Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022
Connect with us

Διεθνή

Στοίχημα για τρεις η επόμενη ημέρα στη Γαλλία: Μακρόν, Λεπέν και Μελανσόν

Δημοσιεύθηκε

στις

Η περίοδος που ανοίγει στη Γαλλία θα είναι «πυκνή» σε κοινωνικές διεργασίες, πολιτικές εξελίξεις και ανακατατάξεις, πιθανότατα και ανατροπές. Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών είναι, σε μεγάλο βαθμό, στιγμιαίο.

Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν προσπαθούσαν μέχρι την τελευταία στιγμή πριν ανοίξουν οι κάλπες να πείσουν τους Γάλλους να προσέλθουν στη διαδικασία και να τους ψηφίσουν. Εκτιμώντας, προφανώς, αμφότεροι πως ούτε η μάχη ούτε, κυρίως, οι τελικοί συσχετισμοί είχαν κριθεί οριστικά.

Οι δύο μονομάχοι πρόβαλλαν τα ατού τους και χτυπούσαν στα αδύνατα σημεία του αντιπάλου: Ο πρώτος με στόχο να διευρύνει όσο το δυνατόν περισσότερο τη διαφορά που του έδιναν οι δημοσκοπήσεις, έτσι ώστε την επόμενη ημέρα να βρίσκεται σε καλύτερη θέση και η δεύτερη τόσο για να κλείσει την ψαλίδα όσο και με την κρυφή ελπίδα να κάνει την μεγάλη έκπληξη.

Εκ του αποτελέσματος, ο Μακρόν δικαιώθηκε – αλλά μόνο εν μέρει: Επανεξελέγη πρόεδρος, με ποσοστό της τάξης του 58-59%, που είναι υψηλότερο από αυτό που του έδιναν οι περισσότερες δημοσκοπήσεις. Το χρωστά, ωστόσο, στα εκατομμύρια των Γάλλων που τον ψήφισαν κυριολεκτικά… κλείνοντας τη μύτη, επειδή εκτίμησαν ότι ο φόβος της Λεπέν είναι μεγαλύτερος της απέχθειας και της οργής που νιώθουν γι’ αυτόν.

Έτσι, η επίδοσή του και η συνολικότερη εικόνα που έχει διαμορφωθεί αφήνουν ανοιχτούς λογαριασμούς σε τρία μέτωπα: Με την Λεπέν, με τη γαλλική κοινωνία, αλλά και με τον Ζαν-Λικ Μελανσόν – τον υποψήφιο της Αριστεράς ο οποίος μπορεί να μην βρισκόταν στα ψηφοδέλτια, όμως ήταν παρών και στον δεύτερο γύρο. Πολύ περισσότερο καθώς η αποχή-ρεκόρ από το 1969 δείχνει ότι ο ένας στους τρεις Γάλλους αποφάσισε να μην μιλήσει στην κάλπη…

Η κρίσιμη πενταετία της Λεπέν
Όσον αφορά στην Λεπέν, πάντως, τα πράγματα είναι μάλλον καθαρά. Η υποψήφια της Ακροδεξιάς συνεχίζει την ανοδική της πορεία, καθώς κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστό 41-42%, που είναι ιστορικό (το 2017 είχε πάρει 34%) και αναμφίβολα υψηλό. Το κυριότερο, διεμβολίζει ολοένα περισσότερο τμήματα του εκλογικού σώματος που θεωρητικά είναι εχθρικά προς αυτήν:

Εργάτες με χαμηλά εισοδήματα, «νοικοκυραίους» που εμφορούνται από τις «δημοκρατικές παραδόσεις», ακόμη και μέρος της ελίτ, η οποία και αυτή τη φορά στήριξε στη συντριπτική της πλειοψηφία τον νυν πρόεδρο.

Πρακτικά, εάν η Λεπέν δεν αντιμετωπίσει κάποιο εσωκομματικό… πραξικόπημα ή εάν δεν εμφανιστεί στον χώρο της γαλλικής Ακροδεξιάς κάποιος ή κάποια με μεγαλύτερη «ακτινοβολία» και πειθώ (όπως, για παράδειγμα, η φιλόδοξη ανιψιά της Μαριόν Μαρεσάλ), τότε μπορεί από τώρα να στρέψει το βλέμμα της στην αναμέτρηση του 2027. Εκεί που θα έχει ακόμη περισσότερες ελπίδες να βρεθεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Η «υποθήκη» του Μελανσόν
Ο Μελανσόν, από την πλευρά του, έχει εγγράψει μια σημαντική υποθήκη με το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, στο οποίο κυριολεκτικά έσωσε την τιμή της εξαφανισμένης παραδοσιακής Αριστεράς της Γαλλίας. Ουδείς πρέπει να ξεχνά, άλλωστε, ότι με το 22% που σημείωσε, βρέθηκε κυριολεκτικά μια ανάσα από το να βρεθεί αυτός στον δεύτερο γύρο, αντί της Λεπέν.
Πρακτικά, Μελανσόν και Λεπέν έχουν να λύσουν μεταξύ τους ένα μεγάλο στοίχημα. Εάν οι κοινωνικές συγκρούσεις και διεργασίες που όλοι αναμένουν πως θα σφραγίσουν τα επόμενα χρόνια στη Γαλλία στραφούν προς τα αριστερά ή προς τα (ακρο)δεξιά, κάτι που θα κρίνει ουσιαστικά και το αποτέλεσμα των επόμενων προεδρικών εκλογών, οι οποίες είναι ακόμη πιο κρίσιμες.

Το στοίχημα, μάλιστα, θα ισχύει ακόμη και στην περίπτωση που δεν πρωταγωνιστήσουν οι ίδιοι. Πέρα από την Λεπέν, στην οποία ήδη αναφερθήκαμε, με τον Μελανσόν υπάρχει ο παράγοντας ηλικία, καθώς είναι ήδη 70 ετών. Ακόμη κι αυτοί να μην είναι παρόντες, όμως, είναι πολύ πιθανό να έχουν βρεθεί οι «διάδοχοί» τους που θα κονταροχτυπηθούν, στο πλαίσιο μιας μονομαχίας «μέχρι θανάτου» των αποκαλούμενων «άκρων», την οποία η Ευρώπη δεν έχει βιώσει μέχρι σήμερα.

Το κοινωνικό ζήτημα
Τα παραπάνω δεν αφήνουν αμφιβολίες πως το βασικό πεδίο των αναμετρήσεων και πολιτικών εξελίξεων της επόμενης περιόδου θα είναι η κοινωνία και η οικονομία. Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού-ασφαλιστικού, για παράδειγμα, που έχει αποδειχτεί «καυτή πατάτα» για όλους τους προέδρους, αναμένεται να ξεκινήσει εντός του έτους και οι πάντες ακονίζουν τα μαχαίρια τους.

Το ίδιο θα συμβεί με τις αλλαγές που έχει εξαγγείλει ο Μακρόν για τους τομείς της υγείας και της παιδείας, οι οποίοι για τους Γάλλους είναι εμβληματικοί της κουλτούρας τους. Όσο για την ακρίβεια, ουδείς αμφιβάλλει πως απαιτούνται λύσεις εδώ και τώρα, καθώς η κρίση στην ενέργεια και οι αλυσιδωτές επιπτώσεις της συνεχίζονται και δεν φαίνεται να τελειώνουν σύντομα.

Η αναμέτρηση των βουλευτικών εκλογών
Αναμφίβολα δε, το σκηνικό θα γίνει ακόμη πιο περίπλοκο στην περίπτωση που οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές – στις 12 και 19 Ιουνίου οι δύο γύροι – στερήσουν από τον Μακρόν την απόλυτη πλειοψηφία του στην Εθνοσυνέλευση και τον αναγκάσουν να «συγκατοικήσει» με μια εχθρική ή, έστω, όχι απολύτως φιλική κυβέρνηση. Εάν, με άλλα λόγια, επιστρέψει το σύνηθες σκηνικό που επικρατούσε πριν από αρκετά χρόνια στη χώρα και έχουν βιώσει ο Ζακ Σιράκ, ο Φρανσουά Μιτεράν και άλλοι πρόεδροι.

Σε κάθε περίπτωση, ένα είναι βέβαιο: Η Γαλλία δεν έκλεισε τη σελίδα των πολιτικών εξελίξεων και ανακατατάξεων με τον δεύτερο γύρο αυτής της Κυριακής. Μπορεί, ξανά, να αποδειχθεί «μήτρα» μεγάλων ανατροπών που θα σφραγίσουν τη χώρα και συνολικά την Ευρώπη.

IN.GR

Διεθνή

Airbnb: Απαγορεύονται οριστικά τα πάρτι σε νοικιασμένους χώρους

Δημοσιεύθηκε

στις

Η απαγόρευση που επιβλήθηκε στα πάρτι από την Airbnb για τον περιορισμό της εξάπλωσης της Covid-19 γίνεται μόνιμη μετά τα θετικά σχόλια των ιδιοκτητών, παράλληλα όμως αίρεται ο περιορισμός στον αριθμό των φιλοξενουμένων.

Η εταιρεία βραχυπρόθεσμης μίσθωσης ακινήτων αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι η απαγόρευση των πάρτι έχει αποδειχθεί «κάτι περισσότερο από μέτρο δημόσιας υγείας».

«Εξελίχθηκε σε θεμελιώδη πολιτική της κοινότητας για την υποστήριξη των ιδιοκτητών και των γειτόνων τους» λέει η εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο.

Οι διαμαρτυρίες ιδιοκτητών και περιοίκων για πάρτι σε νοικιασμένους χώρους μειώθηκε κατά 44% από τότε που επιβλήθηκε το μέτρο.

Εξαιρέσεις πάντως δεν αποκλείεται να αποφασιστούν μελλοντικά για «εξειδικευμένους και παραδοσιακούς χώρους φιλοξενίας».

Ακόμα, η Arbnb καταργεί το όριο των 16 ατόμων για τον μέγιστο αριθμό των φιλοξενουμένων σε κάθε χώρο, περιορισμός που είχε επιβληθεί για να εμποδιστεί η διασπορά κοροναϊού.

Όπως εξήγησε η εταιρεία, «αρκετά είδη μεγαλύτερων κατοικιών μπορούν να φιλοξενήσουν με άνεση και ασφάλεια περισσότερα από 16 άτομα –από κάστρα στην Ευρώπη μέχρι αμπελώνες στις ΗΠΑ και μεγάλες παραθαλάσσιες βίλες στην Καραϊβική».

Σύμφωνα με το BBC, περισσότεροι από 6.600 φιλοξενούμενοι χαρακτηρίστηκαν ανεπιθύμητοι πέρυσι από την πλατφόρμα λόγω παράβασης των κανονισμών για την πανδημία.

in.gr

Περισσότερα

Διεθνή

Όμικρον 5: Είμαστε αντιμέτωποι με την χειρότερη υποπαραλλαγή – Οι τρεις λόγοι που την φοβούνται οι επιστήμονες

Δημοσιεύθηκε

στις

Αστραπιαίο χαρακτηρίζουν το «ταξίδι» των δύο νέων υποπαραλλαγών του στελέχους Όμικρον, 4 και 5, κορυφαίοι επιδημιολόγοι από Ευρώπη και Αμερική, οι οποίοι παρατηρούν μία ακόμη γενικευμένη αύξηση στα κρούσματα.

Πλέον οι ειδικοί δεν μπορούν να κρύψουν την ανησυχία τους κυρίως για τρεις λόγους:
Ο πρώτος είναι πως υπάρχει μία υπέρμετρη αύξηση κρουσμάτων με αυτές τις δύο υποπαραλλαγές εν μέσω καλοκαιριού, γεγονός που δεν το είχαμε δει σε τέτοιο επίπεδο με τα υπόλοιπα στελέχη.

Ο δεύτερος είναι πως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά το αντίκτυπο που θα έχει η νέα αύξηση στους δείκτες σε θανάτους και διασωληνωμένους. Τα στοιχεία τουλάχιστον στην Ελλάδα δείχνουν πως υπάρχει ήδη μεγάλη αύξηση στις εισαγωγές, η οποία αναπόφευκτα θα οδηγήσει και στην αύξηση των υπόλοιπων σκληρών δεικτών. Ωστόσο κοινή παραδοχή αποτελεί πως η αύξηση θα είναι διαχειρίσιμη.

Ο τρίτος και ο τελευταίος λόγος είναι πως οι συγκεκριμένες παραλλαγές αφενός διαφεύγουν των εμβολίων με τις μελέτες να δείχνουν πως η αναμνηστική δόση είναι αποτελεσματική κυρίως στους πολίτες άνω των 60 ετών, αφετέρου επαναμολύνουν με μεγάλη ευκολία άτομα που κόλλησαν Covid-19 το τελευταίο 6μηνο.

ΗΠΑ: Ειδικά η παραλλαγή 5 ίσως είναι η χειρότερη όλων
Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, o κορυφαίος επιδημιολόγος και σύμβουλος της δημόσιας Υγείας της Νέας Υόρκης, ο Δρ. Τζέι Βάρμα, τονίζει πως είμαστε αντιμέτωποι με τα χειρότερα υποστελέχη της Όμικρον.

«Ένα νέο κύμα COVID φαίνεται να ξεκινά στη Νέα Υόρκη, τροφοδοτούμενο από την ισχυρότερη υποπαραλλαγή του στελέχους Όμικρον του κοροναϊού μέχρι σήμερα», δήλωσε.

Όπως τονίζει ο Δρ. Βάρμα, η υποπαραλλαγή BA.5, που παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική και στη συνέχεια στην Πορτογαλία, θεωρείται από ορισμένους ειδικούς ως η «χειρότερη εκδοχή» της Όμικρον που έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα, δεδομένης της προφανής ικανότητάς της να διαφεύγει από την προηγούμενη ανοσία και να μεταδίδεται ευκολότερα.

Ο ίδιος δηλώνει πως οι μολύνσεις φαίνεται να έχουν σταθεροποιηθεί σε υψηλό επίπεδο στη Νέα Υόρκη, χωρίς να μειωθούν.

Ο ειδικός τονίζει πάντως μιλώντας στο NBC πως είναι ακόμη σαφές τι θα σήμαινε ένα κύμα με την Όμικρον 5 για τις νοσηλείες και τους θανάτους.

Ευρώπη: Αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία
Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία από τις εισαγωγές λόγω των υποπαραλλαγών της Όμικρον και στην Ευρώπη.

Φαίνεται δηλαδή πως η επέλασή της έχει αυξήσει τις εισαγωγές σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στη Βρετανία.

Όπως βλέπουμε στα διαγράμματα των Financial Times, τα οποία αναδημοσίευσε ο επιδημιολόγος, Έρικ Φάιγκλ, στο Twitter οι νοσηλείες έχουν αυξηθεί σε δώδεκα χώρες του κόσμου, ανάμεσά τους 8 ευρωπαϊκές.

Η Πορτογαλία χτύπησε πρόσφατα το 80-90% της παλιάς αιχμής των νοσηλειών της, ενώ τα νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν φτάσει στα όριά τους.

Ελλάδα: Αυξάνονται οι εισαγωγές, έπονται οι διασωληνώσεις
Δυστυχώς το αποτύπωμα των υποπαραλλαγών έχει αρχίσει να φαίνεται και στη χώρα μας, καθώς όπως τόνισε σήμερα και ο κ. Καπραβέλος υπάρχει αύξηση στις εισαγωγές κατά 600%.

Τα μοντέλα δείχνουν πάντως πως θα υπάρξει επιπλέον αύξηση στις νοσηλείες στην Ελλάδα, η οποία θα οδηγήσει και στην αύξηση των σκληρών δεικτών.

Το ερώτημα είναι αν το σύστημα Υγείας θα μπορεί να διαχειριστεί αυτό τον αριθμό εν μέσω καλοκαιριού.

Μέχρι στιγμής οι ημερήσιες εισαγωγές ασθενών με CoViD έχουν φτάσει τις 231 (χτες, Τρίτη), έναντι μόλις 94 στις αρχές του μήνα, επιστρέφοντας στα επίπεδα που βρίσκονταν στα μέσα Απριλίου.

Οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν σε 95, από 88 το Σάββατο. Αξίζει να σημειωθεί πως από τα τέλη Μαΐου, οι διασωληνωμένοι κατέγραφαν σταθερή υποχώρηση, τάση που τείνει να αναστραφεί.

Οι θάνατοι παραμένουν στα επίπεδα των αρχών του μήνα, αλλά με τις εισαγωγές και τους διασωληνωμένους να αυξάνονται, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα ακολουθήσουν την ίδια τάση και οι θάνατοι.

Το πισωγύρισμα των δεικτών της πανδημίας οφείλεται στη θεαματική αύξηση των νέων μολύνσεων από κοροναϊό, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στις αρχές Ιουνίου τα κρούσματα είχαν περιοριστεί στις 4.000, ενώ σήμερα ξεπέρασαν τα 20.000.

www.in.gr

Περισσότερα

Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικοί πύραυλοι χτύπησαν γεμάτο με κόσμο εμπορικό κέντρο στο Κρέμεντσουκ

Δημοσιεύθηκε

στις

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν ένα εμπορικό κέντρο στην πόλη Κρεμεντσούκ στην κεντρική Ουκρανία, την ώρα που βρίσκονταν μέσα σε αυτό πάνω από 1.000 άνθρωποι, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, λέγοντας πως μαίνεται φωτιά.

«Είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς τον αριθμό των θυμάτων», δήλωσε χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για απολογισμό θυμάτων.

Ο δήμαρχος της πόλης Βιτάλι Μελέτσκι σε ανάρτησή του στο facebook τόνισε πως μια ρωσική πυραυλική επίθεση έπληξε μια τοποθεσία «γεμάτη με πλήθος», προκαλώντας θανάτους και τραυματισμούς.

Πρόσθεσε πως βρίσκεται στο σημείο, χωρίς να αναφέρει απολογισμό θυμάτων.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Πολτάβα, όπου ανήκει το Κρεμεντσούκ, ο Ντίμτρι Λουνίν τόνισε πως ρωσικές δυνάμεις έπληξαν ένα κτίριο σε μια επίθεση στην πόλη. «Δυστυχώς, υπάρχουν θύματα. Περισσότερες λεπτομέρειες αργότερα», είπε ο Λουνίν.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανάρτησε τη Δευτέρα βίντεο στο λογαριασμό του στο Telegram καταγγέλλοντας ρωσική επίθεση σε εμπορικό κέντρο στο Κρεμεντσούκ, στην κεντρική Ουκρανία.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι «Οο κατακτητές εκτόξευσαν ρουκέτες στο εμπορικό κέντρο, όπου βρίσκονταν περισσότεροι από χίλιοι πολίτες. Το εμπορικό κέντρο καίγεται, οι διασώστες δίνουν μάχη με τη φωτιά, είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς τον αριθμό των θυμάτων».

«(Δεν υπήρχε) κανένας κίνδυνος για τον ρωσικό στρατό. Καμία στρατηγική αξία. Μόνο η προσπάθεια των ανθρώπων να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή, που τόσο εξοργίζει τους κατακτητές» τόνισε ο Ζελένσκι στην ανάρτησή του.

На цю хвилину відомо про 20 поранених, з них 9 у важкому стані. Вже підтверджено, що 2 людей загинули. Рятувальна операція триває.#Кременчук #Кременчук #Ukraine #RussiaIsATerroristState #UkraineWar #RussianWarCrimes #Україна pic.twitter.com/QmtDnHc5z7

— Ukraine News | Україна Новини | War in Ukraine (@ukrainenewstop) June 27, 2022

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα