Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πολιτισμός

Ξανάρχισαν τα καρναβαλικά εργαστήρια στα Παλαιά Σφαγεία

Δημοσιεύθηκε

στις

Μετά την προσωρινή ανάπαυλα λόγω των γιορτών του Πάσχα, επανέκαμψαν στην κανονική τους ροή αυτή την εβδομάδα και συνεχίζονται σε καθημερινή βάση τα εκπαιδευτικά δημιουργικά καρναβαλικά εργαστήρια στα Παλαιά Σφαγεία που πραγματοποιούνται στις αίθουσες των δημιουργικών εργαστηρίων, στην αίθουσα του Καρναβαλιού και του Καραγκιόζη του πολυχώρου.

Τα Παλαιά Σφαγεία, το σπίτι του Πατρινού Καρναβαλιού, υποδέχονται τα παιδιά-μαθητές που μεταφέρουν τη ζωντάνια, τη φρεσκάδα, το ενδιαφέρον τους.

Οι μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών τους, ανάλογα με την ηλικία τους, μαθαίνουν για την ιστορία του Πατρινού Καρναβαλιού και παρακολουθούν βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα ή παραστάσεις θεάτρου σκιών που συνδέονται με το Καρναβάλι, ενώ εκπαιδεύονται μέσα σε ένα ψυχαγωγικό πλαίσιο από καταρτισμένους εκπαιδευτές να δημιουργούν οι ίδιοι καρναβαλικές μάσκες.

Ταυτόχρονα στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος του έργου Sparc τα παιδιά συμμετέχουν σε μια εικονική εμπειρία εστιασμένη στη μασκαράτα, την ξεχασμένη αυτή καρναβαλική τέχνη όπου ο συμμετέχων φορούσε μία ευμεγέθη υπεράνθρωπη κατασκευή και συμμετείχε στα Καρναβαλικά δρώμενα και η οποία ευδοκίμησε στις δεκαετίες του ΄50, του ΄60 και του ΄70.

Πρόκειται για πρωτοποριακή ψηφιακή εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας που αναπτύχθηκε, έτσι ώστε οι επισκέπτες του πολυχώρου των Παλαιών Σφαγείων να βιώσουν μία «εκ των έσω» εμπειρία Καρναβαλικής δημιουργίας και ανακάλυψης.
Τα παιδιά ανταποκρίνονται με ενθουσιασμό συμμετέχοντας στην εικονική αυτή περιήγηση και στο τέλος εκφράζονται με κολακευτικά σχόλια τόσο για την ψηφιακή εφαρμογή όσο και για τα άλλα μέρη του εκπαιδευτικού προγράμματος που πραγματοποιείται μέσα από τη συνεργασία της ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας και της εκπαιδευτικής κοινότητας της πόλης (Διεύθυνση Α/θμιας και Διεύθυνση Β/θμιας εκπαίδευσης Ν. Αχαΐας και τους τομείς τους για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και τα Πολιτιστικά θέματα).

Τα εκπαιδευτικά δημιουργικά καρναβαλικά εργαστήρια θα συνεχιστούν στα Παλαιά Σφαγεία καθ΄ όλο τον Μάιο και μεγάλο μέρος του Ιουνίου. Μάλιστα το Σάββατο 18 Ιουνίου και ώρα 19.00 έχει προγραμματιστεί εκδήλωση με την οποία θα πέσει ο κύκλος των εργαστηρίων για τη φετινή σεζόν από την ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων της Δι.Π.Ε. Αχαΐας (υπεύθυνη: Βασιλική Μαντζουράτου). Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει:
i. Έκθεση μασκών: παραγόμενα αποτελέσματα των μαθητών/τριών που επισκέφτηκαν και εργάστηκαν στον χώρο των Παλαιών Σφαγείων κατά τη διάρκεια του προγράμματος από τον Δεκέμβριο 2021 έως τον Ιούνιο του 2022.
ii. Σύντομη συναυλία
iii. Θέατρο Σκιών
iv. Προβολή βίντεο από τα τμήματα των σχολείων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement