Τρίτη 16 Αυγούστου 2022
Connect with us

Ελλάδα

Τι περιλαμβάνει το πακέτο που θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης – Ενίσχυση και για καταναλώσεις πάνω από τις 300 KwH

Δημοσιεύθηκε

στις

Ως «δραστική παρέμβαση» χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές τα όσα θα ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός στις 19:00 για την ενίσχυση των νοικοκυριών απέναντι στους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει ένα πλαίσιο το οποίο θα αντιμετωπίζει, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, ουσιαστικά το πρόβλημα διορθώνοντας μία αδικία για την μεσαία τάξη. Την ίδια στιγμή το πακέτο των παρεμβάσεων αναμένεται να επεκταθεί και πάνω από τις 300 KwH τις οποίες και κάλυπταν οι μέχρι τώρα κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Τα κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν πως η Ελλάδα «δεν μπορεί να περιμένει την Ευρώπη» και κατ’ επέκταση προχωρά σε ένα ελληνικής έμπνευσης σχέδιο προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αυξήσεις. Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι οι τιμές της ενέργειας έχουν εκτοξευθεί -και ειδικά του φυσικού αερίου έχουν δεκαπλασιαστεί – τον τελευταίο χρόνο. Στο πλαίσιο αυτό, «η κυβέρνηση εξαντλεί όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια στήριξης που διαθέτει».

Αύριο Παρασκευή, στις 8.30 στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, θα γίνει εξειδίκευση των μέτρων από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου. Την παρουσίαση θα συντονίσει η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Τι θα περιλαμβάνει το πακέτο

Υπενθυμίζεται πως τις προηγούμενες ώρες είχε προηγηθεί πυρετός συσκέψεων προκειμένου να καθοριστεί το πλαίσιο μέτρων ενίσχυσης των πολιτών για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στο ρεύμα.

Όπως έγραψε νωρίτερα το protothema.gr,γύρω στις 20:00 χθες το βράδυ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβγαινε από το Μέγαρο Μαξίμου, έχοντας ολοκληρώσει έναν εντατικό κύκλο προπαρασκευαστικών συσκέψεων για το εθνικό σχέδιο παρέμβασης, προκειμένου οι λογαριασμοί του ρεύματος να μειωθούν στα επίπεδα προ του πολέμου στην Ουκρανία.

Το μεσημέρι στο Μαξίμου είχαν βρεθεί ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, λίγο πριν αναχωρήσει για Βουλγαρία, και ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνος Πετραλιάς, προκειμένου να «κλειδώσει» το πακέτο, ενώ στις συσκέψεις συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος και ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου Αλέξης Πατέλης.

Η συλλογιστική της παρέμβασης είναι σχετικά απλή: επιδοτήσεις και τον Μάιο, κατά τον οποίο οι καταναλώσεις είναι σχετικά μειωμένες και από τον Ιούνιο μια επιθετική, οριζόντια παρέμβαση και στην «πηγή», δηλαδή στη χονδρική του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και στη «λιανική», με πιο στοχευμένες παρεμβάσεις. Ο λόγος της παρέμβασης και τη μη αναμονής για τις αποφάσεις των Βρυξελλών είναι ότι οι λογαριασμοί «καίνε» τους πολίτες, πολλοί περιέρχονται σε κατάσταση αδυναμίας πληρωμής, ενώ το πρόβλημα επεκτείνεται και στις επιχειρήσεις που αναγκάζονται να ανεβάσουν τις τιμές. Εξ ου και η κυβέρνηση παρεμβαίνει ρίχνοντας στην αρένα αρκετά δισεκατομμύρια, με τη συνολική εμβέλεια του σχεδίου να ανέρχεται περίπου στα 5 δις για παρεμβάσεις, σε πρώτη φάση ως το τέλος του έτους, αλλά και προοπτική για συνέχεια στους πρώτους μήνες του 2023. Έτσι, η παρέμβαση ως το τέλος του έτους αναμένεται να ανέλθει περίπου στα 2,5 δισ.

Επιδοτήσεις και χονδρική

Αρμόδιες πηγές περιγράφουν την παρέμβαση που θα ανακοινωθεί σήμερα από τον πρωθυπουργό ως «πολυεπίπεδη». «Δεν θα μείνει κανείς, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, χωρίς κάλυψη», τονίζουν πηγές από το κυβερνητικό επιτελείο. Αυτό πρακτικά, σημαίνει, ότι η παρέμβαση θα έχει επιμέρους διαφορές ανάλογα με τον καταναλωτή, αλλά η «ομπρέλα» θα καλύπτει πλέον τους πάντες.

Αρχής γενομένης από τον Μάιο, η κυβέρνηση αναμένεται να παράσχει μεγαλύτερες του αναμενομένου επιδοτήσεις, στην περιοχή των 55-60 ευρώ/μεγαβατώρα (72 για τους οικιακούς λογαριασμούς τον Απρίλιο), είναι όμως εξαιρετικά πιθανό οι επιδοτήσεις να αφορούν και καταναλώσεις πάνω από 300 KwH. Αυτή ήταν και αχίλλειος πτέρνα της ως τώρα ρύθμισης, καθώς έτσι βρίσκονταν πολύ μικρά σπίτια με μεγάλες καταναλώσεις ή και εξοχικά με τρομακτικούς λογαριασμούς. Μένει, δε, να φανεί, αν η «αναδρομικότητα» στην παρέμβαση μπορεί να είναι και πιο γενναία.

Η μεγάλη παρέμβαση, όμως, έρχεται από την 1η Ιουνίου και εκεί ρίχνει το βάρος της η κυβέρνηση. Κεντρική ιδέα είναι το πλαφόν στη χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Η παρέμβαση, πάντως, θα είναι σταθερή σε μια τιμή και, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, δεν θα αναπροσαρμόζονται αυτομάτως οι βασικές παράμετροι ανάλογα με τη διακύμανση των τιμών του φυσικού αερίου ή της χονδρικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Παράλληλα, όπως αναφέρει κορυφαίος υπουργός στο protothema.gr, είναι αναγκαίο να συνεχιστούν και με μια μορφή οι επιδοτήσεις, αυτή τη φορά πιο πολύ με κοινωνικά κριτήρια, ώστε να σβήνουν οι υπέρμετρες αυξήσεις. Ο τρόπος παρέμβασης που προκρίνει η κυβέρνηση εκτιμάται ότι θα αδρανοποιήσει τη ρήτρα αναπροσαμοργής, η οποία και πυροδοτεί τους λογαριασμούς.

Την ίδια ώρα, σκέλος της παρέμβασης θα είναι και μια μέριμνα, ώστε οι αποκοπές ρεύματος-που πλήττουν κυρίως ευάλωτα νοικοκυριά-να είναι οι ελάχιστες δυνατές, όσο και αν κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, είναι αισθητά λιγότερες.

Η χρηματοδότηση

Το νέο αυτό σχήμα παρέμβασης στην αγορά θα είναι κοστοβόρο, εκτιμάται, όμως, ως απολύτως πολιτικά αναγκαίο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα υπαρκτό κοινωνικό πρόβλημα, αλλά και η κυβέρνηση να βγει από τη «στενωπό». Εξ ου και εξαντλούνται τα περιθώρια από εθνικούς πόρους, αν και έχει γίνει προσπάθεια να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία και να μην ξεφύγει πάνω από 2% το έλλειμμα.

Έτσι, η παρέμβαση για το τρέχον έτος κινείται δημοσιονομικά εντός του πλαισίου που περιγράφεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και προβλέπει 3,6 δισ ευρώ για τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι πηγές χρηματοδότησης του εθνικού σχεδίου είναι το «μαξιλάρι» του επικαιροποιημένου προϋπολογισμού, οι πόροι από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που χρησιμοποιούνταν μέχρι τώρα για τις μηνιαίες επιδοτήσεις ρεύματος και αερίου, αλλά και τα λεγόμενα «υπερκέρδη» των εταιριών ενέργειας που θα φορολογηθούν με 90%. Αρμόδια κυβερνητική πηγή έλεγε στο protothema.gr ότι σήμερα θα συνεδριάσει το Δ.Σ. της ΡΑΕ για να «βγάλει» τον τελικό λογαριασμό για τους προηγούμενους μήνες, με το ποσό να μην είναι θεαματικό, να είναι σημαντικά κάτω από τα 500 εκ. ευρώ και έτσι να απέχει πολύ από το 1,4 δισ. που είχε αναφέρει στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας προ μηνών.

Ελλάδα

Απόπειρα αρπαγής 2χρονου παιδιού στο κέντρο της Αθήνας

Δημοσιεύθηκε

στις

Απόπειρα αρπαγής παιδιού δύο ετών στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Μεϊντάνη, καταγγέλλει 38χρονη γυναίκα.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, μια άγνωστη γυναίκα προσπάθησε να αρπάξει το παιδί από τη θεία του, τη στιγμή που το έβαζε στο αυτοκίνητο. Εκείνη έβαλε τις φωνές με αποτέλεσμα η γυναίκα να τραπεί σε φυγή.

Η καταγγελία έγινε στο Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως. To συμβάν σημειώθηκε την Παρασκευή, αλλά έγινε γνωστό σήμερα.

Περισσότερα

Ελλάδα

Ηράκλειο: Στο νοσοκομείο μαχαιρωμένα δύο αδέλφια – Σοβαρά ο ένας

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε Κέντρο Υγείας της ενδοχώρας νομό Ηρακλείου μεταφέρθηκαν αρχικά σήμερα, λίγο μετά τις 5μιση το πρωί, δύο αδέλφια με τραύματα από αιχμηρό αντικείμενο.

Σύμφωνα με το ekriti.gr, πρόκειται για δύο άνδρες 24 και 20 ετών τα οποία δέχθηκαν επίθεση με μαχαίρι από έναν άνδρα ο όποιος σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να κατάγεται από χωριό του Δήμου Μινώα Πεδιάδος.

Το περιστατικό σημειώθηκε κατά τη διάρκεια κοινωνικής εκδήλωσης στο Καστέλι με τα δύο αδέλφια να μεταφέρονται αρχικά στο Κέντρο Υγείας της περιοχής και από εκεί στο Βενιζέλειο νοσοκομείο.

Πληροφορίες του ekriti.gr αναφέρουν ότι ο 24χρονος έχει υποστεί σοβαρό τραύμα στην πλάτη και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση ενώ ο 20χρονος φέρει τραύματα στο σώμα του ωστόσο είναι σε καλύτερη κατάσταση από ότι ο αδελφός του.

Περισσότερα

Ελλάδα

Νότης Μηταράκης: Στον Έβρο για τους 38 μετανάστες που πέρασαν σε ελληνικό έδαφος

Δημοσιεύθηκε

στις

Στον Έβρο βρίσκεται από το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, προκειμένου να μεταβεί στο ΚΥΤ Φυλακίου όπου και θα μεταφερθούν οι 38 μετανάστες που εντοπίστηκαν χθες σε ελληνικό έδαφος μετά τον πολυήμερο εγκλωβισμό τους σε τουρκική νησίδα στον ποταμό.

Ο κ. Μηταράκης, όπως ενημέρωσε το γραφείο Τύπου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, θα ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας τους και θα προβεί και σε δηλώσεις.

Η ανακοίνωση:

«Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, θα μεταβεί σήμερα το πρωί στο Κ.Υ.Τ. Φυλακίου στον Έβρο προκειμένου να ενημερωθεί για την ομάδα μεταναστών η οποία αφίχθη χθες σε ελληνικό έδαφος καθώς και για την κατάσταση της υγείας τους. Στο τέλος της επίσκεψης θα προβεί σε δηλώσεις».

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα σήμερα, ο Νότης Μηταράκης, μιλώντας στο ΟΡΕΝ τόνισε πως στην συγκεκριμένη υπόθεση υπάρχουν περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις προς το παρόν.

Όπως είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, οι ελληνικές αρχές ενήργησαν τάχιστα μόλις έγινε αντιληπτό ότι η ομάδα των μεταναστών πέρασε παράνομα σε ελληνικό έδαφος. «Οι άνθρωποι αυτοί ισχυρίζονται ότι βρίσκονταν σε νησίδα, ωστόσο όπως προέκυψε και από τις ανακοινώσεις της Αστυνομίας τα τελευταία 24ωρα δεν βρέθηκαν ίχνη ζωής στα εν λόγω σημεία. Ωστόσο στην συνέχεια εντοπίστηκαν 4 χλμ νοτιότερα επί ελληνικού εδάφους και έχοντας μαζί τους μία βάρκα που δεν είχαν τις προηγούμενες ημέρες», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα σημείωσε ότι θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις τις επόμενες ημέρες για το μέρος από το οποίο ξεκίνησαν για να βρεθούν εν συνεχεία σε ελληνικό έδαφος, όπως το ποιος τους βοήθησε αλλά και πώς βρήκαν την βάρκα. Στην συνέχεια ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες μιας και όλοι τους δηλώνουν Σύροι και εντάσσονται στην συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία (η οποία θεωρείται ασφαλής χώρα), η οποία υπεγράφη επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε ο κ. Μηταράκης η Τουρκία είναι υποχρεωμένη από αυτή τη συμφωνία να τους παράσχει βοήθεια.

Ο Νότης Μηταράκης σημείωσε πως είναι όλοι καλά στην υγεία τους και μία έγκυος έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους. Απαντώντας δε σε σχετικό ερώτημα, είπε ότι εάν έχει πεθάνει κάποιο μέλος της ομάδας επί τουρκικού εδάφους δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε παρά μόνο θα έχουμε ως δεδομένα όποια μαρτυρία δώσουν οι ίδιοι.

Οι 38 μετανάστες που εντοπίστηκαν μέσα στην ελληνική επικράτεια, τέσσερα χιλιόμετρα νότια της τουρκικής νησίδας όπου είχαν εγκλωβιστεί για αρκετές μέρες μεταφέρονται σήμερα στο ΚΥΤ Φυλακίου στον Έβρο.

Υπενθυμίζεται πως χθες αργά το απόγευμα είχαν μεταφερθεί στο Προανακριτικό Κέντρο Αλλοδαπών στον Έβρο όπου και διενεργήθηκε προανάκριση για τον χρόνο και τον τρόπο, αλλά και από ποιο σημείο πέρασαν στην ελληνική επικράτεια. Σήμερα στο ΚΥΤ Φυλακίου θα μεταφερθούν προκειμένου να ακολουθηθούν οι διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησης τους.

Τους 38 μετανάστες επισκέφθηκαν χθες δύο διερμηνείες και τους ενημέρωσαν για τις διαδικασίες που θα υποβληθούν την Τρίτη αμέσως μετά την άφιξή τους στο ΚΥΤ. Παράλληλα τους δόθηκαν σάντουιτς, νερό και χυμοί φρούτων. Ακόμη οι πρόσφυγες εξετάστηκαν από νοσηλεύτρια του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες κατά την χθεσινή εξέτασή τους προέκυψε από μαρτυρία μίας μητέρας πως το παιδί της πέθανε από τσίμπημα σκορπιού ενώσω βρίσκονταν στην νησίδα στην τουρκική επικράτεια.

Υπενθυμίζεται ότι οι 38 μετανάστες κατά δήλωσή τους προέρχονται από τη Συρία. Η ομάδα αποτελείται από 22 άνδρες, εννέα γυναίκες και επτά παιδιά. Μία από τις γυναίκες είναι έγκυος και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο προληπτικά. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr οι ελληνικές αρχές μόλις έγινε αντιληπτό ότι οι μετανάστες βρέθηκαν εντός της ελληνικής επικράτειας διασχίζοντας τον ποταμό, τους εντόπισαν μετά από συντονισμένη επιχείρηση.

Τις προηγούμενες ημέρες, σε δύο ανακοινώσεις της η αστυνομία είχε επισημάνει ότι οι μετανάστες βρίσκονταν πάνω σε νησίδα στο τουρκικό έδαφος. Για τον λόγο αυτό οι ελληνικές αρχές δεν μπορούσαν να προχωρήσουν σε καμία ενέργεια.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα