Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Γαβριήλ Δημητρίου: «Κομβικός ο ρόλος της Παιδιατρικής του ΠΓΝΠ»

Published

on

Της Τέτας Γιαννάρου

Σε πλήρη ετοιμότητα με σαφή προσδιορισμό και υλοποίηση του προγραμματικού σχεδιασμού το Υπ. Υγείας, ο ΕΟΔΥ και οι ΥΠΕ έχουν χαράξει πλήρες στοχοδιάγραμμα για την αντιμετώπιση, των απευκταίων περιστατικών οξείας ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας σε παιδιά που ενδεχομένως εμφανιστούν και στον Ελλαδικό χώρο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δηλώσεις στην «Γ» του Καθηγητή Παιδιατρικής και Νεογνολογίας Πανεπιστημίου /Διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής, ΜΕΝ Νεογνών και ΜΕΘ Παίδων Γαβριήλ Δημητρίου, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή σύσκεψη των Διευθυντών των Παιδιατρικών Κλινικών των Τριτοβάθμιων Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων της χώρας, λοιμωξιολόγων και ηπατολόγων με τον Γ.Γ. Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας όπου ανταλλάχθηκαν απόψεις για την θωράκιση του Συστήματος Υγείας σε σχέση με την άμεση αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων στην χώρα μας οξείας ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας στα παιδιά και καταστρώθηκε σχέδιο δράσης που μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα και εντός των ημερών θα ανακοινωθεί».

Στα ερωτήματα της «Γ»: Ποιο ρόλο καλείται να παίξει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου στην περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων; Πραγματοποιείται μεταμόσχευση ήπατος στην Ελλάδα και αν όχι, υπάρχει διακρατική συμφωνία με συγκεκριμένα Κέντρα του εξωτερικού;

Ο Καθηγητής Παιδιατρικής Γαβριήλ Δημητρίου αποσαφηνίζει:

«ΓΙΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΣΤΟ ΠΓΝΠ»

«Η Παιδιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου σαν τριτοβάθμιο Παιδιατρικό Κέντρο θα έχει κομβικό ρόλο στην διερεύνηση και αντιμετώπιση κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας στα παιδιά, καθότι πληροί τις προϋποθέσεις σε επίπεδο εγκαταστάσεων και ιατρικού δυναμικού. Στο ΠΓΝΠ υπάρχει ΜΕΘ Παίδων, παιδολοιμωξιολόγος και παιδογαστρεντερολόγος ειδικότητες που αποτελούν πρώτη προτεραιότητα για την συγκεκριμένη νόσο».

Όπως επισημαίνει ο Καθηγητής κ. Δημητρίου, στην περίπτωση που υπάρξουν κρούσματα στην Υγειονομική Περιφέρεια , όπως συνεζητήθη στην σύσκεψη, «θα μεταφέρονται στο ΠΓΝΠ για διερεύνηση και αν συγκεκριμένοι αιματολογικοί δείκτες αυξηθούν, γεγονός που δηλώνει επικείμενη ηπατική ανεπάρκεια, επειδή αυτή εξελίσσεται ραγδαία, θα διακομίζονται άμεσα στα Κέντρα Αναφοράς της Αθήνας για περαιτέρω νοσηλεία.

Το ίδιο θα συμβαίνει και με αντίστοιχα περιστατικά που ενδεχομένως προκύψουν στην Μακεδονία τα οποία θα μεταφέρονται άμεσα στο Κέντρο Αναφοράς της Θεσσαλονίκης».

«ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΙΤΑΛΙΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΗΣ ΗΠΑΤΟΣ»

Όσον αφορά στην πραγματοποίηση μεταμοσχεύσεων ήπατος σε παιδιά στην Ελλάδα ο Καθηγητής Παιδιατρικής και Νεογνολογίας κ. Δημητρίου επεσήμανε, «στα παιδιά έχουν γίνει πολύ λίγες μεταμοσχεύσεις ήπατος τη δεκαετία του 2000 στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Αν χρειαστεί ένα παιδί μεταμόσχευση κάτι που απευχόμαστε, υπάρχει ήδη μέσω του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων μία διακρατική συμφωνία με τον αντίστοιχο Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων της Ιταλίας. Στο πλαίσιο αυτό, τα παιδιά από την χώρα μας που θα χρειαστούν μεταμόσχευση θα μεταφέρονται στην Ιταλία και ειδικότερα στο νοσοκομείο της Ρώμης Bambino Gesu, ή στο Ismet Hospital που είναι μεγάλο παράρτημα Αμερικανικού Πανεπιστημίου και βρίσκεται στο Παλέρμο»

Ροή ειδήσεων

Advertisement