Σάββατο 21 Μαΐου 2022
Connect with us

Πολιτισμός

Ξανάρχισαν τα καρναβαλικά εργαστήρια στα Παλαιά Σφαγεία

Δημοσιεύθηκε

στις

Μετά την προσωρινή ανάπαυλα λόγω των γιορτών του Πάσχα, επανέκαμψαν στην κανονική τους ροή αυτή την εβδομάδα και συνεχίζονται σε καθημερινή βάση τα εκπαιδευτικά δημιουργικά καρναβαλικά εργαστήρια στα Παλαιά Σφαγεία που πραγματοποιούνται στις αίθουσες των δημιουργικών εργαστηρίων, στην αίθουσα του Καρναβαλιού και του Καραγκιόζη του πολυχώρου.

Τα Παλαιά Σφαγεία, το σπίτι του Πατρινού Καρναβαλιού, υποδέχονται τα παιδιά-μαθητές που μεταφέρουν τη ζωντάνια, τη φρεσκάδα, το ενδιαφέρον τους.

Οι μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών τους, ανάλογα με την ηλικία τους, μαθαίνουν για την ιστορία του Πατρινού Καρναβαλιού και παρακολουθούν βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα ή παραστάσεις θεάτρου σκιών που συνδέονται με το Καρναβάλι, ενώ εκπαιδεύονται μέσα σε ένα ψυχαγωγικό πλαίσιο από καταρτισμένους εκπαιδευτές να δημιουργούν οι ίδιοι καρναβαλικές μάσκες.

Ταυτόχρονα στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος του έργου Sparc τα παιδιά συμμετέχουν σε μια εικονική εμπειρία εστιασμένη στη μασκαράτα, την ξεχασμένη αυτή καρναβαλική τέχνη όπου ο συμμετέχων φορούσε μία ευμεγέθη υπεράνθρωπη κατασκευή και συμμετείχε στα Καρναβαλικά δρώμενα και η οποία ευδοκίμησε στις δεκαετίες του ΄50, του ΄60 και του ΄70.

Πρόκειται για πρωτοποριακή ψηφιακή εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας που αναπτύχθηκε, έτσι ώστε οι επισκέπτες του πολυχώρου των Παλαιών Σφαγείων να βιώσουν μία «εκ των έσω» εμπειρία Καρναβαλικής δημιουργίας και ανακάλυψης.
Τα παιδιά ανταποκρίνονται με ενθουσιασμό συμμετέχοντας στην εικονική αυτή περιήγηση και στο τέλος εκφράζονται με κολακευτικά σχόλια τόσο για την ψηφιακή εφαρμογή όσο και για τα άλλα μέρη του εκπαιδευτικού προγράμματος που πραγματοποιείται μέσα από τη συνεργασία της ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας και της εκπαιδευτικής κοινότητας της πόλης (Διεύθυνση Α/θμιας και Διεύθυνση Β/θμιας εκπαίδευσης Ν. Αχαΐας και τους τομείς τους για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και τα Πολιτιστικά θέματα).

Τα εκπαιδευτικά δημιουργικά καρναβαλικά εργαστήρια θα συνεχιστούν στα Παλαιά Σφαγεία καθ΄ όλο τον Μάιο και μεγάλο μέρος του Ιουνίου. Μάλιστα το Σάββατο 18 Ιουνίου και ώρα 19.00 έχει προγραμματιστεί εκδήλωση με την οποία θα πέσει ο κύκλος των εργαστηρίων για τη φετινή σεζόν από την ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων της Δι.Π.Ε. Αχαΐας (υπεύθυνη: Βασιλική Μαντζουράτου). Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει:
i. Έκθεση μασκών: παραγόμενα αποτελέσματα των μαθητών/τριών που επισκέφτηκαν και εργάστηκαν στον χώρο των Παλαιών Σφαγείων κατά τη διάρκεια του προγράμματος από τον Δεκέμβριο 2021 έως τον Ιούνιο του 2022.
ii. Σύντομη συναυλία
iii. Θέατρο Σκιών
iv. Προβολή βίντεο από τα τμήματα των σχολείων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

 

Πολιτισμός

200 χρόνια από τη Ναυμαχία της Πάτρας

Ενδιαφέρουσα εκδήλωση από τον Σύλλογο Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος περιοχής ΚΥ Χαλανδρίτσας

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Σαραβαλίου πραγματοποιήθηκε πρόσφατα η επετειακή εκδήλωση του Συλλόγου Προστασίας Υγείας & Περιβάλλοντος περιοχής ΚΥ Χαλανδρίτσας για τη Ναυμαχία των Πατρών, η οποία έλαβε χώρα στις 20 Φεβρουαρίου 1822.

Για την σπουδαία αυτή ναυμαχία έγινε λεπτομερής αναφορά από τον Αντιναύαρχο του Πολεμικού Ναυτικού Ε.Α. και Πρόεδρο ΕΑΑΝ παραρτήματος ΝΔ Ελλάδος κ. Δημήτριο Μποϊλέ.

Επίσης στην ίδια εκδήλωση μίλησε ο γνωστός χημικός-οινολόγος κ. Κων/νος Κολλιόπουλος με θέμα ‘’Αφανείς ήρωες του ’21’’, με ιδιαίτερη αναφορά στον νομό

Αχαΐας. Συντονιστής ήταν ο λογοτέχνης-συγγραφέας κ. Σταύρος Ιντζεγιάννης.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου χαιρετισμό απηύθυναν ο

πρόεδρος κ. Ι. Δετοράκης, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Πατρών,

αρχιερατικός επίτροπος π. Δημ. Παπαγεωργίου, ο βουλευτής Αχαΐας κ. Αγγ. Τσιγκρής και ο πρόεδρος του τ. Συμβουλίου Σαραβαλίου κ. Ανδ. Κοντογεωργόπουλος.

Όλοι τόνισαν τη σπουδαιότητα του άγνωστου αυτού ιστορικού γεγονότος για την

περιοχή μας της Ναυμαχίας των Πατρών, η οποία υπήρξε η πρώτη κατά μέτωπο

αντιμετώπιση του τουρκικού στόλου με τις ενωμένες ναυτικές νησιωτικές δυνάμεις.

 

Περισσότερα

Πολιτισμός

Πάτρα: Ο Κωστής Μαραβέγιας στις 6 Ιουνίου στα Παλαιά Σφαγεία

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Κωστής Μαραβέγιας επιστρέφει και αυτό το καλοκαίρι στη Πάτρα, την Δευτέρα 6 Ιουνίου στα Παλαιά Σφαγεία, με ένα ανανεωμένο και δυνατό show, όπως παλιά, χωρίς περιορισμούς, για να μας ταξιδέψει στη μαγεία των συναυλιών που τόσο μας έλειψαν!

Γεμάτος με ενέργεια και χαμόγελο, διασκευάζει και τραγουδά όλα τα αγαπημένα μας από τη δισκογραφία του – και όχι μόνο – και μας προσκαλεί να χορέψουμε και να τραγουδήσουμε σε ένα καλοκαιρινό πάρτι που θα μας μείνει αξέχαστο.
Την Δευτέρα 6 Ιουνίου συναντιόμαστε ξανά και γινόμαστε μια μεγάλη παρέα, σε μια βραδιά όπου το κέφι και η μουσική πρωταγωνιστούν και πάλι!
Προπώληση 15 ευρώ στην πλατφόρμα της Viva και στα
Pixel books, discover bookstore, Γωνιά του βιβλίου και Το θρανίο
Ώρα Έναρξης : 21.15
Οι πόρτες ανοίγουν :19.30

Περισσότερα

Πολιτισμός

«Στο σχολείο των σκιών»-Από τις 18 Μαΐου το Φεστιβάλ στην Πάτρα που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Δημοσιεύθηκε

στις

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα που έχει στο επίκεντρο τον Καραγκιόζη και φιλοδοξεί να ρίξει φως και να φέρει στην επιφάνεια δημιουργικές και διαφορετικές πλευρές της σπουδαίας λαϊκής τέχνης του θεάτρου σκιών, το Φεστιβάλ του Σχολείου των Σκιών θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Μαΐου με δράσεις που θα αρχίσουν νωρίς το πρωί και θα ολοκληρωθούν αργά το βράδυ στα Παλαιά Σφαγεία.

Το Μαύρο Θέατρο Πάτρας, σε συνεργασία με την ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας υλοποιεί το καλλιτεχνικό-εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τον τίτλο «ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΣΚΙΩΝ», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Οι εκπαιδευτικοί φορείς που συμμετέχουν στην πρόταση είναι το Εργαστήριο Σκηνικής Πράξης και Λόγου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών (υπεύθυνη για το συγκεκριμένο πρόγραμμα: Μαρία Φραγκή) που εποπτεύει επιστημονικά το έργο και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αχαΐας, Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων (υπεύθυνη: Βασιλική Μαντζουράτου).

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ

Η εκδήλωση των σχολείων που συμμετείχαν στη δράση θα είναι το Φεστιβάλ του Σχολείου των σκιών που θα γίνει με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, την Τετάρτη 18 Μαΐου, στα Παλαιά Σφαγεία της Πάτρας, στην αίθουσα Κ6 (αίθουσα Καρναβαλιού) από τις 9.00 π.μ. έως τις 12 μ.
Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν τέσσερις παραστάσεις Καραγκιόζη, μία από κάθε σχολείο. Συγκεκριμένα θα παρουσιαστούν:
-«Ο Καραγκιόζης παντρεύεται» από το 46ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών με συμμετοχή στην παράσταση 18 μαθητών από την τάξη Γ1. Συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί Σοφία-Παναγιώτα Βλαχάκη, Ανδρεοπούλου Ευφροσύνη, Μαγκαφά Μαρία.
-«Ο Καραγκιόζης ηλεκτρολόγος» από το 10ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών με συμμετοχή στην παράσταση 23 μαθητών από την τάξη Ε. Συμμετέχει η εκπαιδευτικός Παναγιώτα Λαμπρακάκη.
-«Ο Καραγκιόζης στο κάστρο Σαραβαλίου» από το Δημοτικό Σχολείο Σαραβαλίου Αχαΐας με συμμετοχή στην παράσταση 42 μαθητών από τις τάξεις Γ1 και Γ2. Συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί Χαρίκλεια Μελαχροινού, Γιώτα Φαρμάκη, Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου.
-«Ο Καραγκιόζης και το μαγικό φίλτρο» από το 32ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών με συμμετοχή στην παράσταση 13 μαθητών από την τάξη Δ1. Συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί Δήμητρα Μπακοθανάση και Μαρία Σίνου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Φεστιβάλ του Σχολείου των Σκιών θα παίξουν 96 μαθητές, εμπλέκονται δημιουργικά 9 εκπαιδευτικοί, ενώ θα το παρακολουθήσουν συνολικά 180 μαθητές από τα συγκεκριμένα σχολεία και πολλοί γονείς μαθητών.
Η εκδήλωση-Φεστιβάλ του Σχολείου των Σκιών (Τετάρτη 18/5) θα κλείσει με την παράσταση του Κ. Μακρή και του Γ. Νταγιάκου «ΤΟ ΚΙΟΥΠΙ», που θα αρχίσει στις 21.00 σε ειδικά διαμορφωμένο εξωτερικό-υπαίθριο χώρο των Παλαιών Σφαγείων.

ΕΚΘΕΣΗ «ΤΟ ΊΝΣΤΑΓΚΡΑΜ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ»

Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ του Σχολείου των Σκιών περίοπτη θέση κατέχει μια θεματική έκθεση από την ιστορία του Καραγκιόζη, που θα φιλοξενηθεί από τις 18 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου στην αίθουσα Κ4 (αίθουσα συνεδρίων -εκδηλώσεων) των Παλαιών Σφαγείων.
Τα εγκαίνια της έκθεσης που θα έχει τίτλο «Το Ίνσταγκραμ του Καραγκιόζη», θα γίνουν στις 18/5 στις 20.00.
Η έκθεση φιλοξενεί πρωτότυπο και σπάνιο αρχειακό υλικό, τα τεκμήρια της ιστορικής διαδρομής και της εξέλιξης του λαϊκού ήρωα και της συνοδείας του στην πόλη μας. Θα εκτεθούν μοναδικές ρεκλάμες μεγάλων δασκάλων και δεξιοτεχνών του θεάτρου σκιών που γεννήθηκαν ή δραστηριοποιήθηκαν στην Πάτρα, του Βασίλαρου που χρησιμοποίησε το 1930 και άλλων καραγκιοζοπαικτών όπως του Γιάνναρου (Γιάννη Μουρελάτου), του Νιόνιου Αλεξόπουλου, του Σωτήρη Ασπιώτη, του Τάκη Παλαιοθόδωρου που χρησιμοποίησε παλαιότερα και ο πατέρας του Κώσταρος (Κώστας Παλαιοθόδωρος) και του Κώστα Μακρή, ρεκλάμες που χρησιμοποιήθηκαν στο θρυλικό θέατρο Ρεκόρ (πλατεία Μαρούδα) όταν ζωντάνεψαν οι παραστάσεις του θεάτρου σκιών από τη δεκαετία του ΄60 έως και τη δεκαετία του ΄80.
Η ιστορική διαδρομή του πατρινού Καραγκιόζη μέσα από μοναδικές ρεκλάμες αποτελεί ταυτόχρονα και ολοζώντανο απόηχο, ξεχωριστή απεικόνιση της προσέγγισης της κοινωνικής πραγματικότητας του περασμένου αιώνα, με σχολιαστή, δράστη, συμμετέχοντα και ήρωα τη σκιά του πιο αγαπημένου λαϊκού χαρακτήρα. Είναι ουσιαστικά η απλή αλλά καθόλου απλοϊκή ματιά στην καθημερινότητα άλλων εποχών, μία πολύτιμη καταγραφή των γεγονότων, των καταστάσεων και των προβληματισμών από την πλευρά του λαού, αυτών που αποτέλεσαν διαχρονικά το κοινό του.
Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για επισκέψεις σχολείων και κοινού από 19 Μαΐου μέχρι και 1 Ιουνίου 2022, καθημερινά (εκτός Σαββάτου και Κυριακής) από τις 9:00π.μ. έως τις 2:00μ.μ.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα