Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Αίσια έκβαση μετά από αγώνες χρόνων

Δωρητές παραχωρούν τη μελέτη και χρήματα για την ανακατασκευή της οικίας του Αναγνώστη Στριφτόμπολα

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένα πάγιο αίτημα του δήμου το οποίο έχει σκοντάψει για πολλά χρόνια σε γραφειοκρατικές διαδικασίες – αδειoδοτήσεις αλλά και έλλειψη πηγής χρηματοδότησης, η αξιοποίηση της οικίας του αγωνιστή του ’21, από την Κέρτεζη, Αναγνώστη Στριφτόμπολα, οδεύει προς οριστική επίλυση, σύμφωνα με την ενημέρωση του Δημάρχου Αθ. Παπαδόπουλου κατά την προχθεσινή τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου των Καλαβρύτων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε στη διάρκεια της συνεδρίασης της Πέμπτης στο κτίριο Πέτρινο του δήμου, οι κληρονόμοι του εκλιπόντος εκλεκτού Κερτεζίτη και Καλαβρυτινού βέβαια, Γρηγόρη Μπούρδαλα, επισκέφθηκαν πρόσφατα τον Δήμαρχο στο γραφείο του προκειμένου να τον ενημερώσουν ότι αναλαμβάνουν πλήρως την ανακατασκευή της οικίας Στριφτόμπολα.

Οι γιοί Μπούρδαλα διαθέτουν τεχνικές-κατασκευαστικές εταιρείες σε Ελλάδα και το εξωτερικό και αποφάσισαν στην μνήμη του πατέρα τους, να προσφέρουν ένα σημαντικό μνημείο στον τόπο καταγωγής, την Κέρτεζη.

«Ένα έργο μεγάλο και σημαντικό για την ιστορία του Δήμου μας και βέβαια για την κοινότητα της Κέρτεζης. Θα υπάρξει και εμπλοκή του δήμου προκειμένου να τεκμηριωθεί η ιστορικότητα του κτιρίου, μέσα από επίσημες πηγές» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.

Επισημαίνοντας μάλιστα ότι η προσφορά έγινε στην κατάλληλη στιγμή καθώς το κτίριο, που ήταν χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο μνημείο, ενδεχομένως πλέον, λόγω της χρόνιας αδυναμίας αξιοποίησής του, να έχει αποχαρακτηριστεί από την Αρχαιολογία.

«Θα παραμείνει στο χωριό σαν μνημείο, ανακατασκευασμένο με βάση τα ιστορικά του δομικά στοιχεία. Είναι μια σοβαρή προσφορά, άμεσα θα γίνει και η παρουσίαση της σχετικής μελέτης. Απεγκλωβίζεται έτσι ο δήμος, είναι ένα αίτημα ετών» ανέφερε ο δήμαρχος.

@ Η δημιουργία Μουσείου Λαϊκής Τέχνης είχε ανακοινωθεί από την προηγούμενη Δημοτική αρχή του Γ. Λαζουρά.

@ Το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε προχθές υπέρ της πραγματοποίησης εκδήλωσης του Δήμου, στις 15 Μαΐου, στο Αρχοντικό της Παλαιολογίνας, για τα εγκαίνια έκθεσης της δωρηθείσας στο Δήμο συλλογής Ιωάννη Επ. Αγαπητού.

ΟΜΟΦΩΝΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής του την Πέμπτη, το Δημοτικό Συμβούλιο προχώρησε ομόφωνα στην ψήφιση του σχεδίου «Στρατηγικού Σχεδιασμού Δήμου Καλαβρύτων 2021-2023».

Όπως ενημέρωσε ο Δήμαρχος, πρόκειται για την Α΄ Φάση του νέου Επιχειρησιακού Σχεδιασμού η οποία ολοκληρώθηκε με υπεύθυνο τον προϊστάμενο προγραμματισμού του Δήμου Κώστα Παυλόπουλο και αποτελείται από ένα σχέδιο 350 σελίδων.

«Έγινε προσπάθεια, μέσα από στατιστικά στοιχεία, να απογραφεί η περιουσιακή κατάσταση του Δήμου, τα πληθυσμιακά δεδομένα και κριτήρια ενώ, στην πρώτη ενότητα της μελέτης, υπάρχει και πλήρης καταγραφή των δικτύων, παιδείας, αθλητισμού και υγείας» τόνισε ο Δήμαρχος.

Όπως επισήμανε, στο β’ μέρος του σχεδίου υπάρχουν σκοποί και στόχοι για κάθε λειτουργία του Δήμου και στο τέλος του περιλαμβάνοντα έργα και δράσεις του Τεχνικού Προγράμματος

«Έγινε πολύ καλή δουλειά, τα στοιχεία της είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό ακριβή, θα έχουμε ένα μπούσουλα βάση του οποίοι θα συντάσσεται σε ετήσια βάση και ο Προϋπολογισμός του Δήμου μας» σύμφωνα με το δήμαρχο ο οποίος τόνισε ότι το Στρατηγικό Σχέδιο χαρακτηρίσθηκε ικανοποιητικό και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Στην στοχοθεσία που είναι και το κρίσιμο ζήτημα, περιλαμβάνονται στόχοι όπως η πλήρης ψηφιοποίηση των διοικητικών υπηρεσιών και λειτουργιών του δήμου ενώ προβλέπονται και σημαντικές δράσεις που θα γίνουν σε συνέργεια με άλλους οργανισμούς όπως ο Φορέας Διαχείρισης Χελμού – Βουραϊκού, ο ΕΛΓΟ Δήμητρα και η Π.Υ.

«Έχουν ήδη περιληφθεί και οι δικές σας παρατηρήσεις , στην επόμενη φάση θα προχωρήσει η συγκρότηση λειτουργική σχεδίου για την επόμενη διετία με βάση ένα πιο οργανωμένο και συγκεκριμένο πρόγραμμα» εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος προς την πλευρά των παρατάξεων.

«Πρέπει να κινηθούμε στη λογική να αναστρέψουμε την ερημοποίηση και την εγκατάλειψη των χωριών μας, η τεχνολογία είναι ο δρόμος που δεν χρειάζεται να στρώσουμε με τσιμέντο αλλά θα βοηθήσει για να μείνει ο κόσμος και να δουλέψει εδώ» εξήγησε εκ μέρους της ελάσσονος μειοψηφίας ο Σπύρος Θεοχάρης, εκφράζοντας την ικανοποίηση του για την διαβούλευση του σχεδίου με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Από την μείζονα μειοψηφία ο Νίκος Μαγκαφάς μίλησε για μια «πολύ καλή δουλειά, σε επίπεδο καταγραφής της υφιστάμενης κατάστασης στον Δήμο».

Επιμέλεια: Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Συνελήφθησαν πέντε άτομα για κλοπές ηλεκτρικού ρεύματος στη Δυτική Αχαΐα

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνελήφθησαν, χθες, στη Δυτική Αχαΐα, από αστυνομικούς του Τμήματος
Ασφάλειας Δυτικής Αχαΐας, πέντε ημεδαποί άνδρες, σε βάρος των οποίων
σχηματίσθηκε δικογραφία, για κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ειδικότερα, οι κατηγορούμενοι είχαν συνδέσει απευθείας, χωρίς μετρητή,
τις οικίες τους, με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, με αποτέλεσμα να μην
καταγράφεται η καταναλισκόμενη ηλεκτρική ενέργεια.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών.

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Β. Μπεκίρης, Π. Κανελλόπουλος και Γ. Λαδόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Μέρες Αυγούστου του 1965 και ο Βασίλης Μπεκίρης, θυμάται τις διεργασίες που γίνονταν για το νέο διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Παναγιώτη Κανελλόπουλου.

Ο πρώην υφυπουργός, εργάζονταν τότε στην Χαρτοποιία Λαδόπουλου και ο ιδιοκτήτης του, πρόβαλλε αντιρρήσεις για την μετακίνηση αυτή, καθώς θεωρούσε σημαντική την απώλεια του κ. Μπεκίρη, λόγω της καλής συνεργασίας που είχαν αναπτύξει.

Τελικά ο Π. Κανελλόπουλος, επικοινώνησε προσωπικά με τον Γ. Λαδόπουλο για την «αποδέσμευση» του Β. Μπεκίρη, προκειμένου να αναλάβει την διεύθυνση του πολιτικού του γραφείου και τελικά δόθηκε το «πράσινο φως» για την αποχώρηση, μετά από 6 μήνες, για να βρεθεί και να ενημερωθεί ο αντικαταστάτης του.

(Στη φωτό ο Β. Μπεκίρης με τον Π. Κανελλόπουλο, ενώ αριστερά διακρίνεται ο αείμνηστος Παύλος Μαρινάκης, παππούς του σημερινού γραμματέα της Π.Ε. της Ν.Δ.).

 

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ross Daly και Κέλλυ Θωμά στην Πάτρα

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Νέα μεγάλη συναυλία ετοιμάζει η «Πoλυφωνική» για το προσεχές διάστημα. Συγκεκριμένα, το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί συναυλία παραδοσιακής μουσικής, στον Αύλειο χώρο του Σκαγιοπουλείου Ιδρύματος, με τον διάσημο μουσικό- λυράρη, Ross Daly, την επίσης καταξιωμένη μουσικό στην λύρα, Κέλλυ Θωμά αλλά και την Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής «Ηλιοδωρια» της «Πολυφωνικής» , με την διεύθυνση του Γιάννη Παναγιωτόπουλου.

Ο Ross Daly, γεννήθηκε στην Αγγλία από Ιρλανδούς γονείς, αλλάζοντας πολλούς τόπους διαμονής, λόγω του επαγγέλματος του πατέρα του. Η ενασχόλησή του με τη μουσική ξεκίνησε από την παιδική του ηλικία με την παρότρυνση της μητέρας του, η οποία ήταν αρκετά φιλόμουση. Αρχικά με κλασική μουσική και με όργανα όπως πιάνο, βιολοντσέλο κι αργότερα κιθάρα, με την οποία είχε ασχοληθεί περισσότερο σαν έφηβος.

Σε νεαρή ηλικία θα αρχίσει ταξίδια σε διάφορες χώρες, από την ανατολική Μεσόγειο μέχρι και χώρες της Άπω Ανατολής. Σκοπός του ήταν η αναζήτηση και εμβάθυνση στις μουσικές παραδόσεις των τόπων αυτών. Το 1970 και 1972 επισκέφθηκε για μικρά διαστήματα την  Κρήτη  και το 1975 οπότε και αποφάσισε να μείνει στο νησί  όπου διδάχτηκε την κρητική λύρα από έναν σπουδαίο δάσκαλο και δεξιοτέχνη της εποχής, τον Κώστα Μουντάκη, διαγράφοντας έκτοτε μία διεθνή καριέρα στην παραδοσιακή μουσική, με δισκογραφία, συναυλίες, Πανεπιστημιακές διδαχές κ.α..

Η Κέλλυ Θωμά γεννήθηκε το 1978 στον Πειραιά.  Το 1995 ξεκίνησε να ασχολείται με τη λύρα με δάσκαλο τον Ross Daly. Από το 1998 ταξίδευσε με τον ίδιο και το συγκρότημα του «Λαβύρινθος» σε πόλεις της Ευρώπης, της Ασίας, της Αμερικής και της Αυστραλίας. Μέσα από αυτή την εμπειρία, έχει συνεργαστεί με

καταξιωμένους μουσικούς διαφόρων παραδόσεων του κόσμου, γεγονός που έχει συμβάλει σημαντικά στη διαμόρφωση του ιδιαίτερου ήχου, που χαρακτηρίζει το παίξιμό της.

Τα εισιτήρια της συναυλίας [€ 10- γενική είσοδος], θα διατίθενται από την 1η Σεπτεμβρίου, στα γραφεία της «Πολυφωνικής», Κορίνθου 280- Γούναρη, καθημερινά 10-1 το πρωί και 6-9 το απόγευμα, τηλ. 2610222248 & 2610279679. www.polyphonikipatras.gr

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα