Σάββατο 25 Μαρτίου 2023
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Στα «πλακίδια των Ιωαννίνων» οι έρευνες για το θρίλερ της Πάτρας

Δημοσιεύθηκε

στις

Η αποστολή, τα επόμενα 24ωρα, από πανεπιστημιακό ιστοπαθολογικό εργαστήριο των Ιωαννίνων στους ιατροδικαστές της Αθήνας Νίκο Καρακούκη και Νίκο Καλόγρηα των «πλακιδίων» με τους ιστούς της καρδιάς της άτυχης Ιριδας που πέθανε, υπό άγνωστες συνθήκες, στις 21 Μαρτίου 2021 στην οικογενειακή κατοικία στην Πάτρα, θα αποτελέσει ένα από τα κύρια βήματα για την πλήρη διαλεύκανση της δραματικής υπόθεσης με τους θανάτους των τριών κοριτσιών της ήδη προφυλακισμένης Ρούλας Πισπιρίγκου, που έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη.

Η ορθότητα της γνωμάτευσης
Η νέα εξέταση αυτών των ιστών από τους έμπειρους ιατροδικαστές της Αθήνας, από «μηδενική βάση», θα αναδείξει την ορθότητα ή μη της πιο κρίσιμης γνωμάτευσης (ότι δηλαδή το άτυχο μωρό έπασχε από ανυπαρξία των φυσικών «βηματοδοτών» της καρδιάς του) στο επονομαζόμενο θρίλερ της Πάτρας.

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Η αλλαγή στο πρόσωπο της μετά από ένα χρόνο και 10 χειρουργεία
Ενα πόρισμα που εκδόθηκε πριν από έναν χρόνο και το οποίο ουσιαστικά εξαΰλωσε τότε τις υπόνοιες που είχαν αρχίσει να διατυπώνονται από γιατρούς, ΕΛ.ΑΣ. και άλλους ιατροδικαστές ότι οι θάνατοι και τα περίεργα προβλήματα υγείας που πάθαιναν τα τρία παιδιά είναι αποτέλεσμα σκόπιμων, εγκληματικών ενεργειών.

Και έτσι σταμάτησε, βάσει της συγκεκριμένης γνωμάτευσης, να ερευνάται το ενδεχόμενο ύποπτων παρεμβάσεων και άρχισε να εξετάζεται ενδελεχώς κάποιο «κληρονομικής φύσης» γενετικό πρόβλημα που αποδείχθηκε όμως ανύπαρκτο ύστερα από την εξέταση 1.000 σχετικών γονιδίων.

Ίσως κόστισε τη ζωή της Τζωρτζίνας
Σε μια καθυστέρηση και μια στροφή του ενδιαφέροντος τότε της έρευνας που ίσως ήταν αυτή που κόστισε τη ζωή της εννιάχρονης Τζωρτζίνας που απεβίωσε στις 29 Ιανουαρίου 2022 στο Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. Με τον θάνατό της να αποδίδεται σε χορήγηση μεγάλης δόσης κεταμίνης από τη μητέρα των κοριτσιών.

Αυτό το μοιραίο συμβάν, όπως λένε ερευνητές της υπόθεσης, «θα μπορούσε να είχε αποτραπεί αν το πόρισμα για τις αιτίες θανάτου της αδελφής της Ιριδας ήταν διαφορετικό».

Ιατροδικαστές αλλά και γιατροί ιδιαίτερα έμπειροι σε θέματα προβλημάτων στους φυσικούς βηματοδότες της καρδιάς, μιλούν για «προφανώς λανθασμένο πόρισμα αφού τέτοιου είδους ανυπαρξίες φλεφοκόμβων και κολποκοιλιακών κόμβων έχουν καταγραφεί απειροελάχιστες σε παγκόσμιο επίπεδο την τελευταία 50ετία και δεν θα επέτρεπε την επιβίωση του μωρού, ούτε για λίγες ώρες».

Με την ιστοπαθολόγο από τα Ιωάννινα που εξέδωσε το σχετικό πόρισμα να επιμένει ότι η γνωμάτευσή της είναι απολύτως ορθή και έχει επανεξετάσει κατ’ επανάληψη όλους τους ιστούς και επιβεβαιώνει την ανυπαρξία των «βηματοδοτών» της καρδιάς… Άλλοι ιστοπαθολόγοι ωστόσο πιθανολογούν ότι «ίσως υπήρξαν προβληματικές τομές στην καρδιά που δημιούργησαν την ψευδαίσθηση για απουσία αυτών των τμημάτων της».

Οι «ασφυκτικές κηλίδες»
Οι ιατροδικαστές που ερευνούν εκ νέου τις συνθήκες θανάτου της Ιριδας ή έχουν πληροφορηθεί τα σχετικά πορίσματα του 2021 φαίνεται να έχουν ορισμένες σαφείς ενδείξεις από «ασφυκτικές κηλίδες» που βρέθηκαν σε όργανά της, από την επονομαζόμενη «συμφόρηση οργάνων», από το πνευμονικό οίδημα που παρουσίασε και από σημάδια που είχε στη ρινική και στοματική κοιλότητα ότι ο θάνατός της οφείλεται σε ασφυξία με «πανάκι» ή με τα χέρια της δράστιδος.

Σημειώνεται ότι εκείνο το ξημέρωμα, τον Μάρτιο του 2021, στο σπίτι όπου βρέθηκε νεκρή η Ίριδα, βρισκόταν η μητέρα της και η αδελφή της Δήμητρα.

Ομως άλλοι ιατροδικαστές επισημαίνουν ότι μία τέτοια γνωμάτευση, χωρίς την ενδελεχή εξέταση των πλακιδίων από τα Ιωάννινα και την απόρριψη ή μη της γνωμάτευσης για την «αγενεσία ή την υποπλασία φλεβοκόμβου και κολποκοιλιακού κόμβου», θα ήταν αμφισβητούμενη.

Στα «πλακίδια των Ιωαννίνων» οι έρευνες για το θρίλερ της Πάτρας

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ» -«Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ»-Εντάσσονται τα τουριστικά και ξενοδοχειακά καταλύματα

Δημοσιεύθηκε

στις

Δημοσιεύθηκε προχθές Τετάρτη 22/3/3023 τροποποίηση της πρόσκλησης της δράσης «Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ» αλλά και δράσης «Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ» του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027» με τις προϋποθέσεις συμμετοχής και για τα «Καταλύματα» (ΚΑΔ 55). Σύμφωνα με την τροποποίηση, και στις δύο δράσεις εντάσσονται

@ ως κύρια καταλύματα εντάσσονται ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων και άνω με δυναμικότητα 12 κλίνες και άνω, τουριστικά καταλύματα εντός παραδοσιακών κτισμάτων που προβλέπονται στο π.δ. 33/1979, οργανωμένα camping, κατηγορία τριών αστέρων και άνω και ξενώνες φιλοξενίας νέων.

@ Στα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα εντάσσονται αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα – τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες με ελάχιστο αριθμό τριών κατοικιών και ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα με κατάταξη σε κατηγορία 4 κλειδιά και άνω και ελάχιστη δυναμικότητα 12) κλίνες.

Στις Κατηγορίες Επιλέξιμων Δαπανών δεν είναι επιλέξιμη η αγορά νέου πλοίου ή σκάφους κάθε είδους αναψυχής που είναι μικρότερο των 7 μέτρων.

Επιπλέον, ειδικά και μόνο για επενδυτικά σχέδια σε δραστηριότητα ενοικίασης αυτοκινήτων-λεωφορείων, είναι επιλέξιμη η προμήθεια αυτοκινούμενων οχημάτων αμιγώς ηλεκτρικών με τις εξής προϋποθέσεις, θα πρέπει να είναι καινούργιο, αμεταχείριστο και στην κυριότητα της επιχείρησης, να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τους πελάτες της επιχείρησης.

Η τροποποίηση των σχετικών προσκλήσεων περιλαμβάνει επίσης και αλλαγές αναφορικά με τα Δικαιολογητικά Υποβολής, τις μακροχρόνιες υποχρεώσεις των δικαιούχων κ.ά.

Και για τις δύο δράσεις «Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ» και «Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ», η υποβολή των αιτήσεων χρηματοδότησης ξεκίνησε προχθές Τετάρτη 22/03/2023.

Ενδιάμεσος Φορέας του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» 2021-2027 έχει ορισθεί ο ΕΦΕΠΑΕ και η Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου – Ηπείρου – Ιονίων Νήσων.

Προχθές Πέμπτη στα γραφεία της Διαχειριστικής πραγματοποιήθηκε συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο στα γραφεία του φορέα. Τα στελέχη της Διαχειριστικής είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν τον κ.Σάλκο για την πορεία υλοποίησης των δράσεων του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027» και των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Περιφερειών, να μοιραστούν προβληματισμούς και να συμφωνήσουν στην αξία της επίσπευσης των διαδικασιών προς όφελος των επενδύσεων.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Αντικειμενικές αξίες: Επέκταση σε 2.167 περιοχές σε όλη την Ελλάδα – Οι περιοχές στην Αχαϊα

Δημοσιεύθηκε

στις

Αλλαγές στον χάρτη των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων έρχονται από το καλοκαίρι, με επέκταση του συστήματος σε 2.167 περιοχές σε όλη τη χώρα, διορθώσεις στις τιμές ζώνης ορισμένων δήμων αλλά και ενεργοποίηση του συστήματος αυτόματης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των τιμών της αγοράς.

Οι παρεμβάσεις στο φορολογικό τοπίο των ακινήτων οι οποίες θα δρομολογηθούν από το υπουργείο Οικονομικών μετά τις εκλογές και μέχρι το τέλος του έτους προβλέπουν:

Αντικειμενικές αξίες παντού. Οι ιδιώτες πιστοποιημένοι εκτιμητές ακινήτων αναμένεται να πιάσουν και πάλι δουλειά στο υπουργείο Οικονομικών για να ασχοληθούν με τις 2.167 περιοχές-ζώνες που παραμένουν εκτός αντικειμενικού συστήματος και θα αποκτήσουν για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες. Πρόκειται για το υπολειπόμενο 1,5% της επικράτειας όπου έλειπαν τα απαιτούμενα πολεοδομικά στοιχεία και όπως λένε αρμόδιοι παράγοντες η δουλειά των εκτιμητών δεν είναι καθόλου εύκολη, καθώς σε πολλές περιοχές είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποτυπωθεί η αξία των ακινήτων, εφόσον όχι μόνο δεν γίνονται πράξεις για να υπάρξει μια πρώτη εκτίμηση, αλλά πρόκειται για περιοχές με πολύ μικρό αριθμό κατοίκων, ακόμα και για ερειπωμένα χωριά. Με βάση τις τιμές ζώνης που θα καθοριστούν θα υπολογίζονται οι φόροι και τα τέλη που επιβάλλονται στα ακίνητα. Σύμφωνα με τα Νέα, στην Αττική οι περιοχές στις οποίες θα επεκταθεί το σύστημα των αντικειμενικών τιμών ζώνης είναι από τη Βάρκιζα έως τα Λεγραινά, Αγία Μαρίνα, Χάρακας, Δασκαλειό, περιοχές από το Πόρτο Ράφτη, περιοχές σε Σαλαμίνα, Κύθηρα, Αίγινα. Στην υπόλοιπη Ελλάδα αναμένεται να αποκτήσουν για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες περιοχές στην Αχαΐα (Διακοπτό, Αιγείρα, Πλάτανος, Σελιανίτικα, Ψαθόπυργος), στην Ηλεία (Κυλλήνη, Αρχαία Ολυμπία), στα Τρίκαλα (Περτούλι, Ελάτη, Πύλη, Καστράκι), στη Φλώρινα (Αμύνταιο, Αγιος Παντελεήμονας, Πρέσπες, Φιλώτας, Δροσοπηγή, Πισοδέρι, Κρυσταλλοπηγή, Μελίτη).

Εως το τέλος του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση των ζωνών για όλες τις περιοχές εκτός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμών, ενώ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που δημιουργείται θα ενταχθούν τα πάντα που αφορούν ένα ακίνητο, από τα στοιχεία της πολεοδομίας και του κτηματολογίου μέχρι και τον ψηφιακό χάρτη των αντικειμενικών αξιών. Το νέο πληροφοριακό σύστημα θα παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς των ακινήτων και όπου εντοπίζει αυξομειώσεις στις εμπορικές τιμές θα παρεμβαίνει αυτόματα και θα αναπροσαρμόζει τις τιμές ζώνης.

«Κούρεμα» αντικειμενικών αξιών. Σχεδόν ένας στους δύο δήμους της χώρας υπέβαλε αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών για μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Η αρμόδια επιτροπή έχει ξεκινήσει ήδη τον έλεγχο των αιτήσεων-ενστάσεων και μόλις ολοκληρώσει τον έλεγχο θα αναλάβουν οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων να δώσουν νέες αντικειμενικές αξίες για τους δήμους. Οι νέες τιμές ζώνης δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα επηρεαστεί ο ΕΝΦΙΑ ούτε του 2022 ούτε του 2023. Σημειώνεται ότι περίπου 145 δήμοι ζήτησαν με αιτιολογημένη γνώμη τη μείωση αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που τέθηκαν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2022. Τον «χορό» των αιτημάτων για «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων άνοιξε ο Δήμος Αθηναίων που ζήτησε τη μείωση των αυξήσεων στις τιμές ζώνης κατά 50%. Ακολούθησαν δεκάδες δήμοι της Αττικής (Γλυφάδα, Καλλιθέα, Μαρούσι, Βριλήσια, Ζωγράφου, Αγ. Δημήτριος, Παλλήνη, Μοσχάτο-Ταύρος) και πολλοί δήμοι από την υπόλοιπη χώρα (Καλαμάτα, Ρόδος, Κιλκίς, Πύλος, Σάμος, Κέρκυρα, Πάτρα, Πύργος, Ιθάκη, Κομοτηνή κ.λ.π.). Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών ο επανακαθορισμός των αντικειμενικών τιμών θα γίνει στις περιοχές που θα αποδειχθεί η βασιμότητα των αιτημάτων των τοπικών δημοτικών αρχών, με αρμόδια στελέχη να αναφέρουν ότι οι διορθώσεις στις τιμές δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν από το καλοκαίρι.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Έρχονται δωρεάν ραντεβού με διατροφολόγους τον Ιούνιο

Δημοσιεύθηκε

στις

Εντός του Ιουνίου ξεκινάει στη χώρα μας το πρόγραμμα καταπολέμησης της παχυσαρκίας που είναι ενταγμένο στον σχεδιασμό δράσεων του προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης».

Πάτρα: Έρχονται δωρεάν ραντεβού με διατροφολόγους τον Ιούνιο«Θα εφαρμοστεί με βάση το πετυχημένο μοντέλο του προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο των κανόνων που εισάγει για τη δημόσια υγεία και την πρόληψη παραγόντων που προκαλούν νοσηρότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προχωράει στην εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος» μας είπε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Αννα Μαστοράκου. 

Αναφερόμενη στον στόχο του προγράμματος, σημειώνει: «Είναι να βοηθήσει τους πολίτες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα παχυσαρκίας αλλά και να επαναφέρει στο προσκήνιο τη μεσογειακή διατροφή που αποδειγμένα εξασφαλίζει υγεία και μακροβιότητα. Είμαστε από τις χώρες που έχουμε ανησυχητικούς δείκτες παχυσαρκίας. Ειδικά δε στα παιδιά και κυρίως στα αγόρια. Είναι ένα θέμα που απασχολεί την ιατρική κοινότητα πολλά χρόνια.

Τώρα ήρθε η ώρα της λήψης μέτρων».

Η κ. Μαστοράκου υπενθυμίζει ότι οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες. Εως το 2035, τέσσερις στους 10 ενήλικες θα είναι παχύσαρκοι εάν δεν εντατικοποιηθούν οι στρατηγικές πρόληψης. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι μόνο το 30,3% του γενικού πληθυσμού βρίσκεται εντός ορίων κανονικού βάρους, ενώ το 37,6% είναι υπέρβαροι και το 32,1% παχύσαρκοι, με 3 από τις 4 οικογένειες να έχουν τουλάχιστον έναν υπέρβαρο ή παχύσαρκο γονέα.

Το πρόγραμμα εξασφαλίζει δωρεάν πρόσβαση σε διαιτολόγους – διατροφολόγους αλλά και φαρμακοθεραπεία, εφόσον κριθεί αναγκαίο, περιλαμβάνει το σχέδιο του υπουργείου Υγείας με στόχο τη μείωση της παχυσαρκίας και της υπερβαρότητας.

Το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης και Καταπολέμησης Παχυσαρκίας Ενηλίκων εκπόνησε το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Περιλαμβάνει δράσεις πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης, επιδιώκοντας αφενός να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου που ευθύνονται για την εμφάνιση της παχυσαρκίας και αφετέρου, να καταπολεμήσει τις συνέπειες της υπερβαρότητας και της παχυσαρκίας, οι οποίες οδηγούν συχνά στην εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων και πολυνοσηρότητας.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ενήλικες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπερβαρότητας ή παχυσαρκίας και δίνει τη δυνατότητα στα άτομα αυτά για τα εξής:

α) Εχουν δωρεάν κλινική εκτίμηση ώστε να γνωρίζουν αν έχουν κάποιους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την εμφάνιση παχυσαρκίας και να τους αντιμετωπίσουν εγκαίρως,

β) να λάβουν δωρεάν υπηρεσίες από ειδικούς διατροφολόγους προκειμένου να βελτιώσουν τις διατροφικές τους συνήθειες και τη σωματική τους κατάσταση,

γ) να λάβουν δωρεάν εξειδικευμένη συνδυασμένη θεραπεία (διατροφική συμβουλευτική, συμβουλευτική αλλαγή συμπεριφορών υγείας και φαρμακοθεραπεία) σε περιπτώσεις σοβαρής παχυσαρκίας που συνυπάρχει με σοβαρά χρόνια νοσήματα.

Σε ό,τι αφορά τα ραντεβού, θα υιοθετηθεί η ίδια διαδικασία με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά». Θα δημιουργηθεί ειδική ιστοσελίδα για τους συμβεβλημένους διαιτολόγους – διατροφολόγους με τον θεράποντα ιατρό που θα έχει όλο το ιστορικό του πάσχοντος να έχει πρόσβαση στην ιστοσελίδα και να εκδίδει το παραπεμπτικό για το δωρεάν ραντεβού.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα