Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Νέος κυκλώνας με στόχο τα παιδιά;

Διερευνάται αν ο αδενοϊός είναι υπεύθυνος για τις οξείες ηπατίτιδες: Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Νεογνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Αναστασία Βαρβαρήγου, απαντά στα ερωτήματα της «Γ»

Δημοσιεύθηκε

στις

Βρισκόμαστε άραγε στη δίνη κυκλώνα από αδενοϊό με στόχο τα παιδιά;

Τι υποκρύπτεται στα 170 περιστατικά οξείας ηπατίτιδας παιδιών που ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας; Βρισκόμαστε στην κορυφή ενός παγόβουνου που η πλήρης αποκάλυψή του θα σημάνει μια νέα μολυσματικότερη του κορονοϊού λοίμωξη που επαπειλεί παιδιά και εφήβους; Είναι υπεύθυνος ο αδενοϊός F41 για την πρόκληση των περιστατικών οξείας ηπατίτιδας που εμφανίστηκαν με το μείζον ποσοστό αυτών και μάλιστα βαριάς μορφής στο Ηνωμένο Βασίλειο; Στο πλαίσιο αυτό και έως ότου διακριβωθεί η ακριβής αιτιολογία των περιστατικών επικρατεί έντονος προβληματισμός και ανησυχία στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα, μηδέ εξαιρουμένης και της αυξημένης εγρήγορσης στη χώρα μας. Η ανησυχία οξύνεται περαιτέρω μετά τις δηλώσεις του καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη που επισημαίνει ότι κατά 99% ο ιός ήδη βρίσκεται στην Ελλάδα, χωρίς να γνωρίζουμε όμως όπως υπογραμμίζει αν θα αντιμετωπίσουμε παρόμοιες επιπλοκές με αυτές που εμφανίστηκαν στην Αγγλία. Η «Γ» υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων απεύθυνε τα ακόλουθα ερωτήματα στην διακεκριμένη Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Νεογνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Αναστασία Βαρβαρήγου, της οποίας οι απαντήσεις εξηγούν την υπόθεση και αποδίδουν με σαφήνεια και επιστημονική τεκμηρίωση το προκύψαν θέμα.

Ανησυχία έχουν προκαλέσει τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά που φέρεται ότι μπορεί να προκλήθηκαν από αδενοϊό. Θεωρείται ότι αυτή είναι μια σοβαρή εκδοχή και πως μεταδίδεται η ηπατίτιδα;

– Υπάρχει επιστημονική εξήγηση του γιατί ο μεγαλύτερος αριθμός περιστατικών βρίσκεται στην Αγγλία, και συνδέεται με τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού ως παρενέργεια;

-Κατά την γνώμη σας είναι αρκετά τα «δείγματα» ώστε να στοιχειοθετείται η εκδοχή συσχετισμού της οξείας ηπατίτιδας με κορωνοϊό καθότι αριθμός παιδιών που εμφανίζουν οξεία ηπατίτιδα είχαν νοσήσει πριν λίγο διάστημα από κορωνοιό;

– Με ποια συμπτώματα πρέπει να ανησυχήσουν οι γονείς για το ενδεχόμενο οξείας ηπατίτιδας;

«Διερευνάται αν η οξεία ηπατίτιδα οφείλεται σε αδενοϊό»

Αγνώστου αιτιολογίας τουλάχιστον προ το παρόν, χαρακτηρίζει η Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Νεογνολογίας τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας. καθότι όπως υπογραμμίζει: «δεν έχει ακόμα τεκμηριωθεί σε όλα τα παιδιά που νόσησαν από οξεία ηπατίτιδα, η ύπαρξη αδενοϊού F41 πλην όμως έχει διακριβωθεί, σε ένα μεγάλο ποσοστό των παιδιών που νόσησαν». Σε σχέση με τα κρούσματα των οποίων ο μείζον αριθμός βρίσκεται στην Αγγλία, εγείροντας ανησυχία στην παγκόσμια Ιατρική Κοινότητα που μελετά το φαινόμενο, εξηγεί: « Μέχρι αυτή τη στιγμή ο ΠΟΥ έχει ανακοινώσει 170 περιστατικά οξείας ηπατίτιδας εκ των οποίων ο μεγαλύτερος αριθμός και συγκεκριμένα τα 114 βρίσκονται όντως στην Αγγλία. Τα υπόλοιπα είναι σποραδικά κρούσματα και κατανέμονται στις χώρες της Ε.Ε., το Ισραήλ και γύρω στα 10 περιστατικά στις ΗΠΑ». Όσον αφορά τον τρόπο που μεταδίδεται η κ. Βαρβαρήγου υπογραμμίζει: «Δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι το αίτιο είναι ο αδενοϊός. Αν αποδειχθεί ότι πρόκειται για αδενοϊό, τότε πρόκειται για έναν πολύ διαδεδομένο ιό στην κοινότητα και είναι σημαντικό να υπογραμμισθεί το γεγονός ότι είναι πολύ πιο μεταδοτικός από τον κορωνοϊό. Πολλές φορές ο συγκεκριμένος ιός προξενεί ήπια συμπτώματα γαστρεντερίτιδας και λοιμώξεων του αναπνευστικού. Αν αποδειχθεί ότι το αίτιο του κλινικού συνδρόμου της οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά οφείλεται σε αδενοϊό τότε πρόκειται για έναν ιό που ενδημεί στην κοινότητα και είναι υπερμεταδοτικός. Άρα θα πρέπει να τηρούνται με ακρίβεια και συνέπεια αυστηρά μέτρα προφύλαξης, τουτέστιν όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας (σχολαστικό πλύσιμο χεριών, μάσκες απολύμανση τουαλέτας κ.λ. π.».Επιπρόσθετα η κ. Βαρβαρίγου σημειώνει ότι η οξεία ηπατίτιδα για την οποία γίνεται πολύς λόγος στην παρούσα φάση, δεν οφείλεται στα έως τώρα γνωστά αίτια ηπατίτιδας, τουτέστιν στους 5 γνωστούς ιούς ηπατίτιδας (Α Β, C, D, Ε) ή σε άλλους επίσης γνωστούς ιούς π.χ ο ιός της λοιμώδους μονοπυρήνωσης ή από λοιμογόνους παράγοντες π.χ. τοξόπλασμα ή πρόκληση από τοξίνες».

 

ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ

Κατηγορηματικά αρνητική εμφανίζεται η Καθηγήτρια Βαρβαρήγου σε σχέση με τον συσχετισμό του συγκεκριμένου αδενοϊού, αν τεκμηριωθεί ότι αυτός ευθύνεται για όλα τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας, με τον εμβολιασμό των παιδιών γιατί όπως εξηγεί « Καμία σχέση δεν μπορεί να έχουν τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας που καταγράφησαν, με τα εμβόλια καθότι τα παιδιά που νοσούν ή νόσησαν είναι στην πλειονότητά τους 2-3 ετών ηλικία που δεν συνιστά σε καμία περίπτωση εμβολιασμό και όσα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας έχουν νοσήσει δεν έχει καταγραφεί ότι είχαν εμβολιαστεί». Όσον αφορά γιατί φαίνεται με τα υπάρχοντα στοιχεία ως επίκεντρο κρουσμάτων η Αγγλία και αν υπάρχει εξήγηση για το φαινόμενο, η ίδια δηλώνει ότι ακόμα δεν υπάρχει επιστημονική εξήγηση και ότι το γεγονός διερευνάται.

Η ΜΕΛΕΤΗ

Στο Ισραήλ διερευνάται η υπόθεση συσχέτησης οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά με προηγούμενη νόσηση από κορωνοϊό (είχαν νοσήσει περίπου 3,5 μήνες πριν ) και σε αυτή την περίπτωση θεωρείται ότι η νόσηση οφείλεται σε καθυστερημένη ανοσολογική απάντηση από τον κορωνοϊό. Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι σε 19 από τα 170 παιδιά με οξεία ηπατίτιδα συνυπήρχαν αδενοϊός και κορωνοϊός, σε άλλα 20 παιδιά υπήρχε μόνο κορωνοϊός χωρίς ανεύρεση αδενοϊού που θα μπορούσε να υπευθυνοποιηθεί για την εμφάνιση του κλινικού συνδρόμου της οξείας ηπατίτιδας. Στο πλαίσιο αυτό δεν μπορούμε να αποδώσουμε το αίτιο της νόσησης στον κορονοϊό. Η όλη υπόθεση βρίσκεται υπό συνεχή και ενδελεχή διερεύνηση»,

ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ-«ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ»

«Ποια συμπτώματα είναι καμπανάκι»

Τα συνήθη συμπτώματα που προϊδεάζουν για οξεία ηπατίτιδα, εξηγεί η κ. Βαρβαρήγου είναι η εμφάνιση ίκτερου (κίτρινη χρώση δέρματος και του λευκού του ματιού, ναυτία, κοιλιακός πόνος, αδυναμία, αλλαγή του χρώματος των κοπράνων και των ούρων, συμπτώματα που αποτελούν καμπανάκι ότι το παιδί πρέπει να πάει στο νοσοκομείο για εξετάσεις.

Της Τέτας Γιαννάρου

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

ΠΑΤΡΑ – ΒΙΝΤΕΟ: “Ντου” συμβασιούχων στο Δημοτικό Συμβούλιο!

Δημοσιεύθηκε

στις

Η πρόθεση συμβασιούχων της Κοινωφελούς να διεκδικήσουν την επαναφορά τους στο Δήμο Πατρέων προσφεύγοντας, αυτή τη φορά, στο δικαστήριο Λασιθίου Κρήτης συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Πατρέων κατόπιν εισήγησης των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Η συζήτηση έγινε σε τεταμένη ατμόσφαιρα, καθώς στην αίθουσα της συνεδρίασης, έκαναν «ντου» και εργαζόμενοι, που διαμαρτύρονταν για τη στάση της δημοτικής αρχής.

«Δεν μπορούμε άλλο, έχουν κλονιστεί τα νεύρα μας, ποιος μας έστειλε στους δικηγόρους», φώναζε ένας από τους εργαζόμενους, ενώ η προεδρεύουσα, Κατερίνα Σολωμού, προσπαθούσε να ηρεμήσει την κατάσταση.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Λακωνία: Συγγενής της 13χρονης ο βιαστής και πατέρας του παιδιού της – Πώς οι δάσκαλοί της αποκάλυψαν τη φρίκη

Δημοσιεύθηκε

στις

Η υπόθεση φρίκης με θύμα ένα 13χρονο κορίτσι στη Λακωνία, το οποίο κακοποιήθηκε και γέννησε το παιδί του βιαστή της άρχισε να αποκαλύπτεται όταν η ανήλικη κίνησε τις υποψίες στο σχολικό της περιβάλλον. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δάσκαλοι κατάλαβαν ότι κάτι συμβαίνει με τη 13χρονη και σε συννενόηση με τον διευθυντή του σχολείου, το 13χρονο κορίτσι υποβλήθηκε σε αιματολογικές εξετάσεις στο πλαίσιο δήθεν προληπτικού ιατρικού ελέγχου για όλα τα παιδιά στο σχολείο όπου διαπιστώθηκε η προχωρημένη εγκυμοσύνη της.

Σύμφωνα με τον «Λακωνικό Τύπο» ο εν λόγω γιατρός συνέταξε και απέστειλε αναφορά συνοδευόμενη από τα αποτελέσματα των εξετάσεων στον Εισαγγελέα Γυθείου γνωστοποιώντας την κατάσταση της 13χρονης. Η κινητοποίηση των αρχών ήταν άμεση, με τη 13χρονη να απομακρύνεται από το οικογενειακό της περιβάλλον και να μεταφέρεται σε μαιευτήριο στην Αθήνα καθώς η κατάστασή της λόγω της ηλικίας της ήταν κρίσιμη.

Η ανήλικη ανήκει σε οικογένεια Ελλήνων, η οποία απαρριθμεί έξι παιδιά όπου σύμφωνα με μαρτυρίες ζούσαν παραμελημένα ενώ κάτοικοι της περιοχής βοηθούσαν την οικογένεια με είδη πρώτης ανάγκης και ρούχα. Ο πατέρας της οικογένειας είναι στη φυλακή για υπόθεση ναρκωτικών.

Μετά τον τοκετό του 13χρονου κοριτσιού, ξεκίνησε από τις αρμόδιες αρχές η διαδικασία αναδοχής-υιοθεσίας του βρέφους ενώ αναμένεται το επίσημο πόρισμα σχετικά με την πατρότητα του βρέφους.

Η 13χρονη φέρεται να έπεσε θύμα βιασμού από συγγενικό της πρόσωπο με αποτέλεσμα να μείνει έγκυος. Μάλιστα, το κορίτσι φέρεται να κακοποιήθηκε και μετά τον τοκετό από έτερο συγγενικό της πρόσωπο το οποίο την φιλοξενούσε στην Αθήνα.

Ωστόσο στην πρώτη της κατάθεση, η 13χρονη υπέδειξε δύο αλλοδαπούς, οι οποίοι φέρεται να τη βίαζαν, χωρίς να αναφέρει τους βιασμούς από συγγενικά της πρόσωπα. Και οι δυο αλλοδαποί συνελήφθησαν. Παραδέχθηκαν τη συνεύρεση με την 13χρονη, αρνούμενοι ωστόσο την κατηγορία του βιασμού, σημειώνοντας ότι έγινε με τη θέλησή της.

Σε κατάθεση που ακολούθησε τον Φεβρουάριο του 2023, η ανήλικη υπέδειξε και τον ένα από τους δύο συγγενείς, ο οποίος φέρεται να τη βίασε και φέρεται να είναι και ο πατέρας του παιδιού της. Όπως αποκαλύπτεται, ο συγγενής της ανήλικης φέρεται να χρησιμοποιούσε ουσίες προκειμένου να προχωρήσει στις φρικιαστικές πράξεις του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συγκεκριμένος κρατείται σε φυλακές για άλλο όμως αδίκημα.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

ΠΑΤΡΑ: Νέος μετεωρολογικός σταθμός στην περιοχή – ΦΩΤΟ

Δημοσιεύθηκε

στις

Εγραψε ο μετεωρολόγος Νικόλας Σερέτης: Νέος μετεωρολογικός σταθμός εγκαταστάθηκε στον οικισμό Πουρναρόκαστρο Αχαΐας, στις δυτικές πλαγιές του Παναχαϊκού όρους σε υψόμετρο 650-700 μέτρων, σε μια περιοχή με ιδιαίτερο καιρικό ενδιαφέρον.
Ο σταθμός έχει ενταχθεί στο δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και οι καιρικές συνθήκες της περιοχής αποτυπώνονται σε πραγματικό χρόνο στην παρακάτω ιστοσελίδα:
Θερμά ευχαριστώ στους θεόδωρο Αλεξόπουλο και Νικολιτσα Αλεξοπούλου αλλά και στον Χρήστο Γεωργόπουλο Ντινόπουλος για την ιδιαίτερα πολύτιμη συνδρομή που είχε ο καθένας με τον τρόπο του σ’ αυτό το εγχείρημα!
*Εις μνήμην του παππού μου Γεωργίου Παν. Σουγλέρη, ο οποίος υπηρέτησε ανιδιοτελώς την τοπική κοινότητα Ελικίστρας, στην οποία ανήκει και ο εν λόγω οικισμός, από το πόστο του Γραμματέα επί σειρά δεκαετιών.

 

 

 

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα