Σάββατο 21 Μαΐου 2022
Connect with us

Εκκλησιαστικά

Γιόρτασε η Παναγία η Βοήθεια

Δημοσιεύθηκε

στις

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η Παναγία η Βοήθεια στον ομώνυμο Ιερό Ναό του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών «Παναγία ἡ Βοήθεια», όπου είναι θησαυρισμένη ιερά εικόνα της Κυρίας Θεοτόκου, αντίγραφο της εφεστίου εικόνος της Παναγίας, η οποία βρίσκεται στην Ιερά Μονή της Παναγίας Βοηθείας στη Χίο.

Το ιερό αυτό Μοναστικό Καθίδρυμα ιδρύθηκε από τον Άγιον Άνθιμο της Χίου, του οποίου απότμημα του ιερού λειψάνου προσεφέρθη υπό του Μητροπολίτου Χίου κ. Μάρκου, στον Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο και ευρίσκεται τεθησαυρισμένο στον Ιερό Ναό του πανεπιστημιακού νοσοκομείου των Πατρών.
Ο κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε προχθές στον όρθρο και τέλεσε τη θεία λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό, ο οποίος κατακλύστηκε από διοικητικό, ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό, εργαζομένους, συγγενείς ασθενών και προσκυνητές.
Στο κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος μίλησε για το Πανάγιο πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου, της Βοηθείας πάντων των Χριστιανών, σύμφωνα με την διδασκαλία του Αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου.
Ο κ. Χρυσόστομος χαρακτήρισε μεγάλη πνευματική βοήθεια και ενίσχυση που λαμβάνουν οι ασθενείς, αλλά και όλοι όσοι εργάζονται στο Νοσοκομείο, από την Παναγία μας και ευχαρίστησε δια μέσω του διοικητού του ΠΓΝΠ Δημητρίου Μπάκου, όλους όσοι απασχολούνται στο νοσοκομείο για την αυτοθυσιαστική τους προσφορά καθημερινώς κυρίως όμως για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
ΕΞΗΡΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ π. ΧΑΡΙΤΩΝΑ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
Κλείνοντας επαίνεσε το ιερέα του Ναού Αρχιμανδρίτη π. Χαρίτωνα Αθανασόπουλο, ο οποίος «ημέρα και νύκτα προσφέρει τις ανεκτίμητες υπηρεσίες του στο Νοσοκομείο», ενώ ευχαρίστησε και τους συνεργάτες του στην εθελοντική προσφορά προς τους ασθενείς.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ Δ. ΜΠΑΚΟ
Τέλος, μετά την θεία λειτουργία, ο κ. Χρυσόστομος είχε συνεργασία με τον κ. Μπάκο και με Διευθυντές Κλινικών για την βοήθεια και συμπαράσταση των νοσηλευομένων.

 

Εκκλησιαστικά

Εορτάζει σήμερα η Αγία Ιουλία

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Την εορτή των Αγίων Ιουλίας, Φαεινής και Γαλατείας τιμά σήμερα η Εκκλησία μας.

Η Αγία Ιουλία, μαζί με άλλες Παρθενομάρτυρες Τεκούσα, Αλεξανδρία, Κλαυδία, Φαεινή, Ευφρασία, Ματρώνα και Θεοδότη, κατάγονταν από την Άγκυρα της Γαλατίας και ήταν  αφιερωμένες ολόψυχα στην υπηρεσία του Ευαγγελίου. Θεωρείτο από τις μεγαλύτερες υπηρέτριες και αθλήτριες της χριστιανικής πίστης.

Προθυμότατες πάντοτε στα έργα του ελέους και της φιλανθρωπίας, συνεργάζονταν συγχρόνως στο να ελκύουν ειδωλολάτρισσες στους κόλπους της Εκκλησίας.

Καταγγέλθηκαν για το έργο τους και αρνήθηκαν να θυσιάσουν στα είδωλα. Τότε παραδόθηκαν από τον άρχοντα Άγκυρας Θεότεκνο στους στρατιώτες για να τις διαφθείρουν. Επειδή όμως, χάριτι Θεού, διαφυλάχτηκαν αγνές, όλες τις έπνιξαν στα βάθη της εκεί λίμνης.

Αξίζει να αναφέρουμε πως η Αγία Ιουλία προσέφερε σημαντικό φιλανθρωπικό έργο και προσπαθούσε να ελκύσει ειδωλολάτρισσες στους κόλπους της Εκκλησίας και βρήκε μαρτυρικό θάνατο με πνιγμό.

 

Περισσότερα

Εκκλησιαστικά

Τιμάται η Μεσηπεντηκοστή

Δημοσιεύθηκε

στις

Eορτή της Μεσηπεντηκοστής η σημερινή και σε αρκετούς ναούς της Πάτρας θα τελεστούν θείες λειτουργίες. Πρόκειται για δεσποτική εορτή της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία τελείται 25 ημέρες μετά Πάσχα, ήτοι την Τετάρτη μετά την Κυριακή του Παραλύτου, σε ανάμνηση της διδασκαλίας του Ιησού Χριστού στον Ναό του Σολομώντος (Ιω. ζ’ 14).

Συμπίπτει με το μέσο του χρονικού διαστήματος, το οποίο μεσολαβεί μεταξύ δύο σημαντικών εορτών της χριστιανοσύνης, του Πάσχα και της Πεντηκοστής.

Η καθιέρωση της εορτής στα χρόνια του Βυζαντίου έγινε λόγω παρερμηνείας της ανωτέρω ευαγγελικής περικοπής, που περιλαμβάνει τη φράση «…της εορτής μεσούσης…».

Την περίοδο του Βυζαντίου γιορταζόταν με μεγαλοπρέπεια, παρουσία του αυτοκράτορα, του πατριάρχη και πλήθους λαού

Περισσότερα

Εκκλησιαστικά

Όσιος Θεόδωρος ο Ηγιασμένος

Δημοσιεύθηκε

στις

Στις 16 Μαΐου κάθε χρόνο εορτάζει ο Όσιος Θεόδωρος ο Ηγιασμένος. Έζησε τον 4ο αιώνα. Τα πλούτη των γονιών του δεν στάθηκαν ικανά να τον εμποδίσουν να γίνει μαθητής του μεγάλου αθλητή της ερήμου, Παχωμίου.

Αν και νεαρός στην ηλικία, είχε αξιοθαύμαστη εγκράτεια και φρόνηση, ώστε ο Παχώμιος να τον έχει σε μεγάλη υπόληψη. Εκείνο όμως που διέκρινε κανείς ιδιαίτερα στον Θεόδωρο ήταν οι πολλές του γνώσεις στα ιερά γράμματα. Ήταν δεινός μελετητής της Αγίας Γραφής καθώς και παλαιοτέρων συγγραμμάτων σοφών Πατέρων.
Έτσι ο Παχώμιος τον όρισε να διδάσκει στους υπόλοιπους μοναχούς. Στην αρχή μερικοί από αυτούς αντέδρασαν, διότι δεν ήθελαν να τους μορφώνει ένα παιδί, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν.
Η ικανότητα όμως του Θεοδώρου, θεμελιωμένη σε ταπεινό φρόνημα, κατάφερε να πείσει όλη την αδελφότητα να τον ακούει πρόθυμα. Μάλιστα, μετά από χρόνια ομόφωνα τον εξέλεξαν ηγούμενο της Μονής. Πέθανε τον Μάιο του 367 και δίκαια του δόθηκε ο τιμητικός τίτλος του ηγιασμένου.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα