Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

ΕΝΦΙΑ:Νέες καθυστερήσεις στην ανάρτηση των εκκαθαριστικών-Ο Δημήτρης Μπόκαρης αναλύει

Δημοσιεύθηκε

στις

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται η ανακοίνωση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για το 2022.

Αν και όλοι οι ιδιοκτήτες περίμεναν το περασμένο Σάββατο να αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά, τελικά μετατέθηκε για λίγες ημέρες, εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων, σύμφωνα με στελέχη της ΑΑΔΕ.
Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Ν. Αχαΐας Δημήτρης Μπόκαρης επισημαίνει στην «Γ» πως «μέχρι το ερχόμενο Σάββατο αναμένεται η ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, τα οποία θα είναι μειωμένα για τα μικρά και τα μεσαία εισοδήματα σε σχέση με πέρυσι καθώς ισχύουν τα εξής:
-Επεκτείνεται η έκπτωση φόρου 30% που ισχύει – σήμερα – για ακίνητη περιουσία έως 60.000 ευρώ, στα 100.000 ευρώ, καλύπτοντας, πλέον, το 65% των φορολογουμένων, έναντι 54% μέχρι πρότινος. Δηλαδή, για 733.000 φυσικά πρόσωπα, κυρίως τα χαμηλότερα και μεσαία εισοδήματα, αυξάνεται το ποσοστό της έκπτωσης
-Αυξάνεται, από το 20% στο 25%, η έκπτωση φόρου για φορολογούμενους με αξία ακίνητης περιουσίας από 100.001 έως 150.000 ευρώ. Δηλαδή, τουλάχιστον επιπλέον 400.000 φορολογούμενοι, μεσαίας περιουσιακής κατάστασης, θα έχουν μεγαλύτερη έκπτωση.
-Μειώνονται σημαντικά οι συντελεστές βασικού φόρου κτισμάτων, με έμφαση στις ζώνες χαμηλότερης και μεσαίας αξίας, έτσι ώστε το 65% των παλαιών ζωνών να έχει μείωση, το 34% να μείνει σταθερό και μόλις το 1% να δει αύξηση. Παράλληλα, αρκετές κλίμακες χαμηλών και μεσαίων ζωνών ενοποιούνται στα επίπεδα της χαμηλότερης κλίμακας.
-Μειώνονται – ακόμη περισσότερο – οι συντελεστές του βασικού φόρου οικοπέδων, έτσι ώστε το 91% των παλαιών ζωνών να έχει μείωση, το 7% να μείνει σταθερό και μόλις το 2% να δει αύξηση. Η βεβαίωση επί του βασικού φόρου οικοπέδων μειώνεται, πλέον, μεσοσταθμικά περίπου κατά 50%.
-Ενσωματώνεται ο συμπληρωματικός φόρος – για τα φυσικά πρόσωπα – στον βασικό φόρο, κατά τρόπο που διορθώνει στρεβλώσεις και αδικίες του παρελθόντος, που επιβάρυναν υπερβολικά ένα τμήμα της κοινωνίας. Δεν επέρχονται αλλαγές επί του συμπληρωματικού φόρου νομικών προσώπων».
ΣΕ 10 ΔΟΣΕΙΣ
Ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε 10 δόσεις. Η πρώτη δόση θα αποπληρωθεί έως το τέλος Μαΐου και η αποπληρωμή θα γίνει έως το τέλος Φεβρουαρίου σε 10 δόσεις. Τα εκκαθαριστικά θα είναι διαθέσιμα μέσω της πλατφόρμας Ε9 της ΑΑΔΕ.
Αν υπάρχουν λάθη μέχρι 29 Ιουλίου οι φορολογούμενοι μπορούν να κάνουν διορθωτική χωρίς να υπάρχει επιβολή προσαυξήσεων όταν είναι χρεωστικός ο φόρος.

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement