Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022
Connect with us

Ελλάδα

Έλλειψη σε φάρμακα σοβαρών παθήσεων–Σε κίνδυνο οι ζωές των ασθενών

Δημοσιεύθηκε

στις

Σημαντική έλλειψη καταγράφεται σε φάρμακα σοβαρών ή και πολύ σπανίων παθήσεων, εξαντλώντας τις αντοχές των ασθενών και θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές τους.

Ανάμεσα σε αυτά είναι οι ινσουλίνες, αντιθρομβωτικά, αντικαρκινικά φάρμακα πρώτης ζήτησης, αλλά και πολύ πιο σπάνια και εξειδικευμένα, όπως οι φθοριοκορτιζόνες -με την εμπορική ονομασία Cortineff.

Καταγγελίες που έγιναν στο in από ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο του Άντισον, μία πολύ σπάνια πάθηση επινεφριδιακής ανεπάρκειας, δείχνουν μία κατάσταση που έχει γίνει ανεξέλεγκτη και δεν εκτιμάται πως θα λυθεί άμεσα

Τι είναι η επινεφριδιακή ανεπάρκεια
Ο οργανισμός παράγει κοριζόνη, μια ουσία απαραίτητη για τη ζωή μας. Στη νόσο του Άντισον τα επινεφρίδια, δηλαδή οι παραγωγείς της κορτιζόνης, ατροφούν κι έτσι οι πάσχοντες πρέπει να λαμβάνουν ημερήσια δόση φαρμακευτικής κορτιζόνης.

Ένα από τα δύο βασικά φάρμακα της θεραπείας είναι το Cortineff. Σε περίπτωση μη λήψης του, ο ασθενής παθαίνει σοβαρά υποτασικά επεισόδια, τα οποία χαρακτηρίζονται ως σοβαρές για τη ζωή παρενέργειες.

Το φάρμακο βρίσκεται επισήμως σε έλλειψη από τις αρχές Μαρτίου, ωστόσο υπήρχε ένα απόθεμα στις φαρμακαποθήκες μέχρι περίπου 20 ημέρες πριν. Αποτέλεσμα ήταν οι ασθενείς να διανύουν ακόμη και εκατοντάδες χιλιόμετρα για να λάβουν την αγωγή τους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της 27χρονης Β. που κατοικεί στη Θεσσαλονίκη και κατάφερε να βρει το φάρμακό της στην… Κοζάνη!

Αντίστοιχα, η Π. μας λέει:

“Να πεθαίνεις επειδή δεν υπάρχει το φάρμακό σου; Εγώ είμαι από τις περιπτώσεις που παίρνω διπλή δόση από το συγκεκριμένο. Έχω οδηγία από το γιατρό να το μειώσω στο μισό για να μου πάει πιο πολύ καιρό. Ποιος μου εγγυάται όμως εμένα ότι μπορώ να βγάλω την καθημερινότητα με μισή δόση; Μου έδωσε φάρμακα μια κοπέλα που έτυχε να έχει απόθεμα για τον εαυτό της”.

Η λήψη των κορτιζονούχων σκευασμάτων πέρα από τη ζωή των ασθενών, εγγυώνται και την ποιότητά της, αφού η νόσος προκαλεί σοβαρά υποτασικά επεισόδια που πράγματι δεν βοηθούν να “βγει η καθημερινότητα”.

Σιγή ασυρμάτου από τον ΙΦΕΤ
Ούτε οι ασθενείς, ούτε και οι γιατροί, αλλά ούτε και εμείς καταφέραμε να πάρουμε μία απάντηση από τον ΙΦΕΤ. Η επικοινωνία είναι αδύνατη, καθώς κανένας δεν μπορεί να τους εγγυηθεί ότι το φάρμακο θα έρθει σύντομα στη χώρα.

Στην δική μας περίπτωση, μετά από μεγάλη αναμονή, αρνήθηκαν να μας εξηγήσουν τι συμβαίνει με τη σοβαρή έλλειψη του φαρμάκου, αφού κανένας από όσους μιλήσαμε δεν θεώρησε πως είναι “αρμόδιος να απαντήσει”.

“Μας έχουν συνδέσει με Κάιρο” λένε τόσο η Β. όσο και η δεύτερη ασθενής. “Δεν έχουμε ενημέρωση από πουθενά”.

Τι συμβαίνει με την έλλειψη φαρμάκων
Τον Ιανουάριο η έλλειψη των φαρμάκων αντιστοιχούσε σε πάνω από 400 κωδικούς, μερικά εκ των οποίων ήταν σοβαρά για τη δημόσια υγεία. Στο προεκλογικό της πρόγραμμα η ΝΔ είχε υποσχεθεί πως το νέο ψηφιακό κράτος θα δώσει τέλος στην ταλαιπωρία των ασθενών, αλλά φεύ! Τον Ιανουάριο ήταν σε έλλειψη ακόμη και οι αντιπηκτικές ενέσεις, που θεωρούνται όπλο για την θεραπεία των ασθενών με κόβιντ.

Εδώ εγείρονται ερωτηματικά για τις “τεχνητές ελλείψεις” φαρμάκων, μία πρακτική που συνέβαινε διαχρονικά, αλλά ποτέ πριν δεν είχε αγγίξει τόσο μεγάλο αριθμό. Στα πλαίσια της προσφοράς και της ζήτησης, οι ελληνικές φαρμακαποθήκες (υπό την ευθύνη του ΕΟΦ και του Υπουργείου) μπορούν να εξάγουν φάρμακα μειωμένης τιμής, τα οποία θα παραλάβουν οι, ας πούμε, γερμανικές αποθήκες και θα το διαθέσουν στην αγορά ακριβότερο. Αυτό είναι νόμιμο μόνο εφόσον καλύπτονται οι εγχώριες ανάγκες σε φάρμακα.

Στις 24 Ιανουαρίου του 2022 ο ΕΟΦ αποφάσισε την άρση απαγόρευσης εξαγωγών 58 κωδικών φαρμάκων από την χώρα. Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκε μείωση των τιμών στην εγχώρια αγορά.

Όπως ορίζει η συνθήκη του Μάαστριχτ, η εξαγωγή είναι νόμιμη. Τι συμβαίνει: Εισάγεται στη χώρα ένα φάρμακο που κοστίζει πέντε ευρώ, όπως το προαναφερθέν Cortineff, παραμένει στη φαρμακαποθήκη για δύο ημέρες και εξάγεται στη Γερμανία, όπου διακινείται στα 78 ευρώ το πακέτο -για τους ασθενείς που καταφεύγουν σε ιδιωτικές συνταγές, ως ανασφάλιστοι.

Στην Κύπρο το ίδιο φάρμακο υπάρχει σε απόθεμα, αλλά λόγω των διαφορετικών ασφαλιστικών ταμείων, δεν μπορούμε να πάρουμε για να καλυφθούν τα κενά της χώρας.

Αυτήν την στιγμή είναι σε έλλειψη εκατοντάδες φάρμακα, μεταξύ των οποίων αντιυπερτασικά, αντισηπτικά, αντικαρκινικά (σκευάσματα με μεθοτρεξάτη, η οποία χορηγείται και σε αυτοάνοσα), ακόμη και αντιεμετικά. Η ταυτόχρονη αύξηση των φαρμάκων, δυσκολεύει τη ζωή και διευκολύνει την φτωχοποίηση των χρόνια ασθενών. Καθώς είμαστε αντιμέτωποι με ένα, κατά κυριολεξία, ζήτημα ζωής και θανάτου, το μέλλον προμηνύεται κάθε άλλο παρά λαμπρό.

in.gr

Ελλάδα

Συνολικά 39 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Δημοσιεύθηκε

στις

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ελλάδα εκδηλώθηκαν συνολικά 39 δασικές πυρκαγιές, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ενώ τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία καθώς και κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης τους.

Αναφορικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα, Πέμπτη, στην Αγία Μαύρα Ηλείας, η Πυροσβεστική τονίζει ότι είναι οριοθετημένη, ενώ για την πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Αγία Παρασκευή Κόνιτσας αναφέρεται ότι επιχειρούν 21 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 2 ελικόπτερα.

Παράλληλα στην ανακοίνωση της Πυροσβεστικής αναφέρεται ότι σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για αύριο, Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) σε: Αττική, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια και Μαγνησία, αρκετές περιοχές της Πελοποννήσου, της Δυτικής Ελλάδας και της Κρήτης καθώς και σε Δωδεκάνησα, Σάμο και Ικαρία.

Περισσότερα

Ελλάδα

Σάκης Μάγκας: Ο πατέρας μου ζει, ο Μπιμπίλας θα υποστεί τις συνέπειες

Δημοσιεύθηκε

στις

Την οργισμένη αντίδραση του Σάκη Μάγκα προκάλεσε η ψευδής είδηση του θανάτου του πατέρα του και «βασιλιά» του κλαρίνου Γιώργου Μάγκα. Με μία ανάρτησή του στo Facebook ο Σάκης Μάγκας έγραψε τα εξής:

«Παιδιά καλησπέρα, θα ήθελα να ενημερώσω τον κόσμο που στέλνει μηνύματα και συλλυπητήρια για τον πατέρα μου ότι δεν πέθανε. Είναι ψέμματα και όλα αυτά ξεκίνησαν από τον ηθοποιό Μπιμπίλα που έκανε ανάρτηση. Θα έχει τις συνέπειες με τα ψέματα που διαδίδει. Παραπληροφόρηση. Ο Γιώργος Μάγκας ζει και βασιλεύει.

299603321_869259404478413_3438533352157734721_n

Νωρίτερα ο Σπύρος Μπιμπίλας μέσα από τον λογαριασμό του στο Facebook αποχαιρετούσε τον «βασιλιά» του κλαρίνου λέγοντας ότι είχε φύγει από τη ζωή.

Αναλυτικότερα:

«Με μεγάλη μου λύπη πληροφορήθηκα ότι έφυγε από κοντά μας ο βιρτουόζος του κλαρίνου κ βασιλιάς των πανηγυριών , ο υπέροχος Γιώργος Μάγκας! Τον γνώρισα σε μια περιοδεία μας με τον Γιάννη Μόρτζο πριν 20 χρόνια στα Γιάννενα σε μια ταβερνούλα και μου είπε μαζί με την υπέροχη σύντροφο του την Τζούλη, ότι με αγαπούν και με θαυμάζουν. Γίναμε φίλοι! Μας κάλεσε όλο τον θίασο στο πανήγυρι κ όταν μπήκαμε όπως μας είδε, είπε με την ωραία φωνή του, καλωσορίζω τον θίασο του αγαπημένου μου Σπύρου Μπιμπίλα.. Δεν ήξερα πως να το μαζέψω, γιατί εγώ απλά συνεργαζόμουν με τον θίασο του Γιάννη Μόρτζου… Γελάσαμε τόσο πολύ… Καλό ταξίδι υπέροχε Γιώργο Μάγκα, θα μας λείψεις πολύ… Κουράγιο Τζούλη».

Ωστόσο λίγο αργότερα ο πρόεδρος του ΣΕΗ  με νέα του ανάρτηση ζήτησε συγγνώμη καθώς όπως είπε «για μια ακόμα φορά με πληροφόρησαν λάθος και εμφανισα την είδηση περί του θανατου του φίλου  Γιώργου Μάγκα.. Είναι η τρίτη φορά που συμβαίνει να μας πληροφορουν με ψευδείς ειδήσεις περι θανάτων ! Χαίρομαι που ο Γιώργος Μαγκας ζει !!!!


Περισσότερα

Ελλάδα

Στροφή στο πετρέλαιο: Πλώρη για την Ευρώπη βάζει στόλος με 3 εκατ. βαρέλια ντίζελ

Δημοσιεύθηκε

στις

Πέντε πλοία που μεταφέρουν σχεδόν 3 εκατομμύρια βαρέλια ντίζελ πρόκειται να σαλπάρουν από λιμάνια της Ασίας με προορισμό την Ευρώπη τον Αύγουστο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Vortexa. Οι μεταφορές από τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη πρόκειται επίσης να αυξηθούν.

Οι ροές ντίζελ – το οποίο χρησιμοποιείται στις βιομηχανίες, τις μεταφορές κλπ – προς την Ευρώπη είναι αποτέλεσμα των διαταραχών της αγοράς που προκαλούνται από τις υψηλότερες τιμές στον κόμβο του Άμστερνταμ, του Ρότερνταμ και της Αντβέρπης (ARA) σε σχέση με την Ασία, δήλωσαν traders.

Το ντίζελ που θα φορτωθεί από την Ινδία και τη Βόρεια Ασία τον Αύγουστο χρειάζεται σχεδόν ένα μήνα για να φτάσει στην Ευρώπη, που σημαίνει ότι θα βρίσκεται στον προορισμό του όταν τελειώνει το καλοκαίρι.

Η στροφή από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο προβλέπεται να αυξηθεί φέτος, με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA) να προβλέπει αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου κατά 380.000 βαρέλια ημερησίως.

Διαβάστε αναλυτικά στοι newmoney.gr

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα