Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι

Published

on

 

 

Η ενέργεια, ήταν από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία το νο1 ζήτημα για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, υπερτερώντας σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και του ζητήματος της ανθρώπινης ζωής, της σφαγής αμάχων και της καταστροφής μεγάλου τμήματος μίας χώρας.

Αυτή είναι η… μαύρη αλήθεια και δεν πρέπει να κρυφτεί. Γι’ αυτό και ενώ είδαμε τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να προβαίνουν σε σημαντικές οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και κάποιων ολιγαρχών, δεν είδαμε καμία κίνηση που να πλήττει καίρια το «ενεργειακό κράτος» αυτής της χώρας. Αντίθετα, είδαμε και ακούσαμε πολλές φορές, Ευρωπαίους αξιωματούχους να δηλώνουν ότι δεν πρέπει να διακινδυνεύσουν κινήσεις που θα έπλητταν την ενεργειακή επάρκεια των χωρών τους.

Και είναι επίσης αλήθεια ότι η ενεργειακή επάρκεια για τις χώρες της Ευρώπης είναι εξαιρετικά σημαντική. Ειδικά σε κάποιες από αυτές, η παραγωγή ηλεκτρισμού και η βιομηχανική παραγωγή στηρίζονται κατά 90% στο φυσικό αέριο. Άρα, το «κλείσιμο της στρόφιγγας» θα επέφερε ένα βαρύτατο οικονομικό πλήγμα με απρόβλεπτες κοινωνικές και άλλες συνέπειες.

Από την άλλη πλευρά όμως, όταν θέλεις να σταματήσεις την επιθετική δράση του Πούτιν, πρέπει να είσαι έτοιμος να υποστείς και συνέπειες, τις οποίες επίσης, πρέπει να εξηγήσεις στους λαούς. Και αυτό είναι κάτι που η Ευρώπη δεν το έχει κάνει. Εν πάση περιπτώσει…

Η ιστορία εξελίσσεται με τη Ρωσία να εξαγγέλλει ότι σταματάει την παροχή αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία, με την Ε.Ε. να απαντάει ότι είναι «έτοιμη» γι αυτό το σενάριο και παραμένει «ψύχραιμη» (τι σημαίνει αυτό;) και με… το Bloomberg να δημοσιοποιεί ότι 10 ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη ανοίξει νέους λογαριασμούς στην Gazprombank μέσω της οποίας θα μετατρέπονται τα ευρώ σε ρούβλια και 4 από αυτές έχουν ήδη κάνει τις πρώτες πληρωμές. Με άλλα λόγια, βλέπουμε ένα ενεργειακό «μπρα ντε φερ» σε λόγια και ανακοινώσεις που είναι αμφίβολο όμως κατά πόσο αντανακλά την πραγματικότητα της αγοράς αερίου, η οποία – κατά τα υπόλοιπα – έχει εκτοξεύσει τις τιμές στα ύψη, κάνοντας τους… πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους!

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement