε το κοτόπουλο για 1-1½ ώρα. Σε ένα μπλέντερ χτυπάτε όλα τα υλικά εκτός από την πιπεριά, το κρεμμύδι και το σχοινόπρασο μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και ομογενές. Κόβετε τα λαχανικά σε φέτες και το σχοινόπρασο και τα ρίχνετε πάνω από τη σάλτσα. Σερβίρετε το κοτόπουλο αμέσως με την σάλτσα blue cheese στο πλάι.
Ροή ειδήσεων
Εντυπωσιακή παρουσία στη Foodexpo
Πάτρα: Συμπολίτες που “έφυγαν” από τη ζωή και κηδεύονται την Παρασκευή(24/3)
Αντίστροφη μέτρηση για το «καλάθι του νονού»-Πρεμιέρα την επόμενη Τετάρτη 29 Μαρτίου με επέκταση και στα μικρά καταστήματα πώλησης παιχνιδιών και ειδών δώρου
Πιέζουν για ξεκαθάρισμα… -Στα «όπλα» οι εργαζόμενοι της ΕΒΟ για την νέα αναβολή στο πρόγραμμα κατασκευής της νέας παραγωγικής μονάδας
Survivor Spoiler: Αποχωρεί κι αφήνει λαβωμένη την κόκκινη ομάδα
Ανατροπή με τους λογαριασμούς ρεύματος, τι θα ισχύσει τελικά με τις επιδοτήσεις για τον Απρίλιο
Προειδοποίηση ΕΟΦ: Αυξημένος κίνδυνος για λοιμώξεις και καρδιακά, από αυτά τα φάρμακα
ΠΑΣΟΚ εναντίον Λοβέρδου
Πώς θα κερδίσετε «μπόνους» 300 ευρώ με το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης
e-ΕΦΚΑ: Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις Απριλίου – Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες
Αυτή την εβδομάδα
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα5 ημέρες πρν
Πάτρα: “Έφυγε” από τη ζωή η Χριστίνα Κυριαζοπούλου
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα3 ημέρες πρν
Πάτρα: Πέθαναν και κηδεύονται την Τρίτη (21/3)
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα4 ημέρες πρν
Πάτρα: Πέθαναν και κηδεύονται την Δευτέρα (20/3)
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα1 ημέρα πρν
Πάτρα: Πέθαναν και κηδεύονται την Πέμπτη (23/3)
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα1 ημέρα πρν
Πάτρα: “Έφυγε” από την ζωή ο Νίκος Παπασταματόπουλος
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα2 ημέρες πρν
Πάτρα: Οι απώλειες των συμπολιτών μας-Κηδεύονται την Τετάρτη(22/3)
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα6 ημέρες πρν
Νέα επένδυση με την απόκτηση δέκα καινούργιων φορτηγών
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα6 ημέρες πρν
Πάτρα: Πένθος για τον νοσηλευτή Βασίλη Μαρκόπουλο