Σάββατο 21 Μαΐου 2022
Connect with us

Υγεία

Μπορεί η υψηλή χοληστερόλη να προκαλέσει θρομβώσεις; Τι απαντούν ειδικοί

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένα σημαντικό μέρος της αξιολόγησης της υγείας της καρδιάς είναι ο τακτικός έλεγχος των επιπέδων χοληστερόλης.

Η υψηλή χοληστερόλη (συγκεκριμένα η “κακή” LDL χοληστερόλη) έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα ευθύνονταν για περίπου το 32% των θανάτων παγκοσμίως το 2019.

Αυτό που οι περισσότεροι δεν συνειδητοποιούν είναι ότι η θρόμβωση, ο ιατρικός όρος για το σχηματισμό θρόμβων αίματος, είναι συχνά η υποκείμενη αιτία τόσο για την καρδιακή προσβολή, όσο και για το εγκεφαλικό. Ένας θρόμβος αίματος είναι μια εν μέρει συμπαγής συγκέντρωση αίματος στις αρτηρίες, ή τις φλέβες, που εμποδίζει την κυκλοφορία σε αυτήν την περιοχή. Ανάλογα με το πού σχηματίζεται ο θρόμβος, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, ή πνευμονική εμβολή.

Πώς η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να προκαλέσει θρομβώσεις
Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης συνδέονται με τον σχηματισμό θρόμβων αίματος με διάφορους τρόπους. Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την αθηροσκλήρωση. Αυτή είναι η συσσώρευση λιπαρών πλακών πάνω και μέσα στα τοιχώματα των αρτηριών. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιάς (AHA), η πλάκα αποτελείται από χοληστερόλη, λίπη, απόβλητα των κυττάρων, ασβέστιο και ινώδες (που προκαλεί πήξη του αίματος).

Καθώς οι λιπαρές πλάκες συνεχίζουν να αναπτύσσονται εσωτερικά στις αρτηρίες, μειώνουν τη διάμετρό τους και περιορίζουν την παροχή αίματος στα ζωτικά όργανα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα, όπως στηθάγχη, η οποία προκαλείται από τη μειωμένη παροχή αίματος στην καρδιά και συχνά βιώνεται ως πόνος στο στήθος κατά τη διάρκεια της άσκησης. Η μειωμένη παροχή αίματος στα πόδια μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πόνο στα πόδια κατά τη διάρκεια της άσκησης. Αυτή η κατάσταση είναι συνήθως ένα σύμπτωμα της περιφερικής αρτηριακής νόσου (στένωσης των αρτηριών στα άκρα).

Όσον αφορά τη σύνδεση μεταξύ της υψηλής χοληστερόλης και των θριμβώσεων, ο κίνδυνος προκύπτει εάν μια από αυτές τις πλάκες σπάσει.
“Όταν έχετε υψηλή χοληστερόλη, αυτά τα σωματίδια χοληστερόλης μπορούν να εισχωρήσουν στα τοιχώματα της αρτηρίας, προκαλώντας βλάβη”, λέει η δρ. Nada Shaban, καρδιολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush. Ο σχηματισμός πλάκας μπορεί να προκαλέσει διόγκωση των τοιχωμάτων της αρτηρίας. Υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία στην ερευνητική κοινότητα, ότι αν και οι αυξήσεις σε ορισμένα επίπεδα χοληστερόλης σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων αίματος, η βασική αιτία μπορεί να είναι η χρόνια φλεγμονή.

Εάν μια από αυτές τις πλάκες σκιστεί, ή σπάσει, λιπώδες υλικό περνάει στο αίμα. Αυτό πυροδοτεί τον σχηματισμό θρόμβων αίματος. Ένας θρόμβος μπορεί να μεγαλώσει γρήγορα σε μέγεθος μέχρι να φράξει την αρτηρία και να εμποδίσει την κανονική ροή του αίματος.

Η απόφραξη των καρδιακών αρτηριών οδηγεί σε καρδιακή προσβολή, ενώ η απόφραξη των εγκεφαλικών αρτηριών οδηγεί σε εγκεφαλικό.
Υπάρχουν επίσης πρόσθετα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό θρόμβων αίματος και στις φλέβες (φλεβική θρομβοεμβολή). Ανάλογα με το πού σχηματίζεται ο θρόμβος, αυτό μπορεί να οδηγήσει είτε σε εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, είτε σε πνευμονική εμβολή. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2019 στο περιοδιοκό Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology, τα υψηλά επίπεδα LDL χοληστερόλης αναγνωρίστηκαν ως παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης.

Πώς μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο θρομβώσεων
Η διαχείριση της χοληστερόλης σας είναι ένα σημαντικό μέρος της διατήρησης της υγείας της καρδιάς. Το πρώτο βήμα είναι ο τακτικός έλεγχος της χοληστερόλης. “Όλοι οι ενήλικες πρέπει να γνωρίζουν τον αριθμό της χοληστερόλης τους”, λέει η δρ. Shaban.

Εάν έχετε υψηλή χοληστερόλη, ο γιατρός σας θα σας συστήσει αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως διατροφή και άσκηση. Μπορεί επίσης να σας συστήσει φάρμακα για την μείωση της χοληστερόλης. Αυτά έχουν προστατευτικό όφελος και έναντι της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης και επομένως καρδιακής προσβολής, ή εγκεφαλικού.

Αρκετές μελέτες παρατήρησης δείχνουν ότι τα άτομα που λαμβάνουν στατίνες έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση. Οι στατίνες, εκτός από την μείωση της χοληστερόλης, έχει επίσης αποδειχθεί ότι έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Οι στατίνες είναι συνταγογραφούμενα φάρμακα, επομένως θα πρέπει να συζητήσετε με τον γιατρό σας σχετικά με τα οφέλη, τους κινδύνους και τις πιθανές παρενέργειες της μακροχρόνιας χρήσης.

«Εάν έχετε υψηλή χοληστερόλη, θα πρέπει επίσης να είστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με άλλους παράγοντες κινδύνου στη ζωή σας», λέει η δρ. Shaban. Η χοληστερόλη είναι μόνο ένας από τους πολλούς σημαντικούς παράγοντες κινδύνου, που σχετίζονται με την αθηροσκλήρωση.

Άλλοι διαχειρίσιμοι παράγοντες κινδύνου, είναι:
Υπέρταση
Κάπνισμα
Διαβήτης
Υπερβολικό βάρος
Όσο υψηλότερη χοληστερόλη έχετε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος αθηροσκλήρωσης. “Αυτή η διαδικασία ξεκινά από πολύ μικρή ηλικία”, λέει ο δρ. Salim Virani, καρδιολόγος στο Baylor College of Medicine στο Χιούστον. “Αν θέλουμε να μεγιστοποιήσουμε το αποτέλεσμα της παρέμβασης, τότε οι αλλαγές στον τρόπο ζωής θα πρέπει να ξεκινήσουν πολύ νωρίς, διότι μέχρι να κλείσουμε τα 30 ή τα 40, αυτές οι πλάκες έχουν ήδη σχηματιστεί στο τοίχωμα του αγγείου”.

Πηγές: https://www.mayoclinic.org, https://www.heart.org, https://my.clevelandclinic.org, https://www.everydayhealth.com

φωτό: iStock

Υγεία

Χαμογελάστε, ασπίδα για την υγεία και τον ψυχισμό σας!

Δημοσιεύθηκε

στις

Γράφει ο Αντώνης Καλέντζης, Ψυχολόγος – Συγγραφέας

Το χαμόγελο είναι ένας αντανακλαστικός τρόπος ώστε να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας και είναι κάτι που οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε καθημερινά.

Παρόλο που οι περισσότεροι θεωρούν ότι αυτή η συμπεριφορά είναι συνήθως ένδειξη ευτυχίας, το χαμόγελο έχει περισσότερα χαρακτηριστικά από όσα νομίζετε.
Παρακάτω, περιγράφουμε μερικά στοιχεία για το χαμόγελο, από τα ψυχολογικά οφέλη για την υγεία μέχρι το πώς μπορεί να γίνει αντιληπτό από τους άλλους:
– Νιώθουμε καλύτερα όταν χαμογελάμε.
Το χαμόγελο αυξάνει τις ορμόνες που ενισχύουν τη διάθεση, ενώ μειώνει τις ορμόνες που ενισχύουν το στρες, συμπεριλαμβανομένης της κορτιζόλης και της αδρεναλίνης. Μειώνει επίσης τη συνολική αρτηριακή πίεση. Επειδή συνήθως χαμογελάμε όταν είμαστε χαρούμενοι οι μύες που χρησιμοποιούνται ενεργοποιούν τον εγκέφαλό μας να παράγει περισσότερες ενδορφίνες, τη χημική ουσία που ανακουφίζει από τον πόνο και το άγχος.
– Το χαμόγελο μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο.
Σύμφωνα με νέα έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, η αισιοδοξία, η οποία συνδέεται με το χαμόγελο σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρκίνο.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα οι άνθρωποι που συμπορεύονται με υψηλότερα επίπεδα αισιοδοξίας ζουν περισσότερα χρόνια. Η έρευνα περιελάβανε δεδομένα από δύο μεγάλες πληθυσμιακές μελέτες που αφορούσαν συνολικά 71.400 άτομα και διαπίστωσε ότι τόσο οι αισιόδοξοι άνδρες όσο και οι γυναίκες επέδειξαν εξαιρετική μακροζωία, δηλαδή επιβίωσαν έως 85 ετών.

– Το χαμόγελο μπορεί να έχει διαφορετικά αποτελέσματα στον τρόπο με τον οποίο σας αντιλαμβάνονται.
Σύμφωνα με μια μελέτη που εξέτασε τη σεξουαλική ελκυστικότητα των ατόμων με βάση τις εκφράσεις ευτυχίας, υπερηφάνειας και ντροπής παρατηρήθηκε ότι για τους άνδρες που έβλεπαν γυναίκες ευτυχισμένες (που αποδεικνύεται με το χαμόγελο) ήταν η πιο ελκυστικές γι αυτούς. Σε σύγκριση με την οπτική γωνία των γυναικών, το χαμόγελο στους άνδρες θεωρήθηκε λιγότερο ελκυστικό. Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι οι διαφορετικές εκφράσεις συναισθημάτων έχουν διαφορετικά αποτελέσματα στη σεξουαλική ελκυστικότητα που ποικίλλουν ανάλογα με το φύλο (αλλά όχι την ηλικία).

– Δεν είναι όλα τα χαμόγελα έκφραση ευτυχίας.
Αρκετοί επιστήμονες του παρελθόντος και του παρόντος συμφωνούν ότι υπάρχουν πάνω από 15 διαφορετικοί τύποι χαμόγελου, που όλα μεταφέρουν διαφορετικά μηνύματα. Συχνά αναφέρεται ως «το επιλεγμένο όχημα για όλες τις ασάφειες», το χαμόγελο μπορεί να μεταφέρει φόβο, αμηχανία, δυστυχία και θυμό, μεταξύ άλλων συναισθημάτων. Ορισμένα χαμόγελα είναι ακόμη και αναγκαστικά, τα οποία μερικές φορές μπορεί να έχουν επιζήμια αποτελέσματα για ένα άτομο. Αξιοσημείωτη είναι μια μελέτη που διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι σε θέσεις εξυπηρέτησης πελατών που αναγκάζονται να χαμογελούν και να δείχνουν χαρούμενοι μπροστά στους πελάτες, ήταν πιο επιρρεπείς σε κατάχρηση αλκοόλ μετά τη δουλειά.

-Το χαμόγελο δεν είναι μια μαθημένη συμπεριφορά.
Είτε το πιστεύετε είτε όχι, στην πραγματικότητα γεννιόμαστε χαμογελαστοί. Με την πρόοδο της τεχνολογίας τρισδιάστατων υπερήχων, οι γιατροί κατάφεραν να αναγνωρίσουν ότι τα αναπτυσσόμενα μωρά χαμογελούν στη μήτρα. Μόλις γεννηθεί ένα μωρό, συνεχίζει να χαμογελά. Αυτό ισχύει για όλα τα μωρά ανεξαρτήτως κουλτούρας και περιβάλλοντος, καθώς το χαμόγελο είναι μια βασική λειτουργεία της ανθρώπινης έκφρασης.
Αν όλα αυτά δεν είναι λόγοι ώστε να παρακινηθούμε και να εκτιμήσουμε στην πράξη το χαμόγελο στο πρόσωπό μας, ας το θεωρήσουμε ως μια απάντηση στον αρνητισμό της καθημερινότητας.
Είναι το δώρο που μπορούμε να δώσουμε στον εαυτό μας… όχι επειδή όλα είναι τέλεια, αλλά επειδή έχουμε ακόμα μια μέρα να βρούμε αφορμές ώστε να είμαστε χαμογελαστοί, να αλληλοεπιδράσουμε με τους ανθρώπους που αγαπάμε και να σπείρουμε τον ιό της θετικής αύρας στο περιβάλλον μας.
Ας γίνουμε ο λόγος να χαμογελάσει κάποιος…

Περισσότερα

Υγεία

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Νικάμε την υπέρταση, κερδίζουμε περισσότερα και καλύτερα χρόνια ζωής

Δημοσιεύθηκε

στις

H υπέρταση – ή σταθερά αυξημένη δηλαδή αρτηριακή πίεση- αποτελεί την πιο συχνή χρόνια νόσο και έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες θνησιμότητας, νοσηρότητας και κακής ποιότητας ζωής.

Η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί σημαντικό παράγοντα θνησιμότητας και νοσηρότητας διότι συνδέεται ισχυρά με την εμφάνιση στεφανιαίων συνδρόμων και εμφραγμάτων, αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, νεφρικής ανεπάρκειας και τύφλωσης.
Υπολογίζεται ότι περίπου 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από αρτηριακή υπέρταση παγκοσμίως από τους οποίους λιγότεροι από 1 στους 5 την έχει ρυθμίσει επαρκώς.
Από τους πιο σημαντικούς παράγοντες εμφάνισης υπέρτασης είναι η κακή διατροφή, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ και η παχυσαρκία.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λαμβάνοντας υπόψη την μεγάλη σημασία της αρτηριακής υπέρτασης στην κακή υγεία του πληθυσμού, έβαλε στόχο την μείωση της κατά 25% στα επόμενα χρόνια.
Για αυτό το σκοπό εξήγγειλε δράσεις και καθιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης την 17η Μάϊου.
ΑΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΙ
Η υπέρταση είναι μια ασυμπτωματική νόσος με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να έχουν υπέρταση και να μην το ξέρουν. Για αυτό αποκαλείται και ‘σιωπηλός δολοφόνος’. Η υπέρταση δεν δίνει προειδοποιητικά σημεία παρά μόνο όταν έχει κάνει σημαντικές βλάβες στα ζωτικά όργανα του ασθενούς όποτε τα συμπτώματα προκαλούνται από τις επιπλοκές της.Όταν τα συμπτώματα συμβαίνουν αποτελούν εκδηλώσεις από διαταραχές της λειτουργίας των ζωτικών οργάνων π.χ. πρωινοί πονοκέφαλοι, αίσθημα ταχυπαλμίας ή αρρυθμίας, διαταραχές όρασης, εμβοές ώτων κ.λ.π.
Επίσης η σοβαρή υπέρταση μπορεί να προκαλέσει αδυναμία, εύκολη κόπωση, άγχος, θωρακικό άλγος κ.λ.π.
Για τους παραπάνω λόγους, ο μόνος τρόπος για να μη ξεφύγει της προσοχής και διάγνωσης μας είναι η τακτική μέτρηση της αρτηριακής πίεσης ιδιαίτερα μετά τα 65 έτη.
Παρόλο που η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να γίνει με αυτόματα πιεσόμετρα σωστά και γρήγορα στο σπίτι και είναι αυτό που συνιστούμε, εντούτοις χρειάζεται να εκτιμηθεί και από το γιατρό για να υπολογισθεί ο συνολικός καρδιαγγειακός κίνδυνος του ασθενούς και να δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ…
Η σύγχρονη ιατρική έχει πολλά όπλα για την επιτυχή ρύθμιση της υπέρτασης και την αντιμετώπιση των επιπλοκών της. Βασικός ρυθμιστικός παράγοντας όλου αυτού είναι η σωστή συνεργασία γιατρού και ασθενούς.
Ο υπερτασικός ασθενής πρέπει να κατανοήσει και να εφαρμόσει ένα υγιεινό τρόπο ζωής, ο οποίος όχι μόνο θα βοηθήσει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης αλλά και στη σημαντική μείωση της πιθανότητας να υποστεί στο μέλλον ένα έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια ή εγκεφαλικό. Έτσι θεωρείται αδιαπραγμάτευτη σε αυτούς τους ασθενής η διακοπή του καπνίσματος, η μείωση της κατανάλωσης άλατος και αλκοόλ καθώς και η υιοθέτηση φυσικής άσκησης στην καθημερινότητα τους. Ιδιαίτερα όσον αφορά το αλάτι, ο ασθενής θα πρέπει να γνωρίζει ότι η μεγαλύτερη ποσότητα προσλαμβάνεται από ‘κρυφές πηγές΄ και όχι μόνο από το μαγειρικό αλάτι και για αυτό θα πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένος στην ποσότητα άλατος των τροφίμων που αγοράζει ή αυτών που καταναλώνει εκτός σπιτιού. Τέλος οι φαρμακευτικές θεραπείες που έχουμε είναι πολλές, με πολλά ευεργετικά αποτελέσματα για το καρδιαγγειακό πέρα από τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και με πολύ χαμηλό προφίλ παρενεργειών. Παράλληλα όλο και νέες θεραπείες έρχονται στο προσκήνιο καθημερινά ενισχύοντας τις δυνατότητες μας. Σημαντική παράμετρος όμως είναι η σωστή λήψη αυτών αφού φαίνεται από μελέτες ότι το 50% των ασθενών δεν παίρνει σωστά ή και καθόλου τα φάρμακά του.
(*) Ομάδα Εργασίας Αρτηριακής Υπέρτασης Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Περισσότερα

Υγεία

Το εμβόλιο της γρίπης δείχνει άκρως αποτελεσματικό και στην Covid

Δημοσιεύθηκε

στις

Το εμβόλιο της γρίπης προσφέρει διασταυρούμενη ανοσία για τον πανδημικό κοροναϊό και μειώνει δραστικά τον κίνδυνο σοβαρής Covid-19, διαπιστώνει νέα μελέτη, η οποία δείχνει να επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα προηγούμενων, μικρότερων ερευνών.

Η μελέτη, η οποία δεν έχει υποβληθεί ακόμα σε ανεξάρτητο έλεγχο και παρουσιάζεται ως προδημοσίευση στο medRxiv, πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2020, πριν κυκλοφορήσουν τα πρώτα εμβόλια Covid-19.

Ανάλυση δεδομένων για πάνω από 30.000 εργαζομένους του τομέα υγείας στο Κατάρ έδειξε ότι το αντιγριπικό εμβόλιο του 2020 μείωσε κατά 30% την πιθανότητα διάγνωσης Covid-19 και κατά 90% τον κίνδυνο σοβαρής νόσου τους επόμενους μήνες.

«Πρόκειται για σημαντικό εύρημα» σχολίασε στον δικτυακό τόπο του Nature ο Μιχάι Νετέα, λοιμωξιολόγος του Πανεπιστήμιο Ράντμπουντ της Ολλανδίας, ο οποίος δεν συμμετείχε στην ανάλυση.

Από την αρχή της πανδημίας, πολυάριθμες ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο προσπάθησαν να εξετάσουν αν τα εμβόλια για άλλες ασθένειες μπορεί να προσφέρουν διασταρούμενη ανοσία έναντι του SARS-CoV-2. Όμως οι μελέτες αυτού του είδους είναι δύσκολο να καταλήξουν σε ασφαλές συμπέρασμα, καθώς οι άνθρωποι που φροντίζουν να εμβολιάζοντα είναι πιθανό να προστατεύουν την υγεία τους και με άλλα μέσα που μειώνουν τον κίνδυνο Covid-19.

Θέλοντας να περιορίσουν αυτόν τον παράγοντα που μπορεί να στρεβλώσει τα αποτελέσματα, η ομάδα του Λάιθ Τζαμάλ Αμπού-Ραμπάντ, επιδημιολόγου στην Ιατρική Σχολή «Ουέιλ Κορνέλ» στο Κατάρ εξέτασαν δεδομένα που αφορούν αποκλειστικά υγειονομικούς εργαζομένων, μια ομάδα πιο ομοιογενής από ό,τι ο γενικός πληθυσμός ως προς τα προσωπικά μέτρα προφύλαξης της υγείας.

Το γεγονός ότι η ανάλυση βρίσκεται σε συμφωνία με προηγούμενες μελέτες σημαίνει ότι τα ευρήματα είναι απίθανο να οφείλονται σε τυχαία στατιστική απόκλιση, επισήμανε ο Γκίτνερ Φινκ του Πανεπιστημίου της Βασιλείας στην Ελβετία. Μελέτη που δημοσίευσε πέρυσι η ομάδα του στην επιθεώρηση PLoS ONE έδειχνε ότι το αντιγριπικό εμβόλιο συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου για ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με Covid στη Βραζιλία.

Ο μηχανισμός του φαινομένου παραμένει άγνωστος, οι ερευνητές όμως υποθέτουν ότι, πέρα από την παραγωγή αντισωμάτων, ο εμβολιασμός διεγείρει και άλλους μηχανισμούς του ανοσοποιητικού συστήματος που προσφέρουν προστασία και από άλλους παθογόνους παράγοντες.

Η προστασία που προσφέρει το αντιγριπικό εμβόλιο έναντι του κοροναϊού εκτιμάται ότι διαρκεί τουλάχιστον μερικούς μήνες, όχι όμως διά βίου.

Τα ευρήματα ωστόσο δημιουργούν την ελπίδα ότι σε περίπτωση νέας πανδημίας θα μπορούσαμε αρχικά να αξιοποιήσουμε ως όπλα εμβόλια για ασθένειες που γνωρίζουμε.

‘Όπως σχολίασε ο δρ Νετέα, «αν έχεις κάτι από την αρχή μπορείς να σώσεις εκατομμύρια ζωές».

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα