Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Εκκλησιαστικά

Κυριακή των Μυροφόρων-Πανηγυρίζει σήμερα ο γραφικός ναός στην Εγλυκάδα 

Δημοσιεύθηκε

στις

Με τις ευχές του Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσοστόμου εορτάζει σήμερα ο Ιερός Ναός των Αγίων Μυροφόρων Εγλυκάδος.
Σήμερα το πρωί (7 -10 π.μ.) θα τελεστεί πανηγυρική αναστάσιμη πανηγυρική θεία λειτουργία και θα ακολουθήσει παραδοσιακό τσούγκρισμα πασχαλινών αυγών.

Στις 6:30 το απόγευμα θα τελεστεί ιερό ευχέλαιο. Ο εφημέριος του Ναού π. Κωνσταντίνος Αθανασόπουλος καλεί τους πιστούς να προσέλθουν στον ευλογημένο χώρο παίρνοντας τις ευλογίες και τα μύρα των Αγίων Μυροφόρων.
Το εκκλησάκι των “Μυροφόρων” είναι αφιερωμένο στις μυροφόρες γυναίκες που πρώτες είδαν τον άδειο τάφο του Χριστού και ανήγγειλαν την Ανάστασή Του στους μαθητές καθώς και στον Αγ. Νικόδημο (ο τελευταίος μαζί με τον Ιωσήφ ήταν οι νυκτερινοί μαθητές του Ιησού οι οποίοι τον ενταφίασαν με κάθε τιμή μετά την Σταύρωση).

Ο ναός θεμελιώθηκε στις 11/10/1976 και εγκαινιάσθηκε στις 31/7/1977 από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Πατρών Κυρό Νικόδημο, επί αοιδήμου εφημερίου Δημήτρη Αθανασοπούλου. Ο τελευταίος Μητροπολίτης συνέθεσε για τους παραπάνω Αγίους και ειδικό απολυτίκιο, καθότι και ο ίδιος ήταν σπουδαίος μουσικός και υμνογράφος.

Το παρεκκλήσι κτίστηκε σε οικόπεδο – δωρεά – του Ανδρέου Καυκά και ολοκληρώθηκε με την οικονομική βοήθεια ενοριτών και άλλων προσώπων.

Βρίσκεται σε εξαιρετική τοποθεσία και ακριβώς δίπλα δεσπόζει ένας μεγάλος πλάτανος, όπου ένα κλωνάρι εκτελεί χρέη κωδωνοστασίου. Πανηγυρίζει με ιδιαίτερη λαμπρότητα κάθε χρόνο, δύο Κυριακές μετά το Πάσχα (η Κυριακή αυτή ονομάζεται Κυριακή των Μυροφόρων) όπου συρρέουν πάρα πολλοί πιστοί από τα γύρω χωριά αλλά και την Πάτρα, διότι δεν υπάρχει άλλος ναός της περιφέρειας που να τιμάται στο όνομα των Μυροφόρων.


Ροή ειδήσεων

Advertisement