Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Πολιτικά καυτός Μάιος

Δημοσιεύθηκε

στις

 

O Μάιος σε επίπεδο καιρικών συνθηκών μπήκε… χλιαρός. Με μέτριες θερμοκρασίες και άστατο καιρό. Σε πολιτικό επίπεδο όμως, θα είναι σίγουρα ένας μήνας «υψηλών θερμοκρασιών». Και αυτό γιατί μέσα σε αυτόν τον μήνα διεξάγονται τρεις κορυφαίες εσωκομματικές διεργασίες για τα τρία μεγαλύτερα κόμματα της Βουλής.

Την προσεχή Παρασκευή ξεκινάει το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Ένα συνέδριο που, όπως έχουμε γράψει, αφενός θα εμπεριέχει έναν συνολικό απολογισμό της κυβερνητικής δράσης μέχρι σήμερα και αφετέρου, φιλοδοξεί ν’ αναδείξει την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, μέσω ενός νέου προγράμματος που θα ξεκινήσει να υλοποιείται άμεσα αλλά θα συνεχιστεί και την επόμενη 4ετία, που φιλοδοξεί να κυβερνήσει και πάλι η ΝΔ. Με άλλα λόγια, θα είναι ουσιαστικά ένα συνέδριο που θα λειτουργήσει ως «γέφυρα» προς την… προεκλογική περίοδο. Γι’ αυτό και θα έχει ιδιαίτερη σημασία το στίγμα που θα δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και θα φανερώσει τον τρόπο με τον οποίο το κόμμα θα πορευτεί προς τις κάλπες της απλής αναλογικής.

Σχεδόν ταυτόχρονα, πάνω στην τελευταία μέρα του συνεδρίου της ΝΔ, τα μέλη του ΚΙΝΑΛ θα ψηφίζουν για συνέδρους και μάλλον, θα επισημοποιούν την… επαναφορά του ΠΑΣΟΚ στο προσκήνιο και επίσημα. Ενδεχομένως, το βράδυ της επόμενης Κυριακής θα δούμε αρκετές σημαίες του «παλιού ΠΑΣΟΚ» – εκείνες με τον πράσινο ήλιο – να βγαίνουν από συρτάρια και ντουλάπια. Θα μοιάζει με μία επαναφορά στο παρελθόν αλλά υπό τις τρέχουσες συνθήκες, δεν θα έχει κανένα στοιχείο… γραφικότητας. Μάλλον θα είναι ένα ακόμα συμβολικό μήνυμα της προσπάθειας που γίνεται για να αποδειχθεί ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ». Ο χρόνος που θα κυλήσει θα αποδείξει εάν μπορεί να ειπωθεί πάλι ότι είναι και «ενωμένο – δυνατό». Ένα πρώτο δείγμα θα είναι πάντως η συμμετοχή. Ιδίως καθώς μία εβδομάδα αργότερα, θα είναι η σειρά του ΣΥΡΙΖΑ να οδηγήσει τα δικά του μέλη στις κάλπες. Σε αυτές τις κάλπες, δεν χρειάζεται καν συζήτηση, ο Αλέξης Τσίπρας θα επαναβεβαιώσει την πρωτοκαθεδρία του στο κόμμα με συντριπτικό ποσοστό. Το μέγεθος της συμμετοχής θα στείλει το πιο σημαντικό μήνυμα, σε αντιδιαστολή με την αντίστοιχη συμμετοχή στις κάλπες του ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα, σε αυτές τις κάλπες, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επισφραγίσει μία ακόμα μετεξέλιξή του ως κόμμα. Θα γίνει και επίσημα «αρχηγοκεντρικό κόμμα» (όπως λέει η εσωκομματική αντιπολίτευση) ή ένα κόμμα… «αστικού τύπου», όπως θα λέγαμε εμείς. Και ο μήνας θα κλείσει με το συνέδριο του «νέου ΠΑΣΟΚ». Με όλους εμάς να έχουμε σχηματίσει μία πρώτη καλή εικόνα για το πώς θα οδηγηθούν τα κόμματα στις εκλογές, τι θα πουν, τι θα ζητήσουν και που στοχεύουν…

Ροή ειδήσεων

Advertisement