Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Μαγειρική

Πάσχα στον κόσμο: Τα 18 πιο διάσημα πασχαλινά φαγητά

Δημοσιεύθηκε

στις

Το Πάσχα είναι μια θρησκευτική γιορτή που γιορτάζεται με λαμπρότητα και συνοδεύεται -τις περισσότερες φορές- από πλούσια γιορτινά τραπέζια. Και επειδή μας αρέσει να γνωρίζουμε και να δοκιμάζουμε νόστιμα γιορτινά πιάτα, βρήκαμε τα 18 πιο διάσημα πασχαλινά φαγητά, ανάμεσα τους και ένα ελληνικό.

Στην Ελλάδα, από το πασχαλινό τραπέζι γνωρίζουμε ότι δεν λείπουν ποτέ το αρνί ή το κατσίκι, η μαγειρίτσα, τα βαμμένα κόκκινα αβγά, τα τσουρέκια και τα κουλουράκια. Στη γειτονική μας Ιταλία πάλι, δεν παραλείπουν να φτιάχνουν το Colomba Pasquale, που είναι η ιταλική εκδοχή του τσουρεκιού, που θυμίζει περισσότερο πανετόνε και φτιάχνεται σε ειδική φόρμα που του δίνει σχήμα σχεδόν σταυρωτό ή κατά τους Ιταλούς σχήμα περιστεριού. Το όνομα του άλλωστε, σημαίνει πασχαλινό περιστέρι. Αλήθεια, δεν αναρωτιέστε τι άλλα πασχαλινά φαγητά ετοιμάζουν σε όλο τον κόσμο;

Για να μην αναρωτιέστε, βρήκαμε τα 18 πιο διάσημα πασχαλινά φαγητά του κόσμου και φυσικά, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τη λίστα και το πιο διάσημο, ελληνικό γλύκισμα του Πάσχα!

1. Μεγάλη Βρετανία: Simnel Cake
Οι Βρετανοί αγαπούν τα fruit cakes και για αυτό δεν λείπουν ούτε από το πασχαλινό τραπέζι. Για το Πάσχα, φτιάχνουν το simnel, ένα κέικ με φρούτα που διακοσμείται με 11 ή 12 μπαλίτσες από μάρτζιπαν, οι οποίες συμβολίζουν τους Αποστόλους.

2. Ρωσία: Pashka
Σερβίρεται στο τέλος του πασχαλινού γεύματος και είναι μια αλμυρή τούρτα από τυρί cottage και τυρί κρέμα, διακοσμημένο όμορφα με αποξηραμένα φρούτα. Σημαντική λεπτομέρεια, στα πλάγια υπάρχουν ανάγλυφα τα ρωσικά γράμματα XB (συντομογραφία του Христос воскресе, που σημαίνει «Ο Χριστός Αναστήθηκε»). Το απολαμβάνουν σκέτο ή το συνοδεύουν με ψωμί.

 

3. Αργεντινή: Torta Pascualina
Η πασχαλινή τάρτα της Αργεντινής είναι γεμιστή με σπανάκι, ρικότα, αγκινάρες, μαϊντανό και βραστά αβγά. Λέγεται ότι τα πολλά βραστά αβγά που μπαίνουν στη γέμιση της, συμβολίζουν την Ανάσταση.

 

4. Μεξικό: Capirotada
Ένα πολύχρωμο επιδόρπιο, που δεν είναι άλλο από πουτίγκα ψωμιού που φτιάχνεται συνήθως με μεξικανικό ψωμί bolillo, το οποίο θυμίζει μπαγκέτα και το μουλιάζουν σε σιρόπι από ζάχαρη, ξυλάκια κανέλας και γαρίφαλο. Στο τέλος, το πασπαλίζουν με ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και πολύχρωμη τρούφα. Λέγεται ότι συμβολίζει τη σταύρωση, με τα ξυλάκια κανέλας να αναπαριστούν το σταυρό, τα γαρίφαλα τα καρφιά και το ψωμί το σώμα του Χριστού.

5. Γαλλία: Αρνίσιο μπούτι
Κοντά στα δικά μας έθιμα φαίνεται ότι είναι και το Πάσχα στη Γαλλία, αφού και εκεί προτιμούν αρνάκι, μόνο που αντί για ολόκληρο αρνί στη σούβλα βάζουν στο φούρνο αρνίσιο μπούτι. Η συνταγή του ιδιαίτερα απλή, αφού το ψήνουν προσθέτοντας μόνο σκόρδο και δεντρολίβανο.

6. Φινλανδία: Mämmi
Ένα γλυκό που ενώ μοιάζει απλό χρειάζεται πολυήμερη προετοιμασία, καθώς πρέπει να μείνει στο ψυγείο για 3 με 4 μέρες πριν σερβιριστεί. Το παραδοσιακό, πασχαλινό γλυκό της Φινλανδίας φτιάχνεται με νερό, μελάσα, βύνη σίκαλης, αλεύρι σίκαλης και ξύσμα νερατζιάς. Συνήθως το απολαμβάνουν κρύο με γάλα ή κρέμα γάλακτος.

7. Πολωνία: Λευκή σούπα borscht
Από ένα παραδοσιακό, πασχαλινό τραπέζι της Πολωνίας δε λείπει ποτέ αυτή η λευκή σούπα, που φτιάχνεται με αλεύρι σίκαλης, λουκάνικα και βραστά αβγά.

8. Ιταλία: Colomba Pasquale
Το ιταλικό, πασχαλινό τσουρέκι, που θυμίζει περισσότερο πανετόνε και είναι γεμιστό με ζαχαρωμένα φρούτα. Γίνεται σε ειδική φόρμα που του δίνει σχήμα σχεδόν σταυρωτό ή κατά τους Ιταλούς σχήμα περιστεριού, το όνομα του άλλωστε σημαίνει πασχαλινό περιστέρι.

 

9. Εκουαδόρ: Fanesca
Μία ακόμη λευκή σούπα, που φτιάχνεται από μια ποικιλία σιτηρών και οσπρίων, βακαλάο και υγράλατο μπακαλιάρο. Η συνταγή διαφέρει από σπίτι σε σπίτι, αλλά η παραδοσιακή εκδοχή της θέλει να γίνεται με τουλάχιστον 12 διαφορετικά όσπρια, που συμβολίζουν τους 12 Αποστόλους, ενώ το ψάρι συμβολίζει τον Χριστό.

10. Ελλάδα: Τσουρέκι
Τι να πούμε για το δικό μας τσουρέκι; Δεν μπορούμε να φανταστούμε Πάσχα χωρίς το αφράτο τσουρέκι, σκέτο ή με σοκολάτα και διακοσμημένο παραδοσιακά με κόκκινα αβγά.

 

11. Γερμανία: Σούπα απο μυρώνια
Γνωστή στη Γερμανία ως kerbelsuppe, η λευκή αυτή πασχαλινή σούπα φτιάχνεται με μυρώνια και την σερβίρουν παραδοσιακά την Μεγάλη Πέμπτη.

12. Ισπανία: Rosquillas
Στην Ισπανία το Πάσχα φτιάχνουν ντόνατς, τα rosquillas που συνήθως σερβίρονται πασπαλισμένα με ζάχαρη.

13. ΗΠΑ: Ψητό χοιρινό
Πολλές αμερικανικές οικογένειες σερβίρουν ψητό χοιρινό το Πάσχα, το οποίο συχνά γλασάρουν με μέλι και καστανή ζάχαρη ή το καλύπτουν με φέτες ανανά.

14. Σλοβενία και Κροατία: Pinca
Πρόκειται για ένα ένα γλυκό ψωμί, με σταυρό στη μέση, που φτιάχνουν για τη μέρα του Πάσχα σε πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

15. Πολωνία: Babka
Το παραδοσιακό, πασχαλινό γλυκό της Πολωνίας είναι ένα αφράτο κέικ, που ψήνουν σε στρογγυλή φόρμα και το γαρνίρουν με λευκό γλάσο ή το πασπαλίζουν με άχνη ζάχαρη.

16. Νάπολη: Pizza Chiena
Η Νάπολη φημίζεται για την πίτσα της και δεν στερούνται τη γεύση της ούτε το Πάσχα, όπου φτιάχνουν μια πίτα με γέμιση από αλλαντικά και τυριά, που θυμίζει γευστικά πίτσα.

17. Μεγάλη Βρετανία: Hot cross buns
Ή αλλιώς μικρά γλυκά ψωμάκια, που θυμίζουν το δικό μας τσουρέκι, είναι γεμιστά με σταφίδες και ξεχωρίζουν γιατί στην επιφάνεια τους έχουν ένα σταυρό φτιαγμένο από λευκό γλάσο, που συμβολίζει τη σταύρωση.

18. Βραζιλία: Paçoca de amendoim
Πρόκειται για καραμέλες που είναι ταυτόχρονα γλυκές και αλμυρές και φτιάχνονται με τριμμένα φιστίκια, αλάτι, ζάχαρη και ενίοτε με αλεύρι από κασάβα (ρίζα από ξυλώδη θάμνο που ευδοκιμεί στη Νότια Αμερική).


Ροή ειδήσεων

Advertisement