Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Κατερίνα Γρ. Σολωμού: «Ημέρα μνήμης και τιμής για τους αγώνες των εργαζομένων»

Δημοσιεύθηκε

στις

Με αφορμή την Εργατική Πρωτομαγιά η καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων Κατερίνα Γρ. Σολωμού εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση.

«Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι ημέρα μνήμης και τιμής για τους αγώνες και τις κατακτήσεις των εργαζομένων.
Νέες απειλές, νέοι αγώνες. Το νέο κοινωνικό συμβόλαιο χρειάζεται διαρκή αγώνα.
Είναι όμως και ημέρα αντίστασης απέναντι στις αντιεργατικές λογικές που κυριαρχούν στην Ευρώπη και στις πολιτικές που εφαρμόζει πειθήνια, η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Ν.Δ.
Η κρίση που δημιούργησε η πανδημία και επιτείνει σήμερα η ακρίβεια βασικών αγαθών απειλεί δικαιώματα δεκαετιών. Οι νέες μορφές απασχόλησης σημαίνουν για πολλούς «μισή δουλειά μισό μισθό».
Κάποιοι θεωρούν ότι το να μιλάς για δικαιώματα των εργαζομένων είναι μια γλώσσα από το παρελθόν, μια γλώσσα ξύλινη. Κάποιοι πιστεύουν ότι όλα θα τα λύσει η αγορά. Και όμως. Οι αξίες και οι αρχές μας είναι τώρα πολύτιμες όσο ποτέ.
Είναι ώρα να αντισταθούμε σε αυτές τις αντιλήψεις. Έχει έρθει η ώρα να μιλήσουμε ξανά για τον αγώνα κατά της φτώχειας, για αξιοπρεπείς μισθούς και όχι φιλοδωρήματα, για πλήρη απασχόληση, για ουσιαστικά δικαιώματα.
Για μείωση της ανεργίας, επαναφορά της καθολικής εφαρμογής των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, περαιτέρω αύξηση του κατώτερου μισθού και τον προσδιορισμό του μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης.
Το κράτος είναι μπροστά, ώστε να καθοδηγεί την έξοδο από την κρίση, χωρίς να αφήνει κανέναν πίσω στα δύσκολα. Να διασφαλίζει την εργασία, τα δημόσια αγαθά, να προστατεύει τη ζωή και την ποιότητας της ζωής. Μια νέα πορεία για την Ευρώπη και την Ελλάδα είναι αναγκαία. Ένας νέος δρόμος δημοκρατίας, δικαιοσύνης αλληλεγγύης.
Για επιστροφή των νέων στην Ελλάδα που τόσο τους έχουμε ανάγκη. Για την πραγματική ελπίδα, για όλους τις Ελληνίδες και τους Έλληνες».


Ροή ειδήσεων

Advertisement