Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ο Αντιδήμαρχος Νίκος Ασπράγκαθος στο συνέδριο του πανεπιστημίου για τον εθελοντισμό

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Νίκος Ασπράγκαθος, παραβρέθηκε εκ μέρους του Δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο, με τίτλο «Ο Εθελοντισμός από το Πανεπιστήμιο Πατρών στην
Κοινωνία για Αλληλεγγύη, Ευημερία και Αειφορία», που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Πατρών, στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό του Κέντρο.

 

Στον χαιρετισμό του ο κ. Ασπράγκαθος, την Τετάρτη, πρώτη μέρα του Συνεδρίου, ανέφερε τα εξής: 

«Εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου της Πάτρας χαιρετίζω το συνέδριο για τον εθελοντισμό και ευχαριστούμε τους οργανωτές και το Πανεπιστήμιο Πατρών για την πρόσκληση. 

O εθελοντισμός είναι μια κοινωνική αξία, που περικλείει μέσα της χαρακτηριστικά, όπως η ανιδιοτέλεια, η θέληση προσφοράς, χωρίς την αναμονή κάποιου οφέλους υλικού ή ηθικού.

Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό που πολλοί συνάνθρωποί μας έχουν την θέληση της ανιδιοτελούς προσφοράς στην επίλυση κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων που προκαλεί το σύστημα που ζούμε. Για παράδειγμα τις ανεπάρκειες χρηματοδότησης και δομών που δεν καλύπτει το κράτος όπως οφείλει. Η συνείδηση και η  πρακτική των εθελοντών είναι άξια επαίνων, ιδιαίτερα όταν το κοινωνικό μας σύστημα προβάλει  σαν αξίες τον ανταγωνισμό, το κέρδος, τον ατομισμό, την ατομική ευθύνη.  

Από την άλλη το κοινωνικό μας σύστημα και οι κυρίαρχες δομές του αξιοποιούν ή εκμεταλλεύονται την θέληση των ανθρώπων για κοινωνική προσφορά. Η κεντρική και τοπική διοίκηση καλεί εθελοντές για να καλύψει κενά που η ίδια δημιουργεί με την ελλιπή χρηματοδότηση ή την απαγόρευση διορισμών. Καλούνται οι εθελοντές να καλύψουν θέσεις εργασίας στην υγεία, στις κοινωνικές δομές στη φύλαξη των δασών , την προστασία του περιβάλλοντος γιατί οι πολιτικές χρηματοδότησης έχουν άλλες κατευθύνσεις και όχι την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. 

Σε πολλές περιπτώσεις έχει δει το φως της δημοσιότητας η εκμετάλλευση της εθελοντικής εργασίας από ιθύνοντες ΜΚΟ. Μεγάλες επιχειρήσεις ή όμιλοι αξιοποιούν ή προωθούν την εθελοντική προσφορά με σκοπό την προβολή τους και την διαφήμιση των προϊόντων τους.

Ο εθελοντής είναι άξιος σεβασμού γιατί ξεπερνάει τη λογική του σημερινού  συστήματος,  που προκρίνει τις ατομικές λύσεις και «ευκαιρίες» αντί για τη συλλογική αντιμετώπιση των προβλημάτων. 

Ο αυθεντικός εθελοντισμός,  είναι υπαρκτός και  έχει μεγάλη αξία για την  κοινωνία γιατί εκφράζεται με την αλληλεγγύη και την συμπαράσταση σε δυσκολίες συνανθρώπων μας, που προκαλεί το σημερινό κοινωνικοπολιτικό σύστημα. Όμως δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό αναζητά τις αιτίες για τη φτώχεια, την ανεργία, τις ελλείψεις στο σύστημα υγείας, την παιδεία, στην προστασία του περιβάλλοντος και δείχνει το δρόμο για την λύση με αξιοπρέπεια και αγώνα και όχι μέσα από την φιλανθρωπία των επιχειρήσεων. Ο εργαζόμενοι, συμμετέχουν εθελοντικά  στο  εργατικό κίνημα και διεκδικούν συλλογικά τον πλούτο που παράγουν γιατί τους ανήκει. Εθελοντικά παλεύουν σε  κινήματα όπως στο γυναικείο, στο αντιπολεμικό, το πολιτιστικό και άλλα. Ο πιο αναγκαίος και αποτελεσματικός εθελοντισμός είναι ο εθελοντισμός στον αγώνα των εργαζομένων με πνεύμα αυτοθυσίας ενάντια στη βάρβαρη επίθεση που σκοπεύει στην αφαίρεση δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Αυτή η συλλογική εθελοντική δράση και αγώνας μας γεμίζει αισιοδοξία για ένα φωτεινό μέλλον του λαού μας.   

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου, που ελπίζουμε ότι θα φωτίσει όλες τις πλευρές του εθελοντισμού». 

????????????????????????????????????

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement