Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Μόνη λύση ο εναλλακτικός τουρισμός»-Αντίδοτο στα αυξημένα λειτουργικά κόστη  αναζητούν οι ιδιοκτήτες στα τουριστικά καταλύματα της Αχαΐας

Published

on

Με άξονα το θετικό κλίμα από τις αυξημένες κρατήσεις που υπάρχουν ήδη από χώρες της Δυτικής Ευρώπης, οι ξενοδόχοι της Αχαΐας εγκαινιάζουν αρκετά νωρίς φέτος -από το Πάσχα αλλά και το επόμενο τριήμερο, Σάββατο 30/4/, Κυριακή 1η και Δευτέρα 2/5- την φετινή τουριστική περίοδο.

Πίσω από τις εντυπωσιακές εικόνες με τα τουριστικά μέρη να έχουν κατακλυστεί φέτος από κόσμο, εξακολουθεί να κρύβεται βέβαια αγώνας για επιβίωση καθώς και το φετινό καλοκαίρι αναμένεται να μετατραπεί σε μια δύσκολη ακόμη δοκιμασία, ακόμη και αν ο Covid -19 αποχωρήσει πλήρως από το χάρτη.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Αχαΐας Χρήστο Κανελλή, οι περισσότεροι συνάδελφοι είναι δεσμευμένοι σε τιμές πόρτας με βάση συμφωνίες που κλείστηκαν πέρυσι με τους tour operator, γεγονός που κλειδώνει τα περιθώρια ανάκαμψης καθώς υποχρεούνται να απορροφήσουν την αύξηση στο ενεργειακό κόστος αλλά και τις πρώτες ύλες.
«Ο εισαγόμενος τουρισμός από χώρες της Δυτικής Ευρώπης, εκτός από μια περιορισμένη τόνωση στην ρευστότητα λόγω των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει πριν το κύμα ακρίβειας σαρώσει την αγορά, καλείται να λειτουργήσει και ως αντίβαρο στις μαζικές ακυρώσεις από χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης.
Περιοχές που στηρίζουν παραδοσιακά στον τουρισμό στην Αχαΐα, Ρωσία, Ουκρανία, Πολωνία, Λιθουανία και Τσεχία, ακυρώνουν μαζικά κρατήσεις. Ο εγχώριος τουρισμός αποτελεί μια σανίδα σωτηρίας αλλά περιορισμένης κλίμακας καθώς η επισκεψιμότητα περιορίζεται στο δίμηνο Ιούλιος – Αύγουστος» αναφέρει ο συνδικαλιστής ξενοδόχος και ιδιοκτήτης των καταλυμάτων Kanelli Beach και Κυανής Ακτής στα Σελιανίτικα.
Το τελευταίο διάστημα, στην ‘Ένωση Ξενοδόχων υπάρχουν πιέσεις για αύξηση των κονδυλίων που προορίζονται για την προβολή την τόνωση της επισκεψιμότητας, από Περιφέρεια και Δήμους αλλά και την ανάπτυξη των προοπτικών που προσφέρουν εναλλακτικές πηγές τουρισμού, φυσιολατρικός τουρισμός, γευσιγνωσία, οινολογικός τουρισμός, περιηγήσεις και ποδηλατικές – ορειβατικές περιηγήσεις.
«Το 90% των πρώτων υλών έχει αυξηθεί, μόνη λύση είναι η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν για την οποία όμως και πρέπει να παρουσιάσουμε πολλές νέες και ελκυστικές προτάσεις αλλά και να ανακαλύψουμε νέα κανάλια τροφοδοσίας τουριστών.
Η Αιγιάλεια για παράδειγμα είναι μια περιοχή με σοβαρές προοπτικές όμως απουσιάζει από το χάρτη του τουρισμού ελλείψει σχεδίων οργάνωσης, υποδομών και ιδιωτικών επενδύσεων.
Γι αυτό και μένουμε μακριά από πανηγυρισμούς και αναζητούμε αυτές τις συνεργασίες και τη στήριξη που θα αλλάξουν το μέλλον καθώς ο τουρισμός και η επισκεψιμότητα εισφέρουν όσο τίποτε άλλο στην στήριξη της τοπικής μας οικονομίας» καταλήγει ο κ. Κανελλής.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement