Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

  Το ΝΑΤΟ επενδύει στην Πάτρα! 

 

Με «όχημα» το ΙΤΕ και για πρόγραμμα καινοτομίας που εστιάζει στον εκσυγχρονισμό των αμυντικών συστημάτων του

Δημοσιεύθηκε

στις

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), που εδρεύει στην Πάτρα, είναι ένα από τα τέσσερα πανελλαδικά που επέλεξε το ΝΑΤΟ για την εφαρμογή του προγράμματος  (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic) ή αλλιώς «DIANA», που αφορά τον λεγόμενο Επιταχυντή Αμυντικής Πρωτοβουλίας του. 

Ήταν μια μάλλον αναμενόμενη εξέλιξη, καθώς μόλις πριν από έναν περίπου μήνα, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε την απόφασή του να βρεθεί στην αιχμή της τεχνολογίας, με μία σειρά από πρωτοβουλίες ενίσχυσης της καινοτομίας.

Κι αυτό διότι αντιμετωπίζει «σημαντικές προκλήσεις από ανατρεπτικές τεχνολογίες και καινοτομίες τόσο σε συμβατικές όσο και σε υβριδικές μεθόδους πολέμου», όπως παραδέχθηκε σε σχετική ανακοίνωσή του.

Το πρόγραμμα  «DIANA», θα φέρει το προσωπικό του ΝΑΤΟ σε επαφή με τις καλύτερες και πιο έξυπνες νεοφυείς επιχειρήσεις των κρατών – μελών, καθώς επίσης με επιστημονικούς ερευνητές και εταιρείες τεχνολογίας, με στόχο τον εκσυγχρονισμό των αμυντικών συστημάτων της Συμμαχίας.

Θα συντονίζεται δε από ένα περιφερειακό γραφείο στην Ευρώπη (σύμπραξη Εσθονίας-Ηνωμένου Βασιλείου) και ένα στη Βόρεια Αμερική (στον Καναδά).

Ο Χάρτης του DIANA περιλαμβάνει Κέντρα Δοκιμών και επιτάχυνσης σε 20 κράτη μέλη της Συμμαχίας. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα, στην οποία έχουν επιλεγεί τέσσερα διαφορετικά σημεία, σε συνεργασία με τον «Δημόκριτο» και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) της Πάτρας.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα έχει προσφέρει:

Τοποθεσίες Επιτάχυνσης σε: Δημόκριτο -Αθήνα και ΙΤΕ στην Κρήτη
-Κέντρα Δοκιμών σε: ΕΚΕΤΑ (Θεσσαλονίκη), ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος (Αθήνα), Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας ΙΤΕ (Πάτρα) και Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, ΙΤΕ (Ηράκλειο).
Τα Κέντρα Δοκιμών είναι εξειδικευμένα σε τεχνητή νοημοσύνη, τεχνολογίες αυτονομίας, δεδομένα, κβαντική τεχνολογία, βιοτεχνολογίες και νέα υλικά.

Οι Έλληνες καινοτόμοι θα αποκτήσουν πρόσβαση τόσο στα προαναφερόμενα επιλεγμένα κέντρα και ιδρύματα στην Ελλάδα, όσο και στα αντίστοιχα που επιλέχθηκαν στις υπόλοιπες χώρες του ΝΑΤΟ.

Το πρόγραμμα DIANA θα κλιμακώσει το δίκτυό του μόλις δημιουργηθεί, ενώ το ΝΑΤΟ εγκαινιάζει παράλληλα το Ταμείο Καινοτομίας, που αναμένεται να επενδύσει ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε αναδυόμενες και παρεμβατικές τεχνολογίες.

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement