Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022
Connect with us

Μαγειρική

Παπαρδέλες με τομάτα, σκόρδο, μαϊντανό και ψίχουλα από ντάκο

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Υλικά (για 4 άτομα)

100 γρ. ντάκο

1 κoυτ. γλυκού δενδρολίβανο ξερό

1 κουτ. γλυκού ρίγανη

1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό

3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο

1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες

2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες

1 ποτήρι κρασιού λευκό κρασί ξηρό

2 ώριμες τομάτες, κομμένες σε κύβους

2 κουτ. σούπας κάππαρη

1 πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη

500 γρ. παπαρδέλες

2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Σε μεγάλο μπλέντερ ρίχνετε τον ντάκο, το δενδρολίβανο, τη ρίγανη και το θυμάρι.

Χτυπάτε καλά στη δυνατή ταχύτητα μέχρι να θρυμματιστούν καλά και να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σε μεσαία κατσαρόλα ή σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε ελαφρώς τα κρεμμύδια με το σκόρδο. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί ελαφρώς προσθέτετε την τομάτα. Μόλις αρχίσει να παίρνει βράση, προσθέτετε την κάππαρη μαζί με την πιπεριά τσίλι. Χαμηλώνετε τη φωτιά, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε να βράσει για 5΄. Σε μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό βράζετε τις παπαρδέλες σύμφωνα με τις

οδηγίες στη συσκευασία. Στραγγίζετε καλά χωρίς να τις κρυώσετε και τις προσθέτετε στη σάλτσα. Πασπαλίζετε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και με τα θρύμματα από τον ντάκο και σερβίρετε αμέσως.

Μαγειρική

Ταλιατέλες με πελτέ και σκόρδο          

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

500 γρ. ταλιατέλες

Για τη σάλτσα:

30 ml ε.π. ελαιόλαδο

8-10 σκελίδες φρέσκο σκόρδο, σπασμένες ή χοντροκομμένες

1 ½ κουτ. σούπας τοματοπελτέ

50 ml λευκό ξηρό κρασί

½ κουτ. γλυκού θυμάρι, φρέσκο ή ξερό

10 φύλλα βασιλικό, φρέσκο

αλάτι, μαύρο πιπέρι

μπόλικο φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο

Αν δεν χρησιμοποιήσετε φρέσκα σκόρδα, μειώνετε την ποσότητα του σκόρδου στις 2 σκελίδες ξερού.

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό βράζετε τις ταλιατέλες al dente. Τις σουρώνετε και κρατάτε 1 φλιτζάνι από το νερό που έβρασαν. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρετε τα σκόρδα, μέχρι να βγάλουν το άρωμά τους και να μαλακώσουν, χωρίς να καούν και μαυρίσουν. Προσθέτετε τον τοματοπελτέ, το κρασί, το νερό που κρατήσατε, το θυμάρι, πιπέρι και λίγο αλάτι. Ρίχνετε μέσα τις ταλιατέλες και ανακατεύετε ώστε να ενωθούν με τη σάλτσα. Όταν η σάλτσα έχει δέσει, προσθέτετε τα φύλλα βασιλικού, χοντροκομμένα. Σερβίρετε με επιπλέον βασιλικό και μαύρο πιπέρι.

Περισσότερα

Μαγειρική

Παστίτσιο με κιμά κοτόπουλου

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

1 πακέτο πένες βρασμένες αλ ντέντε

1/2 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη

1 αβγό ελαφρά χτυπημένο

700γρ. κιμά από στήθος κοτόπουλου

2 πιπεριές Φλωρίνης, σε κυβάκια

1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο

1 καρότο ξυσμένο

1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο

2 ντομάτες ξυσμένες στον τρίφτη

1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας

1 φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

2 κουτ. σούπας βασιλικό, ψιλοκομμένο

1 φλιτζανάκι του καφέ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για την επικάλυψη

500γρ. γιαούρτι στραγγιστό

3 αβγά

1 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη

2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Ζεσταίνετε πολύ καλά μια κατσαρόλα και μετά ρίχνετε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τις πιπεριές, το πολτοποιημένο σκόρδο και το καρότο για 2 λεπτά. Προσθέτετε τον κιμά και συνεχίζετε να σοτάρετε ανακατεύοντας με σπάτουλα μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς. Ρίχνετε την τομάτα και τον πελτέ, διαλυμένο σε λίγο νερό και ανάλογο αλατοπίπερο. Σκεπάζετε και αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να μείνει με τη σάλτσα του. Στο τέλος, προσθέτετε τον μαϊντανό και το βασιλικό και αφήνετε να κρυώσει. Στο μεταξύ, έχετε βράσει τις πέννες σε αλατισμένο νερό και τις έχετε στραγγίξει. Τις ρίχνετε σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος και τις ανακατεύετε με λίγο ελαιόλαδο και το χτυπημένο αυγό. Πασπαλίζετε με την τριμμένη γραβιέρα και ανακατεύετε ξανά. Από πάνω απλώνετε τον μαγειρεμένο κιμά του κοτόπουλου και τον ανακατεύετε ελαφρά με τις πέννες. Χτυπάτε τα αυγά σε ένα μπολ και τα ανακατεύετε με το γιαούρτι, το τριμμένο τυρί και το ελαιόλαδο. Περιχύνετε το φαγητό με το μίγμα του γιαουρτιού, πασπαλίζετε με την υπόλοιπη γραβιέρα και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να κάνει μια ωραία κρούστα.

Περισσότερα

Μαγειρική

Στήθος κοτόπουλου με πάπρικα και πέστο βασιλικού     

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

500 γρ. στήθος κοτόπουλου, χωρίς το δέρμα

2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά

1 κουτ. γλυκού μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο

1 κουτ. γλυκού αλάτι

½ κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι

2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο

1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

Για το πέστο βασιλικού

1 ματσάκι πλατύφυλλο βασιλικό

3 σκελίδες σκόρδου, χωρίς το εσωτερικό φύτρο

3 κουτ. σούπας κουκουνάρι

¾ φλιτζ. παρμεζάνα, τριμμένη

¾ φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο

αλάτι, μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Για να φτιάξετε το τέλειο πέστο βασιλικού πρέπει να δουλέψετε τα υλικά στο γουδί. Εναλλακτικά, για μεγαλύτερη ευκολία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μίξερ. Πλένετε και στεγνώνετε καλά τον βασιλικό. Παίρνετε μόνο τα φύλλα του. Δεν πρέπει να αφήσετε καθόλου κοτσάνι γιατί το πέστο θα πικρίσει. Επίσης είναι πολύ βασικό το τυρί να είναι φρεσκοτριμμένο. Χτυπάτε λίγα-λίγα τα φύλλα του βασιλικού με το σκόρδο στο γουδί. Αφού τα πολτοποιήσετε όλα, τότε προσθέτετε το κουκουνάρι. Στη συνέχεια, εναλλάξ, προσθέτετε το τυρί και το ελαιόλαδο χτυπώντας διαρκώς. Προς το τέλος δοκιμάζετε για αλάτι και πιπέρι. Αφήνετε στην άκρη. Σε ένα μπολ ανακατεύετε την πάπρικα, το μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο, το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο. Αλείφετε με το μείγμα το κοτόπουλο και ανακατεύετε για να πάει παντού. Στη συνέχεια, το τοποθετείτε σε ένα ταψί και το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 25΄ ή μέχρι να ψηθεί καλά και να ροδίσει. Σερβίρετε με πατάτες φούρνου ή τηγανητές αν θέλετε και πέστο βασιλικού.

 

 

 

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα