Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Ήταν μονόδρομος η λήψη μέτρων για το ρεύμα

Δημοσιεύθηκε

στις

ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΥ

Αρχικά, ας συνομολογήσουμε ότι το πακέτο μέτρων που εξαγγέλθηκε ως προς τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων για το ηλεκτρικό ρεύμα είναι πιο… γενναιόδωρο από αυτό που αναμέναμε. Όμως, για την κυβέρνηση ήταν μονόδρομος.

Μάταια περίμενε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη συντονισμένη απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ενεργειακή κρίση. Από την πρώτη στιγμή φάνηκε ότι αυτή αδυνατούσε να βρει κοινό βηματισμό, καθώς ορισμένες χώρες (ιδίως από το πρώην ανατολικό μπλοκ) πρόταξαν τα δικά τους συμφέροντα, λόγω της προνομιακής σχέσης τους με τη Ρωσία. «Η Ευρώπη εμφανίζεται (μέχρι σήμερα τουλάχιστον) κατώτερη των περιστάσεων», τόνισε μεταξύ άλλων με νόημα ο πρωθυπουργός.
Έτσι, περιμένοντας μάταια το… αδύνατο, η κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο, με (αναπόφευκτο) αποτέλεσμα την αναπόδραστη φθορά της. Έστω, λοιπόν, και με καθυστέρηση, προχώρησε στη λήψη ενισχυτικών μέτρων, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η φορολόγηση κατά 90% των υπερκερδών των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.
Ως εκ τούτου, αφοπλίζεται και η σχετική επιχειρηματολογία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παρεμπιπτόντως, στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα πρέπει να προβληματιστούν για το γεγονός ότι, ακόμη και στα όχι καλύτερα της, με την ακρίβεια να καλπάζει και το ηλεκτρικό ρεύμα να είναι «πονοκέφαλος» για τους πολίτες, δεν κατάφεραν να κλείσουν την ψαλίδα με τη Νέα Δημοκρατία. Παρά την φθορά της, σε όλες τις δημοσκοπήσεις εξακολουθεί να διατηρεί ένα ξεκάθαρο προβάδισμα.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν πρέπει να ξεχνάμε και την πολιτική σκοπιμότητα που βρίσκεται πίσω από τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν. Ακόμη κι αν δεχθούμε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της κυβερνητικής τετραετίας (κάτι που δεν θεωρείται ούτε πιθανό ούτε δεδομένο) ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιλέξει για τη διεξαγωγή τους την καταλληλότερη για το κόμμα του συγκυρία. Και η διαμόρφωση της, περνά αναμφίβολα από τη στήριξη της κοινωνίας στα δύσκολα. Τα ενισχυτικά μέτρα για το ηλεκτρικό ρεύμα εντάσσονται σ’ αυτό το πλαίσιο.

Άρθρα-Συνεργασίες

Συνεργασία ΕΛ.ΑΣ. και Ε.Δ.

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, επισκέφθηκε  χθες ο Διοικητής του ΚΕΤΧ, ταξίαρχος Ευάγγελος Τούντας, όπου συναντήθηκε με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή, Υποστράτηγο Απόστολο Μαρτζάκλη, τον Βοηθό του, Ταξίαρχο Κωνσταντίνο Κακούση και τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας, Ταξίαρχο Θεόδωρο Τσάτσαρη. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με αφορμή την πρόσφατη ανάληψη των καθηκόντων του Ανώτερου Διοικητή Φρουράς ΚΕΤΧ Πατρών, με επισημάνσεις από τις δυο πλευρές για τη συνεργασία των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία, όπως αναφέρεται, αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και κοινωνικής ευημερίας θα συνεχίσει να είναι ουσιαστική και αποτελεσματική.

 

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Στις 21 Μαΐου… απαντάμε για τη ζωή μας

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Οι εκλογές που έρχονται ανήμερα των Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, είναι σημαντικές. Όχι πως υπάρχουν και… αδιάφορες εκλογές, ειδικά τα τελευταία χρόνια, όπου οι κρίσεις και οι αγωνίες, διαδέχονται η μία την άλλη. Αν το καλοσκεφθούμε, τα «χρόνια της αθωότητας» τελείωσαν το 2009. Η πρώτη δεκαετία του 2000, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και την μεγάλη ευδαιμονία, προ και μετά των Αγώνων, μοιάζει πια με μία… άλλη εποχή.  Έχουν περάσει 14 χρόνια. Όχι και τόσο λίγα, όμως όχι και τόσο πολλά. Φαίνεται όμως σαν να έχει περάσει ένας αιώνας. Από το 2010 και μετά, όλα άλλαξαν. Βίαια. Απότομα. Οδυνηρά.

Και φτάσαμε στο 2023, περνώντας διαρκώς από το «δόξα τω Θεώ» στο «βοήθα Παναγιά». Δημιουργώντας, μεταξύ άλλων, πολλούς μύθους που αποδείχτηκαν… απάτες (ή αυταπάτες). Θυμάστε το δίλημμα «μνημόνιο – αντιμνημόνιο»; Θυμάστε την έξοδο από την Ευρώπη και τις «εφόδους στο νομισματοκοπείο»; Θυμάστε το δημοψήφισμα και την δραματική διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες; Και μετά, όμως: Θυμάστε την πολιορκία του Έβρου από χιλιάδες μετανάστες που «έσπρωχναν» οι Τούρκοι στην χώρα μας; Θυμάστε το «μένουμε σπίτι», τον φόβο του κορωνοϊού, το αντιεμβολιαστικό κίνημα και όλα τα υπόλοιπα;

Και τι ζούμε σήμερα; Έναν πόλεμο που συνεχίζεται μέσα στην Ευρώπη, μία ακρίβεια και έναν πληθωρισμό που τρώει τα εισοδήματα, αλλά και τον κίνδυνο μίας νέας τραπεζικής αποσταθεροποίησης.

Για την Ελλάδα όλων των τελευταίων ετών, οι εκλογές μοιάζουν να αποκτούν υπαρξιακή διάσταση. Είναι μία επιλογή που καθορίζει πολύ περισσότερα από τον ιδεολογικό προσανατολισμό – θεωρητικά τουλάχιστον – μίας κυβέρνησης.

Τι κράτος θέλουμε; Ποια είναι η θέση της Ελλάδας στον κόσμο; Πιστεύουμε σε ισχυρούς θεσμούς; Πιστεύουμε ότι η χώρα μας πρέπει να έχει ισχυρή άμυνα και ισχυρή εξωτερική πολιτική; Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που θα απαντήσουμε με τη ψήφο μας. Δεν αποφασίζουμε απλά για μία κυβέρνηση, αλλά για τον τρόπο που ζούμε και θέλουμε να ζήσουμε. Πέρα από τις ρητορικές των κομμάτων λοιπόν, στις 21 Μαΐου, ο καθένας θα κληθεί να απαντήσει στην κάλπη για την ζωή του…

 

Περισσότερα

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Ένα καυτό τετράμηνο

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Το γεγονός πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες εκλογές στις 21 Μαΐου, είναι η καλύτερη απόδειξη ότι οι ίδιοι λογικοί συνειρμοί που γίνονταν από πολλούς, γίνονταν και από τον πρωθυπουργό της χώρας.

Και αυτό γιατί, οι δύο ημερομηνίες που θεωρούνταν ως πιο πιθανές μετά την τραγωδία στα Τέμπη, δηλαδή η 21η και η 28η Μαΐου, αποτελούσαν στην πραγματικότητα, λογικές σκέψεις που έκαναν πολιτικά στελέχη και δημοσιογράφοι, λογαριάζοντας διάφορες παραμέτρους.

Από τη στιγμή που ο Απρίλιος «βγήκε» από τη μέση ως μήνας εκλογών και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε μιλήσει για εκλογές τον Μάιο, υπήρχαν τέσσερις διαθέσιμες Κυριακές: 7, 14, 21 και 28. Οι δύο πρώτες ημερομηνίες είχαν «προβλήματα». Το κυριότερο αφορούσε τον χρόνο κατά τον οποίο θα έπρεπε να κλείσει η Βουλή και ο οποίος δεν επαρκούσε για την κατάθεση των νομοσχεδίων που σχεδίαζε η κυβέρνηση να ψηφιστούν πριν τις εκλογές. Υπήρχε όμως και ένα ζήτημα με το ενδεχόμενο οι δεύτερες εκλογές να πέσουν πάνω ή πολύ κοντά στις πανελλαδικές εξετάσεις και αυτό ήταν κάτι που έπρεπε να αποφευχθεί. Έτσι, οι λογικές πιθανότητες οδηγούσαν στις δύο δεύτερες ημερομηνίες. Τελικά, ο πρωθυπουργός επέλεξε την 21η Μαΐου για έναν ακόμα λόγο που δεν ξέραμε ή δεν είχαμε υποψιαστεί. Στις 10 και 11 Ιουλίου θα γίνει η Σύνοδος του ΝΑΤΟ και η Ελλάδα καλό θα ήταν να έχει τελειώσει με τις εκλογές (και τις δεύτερες), ώστε να εκπροσωπηθεί από μία «κανονική» και όχι μία «υπηρεσιακή» κυβέρνηση. Και επίσης, οι αρχές Ιουλίου (μάλλον στις 2) είναι ακόμα μία καλή περίοδος να γίνουν εκλογές, καθώς από τα μέσα Ιουλίου και μετά, η θερινή ραστώνη επισκιάζει τα πάντα.

Χωρίς να ξέρει κανείς τι θα… βγάλει η κάλπη της 21ης Μαΐου λοιπόν, το πιθανότερο είναι πως μπήκαμε και επίσημα πλέον σε ένα μακρύ και σημαντικό τετράμηνο, στο οποίο η πολιτική ένταση θα «χτυπάει κόκκινο».

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα