Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Δραματική μείωση των χειρουργείων-Ο καθηγητής Γιώργος Σκρουμπής μιλά στη “Γ”

Published

on

Μεγάλωσε στην Πάτρα. Τα πρώτα σχολικά χρόνια, τα παιδικά βιώματα, οι εφηβικές ανησυχίες, οι αναζητήσεις, οι νεανικές προσδοκίες, δεμένα με αυτή την πόλη.

Ύστερα, όλη η πορεία ζωής, οι σπουδές στην Iατρική, η προεδρία στον Σύλλογο Φοιτητών Ιατρικής, η ειδικότητα στη Γενική Χειρουργική και το διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Η εξειδίκευση στην προχωρημένη λαπαροσκοπική χειρουργική στο Danderyds Hospital-Karolinska Institutet στη Στοκχόλμη Σουηδίας.

Επιστροφή στην Πάτρα και ακαδημαϊκή καριέρα. Σήμερα αν. καθηγητής Χειρουργικής με εστίαση στη χειρουργική του παχέος εντέρου, υπεύθυνος της Μονάδας για τη χειρουργική παχυσαρκίας του ΠΓΝΠ που έχει πιστοποιηθεί ως «κέντρο αριστείας» από το ευρωπαϊκό τμήμα του IFSO (International Federation for the Surgery of Obesity). Παράλληλα, αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Παχυσαρκίας και από το 2014 Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών. Πολυσχιδής προσωπικότητα με ευρεία γκάμα ενδιαφερόντων, ενεργή παρουσία στα κοινά και κυρίως διαπρεπής επιστήμονας με διεθνή αναγνώριση στον τομέα της χειρουργικής και με κομβικής σημασίας θέσεις ο Γιώργος Σκρουμπής, μιλά de profundis στη «Γ» σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στην οποία ξεδιπλώνει τις απόψεις του.

ANTIΜΕΤΩΠΙΣΙΜΟΣ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ
-Είναι προφανές ότι εκ του πολυσχιδούς έργου σας και των ιδιοτήτων σας προκύπτει όγκος ερωτημάτων. Τι έχετε να καταθέσετε για τις τελευταίες εξελίξεις στην χειρουργική του παχέος εντέρου στην οποία εστιάζετε;

«Ο καρκίνος του εντέρου είναι μια από τις συχνότερες μορφές κακοήθων όγκων του πεπτικού συστήματος. Αν διαγνωσθεί εγκαίρως -και εδώ υπεισέρχεται ως αναγκαιότητα ο προληπτικός έλεγχος με προγραμματισμό κολονοσκόπησης που κρίνεται επιβεβλημένος για τους άνω των 50 ετών- τότε αντιμετωπίζεται με πολύ καλή πρόγνωση. Πρέπει να τονίσω πως ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας αντιμετωπίσιμος καρκίνος. Η χειρουργική αποτελεί τη βασική θεραπευτική προσέγγιση στους μη μεταστατικούς καρκίνους του παχέος εντέρου και του ορθού. Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται διεπιστημονική ιατρική προσέγγιση που αποδίδει βέλτιστο αποτέλεσμα. Για να γίνω σαφέστερος επί παραδείγματι για τους ασθενείς με καρκίνο του ορθού, ανάλογα με το στάδιο της νόσου, μπορεί να απαιτηθεί για την επιτυχή θεραπεία προεγχειρητική χημειοακτινοθεραπεία. Είναι προφανές ότι για να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα για τους συγκεκριμένους καρκίνους χρειάζεται εκπαίδευση και εστιασμένη εξειδίκευση, ενώ τα τελευταία χρόνια οι επεμβάσεις πραγματοποιούνται ασφαλώς και επιτυχώς και λαπαροσκοπικά, μέθοδος με πολλά πλεονεκτήματα που προσφέρει ταχεία ανάρρωση και βοηθά στην καλή μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς».

Η ΝΟΣΟΓΟΝΟΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΑ

-Μείζον θέμα η παθολογική παχυσαρκία με απότοκο την επιβάρυνση της υγείας των πασχόντων με ουσιαστικό έλλειμμα στην ποιότητα ζωής. Πόσο εύκολη και παράλληλα ακίνδυνη είναι η χειρουργική αντιμετώπισή της;
«

Η χειρουργική αντιμετώπιση για τη νοσογόνο παχυσαρκία είναι απαραίτητη. Δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος έως σήμερα για την αντιμετώπισή της πέραν της χειρουργικής που να έχει εξαιρετικά, σταθερά και μακροχρόνια αποτελέσματα απώλειας βάρους. Πρέπει να υπογραμμισθεί ότι με την χειρουργική αντιμετώπιση σε πολύ μεγάλο ποσοστό επιτυγχάνεται και η ύφεση των νοσογόνων παραγόντων που συνοδεύουν την παχυσαρκία π.χ. σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2.

Τα τελευταία χρόνια η χειρουργική για τη συγκεκριμένη κατάσταση διενεργείται αποκλειστικά λαπαρασκοπικά και χρησιμοποιείται και για ασθενείς με μικρότερο βάρος που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, γι’ αυτό ονομάζεται και μεταβολική χειρουργική. Η διενέργεια αυτών των επεμβάσεων γίνεται μόνο σε εξιδεικευμένα και οργανωμένα κέντρα, όπως αυτό που υπάρχει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου με εξαιρετικές προδιαγραφές, το οποίο ιδρύθηκε την δεκαετία του 1990 από τον Καθηγητή Φώτη Καλφαρέντζο και λειτουργεί υπό την επιστημονική ευθύνη μου. Όσον αφορά στο σκέλος του ερωτήματός σας για την επικινδυνότητα της εγχείρησης συγκρινόμενης με άλλες εγχειρήσεις ρουτίνας, αυτή έχει ελάχιστη νοσηρότητα και θνητότητα. Βεβαίως απαιτείται η απόλυτη συνεργασία του ασθενούς και η μακρόχρονη παρακολούθησή του από οργανωμένα Κέντρα».

ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ: ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΛΟΓΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
-Έχει γίνει πολύς λόγος για τη μείωση των χειρουργείων τα χρόνια της πανδημίας. Θεωρείτε ότι μειώθηκαν τόσο ώστε να επιδεινωθεί η υγεία και να μειωθεί το προσδόκιμο ζωής των ασθενών;

«Δυστυχώς η πανδημία δημιούργησε τεράστια προβλήματα στους non covid ασθενείς. Είναι αλήθεια ότι μειώθηκαν δραματικά οι χειρουργικές επεμβάσεις και αυξήθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό οι λίστες αναμονής για τους υπό χειρουργείο ασθενείς με χρόνια προβλήματα, ενώ προέκυψαν προβλήματα ακόμα και στη διαχείριση των ογκολογικών ασθενών. Ας ελπίσουμε ότι θα επανέλθουμε σύντομα στην πλήρη κανονικότητα».

ΘΕΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΤΟ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ
-Το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για την Υγεία εσείς ως χειρουργός και νοσοκομειακός γιατρός θεωρείτε ότι έχει θετικό πρόσημο για τον χειρουργικό τομέα των Νοσοκομείων;

«Κοιτάξτε, θεωρώ ότι η πρόβλεψη του ν/σ που παρέχει την δυνατότητα διενέργειας και απογευματινών χειρουργείων βρίσκεται σε θετική κατεύθυνση. Στο πλαίσιο αυτό έρχεται να ολοκληρώσει την ολοήμερη λειτουργία των δημοσίων Νοσοκομείων και να δώσει διέξοδο στις μεγάλες λίστες αναμονής. Απαιτεί καλή προετοιμασία και σωστή εφαρμογή στα Νοσοκομεία που έχουν την δυνατότητα εφαρμογής πολλών χειρουργείων, όπως το ΠΓΝΠ».

Ροή ειδήσεων

Advertisement