Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΕΛΙΣΣΑΙΟΣ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Η Παναγία των Παρισιών Φλέγεται

Ο Κουασιμόδος και η Εσμεράλδα στην πυρά της αμέλειας

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Η “Παναγία των Παρισίων” είναι η ιστορία του δύσμορφου κωδωνοκρούστη και της όμορφης τσιγγάνας. Ο πραγματικός πρωταγωνιστής του βιβλίου, όμως, είναι ο καθεδρικός ναός του Παρισιού, η περίφημη Νοτρ Νταμ, της οποίας ο επιβλητικός όγκος ρίχνει βαριά τη σκιά του σε όλα όσα διαδραματίζονται, δίνοντας παράλληλα στον Ουγκό την ευκαιρία να περιγράψει με ιδιαίτερη ενάργεια το μεσαιωνικό Παρίσι αλλά και να σχολιάσει τα κακώς κείμενα της εποχής του.

<<Τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα είναι λιγότερο προσωπικά και περισσότερο συλλογικά έργα, γέννημα λαών μάλλον, παρά καρπός μεγαλοφυών ατόμων, κληρονομιά που αφήνει ένα έθνος, συνονθύλευμα που δημιουργούν οι αιώνες, κατάλοιπο διαδοχικών εξατμίσεων μιας ανθρώπινης κοινωνίας· ένα είδος γεωλογικού σχηματισμού, με δυο λόγια. Κάθε εποχή αποθέτει την πρόσχωσή της, κάθε φυλή καταθέτει το δικό της στρώμα στο μνημείο, κάθε άτομο εναποθέτει το λιθάρι του. Έτσι κάνουν οι κάστορες, έτσι κάνουν οι μέλισσες, έτσι κάνουν οι άνθρωποι. Το μεγάλο σύμβολο της αρχιτεκτονικής, η Βαβέλ, είναι μια κυψέλη>>. Βίκτωρ Ουγκώ

Η ιστορία έρχεται να επιβεβαιώσει τον μεγάλο συγγραφέα. Πριν από την εμφάνιση του Χριστιανισμού στην Γαλλία, στην θέση που είναι σήμερα η Παναγία των Παρισίων, υπήρχε Ρωμαϊκός ναός αφιερωμένος στον Δία. Πριν την Παναγία των Παρισίων θεμελιώθηκαν 4 χριστιανικοί ναοί, πάνω στα θεμέλια του αρχαίου ναού που ήταν αφιερωμένος στον Δία.

Ο ιστορικός καθεδρικός του Παρισιού μετρά 860 χρόνια ζωής και περίπου 12 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο. Πριν από τρία χρόνια, 15 Απριλίου 2019, εξαιτίας κάποιου βραχυκυκλώματος ή κάποιου αναμένου τσιγάρου, ενώ εξελίσσονταν έργα συντήρησης στη στέγη του ναού, ξέσπασε μια μικρή φωτιά στο κεντρικό κλίτος. Πέρασε όμως περίπου ένα τέταρτο μέχρι να την αντιληφθούν οι εργαζόμενοι στον Ναό κι αυτός ο χρόνος έκανε την φωτιά ανεξέλεγκτη. Ένας συνδυασμός ασυνεννοησίας των αρμοδίων, των ελλιπών μέτρων πυρασφαλείας και της μεγάλης καθυστέρησης της πυροσβεστικής να φτάσει στον τόπο της καταστροφής, έφεραν το τραγικό αποτέλεσμα. Οι προσπάθειες όμως των ίδιων ανθρώπων, υπευθύνων, πυροσβεστών απέτρεψαν την κατάρρευση του, έτσι που ανακουφισμένος στο τέλος κάποιος πυροσβέστης ψιθυρίζει «Η Νοτρ Νταμ μετά από 860 χρόνια παραμένει όρθια».

Ο Ζαν-Ζακ Ανό («Το Ονομα του Ρόδου», «Η Αρκούδα») ακροβατεί στο τεντωμένο σκοινί της συγκίνησης, το οποίο είναι δεμένο η μια άκρη του στο ντοκιμαντέρ και  στην καλλιτεχνική αναπαράσταση της πραγματικότητας και το άλλο στην περιπέτεια καταστροφής. Το φιλμ είναι γυρισμένο σε σκηνικά – ρέπλικες του πιο διάσημου καθεδρικού ναού στον κόσμο και με συστήματα IMAX και Dolby με γυρίσματα που έγιναν στον εξωτερικό χώρο της Notre Dame, σε στούντιο και  σε κάποιες εκκλησίες της Γαλλίας που μοιάζουν στον ρυθμό και την αρχιτεκτονική του καθεδρικού.

Ο σκηνοθέτης γρατζουνά τις ευαίσθητες χορδές του κοινού και την παγκόσμια συγκίνηση που είχε προκαλέσει το ίδιο το γεγονός. Χρησιμοποιεί το πλούσιο τηλεοπτικό υλικό των ημερών που αναμετέδωσαν τα κανάλια εκείνες τις ώρες και μέρες και δεν τσιγκουνεύτηκε καθόλου τη χρήση βίντεο από κινητά τηλέφωνα των ανθρώπων που παρακολουθούσαν το γεγονός με κομμένη την ανάσα, από τους γύρω δρόμους και γέφυρες της πόλης του φωτός. Η συνεχής κίνηση της κάμερας, οι ευφάνταστες οπτικές γωνίες λήψης και ο γρήγορος ρυθμός, δεν βοηθούν ή δεν αρκούν  η ταινία να αποκτήσει μια δική της δυναμική. Να απομακρυνθεί τόσο από το συγκλονιστικό γεγονός ώστε να δημιουργήσει έναν καινούργιο «σύμπαν» πάνω στον οποίο θα σταθεί το έργο του δημιουργού. Γιατί η τέχνη μπορεί να είναι  καθρέφτης, τον οποίο ο Ζαν-Ζακ Ανό χρησιμοποίησε εξαιρετικά στο ντοκιμαντερίστικο σκέλος της ταινίας, αλλά πρέπει να είναι και καλέμι για να  δώσει μορφή, διαστάσεις, και βάθος στο έργο του, το οποίο δεν είδαμε πουθενά. 

Πρόπερσι το καλοκαίρι προσπεράσαμε την Παναγία, που ασφυκτιούσε κάτω από τον εργοταξιακό φόρτο. Ο Αλέξανδρος, ο γιος μου, περισσότερα ρωτούσε για την επικείμενη αποκατάσταση, παρά για την ιστορία του Ναού κι ας είχε πρόσφατα διαβάσει το μυθιστόρημα του Ουγκώ. Η Αναστασία με σθένος υποστήριζε την άποψη ότι η Παναγία πρέπει να επανέλθει στην κατάσταση που συναντήθηκε με τις φλόγες κι εγώ αδημονούσα να ακολουθήσω το πρόγραμμά μου προς το Ile Saint-Louis. Βαδίζοντας προς την Square de l’Île-de-France και το Μνημείο των Μαρτύρων της Απέλασης στο νοτιότερο άκρο του Ile de la Cite τους περιέγραφα όσο πιο παραστατικά μπορούσα τις προτάσεις αποκατάστασης της Notre Dame, ακόμα και τις πλέον φουτουριστικές αλλά και οι δυο ήταν αρνητικοί μέχρις αγριάδας. Μόνο ο Αλέξανδρος μαλάκωσε όταν κάτι του ψέλλισα για μια πρόταση στην οποία ο περιβόητος οβελίσκος θα αντικαθίστατο από κάτι σαν φως που θα χανόταν στον ουράνιο θόλο. Αυτήν την πρόταση ούτε εγώ την είχα πολύκαταλάβει αλλά φαίνεται ο μικρός μου ανήσυχος πειρατής από αυτήν γοητεύθηκε κι επέμενε και ρωτούσε, ερωτήσεις που δεν ήμουν σε θέση να απαντήσω. Απλώς περιμένω από τότε με αγωνία να δω τον περίφημο οβελίσκο να σηκώνεται πάνω από τη Notre Dame και την Ιστορία της. 

Έχω εμπιστοσύνη στους ανθρώπους και στις «προσχώσεις τους», όπως  χαρακτήριζε τα έργα τους, ο μεγάλος συγγραφέας της Παναγίας των Παρισίων, θα είναι κάτι υπέροχο, αντάξιο ενός μοναδικού έργου. Γιατί όπως μας θυμίζει η Notre Dame κάθε φορά που ρίχνουμε το βλέμμα μας πάνω της και συμπύκνωσε ο  Αντρέ Μαλρώ  στη φράση, «Σ’ αυτήν τη γη τίποτα δεν αντιστέκεται στο πέρασμα του χρόνου, μόνο ένα πράγμα είναι ταυτόχρονα προϊόν του χρόνου και νικητής του: το έργο τέχνης».

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Μετά τα «μπάνια του λαού»…

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Μπορεί να βρισκόμαστε στο μέσο της θερινής περιόδου και η Ελλάδα να ασχολείται αυτή την περίοδο με τον τουρισμό, τις διακοπές και «τα μπάνια του λαού», όμως όλα δείχνουν ότι πλησιάζουμε προς τις εκλογές.

Και τα ζητούμενα που έχουμε μπροστά μας είναι πολύ σοβαρά. Όλοι ξέρουν ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι δύσκολος. Ο πόλεμος, η ενεργειακή ασφάλεια, η ακρίβεια και ο πληθωρισμός θα είναι «εδώ» και θα απειλούν. Μαζί και η πανδημία, με έναν ιό που αλλάζει και ξαναλλάζει και κανένας δεν ξέρει εάν μπορεί να βρεθεί η ανθρωπότητα μπροστά σε μία πιο επικίνδυνη μετάλλαξη. Κανονικά, τα κόμματα θα έπρεπε να δείχνουν ότι έχουν επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης. Αντίθετα, αυτά που λέγονται και ακούγονται τριγύρω μας δείχνουν πως τα… «λεφτόδεντρα» θα παραμείνουν στο επίκεντρο της προεκλογικής σκηνής. Λες και η οικονομική κρίση που περάσαμε σε αυτή τη χώρα, δεν δίδαξε τίποτα σε εκείνους που νομίζουν πως το 2022 μπορεί να είναι 2015 ή 2005 ή 1995…

Και έπειτα, το έχουμε καταλάβει ότι από τη στιγμή που θα κηρυχθεί και επίσημα η προεκλογική περίοδος, η Ελλάδα θα μπει σε μία περίοδο πολιτικής αστάθειας, τουλάχιστον 2-3 μηνών, αφού το πιθανότερο είναι να έχουμε και δεύτερες εκλογές; Γιατί εάν δεν έχουμε δεύτερες εκλογές, τι άλλο μπορεί να έχουμε; Κάποια συγκυβέρνηση που θα κόβει από εδώ και θα ράβει από εκεί για να εξυπηρετηθούν όλοι οι κυβερνητικοί εταίροι, με αποτέλεσμα τα σοβαρά ζητήματα της χώρας να μπαίνουν πάντοτε στα μέτρα των πολιτικών σκοπιμοτήτων των συγκυβερνούντων;

Όλα αυτά είναι πολύ σοβαρά ζητήματα που θα αντιμετωπίσουμε. Και πρέπει να τα σκεφθούμε… Ίσως καταφέρουμε να βρούμε λίγο χρόνο, έστω και σε μία ξαπλώστρα δίπλα στο κύμα, για να κοιτάξουμε λίγο προς το πολύ κοντινό μέλλον και να λάβουμε τις αποφάσεις μας…

 

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

Τα Σουλτάνο παζαρο-μαγειρέματα και άλλα!- Του Αρκά

Δημοσιεύθηκε

στις

 

– Περιμέναμε τον Σουλτάνο, για το έλα να δεις και εφάρμοσε την κωλοτούμπα της σιωπής!

– Ο Ταγίπ μπροστά στον Πλανητάρχη αρνάκι.

– Το σίριαλ του τρένου έχει την δική του ιστορία, έχει πολλές αφύλαχτες διαβάσεις μέχρι το έργο από τα χαρτιά να περάσει στην πράξη.

– Υπομονή. Κάλιο αργά παρά ποτέ.

– Πολλοί πολιτικοί πουλάνε πατριωτισμό εντός και τις καταθέσεις τους τις έχουν παρκάρει στο εξωτερικό.

– Ο Αλέξης επιθυμεί μια δεύτερη κυβερνητική ευκαιρία, για να αποκαταστήσει της μεσαίας τάξης την οικονομική αδικία. Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτη.

– Χαριλάου Τρικούπη, Μαξίμου και Κουμουνδούρου κλειδώνουν ψηφοδέλτια. Οι φιλόδοξοι υποψήφιοι τρέχουν καταϊδρωμένοι καλοκαιριάτικα.

– Δυστυχώς, ο ψυχρός πόλεμος επιστρέφει στην Ευρώπη και ο νοών νοείτω.

– Η μάχη των ανεμογεννητριών συνεχίζεται, πρέπει να προστατεύουμε το φυσικό περιβάλλον περισσότερο από τον σύγχρονο τεχνικό καταστροφικό πολιτισμό.

– Ωραία η συμβουλή του φίλου μου και συμμαθητή Ανδρέα. Να μαζευτούν 100 πρώτοι έμπειροι αυτοδιοικητικοί και να διαλέξουν τον καλύτερο για τον νέον δημαρχιακό διεκδικητή.

– Μετά την καταιγίδα στα μαθηματικά, μην έχουμε και καταιγίδα στα πολιτικά.

– Η ανάπτυξη είναι αόρατη διά γυμνού οφθαλμού. Ο πληθυσμός όμως βγάζει μάτι.

– Σε έξαρση η ψηφιακή απάτη. Προσοχή μην δίνεται τους κωδικούς, να τους προστατεύεται ως την κόρη του οφθαλμού.

– Οι πολιτικοί όταν τα βρουν σκούρα, σαν σωσίβιο θυμούνται και εφαρμόζουν την κωλοτούμπα.

– Πολλά ονόματα, πρόωρα ακούγονται για υποψήφιοι δήμαρχοι, στα καφενεία.

– Η προεκλολογία σε έξαρση, έντονη η παρουσία αυτοχριζομένων υποψηφίων σε πανηγύρια, καφενεία και όπου υπάρχει πολυκοσμία. Το τερπνό μετά του ωφελίμου.

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Ο μεγάλος «ενεργειακός» χειμώνας

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Γερμανία είναι μία από τις πιο εξαρτημένες από το ρωσικό φυσικό αέριο χώρες της Ευρώπης. Φτηνές τιμές για πολλά χρόνια που στήριξαν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία όμως, έφερε μία μεγάλη ανατροπή. Το ρωσικό φυσικό αέριο πιθανότατα θα πάψει να ρέει όπως έρρεε. Και ολοκληρωτική αναπλήρωσή του δεν μπορεί να υπάρξει ακόμα. Τι σημαίνει αυτό; Κόκκινος συναγερμός. Η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τρόπους να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας προκειμένου να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τον χειμώνα. Το ζήτημα είναι οικονομικό, είναι όμως και κοινωνικό. Φανταστείτε τι μπορεί να συμβεί στη γερμανική κοινωνία του 21ου αιώνα εάν η κυβέρνηση αναγκαστεί να επιβάλλει «δελτίο» στην κατανάλωση ενέργειας…

Η Γαλλία έχει πολύ μικρότερη εξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Όμως, όταν οι γαλλικές εταιρείες ενέργειας καλούν τους Γάλλους να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας προκειμένου να μην βρεθούν σε δύσκολη θέση τον χειμώνα, σκεφτείτε τι μπορεί να ισχύει για τη Γερμανία… Εκεί, η πιθανότητα για εκ περιτροπής λειτουργία εργοστασίων και επιχειρηματικών κλάδων είναι ήδη σοβαρή. Τα σχετικά σχέδια έχουν βγει από τα συρτάρια και επικαιροποιούνται.  Και τι θα σημαίνει εάν στη Γερμανία ή και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ισχύσουν τέτοια μέτρα; Μείωση εισοδημάτων, μείωση κατανάλωσης, ύφεση! Λιγότερα χρήματα για όλους… Και μήπως νομίζει κάποιος ότι δεν μας «πάρει η μπάλα» και εδώ στην Ελλάδα; Μπορεί, βοηθούντος και των κλιματικών συνθηκών, εμείς να μην αντιμετωπίσουμε μεγάλα ενεργειακά προβλήματα, όμως η οικονομία μας είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ευρωπαϊκή οικονομία. Και για να το διατυπώσουμε διαφορετικά, «οι Γερμανοί θα φταρνίζονται, εμείς θα πουντιάζουμε».

Και όλα αυτά θα συμβαίνουν σε μία περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα πρέπει να έχει πολιτική σταθερότητα! Γι’ αυτό και κάθε σκέψη για εκλογές μετά τα μέσα φθινοπώρου είναι μάλλον απαγορευτική…

 

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα