Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Η Αστρονομία γοητεύει μικρούς και μεγάλους-Ο αντιπρόεδρος του «Ωρίωνα» μιλά στη «Γ»    

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνέντευξη στον Διονύση Ζακυνθινό

 «Και μόνο η αίσθηση να βλέπεις τον σκοτεινό νυχτερινό ουρανό, μακριά από τα φώτα της πόλης πάνω σε ένα βουνό, να βλέπεις τα αστέρια, να νιώσεις ότι γίνεσαι ένα με το Σύμπαν, αρκεί», τονίζει σε συνέντευξη του στη «Γ» ο Αργύρης Δρίβας, καθηγητής Φυσικής και αντιπρόεδρος της Αστρονομικής Εταιρείας «Ωρίων» Πάτρας.

Επισημαίνοντας ότι η Αστρονομία γοητεύει μικρούς και μεγάλους, ο Αργύρης Δρίβας αναφέρει ότι τα τηλεσκόπια του «Ωρίωνα» είναι διαθέσιμα σε οποιονδήποτε, στη διάρκεια των αστροπαρατηρήσεων που διοργανώνονται, καλώντας παράλληλα όποιον/α επιθυμεί να γίνει μέλος του.

Επιπλέον, μάς δίνει χρήσιμες πληροφορίες για την Αστρονομία, η οποία είναι κάτι παραπάνω από ένα χόμπι.

 *Γιατί κάποιος/α να ασχοληθεί, έστω ερασιτεχνικά, με την Αστρονομία;

Αυτό είναι προσωπικό ζήτημα του καθενός. Πάντως, αν κάποιος βρεθεί τη νύχτα χωρίς Σελήνη, σε τόπο μακριά από τα φώτα της πόλης, και κοιτάξει τον έναστρο ουρανό, είναι αδύνατο να μη θαυμάσει το θέαμα.

Αν μάλιστα τύχει να κοιτάξει μέσα από ένα τηλεσκόπιο, είναι πολύ πιθανό να κολλήσει για πάντα με την ερασιτεχνική Αστρονομία! Αυτήν την αίσθηση του έναστρου σκοτεινού ουρανού την έχουμε χάσει πλέον από την έντονη φωτορύπανση που δημιουγείται από τα φώτα των πόλεων.

Τι μπορεί να κερδίσει κάποιος με την ενασχόλησή του με την Αστρονομία ερασιτεχνικά, θα το βρει μόνος του. Εγώ θα σταχυολογήσω μερικά από όσα ωφελήθηκα προσωπικά: Γνώρισα εξαιρετικούς ανθρώπους, βγήκα στη φύση σε αστροεξορμήσεις, εισέπραξα ικανοποίηση, όχι μόνο από αυτά που είδα εγώ με τηλεσκόπιο, αλλά και από αυτά που έδειξα σε άλλους, ενώ διεύρυνα τους πνευματικούς μου ορίζοντες.

*Προσωπικά, ποιο ήταν το κίνητρο που σας ώθησε στην ενασχόληση σας μ’ αυτήν;

 Από μαθητής, ενθουσιαζόμουν να κοιτάζω ψηλά! Είχα την περιέργεια να μάθω περισσότερες πληροφορίες για τα ουράνια αντικείμενα, τι είναι στην πραγματικότητα τα αστέρια, τι είναι οι μαύρες τρύπες και τι οι εκρήξεις σουπερνόβα, πώς έγινε το Σύμπαν!

Στην ερασιτεχνική Αστρονομία, ως χόμπι, και ειδικά στην εκπαίδευση για την Αστρονομία, με ώθησε η κατάργηση του μαθήματος της από το σχολείο. Όταν καταργήθηκε, το 2015, ξεκίνησα να παραδίδω δωρεάν μαθήματα Αστρονομίας, δια ζώσης αρχικά, σε μαθητές της Ναυπάκτου και διαδικτυακά αργότερα, μέσα από την eclass.orionas.gr, δωρεάν πάντα.

 *Η Αστρονομία είναι προσιτή σε όλους/ες ή είναι ένα ακριβό και ιδιαίτερα απαιτητικό χόμπι;

 Εξαρτάται. Το χόμπι είναι προσωπικό και ο καθένας το υποστηρίζει και εκφράζεται μέσα από αυτό διαφορετικά.

Και μόνο η αίσθηση να βλέπεις τον σκοτεινό νυχτερινό ουρανό, μακριά από τα φώτα της πόλης πάνω σε ένα βουνό, να βλέπεις τα αστέρια, να νιώσεις ότι γίνεσαι ένα με το Σύμπαν, αρκεί. Και έχει μηδενικό κόστος, εκτός από τη μετακίνηση!

Αν θελήσει κάποιος να δει καλύτερα περισσότερα αντικείμενα, μπορεί να ξεκινήσει με ένα ζευγάρι κιάλια, με μικρό κόστος,  από τουλάχιστον 50 ευρώ. Για ορισμένα αντικείμενα ευρέως οπτικού πεδίου, ίσως παρητηρεί κανείς καλύτερα με κιάλια παρά με τηλεσκόπιο.

Στο μυαλό των περισσότερων η ερασιτεχνική ενασχόληση με την Αστρονομία έχει συνδυαστεί με την παρατήρηση με τηλεσκόπια. Το κόστος της αγοράς ενός αξιόπιστου τηλεσκοπίου αρχίζει από 350 – 400 ευρώ και φτάνει έως μερικές χιλιάδες.

*Αν δεν έχει κάποιος/α την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσει ένα τηλεσκόπιο, ο σύλλογος σας εξασφαλίζει τη σχετική πρόσβαση;

 Τα τηλεσκόπια μας είναι διαθέσιμα σε οποιονδήποτε να παρατηρήσει μέσα από αυτά στη διάρκεια των αστροπαρατηρήσεων που διοργανώνουμε. Δεν δανείζουμε τηλεσκόπια, όμως θέλουμε και δείχνουμε σε όλους ουράνια αντικείμενα σε εκδηλώσεις ανοιχτές στο κοινό, καθώς ανταποκρινόμαστε σε προσκλήσεις δωρεάν, με μόνη οικονομική επιβάρυνση τα μεταφορικά μας έξοδα!

Η πληρωμή μας είναι τα ενθουσιώδη «ουάου» που ακούμε από τον κόσμο, όταν βάλει το μάτι του στον προσοφθάλμιο φακό και παρατηρήσει, π.χ. τον Κρόνο με τους δακτυλίους του!

Αν, πάντως, κάποιος δεν θέλει να περιμένει πότε θα κάνουμε ανοιχτή εκδήλωση, δεν έχει παρά να εγγραφεί στον «Ωρίωνα». Αν δεν έχει κάποιο μέλος τηλεσκόπιο, βλέπει μέσα από τα τηλεσκόπια άλλων.

 *Ο Ωρίων παρέχει τις βάσεις, εν προκειμένω τις στοιχειώδεις γνώσεις, σε όποιο/α αποφασίζει να ασχοληθεί για πρώτη φορά με την Αστρονομία;

Στο διαδίκτυο υπάρχουν πάρα πολλά βίντεο και ιστοσελίδες που παρέχουν πληροφορίες, αν και όχι πάντα αξιόπιστες.

Εμείς, στις αστροβραδιές που διοργανώνουμε βρίσκουμε αφορμές από ουράνια αντικείμενα και φαινόμενα που παρατηρούμε, να μεταφέρουμε βασικές πληροφορίες  στον κόσμο που συμμετέχει και να απαντήσουμε σε απορίες του.

Πριν από την πανδημία, κάναμε ανοιχτές στο κοινό ομιλίες και διαλέξεις στο Πανεπιστήμιο Πατρών, με ομιλητές είτε μέλη του «Ωρίωνα», είτε προσκεκλημένους επιστήμονες.

Επιπλέον, από το 2018 ξεκινήσαμε διαδικτυακά μαθήματα, στο eclass.orionas.gr, όπου παρέχουμε μεθοδικά ουσιαστικές γνώσεις στους μαθητές όλων των τάξεων, από Δημοτικό μέχρι Γυμνάσιο και Λύκειο, με σκοπό την προετοιμασία τους για τη συμμετοχή τους στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Διαγωνισμούς Αστρονομίας και Αστροφυσικής. Εκατοντάδες μαθητές έχουν παρακολουθήσει την eclass και δεκάδες από αυτούς έχουν βραβευτεί.

Αξίζει να αναφέρουμε επιτυχίες μαθητών μας, όπως οι τρεις διαδοχικές συμμετοχές του Διονύση Γάκη από την Πάτρα σε Διεθνείς Ολυμπιάδες Αστρονομίας, στις οποίες κατέκτησε διαδοχικά εύφημο μνεία, χάλκινο μετάλλιο και ασημένιο μετάλλιο! Ο Διονύσης είναι τώρα φοιτητής Φυσικής και γραμματέας  του ΔΣ του «Ωρίωνα». Αλλά και από το Αίγιο ο Μίκης Πιερράτος πήρε μέρος σε Ολυμπιάδα Αστρονομίας, όπως και ο Θάνος Φειδάκης που κατέκτησε χάλκινο μετάλλιο, από το Μεσολόγγι η Γιώτα Ντόβα που κατέκτησε εύφημο μνεία. Από τη Ναύπακτο, η Αγγελίνα Μπανιά συμμετείχε σε δύο Ολυμπιάδες Αστρονομίας και κατέκτησε εύφημο μνεία και χάλκινο μετάλλιο και ο Κώστας Μαλιάρης που κατέκτησε χάλκινο μετάλλιο και έγινε δεκτός με πλήρη υποτροφία από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ!

 

*Πόσα είναι τα μέλη του Ωρίωνα και ποιες είναι οι υποχρεώσεις τους;

 

Ο «Ωρίων» ιδρύθηκε το 2001, στην εαρινή ισημερία, 21 Μαρτίου, την πρώτη μέρα της άνοιξης. Από τότε έχουν εγγραφεί ως μέλη κάπου 400 άτομα. Αυτή τη στιγμή ενεργά μέλη είναι κάπου 40, με την έννοια ότι έχουν πληρώσει την ετήσια συνδρομή τους και έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στις γενικές συνελέυσεις και να ψηφίζουν στις εκλογές για την ανάδειξη του Δ. Σ.

Συναντιόμαστε τακτικά στο χώρο του ΚΕΘΕΑ και συζητάμε για αστρονομικές εξελίξεις. Κάποιος αναλαμβάνει να παρουσιάσει ένα θέμα, όχι απαραίτητα αστρονομικό, βλέπουμε ταινίες και τρώμε μαζί.

Επιπλέον, κάθε μήνα, όταν έχει Νέα Σελήνη, οργανώνουμε βραδιά αστροπαρατήρησης μόνο για τα μέλη του Συλλόγου, λίγο έξω από τη Χαλανδρίτσα, ώστε να αποφεύγουμε τη φωτορύπανση της Πάτρας, ενώ διοργανώνουμε εκδρομές σε αστεροσκοπεία, πλανητάρια, και όχι μόνο.

 

*Πόσο χρονών είναι το μεγαλύτερο μέλος σας και πόσο χρονών το μικρότερο;   

 

Στον σύλλογό μας υπάρχουν ενεργά εγγεγραμμένα μέλη όλων των ηλικιών, από μαθητές Γυμνασίου 13-14 ετών μέχρι συνταξιούχοι σχεδόν 80 ετών! Η ενασχόληση με την Αστρονομία δεν έχει ηλικιακά όρια και γοητεύει μικρούς και μεγάλους. Επίσης, δεν έχει σχέση με το επάγγελμα που κάνει κάποιος. Στον «Ωρίωνα» δεν υπάρχουν μόνο καθηγητές Φυσικής, όπως εγώ, αλλά γιατροί, πολιτικοί μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, στρατιωτικοί, ιδιωτικοί υπάλληλοι, υπάλληλοι ΔΕΚΟ, φοιτητές διαφόρων σχολών. Όλους εμάς μάς ενώνει η αγάπη για το Διάστημα και τον νυχτερινό ουρανό.

 

*Μιλήστε μας και για το 12ο Αστροσυνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας, που θα γίνει τον ερχόμενο Οκτώβριο, στην Πάτρα….

 

Το Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας (ΠΣΕΑ) διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια με εξαίρεση τη φετινή διοργάνωση, η οποία πραγματοποιείται μετά από μετάθεση ενός έτους, λόγω της πανδημίας.

Το συνέδριο περιλαμβάνει:

  • κεντρικές ομιλίες επίσημων προσκεκλημένων ομιλητών,
  • παρουσιάσεις εργασιών – κυρίως παρατηρησιακής έρευνας – ερασιτεχνών αστρονόμων,
  • παρουσιάσεις δράσεων διάδοσης της Αστρονομίας στο ευρύ κοινό,
  • εκθέσεις αστροφωτογραφίας και ιδιοκατασκευών αστρονομικών οργάνων,
  • βιωματικά εργαστήρια – workshops,
  • συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης,
  • βραβεύσεις κ.ά.

Ως σύνεδροι μπορούν να παρακολουθήσουν το ΠΣΕΑ όχι μόνο οι ανά την Ελλάδα ερασιτέχνες αστρονόμοι, αλλά τόσο οι επαγγελματίες αστρονόμοι όσο και το ευρύ κοινό. Η επίσημη ιστοσελίδα του 12ου ΠΣΕΑ είναι στον αέρα (astrosynedrio.gr), και οι εγγραφές άρχισαν!

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement