Σάββατο 21 Μαΐου 2022
Connect with us

Εκκλησιαστικά

Κυριακή των Μυροφόρων-Πανηγυρίζει σήμερα ο γραφικός ναός στην Εγλυκάδα 

Δημοσιεύθηκε

στις

Με τις ευχές του Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσοστόμου εορτάζει σήμερα ο Ιερός Ναός των Αγίων Μυροφόρων Εγλυκάδος.
Σήμερα το πρωί (7 -10 π.μ.) θα τελεστεί πανηγυρική αναστάσιμη πανηγυρική θεία λειτουργία και θα ακολουθήσει παραδοσιακό τσούγκρισμα πασχαλινών αυγών.

Στις 6:30 το απόγευμα θα τελεστεί ιερό ευχέλαιο. Ο εφημέριος του Ναού π. Κωνσταντίνος Αθανασόπουλος καλεί τους πιστούς να προσέλθουν στον ευλογημένο χώρο παίρνοντας τις ευλογίες και τα μύρα των Αγίων Μυροφόρων.
Το εκκλησάκι των “Μυροφόρων” είναι αφιερωμένο στις μυροφόρες γυναίκες που πρώτες είδαν τον άδειο τάφο του Χριστού και ανήγγειλαν την Ανάστασή Του στους μαθητές καθώς και στον Αγ. Νικόδημο (ο τελευταίος μαζί με τον Ιωσήφ ήταν οι νυκτερινοί μαθητές του Ιησού οι οποίοι τον ενταφίασαν με κάθε τιμή μετά την Σταύρωση).

Ο ναός θεμελιώθηκε στις 11/10/1976 και εγκαινιάσθηκε στις 31/7/1977 από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Πατρών Κυρό Νικόδημο, επί αοιδήμου εφημερίου Δημήτρη Αθανασοπούλου. Ο τελευταίος Μητροπολίτης συνέθεσε για τους παραπάνω Αγίους και ειδικό απολυτίκιο, καθότι και ο ίδιος ήταν σπουδαίος μουσικός και υμνογράφος.

Το παρεκκλήσι κτίστηκε σε οικόπεδο – δωρεά – του Ανδρέου Καυκά και ολοκληρώθηκε με την οικονομική βοήθεια ενοριτών και άλλων προσώπων.

Βρίσκεται σε εξαιρετική τοποθεσία και ακριβώς δίπλα δεσπόζει ένας μεγάλος πλάτανος, όπου ένα κλωνάρι εκτελεί χρέη κωδωνοστασίου. Πανηγυρίζει με ιδιαίτερη λαμπρότητα κάθε χρόνο, δύο Κυριακές μετά το Πάσχα (η Κυριακή αυτή ονομάζεται Κυριακή των Μυροφόρων) όπου συρρέουν πάρα πολλοί πιστοί από τα γύρω χωριά αλλά και την Πάτρα, διότι δεν υπάρχει άλλος ναός της περιφέρειας που να τιμάται στο όνομα των Μυροφόρων.

Εκκλησιαστικά

Εορτάζει σήμερα η Αγία Ιουλία

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Την εορτή των Αγίων Ιουλίας, Φαεινής και Γαλατείας τιμά σήμερα η Εκκλησία μας.

Η Αγία Ιουλία, μαζί με άλλες Παρθενομάρτυρες Τεκούσα, Αλεξανδρία, Κλαυδία, Φαεινή, Ευφρασία, Ματρώνα και Θεοδότη, κατάγονταν από την Άγκυρα της Γαλατίας και ήταν  αφιερωμένες ολόψυχα στην υπηρεσία του Ευαγγελίου. Θεωρείτο από τις μεγαλύτερες υπηρέτριες και αθλήτριες της χριστιανικής πίστης.

Προθυμότατες πάντοτε στα έργα του ελέους και της φιλανθρωπίας, συνεργάζονταν συγχρόνως στο να ελκύουν ειδωλολάτρισσες στους κόλπους της Εκκλησίας.

Καταγγέλθηκαν για το έργο τους και αρνήθηκαν να θυσιάσουν στα είδωλα. Τότε παραδόθηκαν από τον άρχοντα Άγκυρας Θεότεκνο στους στρατιώτες για να τις διαφθείρουν. Επειδή όμως, χάριτι Θεού, διαφυλάχτηκαν αγνές, όλες τις έπνιξαν στα βάθη της εκεί λίμνης.

Αξίζει να αναφέρουμε πως η Αγία Ιουλία προσέφερε σημαντικό φιλανθρωπικό έργο και προσπαθούσε να ελκύσει ειδωλολάτρισσες στους κόλπους της Εκκλησίας και βρήκε μαρτυρικό θάνατο με πνιγμό.

 

Περισσότερα

Εκκλησιαστικά

Τιμάται η Μεσηπεντηκοστή

Δημοσιεύθηκε

στις

Eορτή της Μεσηπεντηκοστής η σημερινή και σε αρκετούς ναούς της Πάτρας θα τελεστούν θείες λειτουργίες. Πρόκειται για δεσποτική εορτή της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία τελείται 25 ημέρες μετά Πάσχα, ήτοι την Τετάρτη μετά την Κυριακή του Παραλύτου, σε ανάμνηση της διδασκαλίας του Ιησού Χριστού στον Ναό του Σολομώντος (Ιω. ζ’ 14).

Συμπίπτει με το μέσο του χρονικού διαστήματος, το οποίο μεσολαβεί μεταξύ δύο σημαντικών εορτών της χριστιανοσύνης, του Πάσχα και της Πεντηκοστής.

Η καθιέρωση της εορτής στα χρόνια του Βυζαντίου έγινε λόγω παρερμηνείας της ανωτέρω ευαγγελικής περικοπής, που περιλαμβάνει τη φράση «…της εορτής μεσούσης…».

Την περίοδο του Βυζαντίου γιορταζόταν με μεγαλοπρέπεια, παρουσία του αυτοκράτορα, του πατριάρχη και πλήθους λαού

Περισσότερα

Εκκλησιαστικά

Όσιος Θεόδωρος ο Ηγιασμένος

Δημοσιεύθηκε

στις

Στις 16 Μαΐου κάθε χρόνο εορτάζει ο Όσιος Θεόδωρος ο Ηγιασμένος. Έζησε τον 4ο αιώνα. Τα πλούτη των γονιών του δεν στάθηκαν ικανά να τον εμποδίσουν να γίνει μαθητής του μεγάλου αθλητή της ερήμου, Παχωμίου.

Αν και νεαρός στην ηλικία, είχε αξιοθαύμαστη εγκράτεια και φρόνηση, ώστε ο Παχώμιος να τον έχει σε μεγάλη υπόληψη. Εκείνο όμως που διέκρινε κανείς ιδιαίτερα στον Θεόδωρο ήταν οι πολλές του γνώσεις στα ιερά γράμματα. Ήταν δεινός μελετητής της Αγίας Γραφής καθώς και παλαιοτέρων συγγραμμάτων σοφών Πατέρων.
Έτσι ο Παχώμιος τον όρισε να διδάσκει στους υπόλοιπους μοναχούς. Στην αρχή μερικοί από αυτούς αντέδρασαν, διότι δεν ήθελαν να τους μορφώνει ένα παιδί, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν.
Η ικανότητα όμως του Θεοδώρου, θεμελιωμένη σε ταπεινό φρόνημα, κατάφερε να πείσει όλη την αδελφότητα να τον ακούει πρόθυμα. Μάλιστα, μετά από χρόνια ομόφωνα τον εξέλεξαν ηγούμενο της Μονής. Πέθανε τον Μάιο του 367 και δίκαια του δόθηκε ο τιμητικός τίτλος του ηγιασμένου.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα