Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Οικονομία

Ηλεκτρικό ρεύμα: Ποιοι θα εισπράξουν τα 600 ευρώ επιδότησης – Δείτε αναλυτικά παραδείγματα

Δημοσιεύθηκε

στις

Άμεση παρέμβαση «στην πηγή» του προβλήματος (και όχι πια «εκ των υστέρων») η οποία θα ωφελήσει άμεσα πάνω εκατομμύρια απλούς πολίτες αλλά και 1,2 εκατομμύριο μικρομεσαίους, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Καλύπτει έτσι έως 80% και τις «τρέχουσες» αυξήσεις (λογαριασμοί Μαΐου-Ιουνίου), «εξαφανίζει» την ρήτρα αναπροσαρμογής από τις μελλοντικές (νέο σύστημα επιδότησης από Ιούλιο) αλλά και επιστρέφει αναδρομικά έως 60% και αυτές ακόμα που έγιναν το τελευταίο εξάμηνο.

Πώς θα δράσει η κυβέρνηση:

1. Επιδότηση 18 ως 600 ευρώ αναδρομικά για τις επιβαρύνσεις του περασμένου εξαμήνου:

Τον Ιούνιο ανοίγει ειδική πλατφόρμα αιτήσεων. Όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ θα μπορούν να κάνουν αίτηση και το κράτος να τους καλύψει το 60% της ρήτρας αναπροσαρμογής που πλήρωσαν.

Αναδρομικά επιδοτείται μόνο η α΄κατοικία, όχι η δευτερεύουσα. Στην πλατφόρμα θα μπορούν να διορθώσουν τον αριθμό παροχής («ρολόι») που έχουν γράψει στη δήλωση φόρου εισοδήματος Ε1 ώστε να συμφωνεί με τον λογαριασμό ρεύματος που πλήρωσαν.

Έτσι θα δηλώσουν ουσιαστικά το δικό τους όνομα ως δικαιούχο, ασχέτως τι αναγράφει ο λογαριασμός, σε ποιον ανήκει το σπίτι, αν είναι ενοικιασμένη ή δωρεάν παραχωρημένη ή φοιτητική στέγη κλπ.

Δικαιούχος είναι αυτός που έμεινε στο ακίνητο (κύρια κατοικία) και πλήρωνε το λογαριασμό. Μετά την αίτηση οι πάροχοι ρεύματος θα δώσουν τα ακριβή στοιχεία των λογαριασμών. Θα αθροίζονται όλες οι «ρήτρες» που προέκυψαν στους λογαριασμούς που εκδόθηκαν τους 6 μήνες, από 1η Δεκεμβρίου μέχρι και τις 31 Μαΐου. Θα αφαιρούνται όμως τα ποσά που ήδη εισέπραξαν ή είχαν λάβει ως μείωση από τον πάροχο. Επ’ αυτών θα λάβουν το 60%.

Το ανώτατο όριο επιδότησης είναι 600 ευρώ. Αν το καθαρό ποσό που πλήρωσε ο καταναλωτής σε 6 μήνες ως «ρήτρα» δεν υπερβαίνει τα 30 ευρω, τότε δεν θα εισπράξει τίποτα, διότι το δημόσιο δεν θα καταβάλλει καμία επιδότηση κάτω από 18 ευρώ.

Παράδειγμα:

  • λογαριασμοί εξαμήνου με ρήτρα αναπροσαρμογής 200 ευρώ το μήνα = 1.200 ευρώ. ο καταναλωτής έλαβε επιδότηση πχ 200 ευρώ από το κράτος και έκπτωση 100 ευρώ από τον πάροχο. Άρα πλήρωσε 900 ευρώ από την τσέπη του. Το κράτος του καλύπτει 540 ευρώ
  • αν είχε χρεωθεί ως «ρήτρα» πχ 3.000 ευρώ και είχε λάβει ήδη επιδότηση και έκπτωση 1.000 ευρώ, τότε για τα 2.000 ευρώ που πλήρωσε θα λάβει 600 ευρώ και όχι 1.200 που ήταν το ανώτατο όριο
  • αν στους 6 μήνες είχε μόλις 10 ευρώ επιβάρυνση, δεν θα εισπράξει τα 6 ευρώ που αντιστοιχούν στο 60%, γιατί είναι κάτω από το ελάχιστο όριο των 18 ευρώ.

2. Επιδότηση Μάιο-Ιούνιο και για κατανάλωση πάνω από 300 κιλοβατώρες:

Αυξάνεται η περίμετρος των επιδοτήσεων, για τους λογαριασμούς που θα εκδοθούν από αυτόν τον μήνα και μετά (ασχέτως περιόδου κατανάλωσης). Οι επιδοτήσεις ρεύματος θα καλύπτουν όλες τις κατοικίες (κύριες και δευτερεύουσες) και για πρώτη φορά καλύπτονται και οι καταναλώσεις άνω των 300 Kwh.

Το κόστος θα ανέλθει σε 900 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και το Ειδικό Τέλος 90% στους παραγωγούς ενέργειας.

Μερικά παραδείγματα για τον μήνα Μάιο όπως τα παρουσίασε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας:

• Οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση 300 kWh τον μήνα. Χωρίς επιδότηση θα πλήρωνε για ρεύμα 100 ευρώ και με την επιδότηση 43,5 ευρώ – έκπτωση 56,5% στη χρέωση ενέργειας.
• Οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση 400 kWh τον μήνα. Χωρίς επιδότηση θα πλήρωνε 129,2 ευρώ και με την επιδότηση 63,6 ευρώ – έκπτωση 51%.
• Για κατανάλωση 600 kWh, οι καταναλωτές θα πληρώνουν με την επιδότηση 108,2 ευρώ ενώ χωρίς επιδότηση θα πλήρωναν 193,8 ευρώ – έκπτωση 44%.

3. Από Ιούλιο και μετά, οριζόντια επιδότηση ρεύματος «στην πηγή» μέχρι για να σταθεροποιηθεί η τιμή λιανικής στα 15-20 λεπτά η κιλοβατώρα:

Το νέο σύστημα θα απορροφά τα επιπλέον έσοδα των παραγωγών ρεύματος στη χονδρική, πριν αυτά μπουν στους λογαριασμούς που έρχονται στον πελάτη. Και ταυτόχρονα, θα προσαρμόζεται κάθε μήνα η επιδότηση στη λιανική, ώστε οι τιμές να παραμένουν μεσοσταθμικά σταθερές σε συγκεκριμένα επίπεδα, χαμηλότερες από αυτές τους προηγούμενους μήνες και ελαφρά υψηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα.

Στόχος είναι, οι τιμές λιανικής να παραμένουν σταθερές σε χαμηλότερα επίπεδα ανεξάρτητα από την τιμή του φυσικού αερίου.

Θα επιδοτηθούν σημαντικά τα οικιακά τιμολόγια, οι καταναλωτές για το σύνολο των κατοικιών τους, όλες ανεξαιρέτως οι επιχειρήσεις (μικρές, μικρομεσαίες, μεγάλες) και οι αγροτικές επιχειρήσεις. Το κόστος αναμένεται να διαμορφωθεί σε 2 δισ. ευρώ για το β’ εξάμηνο του έτους. Ο προϋπολογισμός θα καταβάλει 800 εκατ. και το υπόλοιπο θα καλυφθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και τον μηχανισμό απορρόφησης των επιπλέον εσόδων των παραγωγών στη χονδρική αγορά ρεύματος.

Ειδικότερα, όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας:

• Στις κύριες κατοικίες, για τις πρώτες 300 kWh απορροφούμε το 86% της αύξησης στο κόστος ηλεκτρισμού, καθώς η μέση ενίσχυση θα ανέλθει σε 56,6 ευρώ ανά μήνα.
• Για τις πρώτες 150 kWh η επιδότηση διαμορφώνεται σε 205 ευρώ/MWh.
• Για μηνιαία κατανάλωση από 151 έως 300 kWh σε 160 ευρώ/MWh.
• Για το σύνολο της κατανάλωσης πάνω από 300 kWh τον μήνα το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε 100 ευρώ/MWh.
• Για όλες τις μη κύριες κατοικίες, επιδοτούμε τη συνολική κατανάλωση με 100 ευρώ/MWh προκειμένου να απορροφήσουμε το 50% της αύξησης.
• Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η επιδότηση θα ανέλθει σε 215 ευρώ/MWh για το σύνολο της κατανάλωσης, με στόχο την απορρόφηση του 100% των αυξήσεων.
• Το συνολικό ποσό της επιδότησης για τους οικιακούς καταναλωτές τον Μάιο θα διαμορφωθεί σε 200 εκατ. ευρώ. Η επιδότηση του Ιουνίου θα ανακοινωθεί στο τέλος Μαΐου.
• Με τις παρεμβάσεις αυτές όλα τα νοικοκυριά θα δουν σημαντική μείωση στους λογαριασμούς τους.

karta1_-_Αντιγραφη
karta2_-_Αντιγραφη
karta3_-_Αντιγραφη
karta4


Ροή ειδήσεων

Advertisement