Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023
Connect with us

Ελλάδα

Έφεση κατά του βουλεύματος για το Μάτι ζητά ο Εισαγγελέας

Δημοσιεύθηκε

στις

Να ασκηθεί έφεση κατά του βουλεύματος που εκδόθηκε πρόσφατα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ζητεί ο εισαγγελέας Εφετών Παναγιώτης Μειδάνης. Πλέον, η πρότασή του θα αξιολογηθεί από το Συμβούλιο Εφετών, το οποίο και θα λάβει την τελική απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα με το βούλευμα, το οποίο εκδόθηκε από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας, (1368/22) κρίθηκε ότι πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη για πλημμελήματα 13 κατηγορούμενοι. Πρόκειται για αυτοδιοικητικούς παράγοντες, ανάμεσα στους οποίους και η πρώην περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, δήμαρχοι της περιοχής, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, κ.α.

Παράλληλα, με το ίδιο βούλευμα ομόφωνα ζητήθηκε περαιτέρω κύρια ανάκριση για το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης σε βάρος πέντε πρώην στελεχών της Πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με το βούλευμα, οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι με πράξεις τους συνέβαλλαν στην επιδείνωση της κατάσταση κινδύνου στο Μάτι, η οποία κόστισε τη ζωή σε 103 άτομα. Συγκεκριμένα, όπως κρίθηκε οι εν λόγω κατηγορούμενοι δεν ενήργησαν ώστε να χρησιμοποιηθούν τα αναγκαία εναέρια μέσα για την έγκαιρη κατάσβεση της πυρκαγιάς. Είναι ενδεικτικό ότι μεταξύ άλλων, στο πολυσέλιδο έγγραφο, επισημαίνεται ότι υψηλόβαθμος αξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο οποίος είχε την ευθύνη για τα εναέρια μέσα την κρίσιμη ώρα έλειπε από τη θέση του και δεν ζήτησε να σηκωθούν ελικόπτερα που παρέμειναν καθηλωμένα.

Ακόμη, με το ίδιο βούλευμα αποφασίστηκε η απαλλαγή 10 κατηγορουμένων. Πρόκειται για πρόσωπα από το χώρο της Αστυνομίας αλλά και για αντιδημάρχους.

Η πρόταση για έφεση

Τώρα, ο εισαγγελέας Εφετών κ. Μειδάνης ζητεί να ασκηθεί έφεση στο βούλευμα με το σκεπτικό ότι υπήρξε απόλυτη ακυρότητα για τη διάταξή του με την οποία ζητήθηκε η συνέχιση των ανακρίσεων για τα πέντε πρώην στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος για κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο εισαγγελέας κάνει λόγο για απόλυτη ακυρότητα, η οποία ανακύπτει από το γεγονός, ότι κατά το νόμο, για να συνεχιστούν ανακριτικές πράξεις για αναβάθμιση της κατηγορίας, θα πρέπει πρώτα να ενεργήσει ο αρμόδιος εισαγγελέας.

Ακόμη σε ό,τι αφορά στο σκέλος του βουλεύματος με το οποίο απαλλάχθηκαν 10 κατηγορούμενοι, ο κ. Μειδάνης έκρινε, ότι για έξι από αυτούς προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις και πρέπει να παραπεμφθούν σε ποινικό ακροατήριο και να δικαστούν.

Τέλος, σχετικά με τα 13 άτομα για το οποία με το βούλευμα κρίθηκε η παραπομπή τους σε δίκη , ο εισαγγελικός λειτουργός απεφάνθη, ότι οι δικαστές μέλη του Συμβουλίου έχουν διαπράξει υπέρβαση εξουσίας με την απόφαση τους. Και αυτό διότι, δεν όρισαν συγκεκριμένα και ρητά, αν οι 13 παραπέμπτονται σε δίκη, αν και οι σε βάρος τους ενδείξεις ήταν απολύτως επαρκείς.

Την τελική απόφαση επί της πρότασης για έφεση θα τη λάβει το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών.

Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement