Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Κορωνοϊός Παγώνη: Τον ιό θα τον έχουμε πάντα δίπλα μας – Προτεραιότητα στα νοσοκομεία έχουν πλέον οι ασθενείς non Covid

Δημοσιεύθηκε

στις

Για την πορεία του κορονοϊού αλλά και τη συνύπαρξή μας με τον ιό μίλησε σε τηλεοπτική της συνέντευξη την Τετάρτη (4/5) η Ματίνα Παγώνη ξεκαθαρίζοντας πως πλέον στα νοσοκομεία προτεραιότητα έχουν οι ασθενείς non Covid.

«Τώρα υπάρχει ελευθερία εκτός από τις μάσκες», δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη ενώ επεσήμανε ότι η μάσκα, ως μέσο προφύλαξης για τον κορονοϊό είναι αναγκαία, ιδιαίτερα όπου υπάρχει συνωστισμός τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, μια και ο κίνδυνος μόλυνσης ή επαναλοίμωξης είναι ορατός.

«Τώρα μας βοηθάει πολύ ότι θα είμαστε σε εξωτερικούς χώρους για περισσότερο χρόνο μια και ο καιρός είναι πολύ καλός. Δεν σημαίνει όμως ότι ξεχνάμε τον ιό. Θα τον έχουμε πάντα δίπλα μας και αυτό θα είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολεί» είπε η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά

Επανέρχονται σταδιακά οι κλινικές που είχαν μετατραπεί σε κλινικές Covid -19

Αναλύοντας τον τρόπο με τον τρόπο με τον οποίο θα επιστρέψει η κανονικότητα όχι μόνο στις ζωές μας αλλά και στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων η Ματίνα Παγώνη δήλωσε ότι προσπαθούν να προγραμματίσουν τα χειρουργεία που είχαν καθυστερήσει. «Έχουν καθυστερήσει εξειδικευμένα χειρουργεία μέχρι και δέκα μήνες». Αναφορικά με τις κλινικές που είχαν κλείσει για να μετατραπούν σε κλινικές Covid -19, είπε ότι επανέρχονται σταδιακά.

«Είναι μειωμένα πολύ τα περιστατικά σε όλα τα νοσοκομεία, τα οποία από την μία στιγμή στην άλλη δεν μπορούν να επανέλθουν στην πλήρη λειτουργία τους. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια γι’ αυτό» δήλωσε.

«Οι ασθενείς non Covid-19 πλέον πρέπει να έχουν προτεραιότητα, οι οποίοι ζητούν να προχωρήσουν τα χειρουργεία τους» επεσήμανε η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά.

«Βασανιστήριο το lockdown στη Σανγκάη»

Σχολιάζοντας το αυστηρό lockdown που έχει επιβάλει η Κίνα στην Σανγκάη η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ το χαρακτήρισε ως «βασανιστήριο». «Επειδή τα στοιχεία που μας έδωσαν από την αρχή δεν ήταν τα πραγματικά, δεν μπορείς να καταλάβεις τι γίνεται» υπογράμμισε.

«Η τρίτη δόση βοήθησε πάρα πολύ τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα»

Όσον αφορά την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού η Ματίνα Παγώνη επισήμανε ότι βάσει των οδηγιών της Επιτροπής Εμβολιασμού «τώρα θα ξεκινήσουν την τέταρτη δόση όσοι έχουν μεγάλες ηλικίες και υποκείμενα νοσήματα. Η αντίσταση του οργανισμού και τα αντισώματα μειώνονται γι’ αυτό πρέπει να ενισχύσουν την άμυνα του οργανισμού. Αυτό γίνεται με τους εμβολιασμούς»

Η ίδια υπενθύμισε τη σημασία της τρίτης δόσης που βοήθησε πάρα πολύ τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα, οι οποίοι «πέρασαν τη νόσο με πολύ απλά συμπτώματα και δίχως επιπλοκές».

Εστιάζοντας κλείνοντας στα περιστατικά επαναλοίμωξης η Ματίνα Παγώνη υποστήριξε ότι ήταν αναμενόμενο να συμβεί. «Στον μήνα επάνω ήταν πολλά άτομα που έκαναν επαναλοίμωξη. Εξαρτάται πώς κινείσαι, πώς προστατεύεσαι και σε ποιο περιβάλλον είσαι και από την αντίσταση του οργανισμού. Ο κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά» είπε.


Ροή ειδήσεων

Advertisement